154808
Brak okładki
Książka
W koszyku
1Trawienie 1.1Wpływ aktywności fizycznej na układ trawienny 2Sport i żywienie 2.1Podstawowe zalecenia żywieniowe 2.2Badania nad zachowaniami żywieniowymi sportowców 2.3.1Podstawowa dieta sportowca na co dzień 2.4Dieta a uwalnianie energii 2.5.1Utlenianie węglowodanów, tłuszczów i białek 2.5.2Dieta sportowa - źródło sprawności dla każdego? 2.6Dostarczanie energii 2.7Rodzaje spalania 2.7.1Przemiany beztlenowe (anaerobowe) 2.8Węglowodany i wysiłek fizyczny 2.8.1Tłuszcze i wysiłek fizyczny 2.8.2Białka i wysiłek fizyczny 2.9Stosunek węglowodanów do tłuszczów jako źródeł energii w sporcie 2.9.1Tłuszcze jako źródło energii 2.9.2Metabolizm w wybranych dyscyplinach sportu 3Węglowodany - superpaliwo dla komórki mięśniowej 3.1Klasyfikacja węglowodanów 3.2Składniki balastowe w diecie sportowca 3.3Zaspokoić głód batonem dla sportowców 3.3.1 Zamiennik lub uzupełnienie: banany 3.4Wykorzystanie spożytych węglowodanów 3.4.1 Opróżnianie żołądka, trawienie, wchłanianie i oksydacja różnych węglowodanów 3.4.2. Wpływ podaży węglowodanów w trakcie wysiłku fizycznego na wydolność 3.5Optymalizacja glikogenu mięśniowego przed zawodami 3.5.1. Żywienie przed zawodami 4Żywienie, trening i regeneracja 4.1Żywienie sportowców zawodowych i wyczynowych 4.2Żywienie w czasie periodyzacji 4.3Struktura blokowa planowania sezonu 5Tłuszcze - szczególne źródło energii 5.1O biochemii tłuszczów 5.2O spalaniu tłuszczu 5.3Dostarczanie tłuszczów z pożywieniem osobom uprawiającym sport 5.4Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dla sportowca 5.5MCT w żywieniu sportowców 5.6L-karnityna 5.7Cholesterol 6Białka - moc nie tylko w sportach siłowych 6.1Struktura chemiczna białek 6.2Funkcje protein 6.3Rezerwy białkowe 6.4Zalecenia dotyczące podaży białek 6.5Cykl glukozowo-alaninowy 6.5.1 Spożycie białka w sporcie 6.6Dygresja: kreatyna i sport 7Mikroskładniki odżywcze i żywienie w sporcie 7.1Witaminy 7.2Antyoksydanty i sport 7.2.1Stres oksydacyjny w sporcie 7.2.2Suplementacja antyoksydantami 7.3Składniki mineralne i pierwiastki śladowe 7.4.1Krytyczne elektrolity i pierwiastki śladowe 7.5Suplementacja 8Praktyki służące osiągnięciu optymalnej masy ciała 8.1Długofalowa redukcja masy ciała 8.2Zbijanie wagi przez osoby niewytrenowane 8.3Zalecane diety odchudzające 8.4Wpływ zbijania wagi na zdrowie 8.5Konsekwencje zbijania wagi dla wydolności fizycznej i psychicznej 8.6Zalecenia żywieniowe w dniu zawodów 9Gospodarka płynowa - czym i jak się nawadniać, uprawiając sport 9.1Regulacja gospodarki wodnej 9.1.1Pocenie się w warunkach wysiłku fizycznego 9.2Gospodarka wodna dzieci i młodzieży 9.2.1Zalecenia dotyczące nawadniania podczas lekcji wychowania fizycznego w szkole 9.3Zalecana dzienna podaż płynów 9.4Wiedza o napojach i zalecenia dotyczące spożywania płynów 9.4.1Zalecenia dla osób uprawiających sport amatorsko i rekreacyjnie 9.4.2Zalecenia dla sportowców wyczynowych 9.5Przegląd wybranych napojów 9.5.1Rozcieńczony sok jabłkowy lub wiśniowy 9.5.2Napoje bezalkoholowe 9.5.3Napoje dla sportowców - napoje izotoniczne 9.5.4Woda mineralna 9.5.5Napoje alkoholowe 9.5.6Inne napoje 10Przestrzeganie dyscypliny żywieniowej w przerwie turnieju i w dniu zawodów 10.1 O optymalnym żywieniu po treningu lub zawodach 11Żywienie w wybranych dyscyplinach sportu 11.1Żywienie koszykarzy 11.2Żywienie piłkarzy nożnych 11.3Żywienie piłkarzy ręcznych 11.4Żywienie zawodników judo 11.5Żywienie zawodników karate 11.6Żywienie kolarzy 11.6.1Żywienie kolarzy wyczynowych 11.6.2Żywienie w kolarstwie amatorskim i rekreacyjnym 11.6.3. „Energia z woreczka" - żele energetyczne 11.6.4 Legendarny placek kolarzy: placek ryżowy 11.7Żywienie pływaków 11.8Żywienie tancerzy sportowych 11.9Żywienie tenisistów ziemnych 11.10Żywienie tenisistów stołowych 11.11Żywienie lekkoatletów - ze szczególnym uwzględnieniem biegów 11.11.1Żywienie i trening lekkoatletów 11.11.2Żywienie zawodników podczas zawodów lekkoatletycznych 11.11.3Żywienie przed rozpoczęciem wysiłku wytrzymałościowego i w jego trakcie 12System Nutrient Timing lvy'ego i Portmana 12.1Podstawy systemu Nutrient Timing 12.2Faza energetyczna 12.3Faza regeneracji 12.4Faza zwiększania masy mięśniowej 12.5Wpływ hormonów na wzrost i rozwój mięśni 12.5.1Kortyzol 12.5.2Hormon wzrostu 12.5.3IGF-1 12.5.4Insulina 12.6Cele NTS w fazie energetycznej 12.7Zalecenia żywieniowe NTS w fazie energetycznej 12.8Zalecenia żywieniowe NTS w fazie zwiększania masy mięśniowej 12.8.1Stosunek węglowodanów i białek w napoju NTS 12.9Zalecenia żywieniowe NTS w fazie wzrostu 12.9.1Optymalizacja metabolizmu białek i rozwoju mięśni 13Budowanie masy ciała i masy mięśniowej w sporcie bez suplementów diety 13.1Zapotrzebowanie na białko w okresie budowy masy mięśniowej 13.2Jadłospisy w okresach budowania masy mięśniowej 14Osteoporoza, sport i żywienie 14.1Czynniki wpływające na przyswajanie wapnia 14.2Sport i aktywność fizyczna 15W praktyce: jadłospisy dla sportowców 15.1Podstawowy jadłospis dla osoby trenującej raz dziennie 15.2Podstawowy jadłospis dla osoby trenującej dwa razy dziennie 16Dieta wegetariańska i wegańska w sporcie 16.1Aspekty zdrowotne 16.2Przydatność diety wegetariańskiej w sporcie 16.3Niedoborowe substancje odżywcze u wegetarian z punktu widzenia sportowca 16.4Zalecenia dla sportowców wegetarian 17Diety bezglutenowe 17.1Substancje balastowe w diecie bezglutenowej
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 39
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148911 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8462 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na stronie redakcyjnej ISBN wydania oryginalnego: 978-3-943996-73-9.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 287-292. Indeks.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności