Rolnictwo i leśnictwo
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(120)
Forma i typ
Książki
(80)
Publikacje naukowe
(47)
E-booki
(23)
Publikacje urzędowe i akty prawne
(22)
Czasopisma
(17)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje fachowe
(7)
Publikacje informacyjne
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(58)
dostępne
(30)
nieokreślona
(4)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(32)
Biblioteka WB
(6)
Biblioteka Międzywydziałowa
(37)
Biblioteka WWFiF
(7)
Magazyn
(10)
Biblioteka WEAiI
(1)
Autor
Gajdek Grażyna
(7)
Puchalski Czesław
(7)
Budna Ewa
(4)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(4)
Grzybowska Ludmiła
(4)
Andrzejewska Jadwiga (1953- )
(3)
Pisulewska Elżbieta
(3)
Żytecka-Karolak Marzena
(3)
Bujoczek Karol
(2)
Czerpak Romuald (1940- )
(2)
Jabłońska-Trypuć Agata
(2)
Jankowska Agnieszka (leśnictwo)
(2)
Kozakiewicz Paweł (1969- )
(2)
Romaniuk Wacław (1939- )
(2)
Adamczyk Florian
(1)
Ali Hashem Saad Ahmed
(1)
Biskupska Katarzyna
(1)
Biłos Łukasz
(1)
Boczar Mateusz
(1)
Bołtromiuk Artur
(1)
Brodnicka Elwira
(1)
Bukowska Grażyna
(1)
Bułkowska Małgorzata
(1)
Błażejczak Dariusz
(1)
Cecot Alicja
(1)
Chabuz Witold
(1)
Chomik Zdzisław
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czarnocka Agnieszka
(1)
Czerwiński Marek (militaria)
(1)
Czerwiński Zbigniew (1927- )
(1)
Dajnowiec Fabian
(1)
Diakun Jarosław
(1)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Dreczka Mirosław
(1)
Dudzińska Małgorzata (gospodarka przestrzenna)
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Szymon
(1)
Fereni-Morzyńska Patrycja
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Figas Anna
(1)
Fligiel Marek
(1)
Frąckowiak Paweł
(1)
Gawrońska-Kulesza Alicja
(1)
Gałęzewski Lech
(1)
Gellner Joanna
(1)
Gliński Zdzisław Franciszek (1935- )
(1)
Grudniewska Barbara
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Guliński Piotr
(1)
Gutry Małgorzata
(1)
Górecki Michał (redaktor)
(1)
Górniak Katarzyna
(1)
Górska Aleksandra
(1)
Gęsiński Krzysztof
(1)
Hajduk Edmund
(1)
Hamer Hamza M
(1)
Jabłoński Mirosław (1975- )
(1)
Jajor Rafał
(1)
Jakubowski Tomasz (inżynieria środowiska)
(1)
Jankowska-Huflejt Halina
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Johnson Owen (1966- )
(1)
Juchniewicz Małgorzata
(1)
Juliszewski Tadeusz (1951- )
(1)
Kamiński Edmund
(1)
Kamiński Zbigniew
(1)
Kannenberg Krzysztof
(1)
Kasprzak Mirosław (redaktor)
(1)
Kiełbasa Paweł
(1)
Kitikov Vadim O
(1)
Klepacka Dorota
(1)
Kleszcz Justyna
(1)
Kostro Krzysztof (1951-2018)
(1)
Kołaczek Natalia (1989- )
(1)
Kołodziejska-Degórska Iwona
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Krochmal-Marczak Barbara
(1)
Kruszelnicka Weronika
(1)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(1)
Kubiński Wiktor (1949- )
(1)
Kukiełka Leon (1951- )
(1)
Kusiak Władysław (1961- )
(1)
Kuśmierek-Tomaszewska Renata
(1)
Lenart Stanisław
(1)
Leszczyński Tomasz
(1)
Lewandowski Edward
(1)
Majdecka-Strzeżek Anna
(1)
Majdecki Longin (1925-1997)
(1)
Marjańska Ewa
(1)
Marks-Bielska Renata
(1)
Mazik Michał
(1)
Michalak Agata (1981- )
(1)
Milczarek Dominika
(1)
Morawski Mateusz (1983- )
(1)
More David (1954- )
(1)
Moroń-Morawska Lidia
(1)
Möller Lotte (1938- )
(1)
Nasalski Zbigniew
(1)
Niekurzak Mariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(41)
2010 - 2019
(57)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(3)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(111)
1989-2000
(11)
1901-2000
(9)
Kraj wydania
Polska
(120)
Język
polski
(111)
angielski
(9)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(11)
Architekci
(1)
Architekci krajobrazu
(1)
Dziennikarze
(1)
Handlowcy
(1)
Konserwatorzy zabytków
(1)
Menedżerowie
(1)
Pracownicy samorządowi
(1)
Pszczelarze
(1)
Stolarze
(1)
Technolodzy drewna
(1)
Temat
Żywność
(13)
Rolnictwo
(11)
Normalizacja
(10)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(9)
Technologia żywności
(9)
Uprawa roślin
(7)
Leśnictwo
(6)
Produkt regionalny
(6)
Dziedzictwo kulinarne
(5)
Jakość żywności
(5)
Kuchnia regionalna
(5)
Mleko
(5)
Potencjał turystyczny
(5)
Turystyka kulinarna
(5)
Organoleptyka
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Agrotechnika
(3)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Biomasa
(3)
Gleba
(3)
Kukurydza
(3)
Mikrobiologia
(3)
Nasiona
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Produkty mleczne
(3)
Przemysł rolno-spożywczy
(3)
Architektura
(2)
Architektura krajobrazu
(2)
Bezpieczeństwo
(2)
Drewno
(2)
Drewno egzotyczne
(2)
Fertygacja
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Grunty rolne
(2)
Grzyby podstawkowe
(2)
Kontrola jakości
(2)
Kosmetyki
(2)
Las
(2)
Ludzie a zwierzęta
(2)
Metody badawcze
(2)
Miasta
(2)
Mleczarstwo
(2)
Nawadnianie kropelkowe
(2)
Nawożenie
(2)
Produkcja żywności
(2)
Pszczelarstwo
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Sadownictwo
(2)
Systemy wspomagania decyzji
(2)
Technika
(2)
Tereny zielone
(2)
Zastosowanie i wykorzystanie
(2)
Zootechnika
(2)
Łowiectwo
(2)
Adaptogeny
(1)
Agrobiznes
(1)
Aronia czarna
(1)
Azot
(1)
Badania naukowe
(1)
Białka
(1)
Bioakumulacja
(1)
Biogazownie
(1)
Biologia
(1)
Broń myśliwska
(1)
Broń palna
(1)
Budowa (struktura)
(1)
Budownictwo
(1)
Budownictwo inwentarskie
(1)
Bydło domowe
(1)
Chromatografia cieczowa
(1)
Chromatografia gazowa
(1)
Chów zwierząt
(1)
Dane przestrzenne
(1)
Dobra Praktyka Rolnicza
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drzewa
(1)
Drzewa ozdobne
(1)
Działalność gospodarcza
(1)
Dzierżawa
(1)
Emulsje
(1)
Energetyka odnawialna
(1)
Energetyka słoneczna
(1)
Fizyka
(1)
Geoenergetyka
(1)
Geoinformacja
(1)
Glikozylacja
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwa rolne
(1)
Grawimetria
(1)
Grzyby
(1)
Hamulce samochodowe
(1)
Innowacje
(1)
Interwencjonizm
(1)
Jakość produktu
(1)
Kalcyferole
(1)
Kapsułkowanie (technologia)
(1)
Kawa (napój)
(1)
Komasacja gruntów
(1)
Kombajn zbożowy
(1)
Komosa ryżowa
(1)
Temat: czas
2001-
(17)
1901-2000
(5)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(13)
Województwo warmińsko-mazurskie (1999- )
(2)
Województwo łódzkie (1999- )
(2)
Australia (kontynent)
(1)
Azja
(1)
Europa
(1)
Jasionka (woj. podkarpackie, pow. rzeszowski, gm. Trzebownisko)
(1)
Kaszuby
(1)
Kraje kapitalistyczne
(1)
Kraje rozwijające się
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kurpie (region)
(1)
Libia
(1)
Mochełek (Mochle ; część wsi)
(1)
Nadleśnictwo Bydgoszcz (obszar)
(1)
Podhale
(1)
Pomorze Gdańskie
(1)
Pomorze Zachodnie
(1)
Sudan
(1)
Suwalszczyzna
(1)
Województwo dolnośląskie (1999- )
(1)
Województwo kujawsko-pomorskie (1999- )
(1)
Województwo lubelskie (1999- )
(1)
Województwo lubuskie (1999- )
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Województwo podlaskie (1999- )
(1)
Województwo wielkopolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Województwo świętokrzyskie (1999- )
(1)
Wolin (wyspa)
(1)
Gatunek
Normy
(21)
Opracowanie
(16)
Podręcznik
(16)
Monografia
(15)
Czasopismo polskie
(13)
Praca zbiorowa
(11)
Czasopismo rolnicze
(10)
Czasopismo fachowe
(7)
Raport z badań
(6)
Dane statystyczne
(4)
Case study (studium przypadku)
(2)
Czasopisma rolnicze polskie
(2)
Dokumenty elektroniczne
(2)
Atlas roślin
(1)
Czasopisma naukowe polskie
(1)
Czasopismo geodezyjne
(1)
Czasopismo techniczne
(1)
Esej
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Poradnik
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(3790)
Medycyna i zdrowie
(2536)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2433)
Informatyka i technologie informacyjne
(1722)
Zarządzanie i marketing
(1608)
Rolnictwo i leśnictwo
(120)
Nauka i badania
(1530)
Transport i logistyka
(1344)
Kultura fizyczna i sport
(1313)
Architektura i budownictwo
(1059)
Historia
(717)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(508)
Socjologia i społeczeństwo
(362)
Psychologia
(346)
Matematyka
(334)
Podróże i turystyka
(318)
Edukacja i pedagogika
(312)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(308)
Ochrona środowiska
(288)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(268)
Fizyka i astronomia
(267)
Chemia
(200)
Kultura i sztuka
(181)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(161)
Geografia i nauki o Ziemi
(149)
Biologia
(134)
Rozwój osobisty
(124)
Filozofia i etyka
(104)
Językoznawstwo
(99)
Praca, kariera, pieniądze
(82)
Media i komunikacja społeczna
(80)
Hobby i czas wolny
(49)
Kulinaria
(49)
Religia i duchowość
(48)
Styl życia, moda i uroda
(30)
Etnologia i antropologia kulturowa
(27)
Literaturoznawstwo
(19)
Dom i ogród
(9)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(9)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(8)
Archeologia
(4)
Monografia
(2)
Opracowanie
(2)
Architektura i budownictwo4
(1)
Engineering vibrations
(1)
KF1123np
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliowści
(1)
Transport
(1)
120 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz norm na stronach 153-160.
Produkcja sadzonek dębów Zbiór, obróbka po zbiorze i przechowywanie nasion dębu Technologia produkcji kontenerowej sadzonek dębu Charakterystyka fizycznych i mechanicznych właściwości żołędzi Ręczna skaryfikacja żołędzi Wpływ skaryfikacji na jakość sadzonek dębu Koncepcja, funkcjonalność i założenia konstrukcyjne urządzenia do automatycznej skaryfikacji żołędzi i oceny ich zmian chorobowych automatu odstawie . Elementy składowe urządzenia .1. Pobieranie żołędzi Sprawdzanie orientacji Rotacja Pochwycenie i skaryfikacja Kontrola zdrowotności i sortowanie Schemat całości urządzenia i jego sterowania Wirtualne modele CAD3D zespołów roboczych automatu 61 Budowa modeli wirtualnych CAD3D elementów i zespołów roboczych części mechanicznej automatu Podajnik wibracyjny Zespoły oceny długości, położenia i orientacji żołędzia Moduł główny modelu automatu do skaryfikacji i oceny zmian mumifikacyjnych żołędzi Obliczenia wytrzymałościowe modeli wybranych zespołów roboczych automatu Obliczenia dynamiczne modeli wybranych zespołów roboczych automatu Badania siły cięcia gilotynowego żołędzi Budowa modelu badawczego automatu Opracowanie dokumentacji technicznej projektowanych zespołów części mechanicznej modelu automatu Budowa elementów i zespołów części mechanicznej modelu automatu Montaż elementów i zespołów części mechanicznej modelu automatu Budowa zespołu sterowania modelu automatu Kompletny model automatu do skaryfikacji oraz oceny zmian mumifikacyjnych żołędzi Wizyjny system detekcji orientacji żołędzi Zasada działania systemu Poszukiwanie optymalnego algorytmu analizy obrazu żołędzia dla ustaleni a jego orientacji Metoda analizy obrazu zastosowana w opisywanym urządzeniu Pomiar długości żołędzia Algorytm automatycznej oceny zmian mumifikacyjnych po skaryfikacji z wykorzystaniem komputerowej analizy obrazu Ustalenie momentu rozpoczęcia analizy obrazu przekroju Pozyskanie obrazu do analizy Wizyjna detekcja stopnia mumifikacji, jako standardu odniesienia dla programu sortowania Parametry kamery i oświetlenie pola jej pracy Droga nasion po detekcji przydatności do wysiewu i weryfikacja skuteczności działania systemu Układ sterowania automatem Opis podzespołów modelu funkcjonalnego z punktu widzenia automatyki Podajnik wibracyjny Detektor obecności nasiona za podajnikiem wibracyjnym Podajnik taśmowy Detektor orientacji Orientator Układ pozycjonowania nasiona Chwytak Zespół sakryfikujący Detektor zmian mumifikacyjnych Pojemniki odbiorcze wraz z detektorami zapełnienia Ramię chwytaka Cykl pracy automatu Aspekty eksploatacyjne Praktyczna weryfikacja przyjętych obciążeń i ocena trwałości konstrukcji automatu Analiza naprężeń w elementach konstrukcyjnych automatu Wyznaczenie przemieszczeń i obciążeń w węzłowych punktach maszyny Pomiary i analiza przebiegów drgań mechanicznych w węzłach konstrukcji urządzenia Wyznaczenie przyspieszeń drgań w węzłowych punktach elementów nośnych ramy Ocena ergonomiczna automatu oraz interfejsu użytkownika Zestawienie parametrów roboczych i geometrycznych automatu
Sygnatura czytelni BMW: III J 131 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14705 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 121-122.
Dla menedżerów i dziennikarzy, a także studentów i wykładowców.
Metoda Oceny Odchyleń (FAM) jako narzędzie w procesie podejmowania decyzji - aspekt teoretyczny 13 1.2. Rola czasu w analizie PERT - perspektywa historyczna 19 1.3. Time Now, czyli stan obecny i inne aspekty czasu rozważane w części eksperymentalnej 20 Zastosowanie metody FAM poprzez wykorzystanie modelu symultanicznego „S" w eksperymentach empirycznych 25 2.1. Rola symultanicznego modelu S w eksperymentach empirycznych 25 2.2. Proces testowania hipotezy poprzez przeprowadzanie eksperymentów z wykorzystaniem modelu S 27 2.3. Wybrane zagadnienia zarządzania remontami w specyficznych warunkach zarządzania procesami produkcji 29 2.4. Oceny realizacji inwestycji mieszkaniowych dla potrzeb kredytowania przedsięwzięć biznesowych 30 2.5. Klasyfikacja wg miary skupień-koncentracji, jako metoda wspomagająca zarządzanie jakością środowiska 32 2.6. Ocena poziomu wydolności pracowników w specyficznym środowisku pracy 33 2.7. Ocena cytokin prozapalnych w ostrym zapaleniu trzustki 36 2.8. Ocena raka narządu rodnego za pomocą FAM 38 2.9. Diagnostyka chłoniaka Hodgkina u dzieci i młodych dorosłych 40 2.10. Uwagi końcowe dotyczące stosowania metod analizy wielowymiarowej w praktyce 40 Zarządzanie za pomocą metody MBF (Management by Failures - zarządzanie przez niepowodzenia). Studium przypadku National Oil Company w Libii 43 3.2. Wprowadzenie do koncepcji zarządzania przez niepowodzenia MBF 45 3.3. Komponenty metody FAM 46 3.4. Prezentacja obiektów zastosowanych w procesie oceny 47 3.5. Praktyczne zastosowanie zaproponowanego systemu 50 3.6. Problem ewaluacji przy pomocy MBF 54 Wsparcie procesu podejmowania decyzji poprzez Management By Controlling (MBC). Studium przypadku 57 4.1. Teoretyczne aspekty oceny oferty handlowej 57 4.2. Co to jest koncepcja Zarządzania Przez Controlling - MBC? 58 4.3. Kryteria rozstrzygające o poziomie rozwoju ofert handlowych 60 4.4. Pomiar, ocena i wybór oferty spełniającej wymogi zamawiających w ramach metody MBC 61 4.5. Pojęcie struktury i procesu z punktu widzenie MBC 62 4.6. Ocena i weryfikacja poziomu rozwoju poszczególnych ofert za pomocą efektu synergicznego 63 System Wsparcia Zarządzania - zastosowania w fotowoltaice oraz w funkcjonowaniu urządzeń elektrycznych w Sudanie 67 5.1. Wprowadzenie do problemu pozyskiwania energii słonecznej w Sudanie 68 5.2. Instalacje fotowoltaiczne i baterie słoneczne 69 5.3. Proponowany system Wsparcia dla Zarządzania Przetwarzaniem Energii Słonecznej w Energię Elektryczną 70 5.4. System PSE - zastosowanie do Zamiany Energii Słonecznej na Elektryczną (System Wsparcia Zarządzania) 72 5.4.1. Populacja zastosowana w systemie 73 5.4.2. Czas stosowania PSE i kryteria oceny 73 5.5. Ocena i klasyfikacja w oparciu o cechy/czynniki 77 5.6. Model symultaniczny S jako fundament zamiany energii słonecznej na elektryczną (PSE) 77 5.7. Rozważania ekonomiczne 79 5.8. Funkcje systemu 80 Wykorzystanie metody FAM do badania i oceny mieszanek różnych rodzajów mąki w systemie FMC-FAM 87 6.1. Wprowadzenie do tematyki opracowania 87 6.2. Uzasadnienie podjęcia problematyki badań 89 6.3. Transponowanie metody szacowania odchyleń FAM do produkcji mąki o żądanych parametrach 91 6.4. Przykład empirycznej weryfikacji omawianego systemu 94
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150311, 150312, 150310 N (3 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach [340]-346.
1.1.Znaczenie i organizacja upraw zielarskich w Polsce 1.2.Surowce zielarskie 1.3.Substancje czynne w surowcach zielarskich 2.OGÓLNE ZASADY UPRAWY ROŚLIN ZIELARSKICH 2.1.Wymagania klimatyczne 2.2.Wymagania glebowe 2.3.Zasady zmianowania 2.4.Uprawa roli 2.5.Nawozy i nawożenie 2.6.Materiał rozmnożeniowy oraz sposoby i terminy zakładania plantacji 2.7.Pielęgnacja 2.8.Zbiór surowców zielarskich 2.9.Suszenie surowców zielarskich 2.10.Pakowanie i przechowywanie surowców zielarskich 2.11.Dobra praktyka rolnicza w uprawie roślin zielarskich 2.12.Uprawa roślin zielarskich w systemie ekologicznym 3.ROŚLINY ZIELARSKIE UPRAWIANE NA ZIELE I LIŚCIE 3.1.Charakterystyka agrotechniczna gatunków olejkowych 3.1.1. Technologie uprawy 3.1.1.1.Bazylia pospolita 3.1.1.2.Bylica estragon 3.1.1.3.Cząber ogrodowy 3.1.1.4.Majeranek ogrodowy 3.1.1.5.Melisa lekarska 3.1.1.6.Mięta pieprzowa 3.1.1.7.Szałwia lekarska 3.1.1.8.Tymianek pospolity 3.2.Charakterystyka agrotechniczna gatunków glikozydowych 3.2.1. Technologie uprawy 3.2.1.1.Babka lancetowata 3.2.1.2.Dziurawiec zwyczajny 3.2.1.3.Jeżówka purpurowa 3.2.1.4.Mniszek lekarski 3.2.1.5.Naparstnica wełnista 3.2.1.6.Pokrzywa zwyczajna 3.2.1.7.Serdecznik pospolity 3.3. Charakterystyka agrotechniczna gatunków alkaloidowych 3.3.1. Technologia uprawy 3.3.1.1. Pokrzyk wilcza jagoda 4.ROŚLINY ZIELARSKIE UPRAWIANE NA ORGANY GENERATYWNE 4.1.Charakterystyka agrotechniczna gatunków uprawianych na kwiaty i kwiatostany 4.1.1. Technologie uprawy 4.1.1.1.Lawenda wąskolistna 4.1.1.2.Malwa czarna 4.1.1.3.Nagietek lekarski 4.1.1.4.Rumianek pospolity 4.2.Charakterystyka agrotechniczna gatunków uprawianych na owoce i nasiona 4.2.1. Technologie uprawy 4.2.1.1.Czarnuszka siewna 4.2.1.2.Gorczyca biała 4.2.1.3.Gorczyca sarepska 4.2.1.4.Kminek zwyczajny 4.2.1.5.Kolendra siewna 4.2.1.6.Kozieradka pospolita 4.2.1.7.Ogórecznik lekarski 4.2.1.8.Ostropest plamisty 4.2.1.9.Wiesiołek dwuletni i wiesiołek dziwny 5.ROŚLINY ZIELARSKIE UPRAWIANE NA ORGANY PODZIEMNE 5.1. Charakterystyka agrotechniczna gatunków uprawianych na korzenie, kłącza i cebule 5.1.1. Technologie uprawy 5.1.1.1.Arcydzięgiel lekarski 5.1.1.2.Kozłek lekarski 5.1.1.3.Prawoślaz lekarski 5.1.1.4.Różeniec górski 6.GATUNKI ALTERNATYWNE WYKORZYSTYWANE W ZIELARSTWIE 6.1. Technologie uprawy 6.1.1.Gryka siewna 6.1.2.Konopie siewne 6.1.3.Krokosz barwierski 6.1.4.Len zwyczajny 6.1.5.Lnianka siewna 6.1.6.Nostrzyk biały
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148691 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 125274 LE (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
Na okładce ISSN 1230-574X zbędny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105830 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
Na okładce ISSN 1230-574X zbędny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108203 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
Na okładce ISSN 1230-574X zbędny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110439 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
Na okładce ISSN 1230-574X zbędny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 112891 (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Miesięcznik, 2005-
Wcześniejsza częstotliwość: Kwartalnik, 2003-2004
2006, 1-.
Tytuł według okładki.
Opis na podstawie: 2006, 1-
Od 2005, 11/12 częste zmiany redaktora.
Od 2009, 4 [Marcin Bartczak red. nacz.].
Od 2015, 1 podtytuł: polowa uprawa warzyw i ziemniaków jadalnych.
Od 2018, 2 [Aleksandra Andrzejewska redaktor naczelna].
Zawartość zasobu M Biblioteka MW R 277
2006 nr 1-4, 6-12
2007 nr 1-12
2008 nr 1-12
2009 nr 1-12
2010 nr 1-12
2011 nr 1-7
2012 nr 1-12
2013 nr 1-12
2014 nr 1-3, 5-12
2015 nr 1-7, 9-12
2016 nr 1-12
2017 nr 1-12
2018 nr 1-12
2019 nr 1-12
2020 nr 1-12
2021 nr 1-12
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Miesięcznik
2015, 6-.
Tytuł według okładki.
Od 2015, nr 10 [Katarzyna Wójcik redaktor naczelna].
Od 2017, 7 odmienna interpretacja tytułu: WiOM Warzywa i Owoce Miękkie.
Od 2017, 7 podtytuł: WiOM.
Od 2017, 7: Warszawa : Hortpress.
Od 2020, 3: Poznań : Polskie Wydawnictwo Rolnicze.
Zawartość zasobu M Biblioteka MW R 522
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Ostatnio wpłynęły zeszyty:
Biblioteka Międzywydziałowa: 2015 nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2016 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2022 nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5, nr 6, nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 11, nr 12, 2023 nr 1
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Dwumiesięcznik, 2000-
Wcześniejsza częstotliwość: Kwartalnik, 1993-1999
2002, 4-.
Tytuł według okładki.
Opis na podstawie: 2002, 4.
Od 2011, 5 [Wojciech Górka redaktor naczelny].
Od 2019, nr 1 podtytuł: dwumiesięcznik dla producentów materiału szkółkarskiego i kwiatów.
Zawartość zasobu M Biblioteka MW R 305
2002 nr 4
2003 nr 1-4,6
2004 nr 2-6
2005 nr 1-6
2006 nr 1,3-6
2007 nr 1-6
2008 nr 1,3-6
2009 nr 1-6
2010 nr 1-6
2011 nr 2-6
2012 nr 1-6
2013 nr 1-6
2014 nr 1-6
2015 nr 1-6
2016 nr 1-6
2017 nr 1-6
2018 nr 1-6
2019 nr 1-6
2020 nr 1-6
2021 nr 1-6
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Środowisko, Zwierzę, Produkt)
Bibliografia przy pracach.
Żywność tradycyjna jako element zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich województwa lubelskiego i podkarpackiego Znaczenie dziczyzny w żywieniu człowieka i gospodarce żywieniowej Wpływ betainy i choliny na wybrane wskaźniki biochemiczne kwri indyczek rzeźnych Czynniki warunkujace jakosć higieniczna mleka towarowego Lizozym Produkty regionalne pochodzenia wieprzowego jako możliwość rozwoju rodzinnych gospodarstw na Lubelszczyźnie Zdrowotność gruczołu mlekowego u krów z uwzględnieniem lokalnych ras bydła Możliwość wykorzystania wybranych szczepów bakterii mlekowych wzbogaconych jonami magnezu do produkcji żywności probiotycznej Możliwość wykorzystania analizy zawartości glutanianu w diagnostyce zdrowia drobiu Ceruloplazmina wskaźnik przydatny w obrazowaniu statusu immunologicznego oraz oksydoredukcyjnego organizmu Analiza porównawcza cen miodów odmianowych na terenie całej Polski zioła i fitobiotyki w żywieniu zwierząt Charakterystyka głównych czynników decydujących o długości użytkowania krów mlecznych Analiza porównawcza prób miodów polskich pod względem zawoarości wody Ocena jakosci mleka towarowego dostarczonego do wybranej spółdzielni mleczarskiej Jakosć żywności ekologicznej Wskaźniki dobrostanu i ich wpływ na jakosć mleka krowiego Wpływ żywienia zwierząt na kształtowanie się statusu antyoksydacyjnego krwi i tkanek.
Sygnatura czytelni BMW: II G 96 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14472 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Opis według okładki.
Bibliografia strona 80.
Warunki uprawy kukurydzy Dobór odmian kukurydzy na ziarno Fazy rozwojowe kukurydzy w skali BBCH Nawożenie kukurydzy przed chwastami chorobami Znaczenie mikrotoksyn i przeciwdziałanie ich pojawowi Integrowana ochrona kukurydzy przed szkodnikami Organizmy pożyteczne i ich rola w ograniczeniu szkodników zbiór kukurydzy z przeznaczeniem na zirno Hedery do zbioru kukurydzy Czyszczenie, suszenie i magazynowanie ziarna kukurydzy Szuszarnie do ziarna kukurydzy Szkodniki magazynowe zagrażające ziarnu kukurydzy Co ma wpływ na koszty w uprawie kukurydzy Kalkulacja kosztów produkcji kukurydzy na ziarno.
Sygnatura czytelni BMW: III B 119 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14492 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Roślinne surowce kosmetyczne / Romuald Czerpak, Agata Jabłońska-Trypuć. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2008. - 176 stron ; ilustracje ; 24 cm.
Pierwsza część 2-tomowego kompendium wiedzy z zakresu składników chemicznych i surowców, głównie bakterii, glonów, grzybów, porostów i roślin naczyniowych, w których one występują i które mają znaczenie kosmetyczne, terapeutyczne lub dietetyczne. Część 2: Surowce kosmetyczne i ich składniki.
Bibliografia strony [175]-176.
Dla studentów kosmetologii, specjalistów z zakresu chemii kosmetycznej, dermatologii estetycznej, fitoterapii i odnowy biologicznej.
Sygnatura czytelni BMW: IX R 1,1 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 10853 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 119666 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Roślinne surowce kosmetyczne / Romuald Czerpak, Agata Jabłońska-Trypuć. - Wydanie 2 poprawione i uzupełnione. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2019. - 188 stron ; 24 cm.
Pierwsza część 2-tomowego kompendium wiedzy z zakresu składników chemicznych i surowców, głównie bakterii, glonów, grzybów, porostów i roślin naczyniowych, w których one występują i które mają znaczenie kosmetyczne, terapeutyczne lub dietetyczne. Część 2: Surowce kosmetyczne i ich składniki.
Bibliografia na stronach [187]-188.
Dla studentów kosmetologii, specjalistów z zakresu chemii kosmetycznej, dermatologii estetycznej, fitoterapii i odnowy biologicznej.
Przenikanie substancji aktywnych biologicznie przez skórę Badania in vitro w kosmetologii Bakterie, glony, grzyby, porosty i rośliny naczyniowe o znaczeniu kosmetycznym higienicznym i leczniczym Miód pyłek kwiatowy i inne produkty pszczele
Sygnatura czytelni BMW: IX R 13 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14628 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Strzelanie precyzyjne / Marek Czerwiński. - Wydanie II poprawione. - Warszawa : Bellona, copyright 2022. - 237, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
Druk dwuszpaltowy, na okładce: wydanie uaktualnione.
Bibliografia na stronie [239].
Rozdział I. Strzelcy wyborowi w akcji Na błysk Pojedynek w Panamie Stalowa tarcza Trudne łowy Wysadzony most Rozdział II. Przegląd broni i optyki Nowe karabiny i sztucery wyborowe Savage Howa - nowe trendy w varmintach Mossberg MVP Precision Remington 700 PCR Diamondback DB15 CCMLB vs. Anderson AM15 Sniper Tactical Precision Gewehr TPG 1 Ultima Ratio - ostateczny argument SSG82 Zenit-3 kontra Janczar Broń sportowa firmy Iżmasz: karabiny Record Keppeler Lunety taktyczne firmy Burris IOR 9-36x56 Celownik Vixen 6-24x58 Dalmierze Lunety obserwacyjne Rozdział III. Praktyka strzelecka i snajperska Analiza skutecznego strzału - elementy Błędy strzeleckie 15 prawideł strzelania ze sztucera Psychika w procesie nauki strzelania Postawy strzeleckie Ułożenie głowy podczas celowania. Błąd paralaksy Trzy metody określania wielkości rozrzutu Współczynnik BC. Kształt pocisku a opór powietrza Derywacja Dobór naboju Sztucer, karabin - w praktyce Strach przed strzałem Przeładowanie broni. Gotowość do strzału. Wybór systemu Bębny regulacyjne celowników optycznych Maskowanie w taktyce snajperskiej Sztuka snajperska - pięć S Metodyka szkolenia ogniowego rosyjskich snajperów Przykładowe zadania snajperskie Książka snajpera i szkic ognia Tablice snajperskie Rosyjski turniej Snajperzy w WP - koncepcja
Sygnatura czytelni BWF: XI W 7 ; XI W 8
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153084 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8957, F 8958 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 124454 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Rozprawy i Monografie / Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie = Dissertations and Monographs / University of Warmia and Mazury in Olsztyn, ISSN 1509-3018 ; 207)
Bibliografia na stronach 80-91.
Mikrokapsułkowanie jako sposób formatowania struktury bioaktywnych składników żywnościowych 2.1.1. Mikrostruktura 2.1.2. Składniki biologiczne aktywne 2.1.3. Mikrokapsułkowanie 2.2. Emulsja jako dyspersja materiału rdzenia w procesie mikrokapsułkowania metodą suszenia rozpryskowego 2.3. Emulgatory jako czynniki kształtujące strukturę emulsji 2.4. Reakcja Maillarda jako sposób modyfikacji białek stosowanych w procesach technologicznych 2.5. Białka serwetkowe i mikrożele 4. Materiały i metodyka 4.1. Materiał badawczy zastosowany do wytwarzanie mikrokapsułek 4.2. Plan części doświadczalnej 4.2.1. Obróbka termiczno – mechaniczna (glikozylacja) fazy wodnej do procesu emulgowania oleju z nasion amarantusa 4.2.2. Optymalizacja składu emulsji oleju z nasion amarantusa 4.2.3. Proces kapsułkowania metodą suszenia rozpryskowego 4.3. Część analityczna 4.3.1. Pomiar lepkości badanych emulsji 4.3.2. Pomiary stabilności emulsji 4.3.3. Analiza wielkości mikrocząstek fazy rozproszonej mikrokapsułek 4.3.4. Wizualna ocena badanych emulsji 4.3.5. Charakterystyka mikrokapsułek oleju z nasion amarantusa 4.3.6. Stopień zamknięcia oleju z nasion amarantusa 4.3.7. Ocena zdolności płynięcia proszków 4.3.8. Ocena porowatości proszków 4.3.9. Wizualna ocena struktury mikrokapsułek 4.3.10. Metody obliczeniowe 5.1. Struktura wodnych dyspozycji składników matrycy mikrokapsułek 5.2. Dobór składu emulsji oleju z nasion amarantusa 5.3. Proces mikrokapsułkowania i charakterystyka mikrokapsułek oleju z nasion amarantusa otrzymywanych w różnych matrycach białkowo – sacharydowych  5.3.1. Charakterystyka emulsji z oleju z nasion amarantusa przed suszeniem rozpryskowym 5.3.2. Charakterystyka procesu mikrokapsułkowania oleju z nasion amarantusa w matrycach WPC – sacharyd
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 222(207) (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14961 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm na stronach 357-368.
Istota i charakterystyka projektowania 1.1. Projektowanie jako forma i etap działalność wytwórczej 1.2. Uczestnicy procesu projektowania 1.3. Charakterystyka prac projektowych 1.4. Rola technologa w projektowaniu zakładów 2. Podstawy i zakres projektowania technologicznego w inwestowaniu 2.1. Inicjowanie działań inwestycyjnych 2.2. Obszary i etapy projektowania inwestycyjnego 2.2.1. Koncepcja programowa inwestycji - KPI 2.2.2. Formułowanie zadania inwestycyjnego - FZI 2.2.3. Założenia techniczno-ekonomiczne - ZTE 2.2.4. Projekt techniczny - PT 2.2.5. Opracowania specjalne dla służby nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego 2.3. Projektowanie jako składnik ekonomiczno-techniczny inwestycji 61 2.4. Wskaźniki wstępnych obliczeń projektowych 3. Zasady lokalizacji 3.1. Prawno-administracyjne wymagania lokalizacji 3.2. Środowiskowe uwarunkowania lokalizacji 3.3. Transportowe kryteria lokalizacji 3.4. Surowcowe kryteria lokalizacji 3.5. Produktowe kryteria lokalizacji 3.6. Zakłady o obojętnej lokalizacji 3.7. Organizacyjne uwarunkowania lokalizacji 4. Projekt technologii 4.1. Cel projektu technologicznego 4.2. Zakres projektu technologicznego 4.3. Warianty profilu surowcowo-produktowego technologii 4.4. Aspekty organizacyjne i ekonomiczno-marketingowe opracowania nowych produktów 4.5. Projekt procesu, schematy technologiczne 4.6. Organizacja produkcji 4.7. Bilans materiałowy 5. Projekt infrastruktury technicznej produkcji 5.1. Zakres i cel projektu zamaszynowienia 5.2. Zasady i uwarunkowania doboru urządzeń technologicznych 5.3. Wydajność przerobowa urządzeń technologicznych 5.3.1. Kategorie wydajności 5.3.2. Organizacja linii technologicznych 5.4. Rysunki projektu zamaszynowienia 5.4.1. Schematy funkcjonalne linii technologicznych 5.4.2. Rysunki techniczne 5.4.3. Edytory rysunku technicznego 5.5. Czynniki energetyczne i media technologiczno-techniczne 5.5.1. Charakterystyka czynników energetycznych 5.5.2. Wymagania projektowe w odniesieniu do zasilania energetycznego 6. Projektowanie przestrzeni zakładu 6.1. Struktura przestrzenna i organizacyjna zakładu 6.2. Strefy funkcjonalne zabezpieczenia produkcji 6.3. Organizacja, drogi funkcjonalne 6.4. Zasady projektowania struktury przestrzennej strefy produkcyjnej zakładu 7. Transport 7.1. Specyfika transportu ze względu na przemieszczany materiał 7.2. Transport wewnątrzzakładowy 7.3. Transport zewnętrzny 7.3.1. Środki transportu zewnętrznego 7.3.2. Przystosowanie zakładu do transportu zewnętrznego 8. Magazyny 8.1. Funkcje technologiczne magazynów 8.2. Rodzaje magazynów 8.3. Wielkość i pojemność magazynów 8.4. Organizacja i wyposażenie 8.5. Warunki magazynowania wybranych grup materiałów 9. Wymagania higieniczno-sanitarne GMP, GHP 10. Charakterystyka wybranych b ra n ż 10.1. Klasyfikacja branżowa 10.2. Przemysł mięsny 10.3. Drobiarstwo Przetwórstwo rybne 10.5. Mleczarstwo Przemysł zbożowo-młynarski Piekamictwo Cukiernictwo i ciastkarstwo . Przetwórstwo owocowo-warzywne Przetwórstwo ziemniaczane . Przemysł tłuszczowy Browarnictwo Winiarstwo Produkcja wody i napojów Gastronomia.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 219 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154092 N, 154093 N, 154091 N (3 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147901 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 93-97.
Uwarunkowania wpływające na rozwój tradycji żywieniowych w Polsce Kuchnia polska historycznie Kuchnie regionalne jako produkt turystyczny Promocja regionów Walory turystyczne Walory kulinarne Produkt markowy - kształtowanie jego struktury i jakości Polskie regiony kulinarne Lubuskie Produkty tradycyjne województwa lubuskiego
Sygnatura czytelni BWF: XII P 59(1)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8556 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności