156983
Książka
W koszyku
1. Histamina w rybach i produktach rybnych Chemizm procesu powstawania histaminy: znaczenie innych amin biogennych. Metody wykrywania histaminy. Nowe strategie przeciw działania powstawaniu histaminy w produktach rybnych. 2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnych. Mikroorganizmy wytwarzające toksyny Informacje ogólne na temat fitoplanktonu i gatunków toksycznych : rozmieszczenie przestrzenne i czasowe- czynniki środowiskowe Przegląd głównych gatunków toksycznych glonów Okrzemki - Pseudo-nitzschia spp. Bruzdnice Szkodliwe zakwity glonów: występowanie i przyczyny Typologia toksyn, mechanizmy działania i syndromy. Typologia toksyn: struktura chemiczna Saksytoksyny Toksyny powodujące biegunkę Brewetoksyny Kwas domoikowy Ciguatoksyny Zatrucie kwasem azaspirowym (P). Spirolidy i gymnodiminy (cykliczne iminy) Palitoksyna Aplyzjatoksyny Toksyny sinicowe Mechanizm działania toksyn wytwarzanych przez glony Objawy spowodowane działaniem toksyn wytwarzanych przez glony Metody analizy toksyn Metody analityczne Stosowane do oznaczania toksyn pochodzących od glonów Metody automatyczne wykrywania gatunków HAB Perspektywy badawcze na przyszłość 3. Biofilmv Zewnątrzkomórkowe substancje polimerowe Alginian i N-acetyloglukozamina Succinoglikan Celuloza Powstawanie biofilmu Adhezja wstępna Adhezja trwała (nieodwracalna) Powstawanie mikrokolonii Różnicowanie się osiadłej populacji bakterii i utworzenie dojrzałej formy biofi lmu Migracja komórek i tworzenie nowych mikrokolonii. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie biofilmu. Wartość pH i temperatura. Ukształtowanie powierzchni Hydrofobowość i hydrofilowość Żywność i przemysł spożywczy Metody kontrolowania biofilmu Metody fizyczne Metody chemiczne Metody biologiczne Biofilm a warunki szpitalne i odporność na antybiotyki Pomiary i obserwacja biofilmów 4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli E.coli powodujące biegunki Enteropatogenny szczep E.coli (EPEC) Enterotoksyczny szczep E.coli (ETEC) Enterokrwotoczny szczep E.coli (EHEC) Enteroagregacyjny szczep E.coLi (EAEC) Enteroinwazyjny szczep E.coLi (EIEC) E.coLi o rozsianym typie adhezji (DAEC) Metody wykrywania Normy prawne a E.coli.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 211
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14346 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Tyt. oryg.: Microbial toxins and related contamination in the food industry
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. przy rozdz.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności