158660
No cover
Book
In basket
(Prace i Studia / Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk = Works & Studies / Institute of Environmental Engineering of the Polish Academy of Sciences, ISSN 0208-4112 ; no 94)
2.1. Charakterystyka rzeki Bytomki i jej zlewni 2.1.1. Analiza fizjograficzna zlewni 2.1.1.1. Położenie przestrzenne, morfometria i rzeźba terenu 2.1.1.2. Litologia podłoża, pokrycie i użytkowanie terenu 2.1.1.3. Struktura hydrogeologiczna 2.1.1.4. Charakterystyka hydrologiczna 2.1.1.5. Literatura do rozdziału 2.1.2. Ukształtowanie wysokościowe koryta rzeki 2.1.2.1. Profil wysokościowy 2.1.2.2. Natężenie przepływu wody 3.1. Stanowiska pobierania prób 3.2. Zakres prac i analiz 3.2.1. Analizy wody 3.2.2 Analiza osadów dennych 3.3. Metody analityczne 4. Ocena stanu/potencjału ekologicznego rzeki Bytomki 5. Źródła zanieczyszczenia wód rzeki Bytomki 5.1. Wody opadowe i roztopowe 5.1.1. Wody opadowe i roztopowe doprowadzane do rzeki Bytomki – Bytom 5.1.2. Wody opadowe i roztopowe doprowadzane do rzeki Bytomki – Ruda Śląska 5.1.3. Wody opadowe i roztopowe doprowadzane do rzeki Bytomki – Zabrze 5.2. Ścieki komunalne 5.2.1. Oczyszczalnia ścieków Miechowice – Bytom 5.2.2. Oczyszczalnia ścieków Bobrek – Bytom 5.2.3. Oczyszczalnia ścieków Orzegów – Ruda Śląska 5.2.4. Oczyszczalnia ścieków Śródmieście – Zabrze 5.2.5. Oczyszczalnia ścieków Mikulczyce – Zabrze 5.3. Ścieki pochodzące z przemysłu 6.1. Stosunki termiczno-tlenowe 6.1.1. Temperatura wody 6.1.2. Stężenie tlenu rozpuszczonego w wodzie 6.1.3. Nasycenie wody tlenem 6.2. Badania hydrochemiczne wody rzeki Bytomki – wskaźniki jakości wody 6.2.1. pH wody 6.2.2. Wskaźniki tlenowe 6.2.2.1. Biochemiczne Zapotrzebowanie Tlenu – BZT5 6.2.2.2 Chemiczne zapotrzebowanie tlenu – ChZT 6.2.2.3. Węgiel organiczny rozpuszczony 6.3. Związki azotowe 6.3.1. Azot azotanowy 6.3.2. Azot azotynowy 6.3.3. Azot amonowy 6.3.4. Azot organiczny 6.3.5. Azot ogólny 6.4. Związki fosforu 6.4.1. Fosfor ortofosforanowy 6.4.2. Fosfor ogólny 6.5. Wskaźniki zasolenia wody 6.5.1. Twardość ogólna 6.5.2. Zasadowość 6.5.3. Stężenie jonów wapniowych 6.5.4. Stężenie jonów magnezowych 6.5.5. Stężenie jonów chlorkowych 6.5.6. Stężenie jonów siarczanowych 6.5.7. Stężenie substancji rozpuszczonych 6.5.8. Przewodnictwo właściwe wody 6.5.9. Zawiesina ogólna 7. Ładunki wybranych zanieczyszczeń w wodzie rzeki Bytomki 7.1. Związki azotu 7.1.1. Ładunki azotu azotanowego 7.1.2. Ładunki azotu azotynowego 7.1.3. Ładunki azotu amonowego 7.1.4. Ładunki azotu organicznego 7.1.5. Ładunki azotu ogólnego 7.2. Związki fosforu 7.2.1. Ładunki fosforu ortofosforanowego 7.2.2. Ładunki fosforu ogólnego 7.3. Ładunki węgla organicznego 7.4. Wskaźniki tlenowe 7.4.1. Ładunki Biochemicznego Zapotrzebowania Tlenu (BZT5) 7.4.2. Ładunki Chemicznego Zapotrzebowania Tlenu (ChZT) 7.5. Ładunki wskaźników zasolenia 7.5.1. Ładunki chlorków 7.5.2. Ładunki siarczanów 7.5.3. Ładunki wapnia 7.5.4. Ładunki magnezu 7.5.5. Ładunki ogólne substancji rozpuszczonych w wodzie 7.5.6. Ładunki zawiesiny w wodzie 8. Zawiesina i osady denne 8.1. Materia organiczna w osadach dennych 8.2. Granulometria osadów 8.3. Badania opadalności osadów dennych 9. Zanieczyszczenia trwałe 9.1. Metale ciężkie 9.1.1. Metale w wodzie rzeki Bytomki 9.1.2. Metale w osadach dennych 9.2. Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w wodzie rzeki Bytomki 9.3. Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w osadach dennych 9.4. Zawartość polichlorowanych bifenyli w wodzie rzeki Bytomki 9.5. Zawartość polichlorowanych bifenyli w osadach dennych 10. Badania stanu sanitarnego rzeki Bytomki 10.1. Ogólna charakterystyka problemu sanitarnego stanu wód 10.2. Charakterystyka drobnoustrojów uwzględnionych w badaniach 10.2.1. Pseudomonas aeruginosa – pałeczka ropy błękitnej 10.2.2. Clostridium perfringens – laseczka zgorzeli gazowej 10.2.3. Bakterie grupy coli 10.2.4. Escherichia coli – pałeczka okrężnicy 10.2.5. Enterokoki kałowe 10.2.6. Ogólna liczba mikroorganizmów w 22ºC po 72 h 10.3. Wyniki 10.3.1. Pseudomonas aeruginosa 10.3.2. Bakterie z grupy coli 10.3.3. Escherichia coli 10.3.4. Clostridium perfringens – laseczka zgorzeli gazowej 10.3.5. Enterokoki kałowe
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 153696 N, 153697 N (2 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach.
Funding information note
Współfinansowanie: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (Katowice)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności