158660
Book
In basket
Pozyskiwanie czystych kultur bakteryjnych z hodowli mieszanych – ewaluacja trzech technik oraz kontrola czystości środowiska pracy Pozyskiwanie czystych kultur bakteryjnych z hodowli mieszanych Tworzenie subkultur bakterii Badanie wpływu temperatury na wytwarzanie barwników bakteryjnych Wykonanie Kontrola czystości środowiska Raport i opracowanie wyników Zasady diagnostyki mikrobiologicznej i studia morfologiczne nieznanej bakterii Barwienie i obserwacja mikro- i makroskopowa mikroorganizmów Wykrywanie form przetrwalnych bakterii Procedura barwienia Wykrywanie materiałów zapasowych – barwienie granulozy Barwienie granuli cytoplazmatycznych Analiza żywotności komórek bakteryjnych Metoda płytkowa stosowana do oznaczania liczby drobnoustrojów Raport i opracowanie wyników Metoda mikroskopii fluorescencyjnej Charakterystyka fizjologiczna bakterii: testy fermentacji i oksydacji Badanie zdolności bakterii do fermentacji Badanie zdolności bakterii do oksydacji Charakterystyka fizjologiczna bakterii – reakcje hydrolityczne . Test na hydrolizę skrobi Test na hydrolizę kazeiny Test na hydrolizę tłuszczów Test na hydrolizę tryptofanu do indolu Test na hydrolizę mocznika Charakterystyka fizjologiczna bakterii – testy biochemiczne Test na wytwarzanie siarkowodoru (H2S) Test na wykorzystanie cytrynianu sodu jako jedynego źródła węgla Deaminacja fenyloalaniny (test PPA) Test IMViC Podłoże mleczne z lakmusem Raport z charakterystyki fizjologicznej bakterii (ćwiczenie 4–6) – Gram-ujemne patogeny jelitowe. Identyfikacja pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae i zminiaturyzowane testy biochemiczne Testy probówkowe i płytkowe Zminiaturyzowane testy biochemiczne Izolacja i identyfikacja fenotypowa bakterii z rodzaju Staphylococcus Wzrost na podłożu z mannitolem i 7,5% NaCl Badanie właściwości hemolitycznych oraz oznaczanie typu hemolizy Test na wytwarzanie katalazy Test na fermentację D-trehalozy Oznaczanie czynnika CF i test na koagulazę Test wrażliwości na lizostafynę Test na fermentację cukrów na podłożu Hugh–Leifsona Test na wykrywanie DNazy Testy wrażliwości na antybiotyki: furazolidon, nowobiocynę, polimyksynę B Diagnostyka paciorkowców i enterokoków Obserwacja morfologii kolonii na podłożu agarowym oraz badanie właściwości hemolitycznych paciorkowców na podłożu krwawym Testy fizjologiczne – identyfikacja różnych grup streptokoków Identyfikacja enterokoków oraz różnicowanie w obrębie rodzaju Enterococcus Inne testy stosowane w identyfikacji paciorkowców Badanie lekowrażliwości bakterii przy użyciu metod fenotypowych Jakościowe badanie wrażliwości szczepów z wykorzystaniem metody dyfuzyjno-krążkowej . Ilościowe określanie wrażliwości szczepów na antybiotyki Oznaczanie oporności na metycylinę dla szczepów S. aureus (szczepy MRSA Test na wytwarzanie reduktazy przez bakterie mlekowe Identyfikacja bakterii obecnych w wodzie środowiskowej Test domniemania Test potwierdzający Test końcowego potwierdzenia Zastosowanie podłoża chromogennego do badania próbek wody Komensalizm, synergizm i antagonizm mikroorganizmów Komensalizm Synergizm bakteryjny Antagonizm mikrobiologiczny Budowa ekosystemu na podstawie kolumny Winogradskiego
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 106
Media files:
Availability:
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. MS 1535 N (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografie przy ćwiczeniach.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności