158660
Książka
W koszyku
Pozyskiwanie czystych kultur bakteryjnych z hodowli mieszanych – ewaluacja trzech technik oraz kontrola czystości środowiska pracy Pozyskiwanie czystych kultur bakteryjnych z hodowli mieszanych Tworzenie subkultur bakterii Badanie wpływu temperatury na wytwarzanie barwników bakteryjnych Wykonanie Kontrola czystości środowiska Raport i opracowanie wyników Zasady diagnostyki mikrobiologicznej i studia morfologiczne nieznanej bakterii Barwienie i obserwacja mikro- i makroskopowa mikroorganizmów Wykrywanie form przetrwalnych bakterii Procedura barwienia Wykrywanie materiałów zapasowych – barwienie granulozy Barwienie granuli cytoplazmatycznych Analiza żywotności komórek bakteryjnych Metoda płytkowa stosowana do oznaczania liczby drobnoustrojów Raport i opracowanie wyników Metoda mikroskopii fluorescencyjnej Charakterystyka fizjologiczna bakterii: testy fermentacji i oksydacji Badanie zdolności bakterii do fermentacji Badanie zdolności bakterii do oksydacji Charakterystyka fizjologiczna bakterii – reakcje hydrolityczne . Test na hydrolizę skrobi Test na hydrolizę kazeiny Test na hydrolizę tłuszczów Test na hydrolizę tryptofanu do indolu Test na hydrolizę mocznika Charakterystyka fizjologiczna bakterii – testy biochemiczne Test na wytwarzanie siarkowodoru (H2S) Test na wykorzystanie cytrynianu sodu jako jedynego źródła węgla Deaminacja fenyloalaniny (test PPA) Test IMViC Podłoże mleczne z lakmusem Raport z charakterystyki fizjologicznej bakterii (ćwiczenie 4–6) – Gram-ujemne patogeny jelitowe. Identyfikacja pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae i zminiaturyzowane testy biochemiczne Testy probówkowe i płytkowe Zminiaturyzowane testy biochemiczne Izolacja i identyfikacja fenotypowa bakterii z rodzaju Staphylococcus Wzrost na podłożu z mannitolem i 7,5% NaCl Badanie właściwości hemolitycznych oraz oznaczanie typu hemolizy Test na wytwarzanie katalazy Test na fermentację D-trehalozy Oznaczanie czynnika CF i test na koagulazę Test wrażliwości na lizostafynę Test na fermentację cukrów na podłożu Hugh–Leifsona Test na wykrywanie DNazy Testy wrażliwości na antybiotyki: furazolidon, nowobiocynę, polimyksynę B Diagnostyka paciorkowców i enterokoków Obserwacja morfologii kolonii na podłożu agarowym oraz badanie właściwości hemolitycznych paciorkowców na podłożu krwawym Testy fizjologiczne – identyfikacja różnych grup streptokoków Identyfikacja enterokoków oraz różnicowanie w obrębie rodzaju Enterococcus Inne testy stosowane w identyfikacji paciorkowców Badanie lekowrażliwości bakterii przy użyciu metod fenotypowych Jakościowe badanie wrażliwości szczepów z wykorzystaniem metody dyfuzyjno-krążkowej . Ilościowe określanie wrażliwości szczepów na antybiotyki Oznaczanie oporności na metycylinę dla szczepów S. aureus (szczepy MRSA Test na wytwarzanie reduktazy przez bakterie mlekowe Identyfikacja bakterii obecnych w wodzie środowiskowej Test domniemania Test potwierdzający Test końcowego potwierdzenia Zastosowanie podłoża chromogennego do badania próbek wody Komensalizm, synergizm i antagonizm mikroorganizmów Komensalizm Synergizm bakteryjny Antagonizm mikrobiologiczny Budowa ekosystemu na podstawie kolumny Winogradskiego
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 106
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. MS 1535 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografie przy ćwiczeniach.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności