156728
Książka
W koszyku
Zrozumieć starość. 1. Czym jest starzenie się organizmu? 2. Kiedy zaczyna się starość? 3. Starzenie się społeczeństwa. 4. Postrzeganie starości. 4.1. Starość w subiektywnej ocenie osób po 60. roku życia. 4.2. Osoby starsze w percepcji ludzi młodych. 5. Teorie starzenia się. 5.1. Teoria zegarowa. 5.2. Teoria błędów Orgela. 5.3. Teoria wiązań krzyżowych. 5.4. Teoria immunologiczna. 5.5. Teoria wolnych rodników. 6. Co zmienia proces starzenia? 6.1. Układ pokarmowy. 6.2. Układ oddechowy. 6.3. Układ sercowo-naczyniowy. 6.4. Układ moczowy. 6.5. Układ odpornościowy. 6.6. Układ ruchu. 6.7. Układ nerwowy. 6.8. Układ hormonoalny. 6.9. Narządy wzroku i słuchu. 6.10. Skóra. 6.11. Nowotwory. 7. Wybrane problemy zdrowotne seniorów. 7.1. Wielkie zespoły geriatryczne. 7.2. Syndrom słabości. Część II. Dieta seniora. 8. Znaczenie pożywienia w podeszłym wieku. 8.1. Psychologiczne znaczenie żywności. 8.2. Biologiczne znaczenie pożywienia. 9. Co wpływa na sposób odżywiania ludzi starszych? 10. Zwyczaje żywieniowe osób starszych. 11. Stan odżywiania. 11.1. Co wpływa na stan odżywiania osób starszych? 11.2. Pomiary antropomotoryczne. 11.3. Wskaźnik WHR. 11.4. Badania składu ciała. 11.5. Badania biochemiczne. 11.6. Kwestionariusze oceny stanu odżywiania. 12. Niedożywienie. 12.1. Typy niedożywienia. 12.2. Jak rozpoznać niedożywienie? 12.3. Test na ryzyko niedożywienia. 12.4. Lista kontrolna. 12.5. Konsekwencje niedożywienia. 12.6. Postępowanie dietetyczne u chorych niedożywionych. 12.7. Zespół ponownego odżywiania. 12.8. Zaburzenia łaknienia - metody na poprawę apetytu. 13. Bilans energetyczny w podeszłym wieku. 13.1. Podstawowa przemiana materii. 13.2. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne. 13.3. Rozkład energii na posiłki. 14. Składniki odżywcze w diecie seniora. 14.1. Białka. 14.2. Tłuszcze. 14.3. Węglowodany. 14.4. Błonnik pokarmowy. 14.5. Witaminy. 14.6. Składniki mineralne. 14.7. Flawonoidy, karotenoidy, fitosterole. 15. Ogólne zasady żywienia osób po 60. roku życia. 15.1. Dziesięć najważniejszych zasad zdrowego odżywiania osób starszych. 15.2. Zasada 5U. 15.3. Piramida żywieniowa dla osób starszych. 16. Przegląd grup produktów spożywczych. 16.1. Produkty zbożowe. 16.2. Warzywa i owoce. 16.3. Mleko i produkty mleczne. 16.4. Mięso, ryby, jaja. 16.5. Tłuszcze jadalne. 17. Woda. 17.1. Rola wody w starzejącym się organiźmie. 17.2. Skutki odwodnienia organizmu. 17.3. Zapotrzebowanie na wodę. 18. Higiena i bezpieczeństwo żywności. 18.1. Podstawowe zasady przechowywania żywności. 18.2. Rozkład produktów w lodówce. 19. Jadłospis seniora. 19.1. Śniadanie. 19.2. Drugie śniadanie. 19.3. Obiad. 19.4. Podwieczorek. 19.5. Kolacja. 19.6. Przykładowe jadłospisy. 20. Jak zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. 20.1. Ocena sposobu żywienia. 20.2. Edukacja żywieniowa osób starszych. 21. Żywność funkcjonalna. 21.1. Probiotyki. 21.2. Prebiotyki. 22. Suplementacja diety seniora. 23. Interakcje leków z żywnością. 23.1. Wchłanianie. 23.2. Metabolizm. 23.3. Interakcje leków z alkoholem. 24. Charakterystyka wybranych diet. 24.1. Dieta podstawowa. 24.2. Dieta łatwo strawna. 24.3. Diety o zmienionej konsystencji. Część III. Żywienie w różnych jednostkach chorobowych. 25. Choroby przewodu pokarmowego. 25.1. Jama ustna i przełyk. 25.2. Choroba refluksowa. 25.3. Ostry i przewlekły nieżyt żołądka. 25.4. Choroba wrzodowa. 25.5. Nieżyt jelit. 25.6. Zaparcia nawykowe. 25.7. Wzdęcia. 25.8. Zespół jelita drażliwego. 25.9. Nieswoiste choroby zapalne jelit. 26. Choroby wątroby. 27. Choroby dróg żółciowych. 27.1. Zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. 27.2. Kamica żółciowa. 28. Choroby zapalne trzustki. 28.1. Ostre zapalenie trzustki. 28.2. Przewlekłe zapalenie trzustki. 29. Choroby metaboliczne. 29.1. Cukrzyca i insulinooporność. 29.2. Dna moczanowa. 29.3. Otyłość osób starszych. 30. Choroby serca i naczyń. 30.1. Miażdżyca i choroba niedokrwienna serca. 30.2. Nadciśnienie tętnicze. 31. Udar mózgu. 32. Choroby nerek i dróg moczowych. 32.1. Kłębuszkowe zapalenie nerek. 32.2. Przewlekła choroba nerek. 32.3. Kamice układu moczowego. 32.4. Nietrzymanie moczu. 33. Choroby układu ruchu. 33.1. Osteoporoza. 33.2. Sarkopenia. 34. Aktywność fizyczna w podeszłym wieku. 34.1. Znaczenie aktywności ruchowej osób starszych. 34.2. Cechy treningu zdrowotnego. 34.3. Programy rekreacji ruchowej dla seniorów. 35. Choroby nowotworowe. 35.1. Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów. 35.2. Leczenie onkologiczne w podeszłym wieku. 35.3. Postępowanie żywieniowe w czasie leczenia onkologicznego. 36. Choroby neurodegeneracyjne. 36.1. Choroba Parkinsona. 36.2. Choroba Alzheimera. 36.3. Demencja. 37. Żywienie w okresie okołooperacyjnym. 37.1. Żywienie przed planowanym zabiegiem. 37.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych. 38. Żywienie osób ze stomią.
Sygnatura czytelni BWF: VII P 67
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8491 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia, netografia strony 378-[388]. Indeks.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności