156536
Książka
W koszyku
Część pierwsza. Wprowadzenie do tematyki zaburzeń odżywiania wieku rozwojowego 1. Definicja i klasyfikacja zaburzeń odżywiania 1.1 Definicja zaburzeń odżywiania 1.2 Klasyfikacja zaburzeń odżywiania w ICD-11 1.3 Klasyfikacja zaburzeń odżywiania w DSM-5 1.4 Klasyfikacja zaburzeń odżywiania w DC:0-5 1.5 Nienormatywne zachowania żywieniowe 2. Wiek rozwojowy a zaburzenia odżywiania 2.1 Rozpowszechnienie problemu zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży 2.2 Uwarunkowania zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży Zaburzone odżywianie w aspekcie rozwoju psychospołecznego Rodzaje uwarunkowań w patomechanizmie zaburzeń odżywiania Wieloczynnikowy model etiologiczny 2.3 Konsekwencje zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży Konsekwencje somatyczne Konsekwencje psychospołeczne Konsekwencje rozwojowe 2.4 Standardy leczenia i specyfika terapii zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży Model terapii interdyscyplinarnej Rola pomocy dietetycznej Specyficzne trudności w terapii zaburzeń odżywiania u dzieci i młodzieży Część druga. Zaburzenia odżywiania 3. Jadłowstręt psychiczny 3.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania Leczenie 3.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Restrykcje i preferencje dietetyczne Wartość odżywcza modelu odżywiania się Zachowania wokół odżywiania się 3.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania Zalecenia dietetyczne 4. Bulimia 4.1 Charakterystyka bulimii Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 4.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Bulimiczne błędne koło Charakterystyka napadów objadania się Zachowania wokół odżywiania się 4.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania 5. Zaburzenie z napadami objadania się 5.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 5.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Błędne koło w przebiegu zaburzenia z napadami objadania się Charakterystyka napadów objadania się Zachowania wokół odżywiania się 5.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania 6. ARFID 6.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 6.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Preferowane produkty Wartość odżywcza modelu odżywiania Zachowania wokół odżywiania się Funkcjonowanie w sytuacjach społecznych związanych z jedzeniem Reakcje opiekunów podtrzymujące objawy 6.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania 7. Pica 7.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 7.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Preferencje żywieniowe Wartość odżywcza modelu żywienia Zachowania wokół odżywiania się 7.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania 8. Zespół przeżuwania 8.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 8.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Wartość odżywcza modelu żywienia 8.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania Część trzecia. Zaburzenia odżywiania (karmienia) u małych dzieci 9. Zaburzenia odżywiania w niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie 9.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 9.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Problemy żywieniowe w przejadaniu się Problemy żywieniowe w niedojadaniu Problemy żywieniowe w atypowych zaburzeniach odżywiania 9.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia dziecka oraz stylu karmienia rodzica Część czwarta. Nienormatywne zachowania żywieniowe 10. Ortoreksja 10.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 10.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Restrykcje i preferencje dietetyczne Zachowania wokół odżywiania się 10.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania 11. Diabulimia 11.1 Charakterystyka Kryteria diagnostyczne Obraz kliniczny i powikłania 11.2 Charakterystyka problemów żywieniowych Restrykcje dietetyczne i napady objadania się Zaburzone odżywianie a przebieg cukrzycy Zachowania wokół odżywiania się 11.3 Postępowanie dietetyczne Cele dietoterapii i zadania dietetyka Ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania
Sygnatura czytelni BMW: IX M 58
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 155537 N (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 155538 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia przy rozdziałach.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności