158660
Brak okładki
Książka
W koszyku
Komórka roślinna. Gospodarka wodna komórki roślinnej Ćwiczenie 1: Leukoplasty w komórkach epidermy Ćwiczenie 2: Stymulacja ruchów cytoplazmy Pęcznienie Ćwiczenie 3: Pęcznienie nasion o róźnym składzie chemicznym Ćwiczenie 4: Wływ temperatury na szybkość pęcznienia nasion Ćwiczenie 5: Pęcznienie nasion w roztworach o różnym potencjale chemicznym wody Ćwiczenie 6: Pęcznienie żywych i martwych nasion Ćwiczenie 7: Siła pęczniejących nasion Ćwiczenie 8: Siła parcia pęczniejących nasion grochu wyrażona w niutonach [N] Ćwiczenie 9: Uwalnianie się ciepła podczas pęcznienia Pobieranie wody w wyniku osmozy Ćwiczenie 10: O Osmoza w układach sztucznych – osmometr Ćwiczenie 11:O Osmoza w układach sztucznych - komórki Traubego Ćwiczenie12:Żywy osmometr Ćwiczenie 13: Pomiar potencjału osmotycznego soku komórkowego metodą plazmolizy granicznej Ćwiczenie 14: Pomiar potencjału wody tkanki bulwy ziemniaka Ćwiczenie 15: : Oddziaływanie różnych substancji na żywą tkankę roślinną Ćwiczenie 16: Dyfuzja w ośrodkach o różnej gęstości Ćwiczenie 17: Dyfuzja siarczanu miedzi i nadmanganianu potasu w wodzie Właściwości błon biologicznych Ćwiczenie 18: Plazmoliza kapturowa Ćwiczenie 19: Przepuszczalność błon cytoplazmatycznych dla składników zawartych w soku komórkowym Gospodarka wodna rośliny Ćwiczenie 20: Porównanie liczby aparatów szparkowych na górnej i dolnej powierzchni blaszki liścia Ćwiczenie 21: Ruchy komórek szparkowych Ćwiczenie 22: Obserwacja aparatów szparkowych liści rosnących w pełnym nasłonecznieniu i zacienieniu Ćwiczenie 23: Pomiar szybkości pobierania wody za pomocą potometru Ćwiczenie 24: Wpływ czynników zewnętrznych na prędkość przewodzenia wody Ćwiczenie 25: Demonstracja zjawiska siły ssącej transpirujących liści Ćwiczenie 26: Gutacja Ćwiczenie 27: Ciągłość przestworów międzykomórkowych Skład chemiczny rośliny Ćwiczenie 28: Oznaczanie % zawartości wody w materiale roślinnym Ćwiczenie 29: Oznaczanie % zawartości popiołu w suchej masie Ćwiczenie 30: Analiza jakościowa popiołu roślinnego Ćwiczenie 31: Wykrywanie pierwiastków występujących w największej ilości w suchej masie Odżywianie mineralne roślin Ćwiczenie 32: Zakładanie kultur wodnych Ćwiczenie 33: Możliwość mineralnego odżywiania przez liście Fotosynteza Barwniki fotosyntetyczne Ćwiczenie 34: Właściwości fizyczne chlorofilu Ćwiczenie 35: Właściwości chemiczne chlorofilu Ćwiczenie 36: Wpływ światła na zawartość chlorofilu Ćwiczenie 37: Produkty fotosyntezy u roślin dwuliściennych Ćwiczenie 38: Produkty fotosyntezy u roślin jednoliściennych Ćwiczenie 39: Niezbędność CO2 dla procesu fotosyntezy Ćwiczenie 40: : Ocena produktywności fotosyntetycznej metodą wskaźnikową Ćwiczenie 41: Wpływ temperatury na intensywność fotosyntezy Oddychanie Ćwiczenie 42: Pobieranie tlenu przez oddychające nasiona Ćwiczenie 43: Wydzielanie CO2 przez oddychające nasiona Ćwiczenie 44: Wydzielanie CO2 przez oddychające korzenie Ćwiczenie 45: Wpływ temperatury na intensywność oddychania Ćwiczenie 46: Oddychanie żywych i martwych nasion (wydzielanie CO2 przez żywe i martwe nasiona) Ćwiczenie 47: Wydzielanie energii ciepiej w procesie oddychania Ćwiczenie 48: Wpływ CO2 na oddychanie nasion Ćwiczenie 49: Podatność różnych cukrów na fermentację Wzrost i rozwój roślin Wzrost roślin Ćwiczenie 50: : Strefa wzrostu łodygi roślin dwuliściennych Ćwiczenie 51: Strefa wzrostu korzenia Ćwiczenie 52: : Strefa wzrostu liści roślin dwuliściennych Ćwiczenie 53: Strefa wzrostu łodygi roślin jednoliściennych Ćwiczenie 54: : Strefa wzrostu liści roślin jednoliściennych Ćwiczenie 55: Wpływ światła na wzrost roślin Kiełkowanie Ćwiczenie 56: Wpływ światła na kiełkowanie nasion Ćwiczenie 57: Wpływ temperatury na kiełkowanie nasion Ćwiczenie 58: Wpływ tlenu na kiełkowanie nasion Ćwiczenie 59: Amylazy w kiełkujących nasionach Ćwiczenie 60: Zamiana tłuszczów w cukry podczas kiełkowania nasion roślin oleistych Ćwiczenie 61: Typy kiełkowania nasion Wzrost wegetatywny oraz różnicowanie Ćwiczenie 62: Znaczenie liścieni dla rozwoju siewek roślin oleistych Ćwiczenie 63: Dominacja wierzchołkowa Ćwiczenie 64: Rozmnażanie wegetatywne roślin Spoczynek Ćwiczenie 65: Skracanie spoczynku pąków drzew i krzewów Ćwiczenie 66: Skracanie spoczynku bulw ziemniaka lub cebul Ćwiczenie 67 Naturalne inhibitory kiełkowania nasion Regulatory wzrostu i rozwoju roślin Ćwiczenie 68: Wpływ IAA na wzrost elongacyjny pędu i korzenia Ćwiczenie 69: Wpływ auksyn na ukorzenianie sadzonek Ćwiczenie 70: Wpływ giberelin na wzrost karłowych odmian grochu Ćwiczenie 71: Wpływ kinetyny na zwiększanie się masy liścieni rzodkiewki Ćwiczenie 72: Kinetyna jako fitohormon przeciwdziałający starzeniu się liści Ćwiczenie 73: Biotest ilościowego oznaczania kinetyny Ćwiczenie 74 Wpływ KIN i IAA na indukcję organogenezy w tkance kalusowej tytoniu Ćwiczenie 75: Wpływ ABA na kiełkowanie nasion Ćwiczenie 76: Wpływ egzogennego etylenu na proces dojrzewania owoców Ćwiczenie 77: Epinastia u roślin pomidora Ruchy roślin Tropizmy Ćwiczenie 78: Fototropizm pędu i korzenia Ćwiczenie 79: Geotropizm pędu i korzenia Ćwiczenie 80: Chemotropizm korzeni Nastie Ćwiczenie 81: Termonastie Reakcje roślin na czynniki stresowe Ćwiczenie 82 Wpływ ołowiu na wzrost siewek fasoli i kukurydzy Ćwiczenie 83 Susza fizjologiczna Ćwiczenie 84 Wpływ zasolenia podłoża na rozwój rośliny Ćwiczenie 85 Wpływ zasolenia podłoża i jonów metali ciężkich na rozwój systemu korzeniowego Ćwiczenie 86 Wpływ zasolenia podłoża na wzrost i rozwój systemu korzeniowego jęczmienia Ćwiczenie 87 Wpływ zasolenia podłoża na wzrost i rozwój systemu korzeniowego kukurydzy Ćwiczenie 88 Wpływ światła i temperatury na zawartość antocyjanów w skórce owoców jabłka Ćwiczenie 89 Wpływ chlorku sodu i sacharozy na proces gutacji Ćwiczenie 90 Wpływ chlorku sodu i sacharozy na kiełkowanie nasion Ćwiczenie 91 Analiza wpływu współrzędnej uprawy roślin C3 i C4 oraz ocena produktywności roślin Ćwiczenie 92 Allelopatyczne oddziaływania ziarniaków żyta i owsa na kiełkowanie ziarniaków kukurydzy Ćwiczenie 93 Allelopatyczne oddziaływania ekstraktów liści drzew orzecha włoskiego na kiełkowanie ziarniaków kukurydzy, żyta i owsa Ćwiczenie 94 Wpływ lateksu na proces dojrzewania tkanek banana Ćwiczenie 95 Wpływ stresu mechanicznego na rozwój tkanki wzmacniającej siewek jęczmienia
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S 74203 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronie 140.
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Dla kierunków: agrotechnologia, biotechnologia, rolnictwo, zielarstwo i fitoterapia.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności