158660
No cover
Book
In basket
(Materiały Pomocnicze i Informacyjne / Politechnika Świętokrzyska, ISSN 0239-6394 ; 181)
(Inżynieria Środowiska i Energetyka)
Zasady ogólne prowadzenia analiz 1.Pobieranie próbek wody, ścieków, osadów ściekowych i gleby do badań 1.1.Pobieranie próbek wody 1.2.Pobieranie próbek ścieków 1.3.Pobieranie próbek osadów ściekowych 1.4.Pobieranie próbek gleby 2.Odczyn i przewodnictwo elektrolityczne badanej próbki (wody, gleby) 2.1.Odczyn pH 2.2.Przewodnictwo elektrolityczne 3.Mineralizacja w gleboznawstwie 4.Metale ciężkie w próbkach środowiskowych 4.1.Wybrane metale ciężkie w wodzie, glebie i ściekach Ołów, kadm, rtęć Miedź, chrom, nikiel, cynk, kobalt 4.2.Spektrofotometryczne oznaczenie zawartości metali ciężkich w badanej glebie po mineralizacji wodą królewską 4.3.Oznaczenie zawartości metali ciężkich w różnych typach próbek środowiskowych z wykorzystaniem ekstrakcji sekwencyjnej BCR Frakcja I - ekstrakcja frakcji wymiennej Frakcja II - ekstrakcja frakcji redukowalnych Frakcja III - ekstrakcja frakcji organicznej Frakcja IV - identyfikacja frakcji rezydualnej 5.Oznaczenie właściwości sorpcyjnych próbek środowiskowych różnych typów gleb (liczba jodowa LJ) 6.Materia organiczna w glebie 6.1.Ogólna charakterystyka materii organicznej w glebie 6.2.Oznaczenie zawartości materii organicznej metodą objętościową Tiurina 7. Fosfor w środowisku 7.1. Oznaczanie fosforu ogólnego w otrzymanych ekstraktach metodą Goltermana 7.2. Oznaczanie fosforu ogólnego w otrzymanych ekstraktach metodą spektrofotometrii 8.Oznaczanie niepolarnych węglowodorów alifatycznych w próbce środowiskowej metodą spektrometrii w podczerwieni 9.Chlorki w środowisku 10. Oznaczanie twardości wody. Twardość węglanowa i twardość całkowita
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 155759 N (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronie 45-47.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności