Emulsje
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(6)
Biblioteka Międzywydziałowa
(2)
Autor
Conley Robert F
(1)
Dajnowiec Fabian
(1)
Dłuska Ewa
(1)
Gilewicz Janusz (chemia)
(1)
Markowska-Radomska Agnieszka
(1)
Pawlak Barbara
(1)
Popko Artur
(1)
Smith Alec L. (1929- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(6)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(6)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Emulsje
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(873)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(690)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(613)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Gatunek
Materiały konferencyjne
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
7 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Practical Dispersion : a guide to understanding and formulating slurries / Robert F. Conley. - New York [i in.] : Verlag Chemie, 1996. - XVIII, 446 s. : il., rys., tab., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. Z 7319
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Rozprawy i Monografie / Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie = Dissertations and Monographs / University of Warmia and Mazury in Olsztyn, ISSN 1509-3018 ; 207)
Bibliografia na stronach 80-91.
Mikrokapsułkowanie jako sposób formatowania struktury bioaktywnych składników żywnościowych 2.1.1. Mikrostruktura 2.1.2. Składniki biologiczne aktywne 2.1.3. Mikrokapsułkowanie 2.2. Emulsja jako dyspersja materiału rdzenia w procesie mikrokapsułkowania metodą suszenia rozpryskowego 2.3. Emulgatory jako czynniki kształtujące strukturę emulsji 2.4. Reakcja Maillarda jako sposób modyfikacji białek stosowanych w procesach technologicznych 2.5. Białka serwetkowe i mikrożele 4. Materiały i metodyka 4.1. Materiał badawczy zastosowany do wytwarzanie mikrokapsułek 4.2. Plan części doświadczalnej 4.2.1. Obróbka termiczno – mechaniczna (glikozylacja) fazy wodnej do procesu emulgowania oleju z nasion amarantusa 4.2.2. Optymalizacja składu emulsji oleju z nasion amarantusa 4.2.3. Proces kapsułkowania metodą suszenia rozpryskowego 4.3. Część analityczna 4.3.1. Pomiar lepkości badanych emulsji 4.3.2. Pomiary stabilności emulsji 4.3.3. Analiza wielkości mikrocząstek fazy rozproszonej mikrokapsułek 4.3.4. Wizualna ocena badanych emulsji 4.3.5. Charakterystyka mikrokapsułek oleju z nasion amarantusa 4.3.6. Stopień zamknięcia oleju z nasion amarantusa 4.3.7. Ocena zdolności płynięcia proszków 4.3.8. Ocena porowatości proszków 4.3.9. Wizualna ocena struktury mikrokapsułek 4.3.10. Metody obliczeniowe 5.1. Struktura wodnych dyspozycji składników matrycy mikrokapsułek 5.2. Dobór składu emulsji oleju z nasion amarantusa 5.3. Proces mikrokapsułkowania i charakterystyka mikrokapsułek oleju z nasion amarantusa otrzymywanych w różnych matrycach białkowo – sacharydowych  5.3.1. Charakterystyka emulsji z oleju z nasion amarantusa przed suszeniem rozpryskowym 5.3.2. Charakterystyka procesu mikrokapsułkowania oleju z nasion amarantusa w matrycach WPC – sacharyd
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 222(207) (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14961 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 146-157.
1.Podstawowe definicje, podział i charakterystyka nano- i mikrostruktur ciekłych układów rozproszonych 1.1.Definicja i podział emulsji 1.2.Charakterystyka struktur emulsji prostych i wielokrotnych 1.3.Charakterystyka struktur nano- i mikroemulsji 1.4.Charakterystyka liposomów 1.5.Emulsje jako produkty pośrednie mikro- i nanocząstek, suche emulsje 1.6.Parametry charakterystyczne i zalety ciekłych układów rozproszonych typu struktury wielokrotne 2.Metody i parametry procesu wytwarzania ciekłych układów rozproszonych 2.1.Charakterystyka parametrów procesu wytwarzania ciekłych układów rozproszonych 2.2.Klasyczne metody wytwarzania nano- i mikroemulsji prostych i wielokrotnych 2.2.1.Mechaniczne mieszanie 2.2.2.Tradycyjna metoda dwustopniowa otrzymywania emulsji wielokrotnych 2.2.3.Metody inwersji faz 2.2.4.Metoda samorzutnej emulsyfikacji 2.3.Nowe metody wytwarzania zwiększające monodyspersyjność układów emulsyjnych 2.3.1.Modyfikacje tradycyjnej metody dwustopniowej wytwarzania emulsji wielokrotnych 2.3.2.Emulsyfikacja membranowa 2.3.3.Emulsyfikacj a w mikrokanałach i mikrokapilarach 2.3.4.Rozpylanie elektrostatyczne mikro strumieni 2.3.5.Kontaktor z przepływem helikoidalnym 2.4.Metody wytwarzania nano- i mikrocząstek 2.4.1.Metoda emulsyfikacji 2.4.2.Polimeryzacja międzyfazowa 2.4.3.Koacerwacja 2.4.4.Suszenie rozpyłowe 2.4.5.Ekstruzja 2.4.6.Topliwa dyspersja 2.4.7.Metody powlekania rdzeni stałych 3.Reologia i stabilność emulsji prostych i wielokrotnych 3.1.Stabilność emulsji i dyskusja zjawisk niestabilności 3.1.1.Stabilność termodynamiczna i kinetyczna 3.1.2.Zjawiska destabilizacji 3.2.Konwencjonalne metody i nowe koncepcje stabilizacji ciekłych układów rozproszonych 3.2.1.Klasyczna teoria oddziaływań w układach rozproszonych - DLVO 3.2.2.Rozszerzona teoria DLVO 3.2.3.Mechanizmy stabilizacji układów rozproszonych ciecz-ciecz, ciecz-ciało stałe 3.2.4.Stabilizacja ładunkiem elektrycznym 3.2.5.Wytworzenie bariery przestrzennej przez łańcuchy surfaktantów polimerycznych 3.2.6.Stabilizacja mechaniczna 3.2.7.Kierunki stabilizacji ciekłych układów rozproszonych - podsumowanie 3.3. Modele reologiczne rozcieńczonych i stężonych emulsji prostych i wielokrotnych 3.3.1.Podział układów emulsyjnych w zależności od stężenia emulsji 3.3.2.Modele lepkości emulsji prostych 3.3.3.Modele lepkości emulsji wielokrotnych 4.Zastosowania nano- i mikroemulsji prostych i wielokrotnych oraz nano- i mikrocząstek w nowoczesnych technologiach 4.1.Zastosowania w medycynie, farmacji i kosmetologii - dostarczanie substancji aktywnych 4.2.Zastosowanie w ochronie środowiska w procesach separacji 4.3.Zastosowania w technologii żywności i rolnictwie: stabilizatory i dodatki smakowe 5.Transport masy w układach emulsyjnych - przykłady modeli matematycznych 5.1.Podział modeli transportu masy w stabilnych układach rozproszonych 5.2.Mechanizmy transportu w ciekłych układach rozproszonych 5.3.Podstawy modelowania szybkości dyfuzyjnego transportu masy 5.4.Modele szybkości dyfuzyjnego uwalniania składnika z kropel stabilnych emulsji 5.5.Model szybkości transportu masy w procesie separacji z reakcją chemiczną
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 89 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14573 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 146307 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Emulsje / Janusz Gilewicz. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1957. - 271, [1] s., [1] k. tabl. złoż. : il., err. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 264 .
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 3491 L (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Rozprawy i Studia / Uniwersytet Szczeciński ISSN 0860-2751 ; T.366)
Bibliogr.s. [81] - 92.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 7109 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 12026 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Z 930 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności