158660
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wielka encyklopedia pszczelarstwa / Mateusz Morawski, Lidia Moroń-Morawska, Marek Pogorzelec. - Wydanie 2. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, copyright 2020. - 445, [3] strony : fotografie ; 29 cm.
(Dragon Expert)
RASY PSZCZÓŁ 1. Charakterystyka ras pszczół 2. Porady dotyczące wyboru właściwej linii hodowlanej   II. BIOLOGIA RODZINY PSZCZELEJ                      1. Trzy postacie pszczół i ich funkcje     a. Matka pszczela     b. Trutnie      c. Robotnice 2. Rozwój poszczególnych postaci pszczół 3. Porozumiewanie się pszczół      a.Feromony     b.Tańce      c. Dźwięki wydawane przez matki 3. Gniazdo pszczół miodnych      a. Pomieszczenie na gniazdo.     b. Budowa gniazda     c. Zagospodarowanie gniazda  4. Roczny cykl biologiczny rodziny pszczelej     a. Przygotowanie do zimy     b. Zimowla     c. Rozwój wiosenny     d. Okres rojenia sie    e. Pożytek główny i gromadzenie zapasów     f. Odnawianie sie składu rodziny przed zimą 5. Odżywianie pszczół      a. Nektar i spadź      b. Pyłek kwiatowy      c. Woda   III. CHOROBY PSZCZÓŁ 1. Higiena pasieczna 2. Rozpoznawanie i leczenie chorób      a. Choroby czerwiu      b. Choroby dorosłych pszczół  3. Profilaktyka i zabiegi higieniczne w pasiece   IV. PROWADZENIE PASIEKI                       1. Organizacja pasieki                              a. Urządzanie pasieczyska     b. Ule     c. Niezbędny sprzęt i materiały     d. Pracownia pasieczna     e. Zakup pszczół     f. Technika pracy w pasiece     g. Prowadzenie notatek pasiecznych 2. Prace pasieczne                                                   a. Prace związane z oblotem wiosennym                        b. Pierwszy przegląd wiosenny                                  c. Łączenie i przesiedlanie rodzin                           d. Pobudzanie wiosennego rozwoju     e. Poszerzanie gniazda      f. Przeciwdziałanie rojemu się pszczół     g. Zbieranie i wykorzystanie roju     h. Tworzenie nowych rodzn i powiększanie pasiek     i. \/\/ychów matek na własne potrzeby     j. Przygotowanie rodzn do wykorzystania pożytku     k. Miodobranie                         l. Wymiana matek     ł. Zapobieganie rabunkom     m. Ratowanie rodzin z trutówkaml i matkami trutowymi     n. Zwalczanie warrozy     o. Układanie gniazda na zimę     p. Przygotowanie pszczoł do zimowli     r. Przygotowanie zapasów zimowych      s. Zimowanie rodzin     t. Gospodarowanie plastrami     u. Kierowanie rozwojem rodzin pszczelich    w. Gospodarka wędrowna     z. Gospodarka na terenach z późnymi pożytkami  3. Baza pożytkowa pasieki     a. Przegląd niektórych roślin miododajnych      b. Wzbogacanie bazy pożytkowej     c. Ogródek pasieczny   V. PRODUKTY PASIECZNE 1. Miód      a. Klasyfikacja miodów                               b. Skład i właściwości fizykochemiczne miodu                           c. Charakterystyka i wiaściwości lecznicze odmian miodów     d. Pozyskiwanie miodów odmianowych      e. Konfekcjonowanie miodu      f.  Dekrystalizacia i kremowanie miodu      g. Sycenie miodów pitnych . 2. Wosk      a. \/\/ytapianie wosku     b. Czyszczenie i klarowanie wosku      c. Wykorzystanie wosku  3. Pyłek kwiatowy     a. Pozyskiwanie pyłku      b. Konserwacja i przechowywanie pyłku  4. Propolis      a. Pozyskiwanie proplisu      b. Przygotowanie preparatów propolisowych 4. Pierzga 5. Sprzedaż miodu i innych produktów pszczelich
Sygnatura czytelni BMW: III F 158
Status dostępności:
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14966 N (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na okładce: Skarbnica fachowej wiedzy o pszczelarstwie.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 441-445.
Uwaga dotycząca przeznaczenia czytelniczego
Dla osób planujących założenie pasieki i pszczelarzy.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności