158660
Book
In basket
Warzywa zjedz, mięso zostaw : krótka historia wegetarianizmu / Natalia Mętrak-Ruda. - Poznań : Wydawnictwo Poznańskie, copyrigt 2022. - 295, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje ; 22 cm.
(Zrozum)
Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji. [opis wydawcy]
Media files:
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 153154 N (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again

Deklaracja dostępności