154852
Książka
W koszyku
SYSTEMY ŻYWNOŚCIOWE W TEORII I PRAKTYCE Systemowe ujęcie rynku żywnościowego Czynniki przemian systemów żywnościowych Trwałe systemy żywnościowe Globalizacja a funkcjonowanie rynków żywnościowych Systemy żywnościowe jako przedmiot badań ekonomicznych PRZEMIANY STRUKTURALNE W PRODUKCJI I DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI w KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ Kontekst europejskiego rynku wewnętrznego Produkcja rolnicza i rybactwo Uwarunkowania środowiskowe i społeczno-ekonomiczne produkcji rolniczej Koncentracja w europejskim rolnictwie Dynamika i struktura produkcji Przemysł rolno-spożywczy Kierunki zmian w przemyśle spożywczym Czynniki wzrostu przemysłu spożywczego w krajach Unii Europejskiej Sektory handlu i dystrybucji żywności Handel zagraniczny ZASOBY NATURALNE I EFEKTY ŚRODOWISKOWE W SYSTEMACH ŻYWNOŚCIOWYCH Zasoby naturalne wykorzystywane w systemach żywnościowych Negatywne efekty środowiskowe systemu żywnościowego Ocena zależności między sektorem żywnościowym i środowiskiem w krajach UE TENDENCJE W KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI W KONTEKŚCIE BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO Determinanty popytu na produkty rolne i artykuły spożywcze Globalne zapotrzebowanie na surowce rolnicze i żywność Bezpieczeństwo żywnościowe jako główne wyzwanie społeczne w XXI wieku Efekty systemu żywnościowego w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego Problem niedożywienia na świecie Kryzysy żywnościowe Straty i marnotrawstwo żywności Zmiany w konsumpcji i odżywianiu SEKTOR ŻYWNOŚCIOWY JAKO DETERMINANTA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH Zróżnicowanie obszarów wiejskich w Unii Europejskiej Oddziaływanie sektora żywnościowego na rozwój obszarów wiejskich Krótkie łańcuchy dostaw i ich rola na obszarach wiejskich Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju sektora rolnego EWOLUCJA SEKTORA ŻYWNOŚCIOWEGO w KIERUNKU BIOGOSPODARKI Pojęcie biogospodarki, przesłanki i strategia rozwoju Nowe kierunki wykorzystania surowców rolniczych Interakcje między biogospodarką a rynkiem żywności Ekonomiczna rola sektora żywnościowego w biogospodarce Unii Europejskiej190 GOSPODARKA O OBIEGU ZAMKNIĘTYM - NOWY PARADYGMAT w SYSTEMACH ŻYWNOŚCIOWYCH Założenia modelu gospodarki o obiegu zamkniętym195 Nowe modele biznesowe w rolnictwie, przetwórstwie i handlu żywnością Efektywne wykorzystanie zasobów i gospodarowanie odpadami w systemach żywnościowych Podmioty publiczne i prywatne we wdrażaniu gospodarki cyrkularnej Biogospodarka o obiegu zamkniętym a funkcjonowanie łańcucha żywnościowego
Sygnatura czytelni BMW: II G 101
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14910 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 237-261.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności