158710
Książka
W koszyku
ĆWICZENIE 1. Pozyskiwanie czystych kultur bakteryjnych z hodowli mieszanych – ewaluacja trzech technik oraz kontrola czystości środowiska pracy / 13 Wstęp teoretyczny / 13 Zagadnienia do przygotowania / 14 Materiały / 14 1.1. Pozyskiwanie czystych kultur bakteryjnych z hodowli mieszanych / 14 1.2. Tworzenie subkultur bakterii / 15 1.3. Badanie wpływu temperatury na wytwarzanie barwników bakteryjnych / 16 Wykonanie / 16 1.4. Kontrola czystości środowiska / 16 Raport i opracowanie wyników / 17 ĆWICZENIE 2. Zasady diagnostyki mikrobiologicznej i studia morfologiczne nieznanej bakterii / 18 Wstęp teoretyczny / 18 Zagadnienia do przygotowania / 18 Materiały / 18 2.1. Barwienie i obserwacja mikro- i makroskopowa mikroorganizmów / 19 2.2. Wykrywanie form przetrwalnych bakterii / 21 Procedura barwienia / 22 2.3. Wykrywanie materiałów zapasowych – barwienie granulozy / 23 2.4. Barwienie granuli cytoplazmatycznych / 23 Raport i opracowanie wyników / 23 ĆWICZENIE 3. Analiza żywotności komórek bakteryjnych / 25 Wstęp teoretyczny / 25 Zagadnienia do przygotowania / 26 Materiały / 27 3.1. Metoda płytkowa stosowana do oznaczania liczby drobnoustrojów / 27 Raport i opracowanie wyników / 28 3.2. Metoda mikroskopii fluorescencyjnej / 29 Wykonanie / 29 Raport i opracowanie wyników / 29 ĆWICZENIE 4. Charakterystyka fizjologiczna bakterii: testy fermentacji i oksydacji / 31 Wstęp teoretyczny / 31 Zagadnienia do przygotowania / 32 Materiały / 32 4.1. Badanie zdolności bakterii do fermentacji / 33 4.2. Badanie zdolności bakterii do oksydacji / 37 Raport i opracowanie wyników / 39 ĆWICZENIE 5. Charakterystyka fizjologiczna bakterii – reakcje hydrolityczne / 41 Wstęp teoretyczny / 41 Zagadnienia do przygotowania / 41 Materiały / 41 5.1. Test na hydrolizę skrobi / 42 5.2. Test na hydrolizę kazeiny / 43 5.3. Test na hydrolizę tłuszczów / 43 5.4. Test na hydrolizę tryptofanu do indolu / 43 5.5. Test na hydrolizę mocznika / 44 Raport i opracowanie wyników / 45 ĆWICZENIE 6. Charakterystyka fizjologiczna bakterii – testy biochemiczne / 46 Wstęp teoretyczny / 46 Zagadnienia do przygotowania / 46 Materiały / 46 6.1. Test na wytwarzanie siarkowodoru (H2S) / 47 6.2. Test na wykorzystanie cytrynianu sodu jako jedynego źródła węgla / 47 6.3. Deaminacja fenyloalaniny (test PPA) / 48 6.4. Test IMViC / 48 6.5. Podłoże mleczne z lakmusem / 49 Raport i opracowanie wyników / 50 Raport z charakterystyki fizjologicznej bakterii (ćwiczenie 4–6) – podsumowanie / 50 ĆWICZENIE 7. Gram-ujemne patogeny jelitowe. Identyfikacja pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae i zminiaturyzowane testy biochemiczne / 51 Wstęp teoretyczny / 51 Zagadnienia do przygotowania / 53 7.1. Testy probówkowe i płytkowe / 53 7.2. Zminiaturyzowane testy biochemiczne / 55 ĆWICZENIE 8. Izolacja i identyfikacja fenotypowa bakterii z rodzaju Staphylococcus / 64 Wstęp teoretyczny / 64 Zagadnienia do przygotowania / 67 Materiały / 67 8.1. Wzrost na podłożu z mannitolem i 7,5% NaCl / 68 8.2. Badanie właściwości hemolitycznych oraz oznaczanie typu hemolizy / 69 8.3. Test na wytwarzanie katalazy / 69 8.4. Test na fermentację D-trehalozy / 69 8.5. Oznaczanie czynnika CF i test na koagulazę / 69 8.6. Test wrażliwości na lizostafynę / 70 8.7. Test na fermentację cukrów na podłożu Hugh–Leifsona / 70 8.8. Test na wykrywanie DNazy / 71 8.9. Testy wrażliwości na antybiotyki: furazolidon, nowobiocynę, polimyksynę B / 71 Raport i opracowanie wyników / 72 ĆWICZENIE 9. Diagnostyka paciorkowców i enterokoków / 74 Wstęp teoretyczny / 74 Zagadnienia do przygotowania / 75 Materiały / 76 9.1. Obserwacja morfologii kolonii na podłożu agarowym oraz badanie właściwości hemolitycznych paciorkowców na podłożu krwawym / 77 9.2. Testy fizjologiczne – identyfikacja różnych grup streptokoków / 79 9.3. Identyfikacja enterokoków oraz różnicowanie w obrębie rodzaju Enterococcus / 82 9.4. Inne testy stosowane w identyfikacji paciorkowców / 85 Raport i opracowanie wyników / 85 ĆWICZENIE 10. Badanie lekowrażliwości bakterii przy użyciu metod fenotypowych / 88 Wstęp teoretyczny / 88 Materiały / 93 10.1. Jakościowe badanie wrażliwości szczepów z wykorzystaniem metody dyfuzyjno-krążkowej / 93 10.2. Ilościowe określanie wrażliwości szczepów na antybiotyki / 93 Raport i opracowanie wyników / 94 10.3. Oznaczanie oporności na metycylinę dla szczepów S. aureus(szczepy MRSA) / 95 Raport i opracowanie wyników / 97 ĆWICZENIE 11. Test na wytwarzanie reduktazy przez bakterie mlekowe / 98 Wstęp teoretyczny / 98 Zagadnienia do przygotowania / 99 Materiały / 99 Wykonanie / 99 Raport i opracowanie wyników / 100 ĆWICZENIE 12. Identyfikacja bakterii obecnych w wodzie środowiskowej / 101 Wstęp teoretyczny / 101 Zagadnienia do przygotowania /101 Materiały / 102 12.1. Test domniemania / 102 12.2. Test potwierdzający / 104 12.3. Test końcowego potwierdzenia / 106 12.4. Zastosowanie podłoża chromogennego do badania próbek wody / 106 Raport i opracowanie wyników / 107 ĆWICZENIE 13. Komensalizm, synergizm i antagonizm mikroorganizmów/ 109 Wstęp teoretyczny / 109 Zagadnienia do przygotowania / 109 Materiały / 109 13.1. Komensalizm / 110 13.2. Synergizm bakteryjny / 111 13.3. Antagonizm mikrobiologiczny / 114 Raport i opracowanie wyników / 114 ĆWICZENIE 14. Budowa ekosystemu na podstawie kolumny Winogradskiego / 116 Wstęp teoretyczny / 116 Zagadnienia do przygotowania / 117 Materiały / 117 Wykonanie / 118 Raport i opracowanie wyników / 119
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 99
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S 73945 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MS 1522 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografie przy ćwiczeniach.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności