156296
Książka
W koszyku
Psychodietetyka dla każdego czyli O zdrowej relacji z jedzeniem / Joanna Michalina Jurek. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2024. - 300 stron : fotografie, portret ; 22 cm.
Skala globalna otyłości i trend do odchudzania Dieta odchudzająca - panaceum na otyłość? Efekty odchudzania i jego wpływ na zdrowie psychiczne /samopoczucie Wyzwanie: jak zachować odpowiednią masę ciała, żyjąc w świecie, który na każdym kroku zachęca nas do jedzenia? Czego uczą nas media? Czyli o nierealistycznych oczekiwaniach i zakrzywionym obrazie „idealnej" rzeczywistości Rola jedzenia: pokarm dla ciała i duszy Rola fizjologiczna Rola psychologiczna Odczuwanie emocji a zdrowie jelit Jak odróżnić głód emocjonalny od fizycznego? Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne i tendencja do przejadania się Odczuwanie emocji podczas zaburzeń odżywiania Dlaczego mamy tendencję do przejadania się? Jak unikać okazji związanych z przejadaniem się? Przypadek szczególny: kompulsywne objadanie się Skąd się biorą epizody kompulsywnego objadania się i jak sobie z nimi radzić?46 Skale głodu Ryzyko zdrowotne związane z jedzeniem pod wpływem emocji Wpływ zaburzeń odżywiania na zdrowie jamy ustnej Zasoby psychoenergetyczne Chcieć to móc, czyli największe kłamstwo naszych czasów Jedzenie uważne - praktyka mindful eating Czym jest uważne jedzenie?60 Związki snu z jedzeniem - ciekawostka Stan emocjonalny a wybory żywieniowe Czy cechy osobowości mogą wpływać na Twoje wybory żywieniowe? - ciekawostka Rola cech osobowości w wyborze żywności i zachowaniu zdrowia Typ osobowości a rodzaj diety Co Twoje ulubione potrawy mówią o Tobie? Co Twój ulubiony produkt spożywczy mówi o Tobie? Dieta dla zdrowia i ducha Uczucie sytości na diecie kluczem do satysfakcji i długoterminowych wyników. Co wpływa na uczucie sytości? Żywność - skład jakościowy pokarmów Cechy charakterystyczne pokarmów o wysokiej sytości Żywność - forma podania Żywność - kolejność spożywanych pokarmów w ramach jednego posiłku Otoczenie - jedzenie w restauracji Otoczenie - oświetlenie pomieszczenia Rodzaj zastawy kuchennej - szklanki i butelki Rodzaj zastawy kuchennej - talerze Sposób podania żywności - kształt opakowań Sposób podania żywności - etykietowanie jej przez producentów Sposób podania żywności - wielkość opakowania Indywidualne preferencje - znajomość pokarmów i własne przekonań na ich temat Jak jedzenie pomaga w regulacji emocji? Jak poszczególne składniki odżywcze wpływają na funkcje mózgu? O neuroprzekaźnikach słów kilka Rola mikrobioty jelitowej w zachowaniu dobrego samopoczucia, czyli o istotnej roli mikroorganizmów w produkcji neurotransmiterów dietetycznych Przykłady bakterii uczestniczących w produkcji neurotransmiterów dietetycznych, czyli czego szukać w jogurtach i suplementach probiotycznych Mikrobiota jelitowa pomaga przyswajać i przetwarzać składniki pożywienia Mikrobiota jelitowa uczestniczy w produkcji witamin Mikrobiota jelitowa reguluje funkcje układu odpornościowego i wpływa na naszą odporność Dieta a skład i aktywność mikrobioty jelitowej Wpływ powszechnie znanych schematów odżywiania na dobrostan psychiczny i zdrowie Diety, które najlepiej wspomagają samopoczucie i zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne Czas na refleksję: czy kompozycja Twojego talerza wspiera Twój dobrostan? Manipulacja składnikami odżywczymi w ramach poszczególnych posiłków: co mówią o tym badania naukowe? Wartość energetyczna posiłków i pora ich spożywania Białko i węglowodany Tłuszcze i węglowodany Podjadanie - strategie działania Zrozumieć własne nastroje dietetyczne Podjadanie Jak sobie radzić z podjadaniem?115 Zachcianki dietetyczne: jak poradzić sobie z emocjonalną huśtawką nastrojów i smaków? Zachcianka dietetyczna jako informacja od Twojego ciała Co zjeść, jeśli czujesz... Smutek Stres i stany lękowe Zmęczenie Jak wypracować nawyki żywieniowe wspierające Twoje zdrowie i dobre samopoczucie? Skąd wzięły się Twoje nawyki? Przyzwyczajenia i przyjemności Skąd biorą się moje nawyki pod względem neurologicznym? Czym jest nagroda i jak ona działa? Czy kiedy chcę, to naprawdę chcę? Pętla nawyków Wskazówki Zwyczaj Nagroda Jak skutecznie zmienić zwyczaj? Jak rozpoznać, czy Twój nawyk jest kompulsywny? Zdefiniuj własne kompulsywne zachowanie Daj sobie czas na emocjonalny cykl zmiany Jak dokładnie wygląda proces zmiany? Etapy emocjonalnego cyklu zmiany Pierwsza pomoc w przypadku nawrotów do starych przyzwyczajeń Motywacja - czy aby na pewno warto na niej polegać w procesie zmiany? O motywacji słów kilka Na drodze do skutecznej zmiany - sprawdzone strategie Twój przewodnik po zmianie - kompas życia i wizja siebie z przyszłości Perfekcjonizm Różnica między perfekcjonizmem a wysokimi standardami Mit perfekcyjności Jak poradzić sobie z perfekcjonizmem? Praktykuj zasadę 80 : 20 Trenuj uważność Uważność a nawyki Zachwyć się - tak po prostu Uziemianie Lista zysków i strat Afirmacje i myśli wspierające proces zmiany Zobowiązania przed innymi osobami Przejmij kontrolę nad swoim odżywianiem: jak zaplanować posiłki na własnych zasadach i według własnych preferencji? Wartość energetyczna diety, czyli ile kalorii powinniśmy spożywać Planujesz zredukować wagę? Utrzymuj deficyt kaloryczny - ale rób to z głową! Kontroluj wielkość porcji Inwestuj w odżywcze kalorie Skala ANDI jako wyznacznik odżywczej żywności Postaw na obecność warzyw w każdym posiłku Owoce jako doskonały sposób na wzmocnienie i osłodzenie sobie życia Węglowodany złożone jako pełnowartościowe źródło energii i błonnika Przykłady zbóż o największej wartości odżywczej Białko dla lepszej regeneracji i zwiększonej sytości Źródła białka w diecie: pokarmy mleczne i ich roślinne zamienniki Źródła białka w diecie: jaja kurze Źródła białka w diecie: mięso zwierzęce Źródła białka w diecie: ryby i owoce morza Tłuszcze - spożywane z umiarem Źródła tłuszczów w diecie: oleje roślinne Źródła tłuszczów w diecie: orzechy i nasiona roślin Wykorzystaj potencjał superfoods dla lepszego samopoczucia i zdrowia Przykłady superfoods o największym potencjale prozdrowotnym Zakończenie procesu odchudzania. Jakie strategie pomogą Ci utrzymać wymarzoną sylwetkę?
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 155562 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności