155368
Brak okładki
Książka
W koszyku
1.PROCESY I OPERACJE JEDNOSTKOWE 2.1.Procesy jednostkowe 2.2.Operacje jednostkowe 3.PRZYGOTOWANIE SUROWCA ROŚLINNEGO 3.1.Rozdrobnienie surowca roślinnego 3.2.Suszenie surowca roślinnego 4.EKSTRAKCJA 4.1.Ekstrakcja ciecz-ciecz 4.2.Ekstrakcja ciecz-ciało stałe 4.2.1.Rodzaje ekstrakcji ciecz-ciało stałe 4.2.1.1.Ekstrakcja w aparacie Soxhleta 4.2.1.2.Perkolacja 4.2.1.3.Ewakolacja i diakolacja 4.2.2.Inne warianty ekstrakcji 4.2.2.1.Przyspieszona ekstrakcja rozpuszczalnikiem 4.2.2.2.Ekstrakcja płynami nadkrytycznymi 5.DESTYLACJA 5.1.Destylacja prosta 5.2.Destylacja frakcjonowana 5.3.Destylacja pod obniżonym ciśnieniem 5.4.Destylacja z parą wodną 5.5.Destylacja azeotropowa 5.6.Destylacja ekstrakcyjna 5.7.Destylacja molekularna 6.NISZCZENIE PIANY 7.BUDOWA SKÓRY, WŁOSÓW I PAZNOKCI 7.1. Budowa skóry 7.1.1.Naskórek 7.1.2.Skóra właściwa 7.1.3.Tkanka podskórna 7.1.4. Czynniki zewnętrzne i wewnętrzne wpływające na kondycję skóry 7.2.Włosy 7.3.Paznokcie 8.OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA PREPARATU KOSMETYCZNEGO 8.1.Uwalnianie składnika czynnego z podłoża 8.2.Przenikanie substancji czynnej przez skórę 8.2.1.Charakterystyka hydrofilowo-hydrofobowa 8.2.2.Promotory przejścia przezskórnego 8.3.Dostępność substancji aktywnych 8.4.Modele reologiczne 8.5.Uwagi końcowe dotyczące etapu wchłaniania 9.NOŚNIKI SUBSTANCJI AKTYWNYCH 9.1.Emulsje 9.1.1.Stabilność typowych układów emulsyjnych 9.1.2.Rola emulgatora 9.1.3.Rola stabilizatorów emulsji 9.1.4.Teorie powstawania układów emulsyjnych 9.1.5.Współczynnik równowagi hydrofilowo-hydrofobowej 9.2.Nanoemulsje 9.2.1.Ogólna charakterystyka nanoemulsji 9.2.2.Destabilizacja nanoemulsji 9.2.3.Otrzymywanie nanoemulsji 9.3.Liposomy 9.3.1.Ogólna charakterystyka liposomów 9.3.2.Podział liposomów 9.3.3.Liposomy naturalne 9.3.4.Mechanizm oddziaływania liposomów ze skórą 9.4.Stałe nanocząstki lipidowe 9.4.1.Ogólna charakterystyka stałych nanocząstek lipidowych 9.4.2.Generacje nanocząstek lipidowych 9.4.3.Otrzymywanie nanocząstek lipidowych 9.4.4.Techniki stosowane do określania właściwości nanocząstek lipidowych 10.WYBRANE SUROWCE STOSOWANE W PREPARATYCE PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH 10.1.Woda jako surowiec w produkcji kosmetyków 10.1.1.Ogólna charakterystyka wody 10.1.2.Metody uzdatniania i dezynfekcji wody 10.2.Chelaty 10.3.Solubilizatory 10.4.Węglowodory 10.5.Alkohole 10.5.1.Ogólna charakterystyka alkoholi 10.5.2.Zastosowanie alkoholi w technologii kosmetyków 10.5.3.Wybrane technologie otrzymywania alkoholi 10.6.Fenole 10.7.Kwasy organiczne 10.7.1. Ogólna charakterystyka kwasów organicznych 10.7.1.1.Kwasy tłuszczowe nasycone 10.7.1.2.Kwasy tłuszczowe nienasycone 10.7.1.3.Hydroksykwasy 10.7.1.4.Kwas hialuronowy 10.7.1.5.Kwas ferulowy 10.8.Amidy 10.8.1.Ogólna charakterystyka amidów 10.8.2.Przykłady amidów stosowanych w produktach kosmetycznych 10.9.Estry 10.9.1.Ogólna charakterystyka estrów 10.9.2.Estry w produktach kosmetycznych 10.10.Woski 10.10.1.Ogólna charakterystyka wosków 10.10.2.Podział wosków 10.10.2.1.Woski roślinne 10.10.2.2.Woski zwierzęce 10.10.2.3.Woski naturalne i syntetyczne 10.11.Tłuszcze 10.11.1.Ogólna charakterystyka triglicerydów 10.11.2.Charakterystyka kwasów występujących w triglicerydach 10.11.3.Charakterystyka olejów 10.12.Węglowodany 10.12.1.Ogólna charakterystyka węglowodanów 10.12.2.Charakterystyka wybranych węglowodanów 10.12.2.1.Cukry proste 10.12.2.2.Dwucukry 10.12.2.3.Polisacharydy 10.12.3.Inulina 10.12.4.Inne polisacharydy stosowane w produkcji kosmetyków 10.13.Lanolina 10.13.1.Ogólna charakterystyka lanoliny 10.13.2.Oczyszczanie lanoliny surowej 10.13.3.Charakterystyka chemiczna lanoliny 10.13.4.Rodzaje oczyszczonej lanoliny 10.13.5.Modyfikacja lanoliny oczyszczonej 10.14.Masło karite 10.15.Masło kakaowe 10.16.Olejki eteryczne 10.16.1.Ogólna charakterystyka olejków eterycznych 10.16.2.Zastosowanie olejków eterycznych 10.16.3.Pozyskiwanie wybranych olejków eterycznych 10.16.4.Wybrane syntetyczne związki chemiczne jako składniki kompozycji zapachowych 10.17.Peptydy 10.17.1.Ogólna charakterystyka peptydów 10.17.2.Charakterystyka wybranych polipeptydów 10.17.3.Inne przykłady białek 10.17.4.Przykłady małocząsteczkowych peptydów 10.17.5.Proteiny w produktach kosmetycznych 10.18.Filtry słoneczne 10.18.1.Ogólna charakterystyka promieniowania 10.18.2.Działanie promieniowania na organizm człowieka 10.18.3.Mechanizmy obronne organizmu człowieka 10.18.4.Filtry promieniochronne 10.18.4.1.Filtry chemiczne 10.18.4.2.Filtry fizyczne 10.18.5.Substancje filmotwórcze 10.18.6.Ekstrakty roślinne jako filtry promieniochronne 10.18.7.Oleje roślinne jako filtry promieniochronne 10.18.8.Melanina jako substancja promieniochronna 10.18.9.Współczynnik ochrony przeciwsłonecznej 10.19.Substancje anty drobnoustrojowe 10.19.1.Ogólna charakterystyka substancji antydrobnoustrojowych 10.19.2.Wybrane grupy związków o działaniu antydrobnoustrojowym 10.19.2.1.Alkohole 10.19.2.2.Aldehydy 10.19.2.3.Kwasy organiczne 10.19.2.4.Fenole 10.19.2.5.IV-rzędowe sole amoniowe 10.19.2.6.Związki heterocykliczne 10.19.3.Substancje naturalne jako konserwanty 10.19.4.Nanocząstki metali jako konserwanty 10.20.Antyoksydanty 10.20.1.Przyczyny destabilizacji produktu kosmetycznego 10.20.2.Stabilność chemiczna preparatu kosmetycznego 10.20.3.Działanie antyoksydantów 10.20.4.Podział antyoksydantów 10.20.4.1.Antyoksydanty syntetyczne 10.20.4.2.Antyoksydanty półsyntetyczne 10.20.4.3.Antyoksydanty pochodzenia naturalnego 10.20.4.4.Koenzym Q10 10.21.Silikony 10.21.1.Ogólna charakterystyka silikonów 10.21.2.Otrzymywanie silikonów 10.21.3.Podział silikonów 10.21.4.Zastosowanie silikonów 10.22.Regulatory reologii 10.22.1.Podstawy reologii 10.22.2.Ogólna charakterystyka regulatorów reologii 10.22.3.Charakterystyka wybranych grup regulatorów reologii 10.22.3.1. Ogólna charakterystyka hydrokoloidów naturalnych 10.22.3.1.1.Polisacharydy 10.22.3.1.2.Gumy roślinne 10.22.3.1.3.Śluzy 10.22.3.1.4.Alginiany 10.22.3.1.5.Substancje biosyntetyczne 10.22.3.2.Hydrokoloidy syntetyczne 10.22.3.3.Alkanoloamidy jako zagęstniki 10.22.3.4.Pochodne poliglikolu etylenowego jako zagęstniki 10.22.3.5.Syntetyczne związki wielkocząsteczkowe jako zagęstniki 10.22.3.6.Substancje nieorganiczne 10.23.Terpeny 10.23.1.Ogólna charakterystyka terpenów 10.23.2.Podział terpenów 10.24.Barwniki i pigmenty 10.24.1.Ogólna charakterystyka związków barwnych 10.24.2.Podział substancji barwnych 10.24.3.Barwniki naturalne 10.24.3.1. Barwniki roślinne 10.24.4.Wybrane przykłady pigmentów 10.24.4.1.Pigmenty zwierzęce 10.24.4.2.Pigmenty mineralne 10.25.Związki powierzchniowo czynne 10.25.1.Ogólna charakterystyka związków powierzchniowo czynnych 10.25.2.Charakterystyka poszczególnych grup związków powierzchniowo czynnych 10.25.2.1.Związki anionoaktywne 10.25.2.2.Związki powierzchniowo czynne kationoaktywne 10.25.2.2.1.Ogólna charakterystyka związków kationoaktywnych 10.25.2.2.2.Podział związków kationoaktywnych 10.25.2.3.Związki powierzchniowo czynne amfoteryczne 10.25.2.3.1. Ogólna charakterystyka związków amfoterycznych i ich podział 10.25.2.4.Niejonowe związki powierzchniowo czynne 10.25.2.4.1. Ogólna charakterystyka związków powierzchniowo czynnych niejonowych i ich podział 10.26.Witaminy 10.26.1.Ogólna charakterystyka witamin 10.26.2.Podział witamin 10.26.3.Substancje o działaniu zbliżonym do witamin 10.27.Komórki macierzyste 10.28.Związki regulujące pH 10.28.1.Ogólna charakterystyka regulatorów kwasowości 10.28.2.Wybrane przykłady regulatorów kwasowości 10.29.Substancje natłuszczające 10.30.Emolienty 11.PODSTAWOWE ELEMENTY PROCESU PRODUKCYJNEGO 11.1.Mieszanie/mieszalnik 11.2.Ogólny podział produktów kosmetycznych 11.3.Ogólne zasady otrzymywania emulsji kosmetycznych 11.4.Otrzymywanie innych produktów kosmetycznych 12.WYBRANE PRODUKTY KOSMETYCZNE 12.1.Kremy 12.2.Preparaty do pielęgnacji włosów 12.3.Mydła 12.4.Toniki 12.5.Mleczka i kremy czyszczące 12.6.Dezodoranty i antyperspiranty 12.7.Wyroby perfumeryjne 12.8.Substancje brązowiące skórę 12.9.Substancje rozjaśniające skórę 12.10.Pasty do zębów 12.11.Preparaty do depilacji 12.12.Kosmetyka kolorowa 12.12.1.Preparaty do pielęgnacji skóry wokół oczu 12.12.2.Preparaty do makijażu 12.12.3.Cienie do powiek 12.12.4.Preparaty do brwi i rzęs 12.12.5.Szminki 12.12.6.Błyszczyki 12.12.7.Produkty do pielęgnacji paznokci 12.13.Peelingi 13.NOWOŚCI NA RYNKU KOSMETYKÓW (WYBRANE PRZYKŁADY) 14.OCENA BEZPIECZEŃSTWA STOSOWANYCH SKŁADNIKÓW/ PREPARATÓW KOSMETYCZNYCH 14.1.Ogólna ocena bezpieczeństwa stosowania kosmetyku 14.2.Metody oceny potencjału drażniącego 14.2.1.Metody oceny działania drażniącego in vitro
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150717 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 265-268.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności