156687
Book
In basket
STRUKTURY ORAZ FUNKCJE BIAŁEK I ENZYMÓW Biochemia a medycyna Woda i pH Aminokwasy i peptydy Białka: określanie struktury pierwszorzędowej Białka: struktura wyższych rzędów ENZYMY, KINETYKA, MECHANIZMY REGULACJI I BIOINFORMATYKA Białka: mioglobina i hemoglobina Enzymy: mechanizm działania Enzymy: kinetyka Enzymy: regulacja aktywności Bioinformatyka i biologia obliczeniowa BIOENERGETYKA Bioenergetyka: rola ATP Utlenianie biologiczne Łańcuch oddechowy i fosforylacja oksydacyjna METABOLIZM WĘGLOWODANÓW Przemiany metaboliczne i zaopatrzenie w „paliwo" metaboliczne Węglowodany o znaczeniu fizjologicznym Cykl kwasu cytrynowego: główny szlak metabolizmu węglowodanów, lipidów i aminokwasów Glikoliza i utlenianie pirogronianu Metabolizm glikogenu Glukoneogeneza i kontrola stężenia glukozy we krwi Szlak pentozofosforanowy oraz inne szlaki przemiany heksoz METABOLIZM LIPIDÓW Lipidy o znaczeniu fizjologicznym Utlenianie kwasów tłuszczowych: ketogeneza Biosynteza kwasów tłuszczowych i eikozanoidów Metabolizm acylogliceroli i sfingolipidów Transport i magazynowanie lipidów Synteza, transport i wydalanie cholesterolu METABOLIZM BIAŁEK I AMINOKWASÓW Biosynteza aminokwasów, które nie muszą być dostarczone w pożywieniu Katabolizm białek i azotu aminokwasów Katabolizm szkieletów węglowych aminokwasów Przemiana aminokwasów w wyspecjalizowane produkty Porfiryny i barwniki żółciowe BUDOWA, FUNKCJE I REPLIKACJA MAKROCZĄSTECZEK INFORMACYJNYCH Nukleotydy Metabolizm nukleotydówpurynowych i pirymidynowych Struktura i funkcja kwasów nukleinowych Organizacja, replikacja i naprawa DNA Synteza, przekształcanie i metabolizm RNA Synteza białek i kod genetyczny Regulacja ekspresji genu Techniki: rekombinacji DNA, molekularno-genetyczne oraz genomiczne BIOCHEMIA KOMUNIKACJI ZEWNĄTRZKOMÓRKOWEJ I WEWNĄTRZKOMÓRKOWEJ Błony: struktura i funkcja Różnorodność układu wewnątrzwydzielniczego Działanie hormonów i transdukcja sygnałów Żywienie, trawienie i wchłanianie Mikroskładniki: witaminy i składniki mineralne Wolne rodniki i przeciwutleniacze występujące w żywności Glikoproteiny Metabolizm ksenobiotyków Biochemia kliniczna Wewnątrzkomórkowy transport i sortowanie białek Substancja pozakomórkowa Mięsień i szkielet komórkowy (cytoszkielet) Białka osocza i immunoglobuliny Krwinki czerwone Krwinki białe Proces hemostazy i powstawania zakrzepu Nowotwory: podstawowe informacje Opisy przypadków biochemicznych Biochemia starzenia się
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 86
Sygnatura czytelni BWF: VI C 37
Media files:
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 145879 N (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. 145878 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Copies are only available in the library: sygn. F 8134 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Harpers's illustrated biochemistry
Bibliography, etc. note
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Target audience note
Dla studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności