158660
Book
In basket
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski ; [redaktor Edyta Ładna]. - Wydanie XV - 1 dodruk (PWN). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - 463, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
1.1.Rys historyczny i pojęcia podstawowe 1.2.Znaczenie biochemii w naukach rolniczych 2.Skład chemiczny i funkcje komórki 2.1.Budowa i skład chemiczny komórki 2.1.1.Frakcjonowanie komórki 2.1.2.Komórki prokariotyczne i eukariotyczne 2.2.Skład chemiczny 2.2.1.Woda i jej funkcje 2.2.2.Funkcje soli mineralnych 2.2.3.Funkcje składników organicznych 2.3.Budowa i funkcje struktur podkomórkowych 2.3.1.Jądro komórkowe 2.3.2.Plastydy (chloroplasty i leukoplasty) 2.3.3.Mitochondria 2.3.4.Lizosomy i sferosomy 2.3.5.Pozostałe nadcząsteczkowe struktury komórki 2.3.6.Cytosol i wakuole 2.4.Struktura błon biologicznych i ścian komórkowych 2.4.1.Struktura błon biologicznych 2.4.2.Struktura ściany komórkowej 2.4.3.Wirusy i bakteriofagi 3.Energetyka reakcji biochemicznych 3.1.Energia i jej formy 3.2.Energia swobodna reakcji odwracalnych 3.3.Związki makroergiczne 3.4.1.Związki fosforanowo-fosforanowe 3.4.2.Związki karboksylo-fosforanowe 3.4.3.Związki guanidyno-fosforanowe 3.4.4.Związki tioestrowe (acylomerkaptany) 3.4.5.Inne związki makroergiczne 4.Aminokwasy, peptydy i białka 4.1.Aminokwasy 4.2.1.Budowa i właściwości aminokwasów 4.2.2.Klasyfikacja aminokwasów 4.2.3.Przegląd ważniejszych aminokwasów 4.2.4.Niektóre pochodne aminokwasów 4.3.Peptydy 4.3.1.Wiązania peptydowe 4.3.2.Peptydy naturalne 4.4.Białka 4.4.1.Struktura wtórna białek 4.4.2.Ogólne właściwości białek 4.4.3.Klasyfikacja białek 4.4.4.Struktura a funkcje białek 4.4.5.Przegląd ważniejszych białek 4.4.6.Białka elastomeryczne 5.Enzymy 5.1.Ogólne właściwości enzymów 5.2.1.Energia aktywacji i mechanizm katalizy 5.2.2.Architektura enzymów 5.2.3.Centrum aktywne (katalityczne) 5.3.Kinetyka reakcji enzymatycznych 5.3.1.Wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji - teoria Michaelisa-Menten 5.3.2.Jednostki aktywności enzymów 5.3.3.Warunki przebiegu reakcji enzymatycznych 5.3.4.Hamowanie reakcji enzymatycznych 5.3.5.Wpływ temperatury 5.3.6.Wpływ pH 5.3.7.Aktywacja enzymów 5.3.8.Izoenzymy 5.4.Specyficzność działania enzymów 5.4.1.Swoistość kierunku działania 5.4.2.Specyficzność substratowa 5.5.Mechanizm działania enzymów 5.6.Regulacja działania enzymów 5.7.Klasyfikacja enzymów 5.8.Techniczne zastosowania enzymów 6.Koenzymy i witaminy 6.1.Mechanizm działania koenzymów 6.2.Klasyfikacja koenzymów i pokrewne witaminy rozpuszczalne w wodzie 6.3.1.Koenzymy oksydoreduktaz 6.3.2.Koenzymy transferaz o charakterze trifosforanów 6.3.3.Pozostałe koenzymy transferaz 6.3.4.Koenzymy liaz, izomeraz i ligaz 6.4.Witaminy rozpuszczalne w wodzie o niesprecyzowanej funkcji koenzymatycznej 6.5.Witaminy rozpuszczalne w lipidach i związki pokrewne 6.5.1.Biosynteza aktywnego izopentenolu 6.5.2.Terpeny proste - olejki eteryczne 6.5.3.Grupa witamin D - związki sterydowe 6.5.4.Karotenowce - grupa witamin A 6.5.5.Chinony izopentenolowe - witaminy grup E (tokoferole) i K (filochinony) 6.5.6.Hormony roślinne - fitohormony 6.6.Biotechnologia witamin i związków pokrewnych 7.Kwasy nukleinowe i ich funkcje 7.1.Budowa, właściwości i biosynteza 7.1.1.Budowa i właściwości nukleotydów 7.1.2.Biosynteza nukleotydów 7.1.3.Budowa kwasów nukleinowych 7.1.4.Biosynteza kwasów nukleinowych 7.2.Funkcje kwasów nukleinowych 7.2.1.Funkcje RNA 7.2.2.DNA jako struktury dziedziczenia 7.2.3.Kod genetyczny 7.3.Mechanizm biosyntezy białka - translacja 7.4.Modyfikacje potranslacyjne cząsteczek białka 8.Regulacja procesów genetycznych i rekombinacyjna technologia DNA 8.1.Regulacja procesu replikacji 8.2.Regulacja na poziomie transkrypcji 8.3.1.Regulacja transkrypcji z udziałem genów regulacyjnych 8.4.Regulacja potranskrypcyjna 8.5.Regulacja na poziomie translacji 8.6.Kierowanie białek 8.7.Elementy inżynierii genetycznej i jej znaczenie w biotechnologii 8.7.1.Enzymy restrykcyjne 8.7.2.Otrzymywanie cDNA - odwrotna transkrypcja 8.7.3.Metody wprowadzania DNA do komórki - wektory 8.7.4.Sekwencjonowanie i synteza DNA 9.Niespecyficzna faza utleniania biologicznego 9.1.Organizacja mitochondriów 9.2.Cykl kwasów trikarboksylowych 9.3.1.Znaczenie cyklu kwasów trikarboksylowych 9.3.2.Mechanizm i enzymy cyklu kwasów trikarboksylowych 9.3.3.Modyfikacje cyklu kwasów trikarboksylowych 9.4.Łańcuch oddechowy 9.4.1.Potencjał oksydoredukcyjny 9.4.2.Energia swobodna procesów oksydoredukcyjnych 9.4.3.Konstrukcja i mechanizm działania łańcucha oddechowego 9.5.Łańcuch oddechowy jako źródło energii - fosforylacja oksydacyjna 9.6.Inne oksydazy i enzymy przenoszące tlen 9.6.1.Oksydazy 9.6.2.Oksygenazy 9.6.3.Enzymy rozkładające nadtlenek wodoru 10.Monosacharydy i ich przemiany 10.1.Budowa i właściwości monosacharydów 10.2.1.Budowa 10.2.2.Właściwości chemiczne 10.2.3.Ważniejsze monosacharydy 10.3.Przemiany ogólne monosacharydów 10.3.1.Izomeryzacje 10.3.2.Wzajemne przemiany monosacharydów 10.3.3.Procesy kataboliczne 10.4.Cykl fosforanów pentoz 10.4.1.Bezpośrednie utlenianie fosforanu glukozy 10.4.2.Regeneracja heksozy 10.4.3.Bilans przemiany 10.4.4.Regulacja cyklu fosforanów pentoz 10.5.Rozpad sacharydów w drodze glikolizy 10.5.1.Mechanizm procesu glikolizy 10.5.2.Energetyka glikolizy i fermentacji 10.5.3.Regulacja szybkości glikolizy 10.5.4.Fermentacje przemysłowe 10.6.Odwrócenie procesu glikolizy – glukoneogeneza 11.Sacharydy złożone - oligo- i polisacharydy 11.1.Oligosacharydy 11.2.Polisacharydy właściwe 11.3.Polisacharydy kwaśne 11.4.Enzymy uczestniczące w przemianach sacharydów złożonych 11.4.1.Enzymy katabolizmu sacharydów 11.4.2.Zastosowania przemysłowe enzymów katabolizmu sacharydów 11.4.3.Anabolizm sacharydów - synteza wiązań glikozydowych 11.5.Glikozydy 11.5.1.Pochodne fenylopropenu 11.5.2.Glikozydy cyjanogenne 11.5.3.Glukozynolany 11.5.4.Lektyny 12.Fotosynteza 12.1.Mechanizm wykorzystania energii świetlnej 12.2.Chemizm fotosyntezy 12.2.1.Fosforylacje fotosyntetyczne 12.2.2.Wiązanie CO2 12.2.3.Regeneracja akceptora CO2 12.2.4.Fotosynteza typu C4 12.2.5.Fotooddychanie 12.2.6.Regulacja przemian fotosyntezy 12.3.Fotosynteza techniczna 13.Przemiany związków azotowych 13.1.Przyswajanie azotu - cykl azotowy 13.2.1.Wiązanie azotu atmosferycznego 13.2.2.Przemiany związków azotowych w glebie 13.2.3.Redukcja azotanów(V) w roślinach 13.3.Asymilacja amoniaku 13.3.1.Redukcyjna aminacja 2-oksokwasów 13.3.2.Synteza amidów - cykl syntetazy glutaminowej/syntazy glutaminianowej 13.4.Enzymy proteolityczne 13.4.1.Mechanizm działania 13.4.2.Ważniejsze grupy peptydaz 13.5.Ogólne przemiany aminokwasów 13.5.1.Reakcje deaminacji 13.5.2.Transaminacja 13.5.3.Dekarboksylacja aminokwasów 13.6.Biosynteza aminokwasów egzogennych 13.6.1.Synteza aminokwasów aromatycznych 13.6.2.Aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych 13.6.3.Lizyna, metionina i treonina 13.7.Cykl mocznikowy - cykl ornitynowy 13.8.Fermentacje aminokwasowe 13.9.Porfiryny i ich pochodne 13.9.1.Budowa i biosynteza porfiryn 13.9.2.Ważniejsze porfiryny 14.Metabolizm lipidów 14.1.Lipidy właściwe 14.2.1. Kwasy tłuszczowe 14.2.Woski 14.3.Lipidy złożone 14.4.Przemiany lipidów 14.5.1.Rozkład lipidów 14.5.2.Biosynteza kwasów tłuszczowych 14.5.3.Biosynteza triacylogliceroli i glicerofosfolipidów 14.6.Lipoproteiny 15.Integracja procesów metabolicznych 15.1.Transport przez błony 15.2.1.Białka błonowe 15.2.2.Mechanizmy transportu 15.3.Sygnały i ich przekazywanie 15.3.1.Substancje sygnałowe (hormony) 15.3.2.Inne substancje sygnałowe 15.3.3.Receptory występujące na powierzchni komórki 15.3.4.Wtórne cząsteczki sygnałowe 15.4.Mechanizmy obronne 15.4.1.Układ odpornościowy kręgowców - przeciwciała 15.4.2.Roślinne systemy obronne (czynne i bierne)
Sygnatura czytelni BMW: II Ł 76
Media files:
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 151068 N (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Copies are only available in the library: sygn. 151067 N (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce i stronie tytułowej: Wydawnictwo WNT.
Bibliography, etc. note
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności