158660
No cover
Book
In basket
Rachunkowość zarządcza jako system informacyjny 9 1.1. Proces zarządzania a proces informacyjno-decyzyjny 9 1.2. System informacyjny rachunkowości 13 1.3. Rachunkowość finansowa a rachunkowość zarządcza 18 1.4. Definicje rachunkowości zarządczej 21 1.5. Funkcje i zadania rachunkowości zarządczej 23 1.6. Rodzaje i jakość informacji z rachunkowości zarządczej 26 Rachunek kosztów jako źródło informacji zarządczej 29 2.1. Pojęcia i zakres rachunku kosztów 29 2.2. Grupowanie kosztów na potrzeby sprawozdawcze 34 2.3. Podstawowe modele rachunku kosztów 39 2.4. Zbiorcza i rozdzielcza postać rachunku kosztów 47 Strukturalizacja kosztów i przychodów na potrzeby zarządzania 53 3.1. Koszty oraz przychody decyzyjne i niedecyzyjne 53 3.2. Koszty oraz przychody kontrolowane i niekontrolowane 57 3.3. Utracone korzyści i zaoszczędzone koszty 60 3.4. Koszty i przychody a skala działalności 63 3.5. Zakres działalności i koszty złożoności 66 Podział kosztów na stałe i zmienne 69 4.1. Pojęcie kosztów stałych i kosztów zmiennych 69 4.2. Podejścia do wyodrębniania kosztów stałych i zmiennych 76 4.3. Analiza merytoryczna składników kosztów 78 4.4. Analiza wykresów korelacyjnych 80 4.5. Metoda odchyleń krańcowych 83 4.6. Równanie regresji liniowej kosztów 86 4.7. Ocena stopnia zmienności kosztów 91 Krótkoterminowy rachunek wyników 95 5.1. Założenia krótkoterminowego rachunku wyników 95 5.2. Podstawowa formuła krótkoterminowego rachunku wyników 97 5.3. Wielostopniowy rachunek wyników 103 5.4. Wieloblokowy rachunek wyników 106 Analiza progu rentowności 113 6.1. Istota i założenia analizy progu rentowności 113 6.2. Próg rentowności produkcji jednoasortymentowej 115 6.3. Gotówkowy próg rentowności 120 6.4. Próg rentowności produkcji wieloasortymentowej 126 Zastosowania analizy progu rentowności 137 7.1. Marża bezpieczeństwa 137 7.2. Analiza wrażliwości progu rentowności 141 7.3. Analiza wrażliwości wyniku ze sprzedaży 147 7.4. Wyznaczanie krytycznych punktów cen i kosztów 152 Informacje kosztowe w kalkulacjach cenowych 155 8.1. Podstawowe determinanty cen sprzedaży 155 8.2. Kalkulacja cen sprzedaży produktów 157 8.3. Wyznaczanie dolnych granic cen 165 8.4. Wyznaczanie optymalnej ceny sprzedaży 169 8.5. Ustalanie cen transferowych 175 8.6. Ceny docelowe i koszty docelowe 179 Informacje o kosztach i wynikach w podejmowaniu decyzji 183 9.1. Rola informacji ekonomicznych w wyborach decyzyjnych 183 9.2. Wybór asortymentu produkcji 185 9.3. Wybór technologii produkcji 190 9.4. Wybór między wytwarzaniem a zakupem produktu 197 9.5. Wybór sposobu wykorzystania wolnych mocy produkcyjnych 201 9.6. Koszty błędnych prognoz i decyzji 205 Zarządzanie kosztami działań 209 10.1. Rachunek kosztów działań jako instrument zarządzania 209 10.2. Identyfikacja procesów i działań 213 10.3. Kalkulacja kosztów działań i produktów 219 10.4. Pomiar kosztów i wyników z klientów 222 Ocena opłacalności projektów inwestycyjnych 227 11.1. Istota projektów inwestycyjnych 227 11.2. Parametry oceny projektów inwestycyjnych 228 11.3. Proste metody oceny projektów inwestycyjnych 235 11.4. Dyskontowe metody oceny projektów inwestycyjnych 239 Rachunkowość zarządcza ośrodków odpowiedzialności 247 12.1. Istota i wyodrębnienie ośrodków odpowiedzialności 247 12.2. Założenia rachunkowości ośrodków odpowiedzialności 250 12.3. Rachunek odpowiedzialności za koszty 255 12.4. Rachunek odpowiedzialności za wyniki 257 12.5. Rachunek odpowiedzialności za inwestowanie 261 Budżetowa metoda zarządzania 267 13.1. Istota budżetowania w przedsiębiorstwie 267 13.2. Cele i funkcje budżetowania 269 13.3. Proces budżetowania w przedsiębiorstwie 271 13.4. Metody budżetowania 275 13.5. Budżet przedsiębiorstwa i jego elementy 280 Budżetowanie przychodów, kosztów i wyników 285 14.1. Zakres budżetowania operacyjnego 285 14.2. Budżetowanie sprzedaży i produkcji 287 14.3. Budżetowanie kosztów bezpośrednich 290 14.4. Budżetowanie kosztów wydziałowych 295 14.5. Budżetowanie kosztów wytworzenia produktów 299 14.6. Budżetowanie kosztów nieprodukcyjnych 302 14.7. Budżetowanie wyniku ze sprzedaży 304 Ocena działalności i dokonań przedsiębiorstwa 307 15.1. Istota i zakres oceny dokonań 307 15.2. Wskaźniki finansowe w ocenie działalności przedsiębiorstwa 310 15.3. Ocena wartości przedsiębiorstwa 318 15.4. Zrównoważona karta dokonań 323 Problemy rozwoju i doskonalenia systemów rachunkowości zarządczej 329 16.1. Ograniczenia i problemy rachunkowości zarządczej 329 16.2. Obszary rozwoju rachunkowości zarządczej 330 16.3. Doskonalenie systemów rachunkowości zarządczej 336 16.4. Dobre praktyki i benchmarking w zakresie rachunkowości zarządczej 340
Sygnatura czytelni BMW: X B 60 @
Availability:
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. E 4005 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. s. 345-347.
Target audience note
Dla sudentów kierunków ekonomicznych, słuchaczy studiów podyplomowych i szkoleń, dyrektorów, menedżerów, controllerów i analityków finansowych, głównych księgowych i pracowników służb finansowo-księgowych, biegłych rewidentów oraz właścicieli jednostek gospodarczych.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności