158710
Book
In basket
ĆWICZENIE 1. Pozyskiwanie czystych kultur bakteryjnych z hodowli mieszanych – ewaluacja trzech technik oraz kontrola czystości środowiska pracy / 13 Wstęp teoretyczny / 13 Zagadnienia do przygotowania / 14 Materiały / 14 1.1. Pozyskiwanie czystych kultur bakteryjnych z hodowli mieszanych / 14 1.2. Tworzenie subkultur bakterii / 15 1.3. Badanie wpływu temperatury na wytwarzanie barwników bakteryjnych / 16 Wykonanie / 16 1.4. Kontrola czystości środowiska / 16 Raport i opracowanie wyników / 17 ĆWICZENIE 2. Zasady diagnostyki mikrobiologicznej i studia morfologiczne nieznanej bakterii / 18 Wstęp teoretyczny / 18 Zagadnienia do przygotowania / 18 Materiały / 18 2.1. Barwienie i obserwacja mikro- i makroskopowa mikroorganizmów / 19 2.2. Wykrywanie form przetrwalnych bakterii / 21 Procedura barwienia / 22 2.3. Wykrywanie materiałów zapasowych – barwienie granulozy / 23 2.4. Barwienie granuli cytoplazmatycznych / 23 Raport i opracowanie wyników / 23 ĆWICZENIE 3. Analiza żywotności komórek bakteryjnych / 25 Wstęp teoretyczny / 25 Zagadnienia do przygotowania / 26 Materiały / 27 3.1. Metoda płytkowa stosowana do oznaczania liczby drobnoustrojów / 27 Raport i opracowanie wyników / 28 3.2. Metoda mikroskopii fluorescencyjnej / 29 Wykonanie / 29 Raport i opracowanie wyników / 29 ĆWICZENIE 4. Charakterystyka fizjologiczna bakterii: testy fermentacji i oksydacji / 31 Wstęp teoretyczny / 31 Zagadnienia do przygotowania / 32 Materiały / 32 4.1. Badanie zdolności bakterii do fermentacji / 33 4.2. Badanie zdolności bakterii do oksydacji / 37 Raport i opracowanie wyników / 39 ĆWICZENIE 5. Charakterystyka fizjologiczna bakterii – reakcje hydrolityczne / 41 Wstęp teoretyczny / 41 Zagadnienia do przygotowania / 41 Materiały / 41 5.1. Test na hydrolizę skrobi / 42 5.2. Test na hydrolizę kazeiny / 43 5.3. Test na hydrolizę tłuszczów / 43 5.4. Test na hydrolizę tryptofanu do indolu / 43 5.5. Test na hydrolizę mocznika / 44 Raport i opracowanie wyników / 45 ĆWICZENIE 6. Charakterystyka fizjologiczna bakterii – testy biochemiczne / 46 Wstęp teoretyczny / 46 Zagadnienia do przygotowania / 46 Materiały / 46 6.1. Test na wytwarzanie siarkowodoru (H2S) / 47 6.2. Test na wykorzystanie cytrynianu sodu jako jedynego źródła węgla / 47 6.3. Deaminacja fenyloalaniny (test PPA) / 48 6.4. Test IMViC / 48 6.5. Podłoże mleczne z lakmusem / 49 Raport i opracowanie wyników / 50 Raport z charakterystyki fizjologicznej bakterii (ćwiczenie 4–6) – podsumowanie / 50 ĆWICZENIE 7. Gram-ujemne patogeny jelitowe. Identyfikacja pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae i zminiaturyzowane testy biochemiczne / 51 Wstęp teoretyczny / 51 Zagadnienia do przygotowania / 53 7.1. Testy probówkowe i płytkowe / 53 7.2. Zminiaturyzowane testy biochemiczne / 55 ĆWICZENIE 8. Izolacja i identyfikacja fenotypowa bakterii z rodzaju Staphylococcus / 64 Wstęp teoretyczny / 64 Zagadnienia do przygotowania / 67 Materiały / 67 8.1. Wzrost na podłożu z mannitolem i 7,5% NaCl / 68 8.2. Badanie właściwości hemolitycznych oraz oznaczanie typu hemolizy / 69 8.3. Test na wytwarzanie katalazy / 69 8.4. Test na fermentację D-trehalozy / 69 8.5. Oznaczanie czynnika CF i test na koagulazę / 69 8.6. Test wrażliwości na lizostafynę / 70 8.7. Test na fermentację cukrów na podłożu Hugh–Leifsona / 70 8.8. Test na wykrywanie DNazy / 71 8.9. Testy wrażliwości na antybiotyki: furazolidon, nowobiocynę, polimyksynę B / 71 Raport i opracowanie wyników / 72 ĆWICZENIE 9. Diagnostyka paciorkowców i enterokoków / 74 Wstęp teoretyczny / 74 Zagadnienia do przygotowania / 75 Materiały / 76 9.1. Obserwacja morfologii kolonii na podłożu agarowym oraz badanie właściwości hemolitycznych paciorkowców na podłożu krwawym / 77 9.2. Testy fizjologiczne – identyfikacja różnych grup streptokoków / 79 9.3. Identyfikacja enterokoków oraz różnicowanie w obrębie rodzaju Enterococcus / 82 9.4. Inne testy stosowane w identyfikacji paciorkowców / 85 Raport i opracowanie wyników / 85 ĆWICZENIE 10. Badanie lekowrażliwości bakterii przy użyciu metod fenotypowych / 88 Wstęp teoretyczny / 88 Materiały / 93 10.1. Jakościowe badanie wrażliwości szczepów z wykorzystaniem metody dyfuzyjno-krążkowej / 93 10.2. Ilościowe określanie wrażliwości szczepów na antybiotyki / 93 Raport i opracowanie wyników / 94 10.3. Oznaczanie oporności na metycylinę dla szczepów S. aureus(szczepy MRSA) / 95 Raport i opracowanie wyników / 97 ĆWICZENIE 11. Test na wytwarzanie reduktazy przez bakterie mlekowe / 98 Wstęp teoretyczny / 98 Zagadnienia do przygotowania / 99 Materiały / 99 Wykonanie / 99 Raport i opracowanie wyników / 100 ĆWICZENIE 12. Identyfikacja bakterii obecnych w wodzie środowiskowej / 101 Wstęp teoretyczny / 101 Zagadnienia do przygotowania /101 Materiały / 102 12.1. Test domniemania / 102 12.2. Test potwierdzający / 104 12.3. Test końcowego potwierdzenia / 106 12.4. Zastosowanie podłoża chromogennego do badania próbek wody / 106 Raport i opracowanie wyników / 107 ĆWICZENIE 13. Komensalizm, synergizm i antagonizm mikroorganizmów/ 109 Wstęp teoretyczny / 109 Zagadnienia do przygotowania / 109 Materiały / 109 13.1. Komensalizm / 110 13.2. Synergizm bakteryjny / 111 13.3. Antagonizm mikrobiologiczny / 114 Raport i opracowanie wyników / 114 ĆWICZENIE 14. Budowa ekosystemu na podstawie kolumny Winogradskiego / 116 Wstęp teoretyczny / 116 Zagadnienia do przygotowania / 117 Materiały / 117 Wykonanie / 118 Raport i opracowanie wyników / 119
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 99
Media files:
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. S 73945 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. MS 1522 N (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografie przy ćwiczeniach.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności