158722
No cover
Book
In basket
Zarządzanie jako proces decyzyjny 1.1. Istota procesu zarządzania 1.2. Pojęcie i klasyfikacja decyzji 1.3. Proces planowania i podejmowania decyzji 1.4. Decyzje biznesowe i koszty 1.5. Źródła informacji niezbędnej do rozpoznania procesu decyzyjnego Koszty jako przedmiot zarządzania 2.1. Koszty w ujęciu ekonomicznym 2.2. Koszty w ujęciu księgowym 2.3. Koszty jako kryterium oceny wariantów decyzyjnych 2.4. Czynniki kształtujące poziom i strukturę kosztów Kalkulacja kosztów wytworzenia produktów 3.1. Przedmiot kalkulacji kosztów 3.2. Metody kalkulacji podziałowej 3.3. Metody kalkulacji doliczeniowej 3.4. Wielostopniowa kalkulacja kosztów 3.5. Kalkulacja kosztów produktów sprzężonych 3.6. Rachunek kosztów produkcji sezonowej 3.7. Rachunek kosztów produkcji budowlano-montażowej 3.8. Rozliczanie kosztów działalności pomocniczej 3.9. Wycena produktów i ustalanie wyniku finansowego Kalkulacja kosztów działalności usługowej 4.1. Rachunek kosztów usług transportowych 4.2. Rachunek kosztów usług hotelarskich 4.3. Kalkulacja kosztów usług gastronomicznych 4.4. Rachunek kosztów usług medycznych 4.5. Kalkulacja kosztów usług edukacyjnych Rachunek kosztów zmiennych i decyzje 5.1. Istota rachunku kosztów zmiennych 5.2. Decyzje produkcyjne 5.2.1. Projektowanie portfela produktów (produkt mix) 5.2.2. Optymalizacja zapasów materiałowych 5.2.3. Optymalizacja zapasów produktów 5.2.4. Ocena opłacalności współpracy gospodarczej firm 5.2.5. Wybór spośród rozwiązań alternatywnych 5.3. Decyzje cenowe 5.3.1. Czynniki kształtujące poziom cen w przedsiębiorstwie 5.3.2. Kosztowe formuły ceny 5.3.3. Dolny poziom ceny 5.3.4. Ceny transakcyjne Rachunek progu rentowności 6.1. Próg rentowności przy produkcji (usługach) jednoasortymentowej 6.2. Próg rentowności przy produkcji wieloasortymentowej 6.3. Segmentowa analiza progu rentowności 6.4. Analiza wrażliwości progu rentowności i ryzyka operacyjnego 6.5. Wykorzystanie progu rentowności do planowania sprzedaży Inne modele rachunku kosztów 7.1. Rachunek kosztów standardowych 7.2. Rachunek kosztów działań 7.3. Rachunek kosztów klienta 7.4. Rachunek kosztów docelowych Budżetowanie kosztów 8.1. Istota i rodzaje budżetów kosztowych 8.2. Metody budżetowania kosztów 8.3. Procedura budżetowania 8.4. Identyfikacja i analiza powstających odchyleń
Sygnatura czytelni BMW: X D 20 @
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 126089 N, 137800, 137801 (3 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. E 3664 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia strony 257-259.
Target audience note
Dla studentów kierunków zarządzania oraz finansów i rachunkowości, jak również praktyków gospodarczych.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności