Zdrowe odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(61)
Forma i typ
Książki
(56)
Poradniki i przewodniki
(40)
Artykuły
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Dostępność
dostępne
(36)
tylko na miejscu
(32)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(40)
Biblioteka Międzywydziałowa
(4)
Biblioteka WWFiF
(29)
Autor
Budrowski Mariusz
(3)
Juncewicz Agnieszka
(3)
Kristen Roman
(3)
Sowietow Michaił (1976- )
(3)
Kastner Jörg (1963- )
(2)
Kaszkur Zuzanna
(2)
Kobylańska Aleksandra
(2)
Mizera Justyna
(2)
Nizioł-Wojniusz Marta
(2)
Tessmer Kimberly A. (1964- )
(2)
Trybulska Aneta
(2)
Ullenka
(2)
Żywina Joanna
(2)
Aggarwal Monica
(1)
Antram Karina
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Bates Iwona
(1)
Bergasa Ana María Lajusticia (1924- )
(1)
Berłowski Paweł
(1)
Białas Wojciech
(1)
Bogdanovska Nadiya V
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Bożek Dagmara (1986- )
(1)
Broniecka Anna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Chaudhary Kulreet
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Clark Nancy (1951- )
(1)
Derbich Jolanta
(1)
Dudowicz Michalina
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Ehret Arnold (1866-1922)
(1)
Ehret Arnold (1866-1922). Tak mówi żołądek
(1)
Ehret Arnold (1866-1922). Tragedia ludzkiego żywienia
(1)
Elgquist Therese (1991- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Gadzina Monika
(1)
Gajda Robert (technologia żywności)
(1)
Galloway Jeff (1945- )
(1)
Graham Douglas N. (1953- )
(1)
Grzelak Monika
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Hryniewiecka Ewa (nauki medyczne)
(1)
Jarosz Ewa (dietetyka)
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Klasen Jörn (1951- )
(1)
Kozakiewicz Maciej
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Kshirsagar Suhas G
(1)
Kucera Sarah
(1)
Lasek Mikołaj
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Litvinova-Holovan Olha P
(1)
Malahov Gennadij Petrovič (1954- )
(1)
Malahov Gennadij Petrovič (1954- ). Podstawy samouzdrawiania
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(1)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(1)
Mizera Krzysztof (nauki kultury fizycznej)
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Oleksii O. Pidmurniak
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Panek Edyta
(1)
Patenaude Frédéric
(1)
Puławska Katarzyna (blogerka)
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Rao Jyothi
(1)
Rastocny Stefan
(1)
Reszke Ewa
(1)
Riedl Matthias (1962- )
(1)
Rittenau Niko (1991- )
(1)
Rogala Marcin
(1)
Sandmann Friedrich-Karl
(1)
Schäfer Silja (1976- )
(1)
Seignalet Jean (1936-2003?)
(1)
Siudak Elżbieta
(1)
Skolimowska Katarzyna
(1)
Smiianov Yurii V
(1)
Spattini Massimo
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Traczyk Dorota
(1)
Vaniuk Daria V
(1)
Weidinger Georg (1968- )
(1)
Wojtyczek Beata
(1)
Wyszomirski Karol
(1)
Wyszomirski Karol (dietetyk)
(1)
Yasenok Viktoriia O
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Zielińska Katarzyna (tłumacz)
(1)
Ziembińska Ewa
(1)
Ziemska Beata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(38)
2010 - 2019
(22)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(55)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(61)
Język
polski
(61)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Temat
Budownictwo
(2411)
Zarządzanie
(2036)
Matematyka
(1929)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1791)
Zdrowe odżywianie
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(952)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(931)
Automatyka
(916)
Język angielski
(871)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(759)
Technika
(740)
Konstrukcje budowlane
(726)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Piłka nożna
(672)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(636)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(612)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(589)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(566)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Produkcja
(517)
Materiałoznawstwo
(516)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(506)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(494)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(467)
Psychologia
(467)
Szkolnictwo wyższe
(466)
Przedsiębiorstwo
(465)
Internet
(464)
Modele matematyczne
(464)
Metale
(462)
Nauka
(455)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(428)
Mechanika budowli
(424)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Gatunek
Poradnik
(37)
Przepisy kulinarne
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Opracowanie
(5)
Artykuł z czasopisma naukowego
(4)
Podręcznik
(3)
Poradniki
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Jadłospis
(2)
Książka kucharska
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Case study (studium przypadku)
(1)
Monografia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(52)
Kulinaria
(16)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Rozwój osobisty
(2)
Chemia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(4)
Organizacja, Zarządzanie i Marketing
(1)
61 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Nowe metody uzdrawiania. W poszukiwaniu alternatywnych metod leczenia Ciało w ogniu. Niezwyciężona młodość. Jaki wpływ na funkcjonowanie systemu odpornościowego mają nasze wybory W poszukiwaniu równowagi. Równowaga wewnętrzna, stabilność, homeostaza. Zaburzenia równowagi a stan zapalny Jak córka uratowała mi życie. Historia dr Aggarwal. Jak choroba zmienia życie Co oznacza być lekarzem. Historia dr Jyothi Rao. Medycyna konwencjonalna a medycyna holistyczna Kryzys. Zaburzenie równowagi wywołuje stres i stan zapalny. System immunologiczny a współczulny układ nerwowy Jak powstaje choroba przewlekła. Co twoje ciało mówi o chorobie i czynnikach ryzyka. Rak, cukrzyca, cholesterol, choroby serca Co żyje w naszych jelitach. Jak działają jelita. Mikroorganizmy, układ odpornościowy, stany zapalne Zdrowe jelita. Dieta eliminacyjna. Detoksykacja Jedzenie jako lekarstwo. Warzywa, rośliny strączkowe, węglowodany. Fitozwiązki, mikrobiom, stan zapalny Zdrowe tłuszcze. Orzechy, nasiona, awokado. Oleje roślinne Zioła i przyprawy. Przyprawy lecznicze. Twoje szafki kuchenne są wypełnione pradawnymi aromatycznymi przeciwzapalnymi lekami Woda. Woda - esencja życia. Cudowne właściwości wody Sen. Cudowne właściwości snu. Sen, stres, metabolizm, hormony, detoksykacja Połączenie umysł-ciało. Uwolnij uzdrawiającą moc wyciszonego umysłu. Asany, pranajama, medytacja Euforia z aktywności fizycznej. Aktywność fizyczna jako środek zaradczy. Ruch a zdrowie Korzyści zdrowotne postu. Jak zresetować układ odpornościowy. Post, ćwiczenia i metabolizm Optymizm. Optymizm a zdrowie. Jak zostać optymistą Regeneracja. Dieta, zabawa, sen. Jak przywrócić homeostazę
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 74
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9027 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak pokonać swoje zmęczenie / Karina Antram ; [przekład z angielskiego: Ewa Ziembińska]. - Wydanie I. - Warszawa : Muza, 2024. - 286, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: pięć kroków do odzyskania energii.
Bibliografia, netografia na stronach 274-284.
Autorka pokazuje, jak metodą małych kroków pokonać uczucie ciągłego zmęczenia, odzyskać zdrowie oraz energię i odmienić swoje życie na lepsze. Poradnik Kariny Antram wyróżnia się tym, że nie proponuje jednej metody dla wszystkich, ale pokazuje czytelnikom, jak odnaleźć przyczynę swojego zmęczenia i dobrać do niej właściwe działania. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 155065 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Jedzenie - dlaczego jest ważne dla sportowców? Woda i napoje izotoniczne - dlaczego są takie ważne? Regularne posiłki i posiłki po treningach - jaki wpływ na sprawność ma jedzenie? Węglowodany Cukier Błonnik do zadań specjalnych Białko buduje, regeneruje, odbudowuje - gdzie jest białko i dlaczego nie można jeść go za dużo? Tłuszcz - dobry, niedobry, ile i którego? Fast food - uwaga! Minerały i witaminy Rekomendowane suplementy dla sportowców Bakterie dla zdrowia Energia i składniki odżywcze - zapotrzebowanie Doping w sporcie Dieta sportowca - co warto jeść? Zboża i zbożopodobne Warzywa Owoce Orzechy, nasiona i pestki Nabiał i jajka Mięsa, ryby i podroby Super Food Kategoria: inne Menu - propozycje diety Dieta 3000 kcal Dieta 4000 kcal Przepisy Śniadania Dania z jajkami Dania z makaronem Dania z białym serem Zupy i chłodniki Dania z ryb i dania z mięsa Dania z kasz, ryżu i komosy ryżowej Dania z warzyw Desery Napoje
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 30
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144991 (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8025 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Zdrowego Seniora)
Co to jest choroba zwyrodnieniowa stawów? Przyczyny choroby zwyrodnieniowej stawów Białka Dieta wspomagająca w walce z chorobą zwyrodnieniową stawów System obronny organizmu Niedobór soli wapnia (osteoporoza).
Sygnatura czytelni BWF: VII J 118
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8113 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Masaż w biurze / Paweł Berłowski. W: Personel i Zarządzanie. 2013, nr 8, s.66-69. - Warszawa : INFOR, 2013
Kartoteka zagadnieniowa: Organizacja, Zarządzanie i Marketing
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla dietetyków oraz technologów żywności i żywienia, pediatrów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, a także do fizjologów i farmaceutów. Może być wykorzystana w kształceniu studentów uczelni medycznych, rolniczych i wychowania fizycznego oraz kierunków związanych z nauką o żywieniu człowieka.
1.Wprowadzenie - Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz 1.1.Rys historyczny rozwoju norm żywienia 1.2.Współczesne metody opracowywania norm 1.3.Rodzaje norm żywienia 1.4.Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polsk 2.Energia - Barbara Bułhak-Jachymczyk 2.1.Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię 2.2.Metody ustalania norm na energię 2.3.Normy na energię dla ludności Polski 3.Białko - Barbara Bułhak-Jachymczyk 3.1.Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 3.2.Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 3.3.Metody ustalania norm na białko 3.4.Normy na białko dla ludności Polski 4.Tłuszcze - Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski 4.1.Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 4.2.Normy spożycia tłuszczu 5.Cholesterol - Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgiere 5.1.Metabolizm cholesterolu 5.2.Źródła pokarmowe cholesterolu 5.3.Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 5.4.Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 6.Węglowodany - Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska 6.1.Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 6.2.Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 6.3.Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia - zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 7.Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) - Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska 7.1.Zalecane spożycie włókna pokarmowego 8.Witaminy - Barbara Bułhak-Jachymczyk 8.1.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 8.2.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 8.3.Górny tolerowany poziom spożycia witamin 9.Składniki mineralne-Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk 9.1.Wapń 9.2.Fosfor 9.3.Magnez 9.4.Żelazo 9.5.Cynk 9.6.Jod 9.7.Selen 9.8.Miedź 9.9.Fluor 9.10.Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 10.Woda i elektrolity - Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik 10.1.Woda 10.2.Gospodarka wodno-elektrolitowa 10.3.Sód i chlor 10.4.Potas 11.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym -Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk 11.1.Charakterystyka metod badania spożycia żywności 11.2.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 11.3.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 12.Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności - Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros 12.1.Normy żywienia w planowaniu spożycia 12.2.Wybór poziomu normy 12.4 Etapy planowania diety 12.5.Planowanie diet na poziomie indywidualnym 12.6.Planowanie diet dla grup osób 12.7.Czynniki modyfikujące planowanie diety 12.8.Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 13.Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym - Mirosław Jarosz, Wiołeta Respondek 13.1.Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 13.2.Nadwaga i otyłość 13.3.Choroby układu krążenia 13.4.Nowotwory złośliwe 13.5.Osteoporoza 13.6.Aktywność fizyczna 14.Zastosowanie norm na energię w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska 14.1.Omówienie stosowanych określeń 14.2.Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 14.3.Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 15.Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności - Hanna Kunachowicz, Alicja Wałkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk 15.1.Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 15.2.Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 15.3.Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 15.4.Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 16.Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia - Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek 16.1.Definicja i składniki suplementów 16.2.Rola suplementów 16.3.Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 16.4.Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 16.5.Stosowanie suplementów w praktyce 16.6.Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 17.Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym - Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar 17.1.Definicja nowej żywności 17.2.Aspekty legislacyjne 17.3.Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 18. Żywność genetycznie zmodyfikowana - potencjalne źródło składników odżywczych w diecie - Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz 18.1.Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 18.2.Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 18.3.Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia 18.4.Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154876 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesne zasady odżywiania : przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie / T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II ; przekład Marta Paciorkowska, Jerzy Bokłażec. - Wydanie 2. rozszerzone i uaktualnione, dodruk. - Łódź : Galaktyka, 2021. - [4], 444 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24cm.
Tytuł oryginału: The China study.
Indeks.
BADANIE CHIŃSKIE STAJEMY PRZED PROBLEMEM, POTRZEBUJEMY ROZWIĄZANIA KRÓLESTWO BIAŁKA WYŁĄCZYĆ NOWOTWÓR LEKCJA Z CHIN CHOROBY CYWILIZACYJNE ZŁAMANE SERCA OTYŁOŚĆ CUKRZYCA POWSZECHNE RODZAJE RAKA: RAK PIERSI, PROSTATY I JELITA GRUBEGO CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE DESTRUKCJA O SZEROKIM ZASIĘGU: CHOROBY KOŚCI, NEREK, OCZU I MÓZGU PRZEWODNIK PO WŁAŚCIWYM ODŻYWIANIU DOBRZE JEŚĆ: OSIEM ZASAD ODŻYWIANIA I ZDROWIA JAK SIĘ ODŻYWIAĆ CZEMU NIE SŁYSZAŁEŚ O TYM WCZEŚNIEJ CIEMNA STRONA NAUKI NAUKOWY REDUKCJONIZM "NAUKA" PRZEMYSŁU CZY RZĄD JEST DLA LUDZI? CZYJE ZDROWIE CHRONI WIELKA MEDYCYNA? ŚRODOWISKO AKADEMICKIE HISTORIA SIĘ POWTARZA
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 64
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153548 N, 153547 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8820 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The Prime : prepare and repair your body for spontaneous weight loss.
Bibliografia na stronach 313-338.
CZĘŚĆ PIERWSZA: Programowanie zwrotne zwyczajów żywieniowych WSTĘP: Dojrzewanie neurologa Rozdział 1: Robisz to na odwrót Rozdział 2: To nie jest zwykły detoks CZĘŚĆ DRUGA: Naukowe podstawy Ajurwedyjskiego detoksu Rozdział 3: Neuroadaptacja, uzależnienie od jedzenia i twój mózg Rozdział 4: Nie chodzi o to, co jesz, tylko o to co trawisz Rozdział 5: Nieszczelny mózg: odkrywanie połączenia między mózgiem i żołądkiem CZĘŚĆ TRZECIA: Przygotowanie Rozdział 6: Cztery etapy ETAP PIERWSZY: Uruchom biochemiczną zmianę ETAP DRUGI: Pokonaj zachcianki (bez siły woli) ETAP TRZECI: Rozpal energię i spal tłuszcz ETAP CZWARTY: Biologiczne hakowanie przyzwyczajeń Rozdział 7: Życie przygotowanego CZĘŚĆ CZWARTA: Sekrety super przygotowanych Rozdział 8: Starożytna wiedza o jedzeniu dla współczesnego świata Rozdział 9: Poznaj swój typ organizmu i odżywiaj się w zgodzie z nim Rozdział 10: Mądrości ajurwedy na resztę życia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150952 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii Podstawowa przemiana materii – PPM (Basal Energy Expenditure – BEE) Ponadpodstawowa przemiana materii Całkowita przemiana materii. Całkowity wydatek energetyczny (Total Energy Expenditure – TEE Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu Gospodarka wodna w organizmie Równowaga kwasowo-zasadowa Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu Węglowodany Budowa i podział Cukry proste – monosacharydy Węglowodany złożone Rola węglowodanów przyswajalnych Trawienie i wchłanianie węglowodanów Metabolizm węglowodanów Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych Zapotrzebowanie na węglowodany Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe Tłuszcze Budowa i podział tłuszczów Tłuszcze właściwe Woski Tłuszcze złożone Sterole Rola tłuszczów w organizmie człowieka Trawienie i wchłanianie tłuszczów Metabolizm tłuszczów Tłuszcze pożywienia Zapotrzebowanie na tłuszcze Białka Budowa białek Podział i charakterystyka białek Struktura białek Właściwości białek Rola i przemiany białek w organizmie człowieka Trawienie i przyswajanie białek Metabolizm białek Biosynteza białek Źródła białek Wartość odżywcza białek Zapotrzebowanie na białko Witaminy Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Składniki mineralne Makropierwiastki Mikropierwiastki Normy żywienia i wyżywienia Pojęcie norm żywienia i wyżywienia Podział produktów spożywczych Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych Wskaźnik jakości żywieniowej Produkty zamienne Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności Planowanie jadłospisów okresowych Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej Metody oceny jadłospisów Zasady żywienia różnych grup ludności Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa Żywność funkcjonalna Probiotyki i prebiotyki Synbiotyki Żywność genetycznie modyfi kowana Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa Edukacja żywieniowa Klasyfikacja i charakterystyka diet Podstawy klasyfi kacji diet Dieta podstawowa Dieta bogatoresztkowa Dieta łatwo strawna Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Dieta o zmienionej konsystencji . Dieta papkowata Dieta płynna Dieta płynna wzmocniona Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę Dieta kleikowa Dieta ubogoenergetyczna Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Dieta łatwo strawna niskobiałkowa Praktyczne wdrażanie klasyfi kacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia Dieta wegetariańska Dieta śródziemnomorska Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia Dieta dla planety Suplementy diety Żywienie w wybranych chorobach Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku Żywienie w nieżytach żołądka Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego Najczęstsze choroby wątroby i zalecane żywienie Najczęstsze choroby wątroby Żywienie w chorobach wątroby Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych Żywienie w kamicy żółciowej Żywienie w zapaleniu trzustki (pancreatitis) Żywienie po zabiegach chirurgicznych Leczenie żywieniowe Ocena stanu odżywienia Drogi podania substancji odżywczych w leczeniu żywieniowym Leczenie żywieniowe dojelitowe Żywienie pozajelitowe Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych Niewydolność nerek Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek Żywienie w kamicach nerkowych Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych Cukrzyca dorosłych – zalecenia żywieniowe Otyłość Wychudzenie i niedożywienie Dna moczanowa Hiperlipidemie Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia Choroby z wydolnością i niewydolnością układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba niedokrwienna serca Zawał mięśnia sercowego Miażdżyca Profi laktyka chorób układu krążenia Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych Udar mózgu Choroba Parkinsona Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Zakażenie pałeczką Salmonella Zatrucie enterotoksyną gronkowcową Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Mikrobiota jelitowa Żywienie w chorobie Hashimoto Żywienie dzieci zdrowych i chorych Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego Żywienie niemowląt Karmienie pokarmem matki Wprowadzanie pokarmów uzupełniających Karmienie piersią i mlekiem modyfi kowanym Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową Żywienie wcześniaków Żywienie niemowląt z dystrofi ą wewnątrzmaciczną Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe Żywienie w refl uksie żołądkowo-przełykowym Żywienie w przypadku braku łaknienia Żywienie w zaparciu Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka Żywienie w zespole złego wchłaniania – choroba trzewna Żywienie w mukowiscydozie Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych Żywienie w fenyloketonurii Żywienie w niedoborach witaminowych Żywienie w krzywicy Żywienie w tężyczce Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego Żywienie w otyłości (młodzieńczej) Żywienie w chorobach wątroby Choroby wątroby u dzieci o ostrym przebiegu (w tym ostrej niewydolności) Wirusowe zapalenie wątroby Przewlekłe choroby wątroby Żywienie w zapaleniu trzustki Żywienie w zespole nerczycowym Żywienie w chorobie reumatycznej Żywienie w niedokrwistości Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej) Żywienie w stanach pooperacyjnych Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci Żywienie w oparzeniach Żywienie w padaczce lekoopornej – dieta ketogenna
Sygnatura czytelni BMW: IX M 54 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 2
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15269 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8804 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Drugie miejsce wydania na podstawie serwisu e-ISBN.
Bibliografia, netografia na stronach 297-[306].
1.Pierwsze odkrycia 2.]ak dieta i styl życia wpływają na zdrowie Choroby zapisane w genach Modyfikacje epigenetyczne Metylacja genu i jej znaczenie dla zdrowia Toksyny i znaczenie detoksykacji Fazytoksemii Faza 1. Wydalanie toksyn 53 • Faza 2. Zapalenie 54 • Faza 3. Depozycja 54 • Faza 4. Impregnacja 54 • Faza 5. Zwyrodnienia 55 • Faza 6. Nowotwór 55 3.Co się dzieje podczas postu Przeprogramowanie energetyczno-hormonalne Wpływ postu na parametry biochemiczne Sygnalizacja zmian w komórkach i aktywacja komórek macierzystych Fagocytoza i autofagia Aktywne mitochondria źródłem energii Detoksykacja Kryzysy ozdrowieńcze Bóle głowy 85 • Bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia 86 • Biegunka 89 • Wymioty 90 Objawy oczne 91 • Bezsen¬ność 91 • Nasilenie reakcji zapalnych: gorączka, wzrost poziomu przeciwciał, CRP, OB 92 • Objawy płucne 93 • Usuwanie toksyn przez ciało 93 • Objawy nerkowe 94 • Usuwanie toksyn przez nerki 94 • Usuwanie toksyn przez paznokcie 94 • Zapalenie zębów 95 • Usuwanie toksyn przez skórę - nacieki zapalne 95 • Sińce po wcześniejszych urazach 97 • Odczyny skórne po użądleniach, ukłuciach, oparzeniach 97 • Usuwanie ciał obcych przez skórę 98 • Skórne odczyny na obce ciała 98 • Nawroty wcześniejszych chorób infekcyjnych 98 • Napady dny moczanowej 99 • Inne objawy 99 Zniwelować stres Wpływ warzyw i owoców Substancje bioaktywne 103 • Mikroskładniki 105 • Potas 107 • Błonnik i probiotyki 108 • Sirtuiny 110 Dlaczego przejadanie się skraca życie, a post je wydłuża Kompleksowe uzdrowienie 4. Zasady diety warzywno-owocowej Wskazania Jak długo pościć Składniki diety warzywno-owocowej Indeks i ładunek glikemiczny 135 • Sposób przygoto¬wania 137 • Wielkość porcji 139 • Dodatki 140 • Napoje 140 • Kolejność spożywania potraw 141 • Pokarmy wykluczone z diety 141 Wersje diety warzywno-owocowej Przykładowe menu klasycznej wersji diety warzywno-owocowej 5. Kiedy post (nie) działa? Przeciwwskazania do postu Niezamierzone przerwanie postu Nietolerowane pokarmy Naturalne a przetworzone Wpływ gotowania na bioaktywność pokarmów Głód na poście Lekarstwa Wysoki cholesterol 160 • Leki moczopędne 162 • Obrzęki 163 • Leki przeciwzakrzepowe 163 • Nadciśnienie i cukrzyca 164 • Leki hormonalne 164 • Leki przeciwbólowe 165 • Jakie suplementy wybrać Wypadanie włosów Spadek liczby krwinek białych Powikłania na poście Lewatywa i hydrokolonoterapia Lewatywa - technicznie Nieekologiczne warzywa i owoce Choroby tarczycy a warzywa kapustne Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Niedowaga Okres karmienia piersią Granice wiekowe 6.Przejście do diety pełnowartościowej Najczęstsze błędy 7.Zdrowa dieta pełnowartościowa Dlaczego żywność pochodzenia zwierzęcego może szkodzić Żywienie pełnowartościowe Przykładowe menu diety pełnowartościowej 8.Znaczenie aktywności fizycznej Ruch i post cofają zespół metaboliczny „Spalanie" masy mięśniowej na poście Aktywność fizyczna na co dzień Post, aktywność fizyczna i roślinne polifenole przywracają zdrowie Szlak Nrf2 211 • Autofagia 211 • Czynnik BDNF 212 • Adiponektyna 212 • Sirtuiny 212 • AMPK 212 • PGC-ia 213 9. W zdrowym ciele zdrowy duch. Uzdrowienie duchowe
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 66
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151733 N, 151734 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8843 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fleksitarianizm : zielona kuchnia bez wyrzeczeń / Michalina Dudowicz. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Minęły już czasy, kiedy codziennie na stole musiał się pojawić kawałek mięsa. Jednak dieta wegetariańska, choć coraz bardziej popularna, ze względów zdrowotnych lub po prostu z tęsknoty za niektórymi smakami, nie jest dla każdego. Rozwiązaniem „pomiędzy” jest fleksitarianizm, czyli kuchnia w większości roślinna, jednak dopuszczająca od czasu do czasu produkty pochodzące od zwierząt. Michalina Dudowicz, autorka popularnego profilu na Instagramie inmykitchen_pl, dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z elastycznym sposobem jedzenia – naturalnym i bez wyrzeczeń. W książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i kolacje; makarony, sałatki, tapasy i desery. Jajka sadzone po azjatycku? Placuszki jogurtowe z sosem borówkowym i limonką? Tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą? A może pieczone marchewki z dipem z ricotty? Dzięki tej książce bez trudu skomponujesz fleksitariańskie menu. Elastyczne, pyszne, zdrowe i przede wszystkim łatwe do stosowania! Skusisz się? [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154163 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Klasyka Uzdrawiania)
Tytuł oryginału: Mucusless diet healing system ; Thus speaketh the stomach ; The tragedy of nutrition.
Indeks.
SYSTEM LECZENIA DIETĄ BEZŚLUZOWĄ Szkic biograficzny profesora Arnolda Ehreta Rozdział I. Ogólne zasady wstępne Rozdział II. Choroby utajone, ostre i przewlekle nie są już zagadką Rozdział III. Diagnoza Rozdział IV. Diagnoza (kontynuacja) Rozdział V. Wzór na życie Rozdział VI. Nowa fizjologia Rozdział VII. Nowa fizjologia - Pokarm wysokobialkowy Rozdział VIII. Nowa fizjologia - Skład krwi Rozdział IX. Nowa fizjologia - Krwiotwórstwo Rozdział X. Krytyka pozostałych systemów leczenia oraz bezstronne, obiektywne recenzje Rozdział XI. Nieporozumienie w dziedzinie dietetyki (Część 1) Rozdział XII. Nieporozumienie w dziedzinie dietetyki (Część 2) Rozdział XIII. Nieporozumienie w dziedzinie dietetyki (Część 3) Rozdział XD7. Tabele Ragnara Berga Rozdział XV. Dieta przejściowa (Część 1) Rozdział XVI. Dieta przejściowa (Część 2) Rozdział XVII. Kucharskie przepisy niskośluzowe Rozdział XVIII. Poszczenie (Część 1) Rozdział XIX. Poszczenie (Część 2) Rozdział XX. Poszczenie (Część 3) Rozdział XXI. Poszczenie (Część 4) Rozdział XXII. Szkodliwa dieta naszej cywilizacji a dieta bezśluzową, naturalny pokarm człowieka Rozdział XXIII. Seksualność (Część 1) Rozdział XXIV. Seksualność (Część 2) Rozdział XXV. Wzmocnienie wydalania poprzez aktywność fizyczną oraz kąpiele (słoneczne, wewnętrzne, wodne i powietrzne) Rozdział XXVI. Przesłanie dla Ehretystów Aneks 1. Formuła „Szczotki dla jelit" Arnolda Ehreta Aneks 2. Ogólne zasady głoszone przez profesora ARNOLDA Ehreta Aneks 3. Przykładowy jadłospis w okresie przejściowym TAK MÓWI ŻOŁĄDEK TRAGEDIA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 67
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151760 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8846 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Więcej zielonego! Jedzenie jako klucz do wszystkiego Jak to jest z białkami Potrawy pochodzenia roślinnego Substancje odżywcze w jedzeniu Szybki kurs z białek Wzbogacić jedzenie 20 białek pochodzenia roślinnego W mojej kuchni Śniadanie Lunch i kolacja Przekąski & smakołyki Spis przepisów kulinarnych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149156 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach [229]-246.
Zwyczaje żywieniowe ludzi pierwotnych Równowaga ekologiczna w organizmie człowieka - aspekty zdrowotne probiotyków i prebiotyków Różnorodność mikroorganizmów w organizmie człowieka Zmiany bioróżnorodności i ich konsekwencje Mechanizmy ekologicznych zależności między drobnoustrojami oraz między nimi a organizmem człowieka Równowaga hormonalna w organizmie człowieka Wpływ równowagi kwasowo-zasadowej na stan zdrowia organizmu.... Potencjał oksydacyjny a zdrowie człowieka Równowaga energetyczna organizmu człowieka Równowaga wodno-elektrolitowa w organizmie człowieka Składniki żywności w profilaktyce przeciwnowotworowej Antyoksydanty pokarmowe Dieta w profilaktyce nowotworów Pierwiastki o właściwościach przeciwnowotworowych Naturalne substancje o działaniu przeciwnowotworowym Zalecenia dietetyczne w niektórych schorzeniach Potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem Termiczne sposoby utrwalania żywności i ich wpływ na jej wartość odżywczą Napoje energetyzujące - korzyści i potencjalne zagrożenia Naturalne składniki spożywcze usprawniające pracę mózgu Wybrane aspekty żywienia spersonalizowanego Wartość odżywcza oraz właściwości zdrowotne grzybów Skutki istnienia biorytmów oraz ich zaburzeń dla organizmu człowieka Żywność modyfikowana genetycznie - korzyści i potencjalne zagrożenia Zafałszowania żywności a bezpieczeństwo konsumentów W obliczu wybranych skażeń środowiskowych - w trosce o przyszłe pokolenia Zagrożenia zdrowia spowodowane wybranymi skażeniami żywności Pestycydy - ogólna charakterystyka Metale ciężkie Związki azotu Niebezpieczne substancje zawarte w żywności i lekach Ekologiczne uwarunkowania różnic w zawartości składników mineralnych i ich wpływ na zdrowie człowieka
Sygnatura czytelni BMW: IX M 55 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15277 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Wywiad: Jak wytrwać w poście? Uzdrawiająca moc postu Nasz faworyt: post interwałowy 16:8 Wiele odsłon postu Obalamy mity Post a choroby Przegląd: jak post wpływa na organizm Schudnij dzięki przerwom w jedzeniu Pokarmy typy slow-carb: sycą na długo Dieta roślinna: top dostawcy białka Zdrowo i fit - post i ruch Jedz mniej, doceniaj więcej Post interwałowy - wskazówki i porady Zmiana krok po kroku ZDROWE JEDZENIE Z PRZERWAMI ŚNIADANIA Smoothie Pasty do smarowania pieczywa SYCĄCE I POŻYWNE Woda owocowa Przekąski na wilczy apetyt MAŁE POSIŁKI LOW-CARB Orzechowe posypki Tygodniowy plan diety 2000 kalorii Tygodniowy plan diety 1500 kalorii Specjaliści ds. żywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153938 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Epidemiologia żywieniowa i mierniki stanu zdrowia Metody badań żywieniowych i zasady ich wyboru Zasady wyboru metody ocena sposobu żywienia i spożycia żywności ocena jadłospisów i metody jej przeprowadzania Podstawy metodyczne oceny wybranych zachowań żywieniowych oraz ich uwarunkowań Determinanty zachowań żywieniowych Podstawy metodyczne badania zachowań żywieniowych i ich uwarunkowań Przykładowy kwestionariusz do badania zwycza1ów żywieniowych ocena stanu odżywienia Antropometryczne metody oceny stanu odżywienia Laboratoryjne metody oceny stan u odżywienia Medyczne metody oceny stanu odżywienia
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 217 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14653 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Septem)
Na okładce: Biegaj lekko z nową dietą! ABC diety biegacza, czyli jak radzić sobie z głodem, zachciankami i ze zmęczeniem ; Rozsądne odżywianie, czyli jak jeść, by dostarczyć organizmowi energii i pomóc w regeneracji ; Ten uparty tłuszcz, czyli jak bieganie i dieta pomagają pozbyć się nadmiaru zapasowego paliwa.
Użyj mózgu! Co powinni jeść biegacze? odpowiedni poziom cukru we krwi = motywacja Dieta nakierowana na cel Kluczowe koncepcje Nanry Clark . Jeść tak, by dostarczyć organizmowi energii. Składniki odżywcze potrzebne do regeneracji i odbudowy Zdrowe zalecenia zywieniowe Śniadanie - posiłek mistrzów Drugie śniadanie i lunch Przekąski. obiad Spalanie tłuszczu Zasady akumulacji tłuszczu i jego spalania Twój arsenał do walki z tłuszczem Budżet kaloryczny Plan odżywiania - posiłek za posiłkiem Dlaczego organizm magazynuje tłuszcz? Kognitywne strategie spalania tłuszczu Program treningowy do spalania tłuszczu Metoda marszobiegu Gallowaya Mity na temat odżywiania i treningu Problemy wymagające osobnej uwagi . Przepisy Nancy Clark . Bajecznie krągła figura . Bohaterki - kobiety takie jak Ty, którym udało się schudnąć Rozwiązywanie problemów treningowych Zapobieganie kontuzjom Wybierz sobie najlepsze buty
WE0719n
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 37
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 147962 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8333 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The 80/10/10 diet : balancing your health, your weight and your life one luscious bite at a time.
Wyniki mówią same za siebie Niech każdy znajdzie swoją drogę W hołdzie dla T.C. Fry'ego Jesteśmy grubsi (i bardziej chorzy) niż kiedykolwiek Sprzeczne przekazy Nauka o zdrowiu Pułapki myślenia fragmentarycznego Pełnowartościowe produkty - tylko i wyłącznie Zdrowie i dobre samopoczucie to NIE to samo Kontrola wagi: szczyt krótkowzroczności Punkt wspólny dla diety i zdrowia Nasza prawdziwa natura Czy nie jesteśmy mięsożerni? Dowody Więc... Jakimi „żercami" jesteśmy? Czy powinniśmy jeść orzechy, nasiona i inne wysokotłuszczowe rośliny? Jesteśmy owocożerni! Zmysły prawdę ci powiedzą Zdecydowane stanowisko wobec obaw przed owocami Owoce a poziom cukru we krwi Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny To tłuszcz, a nie owoce, powoduje problemy z poziomem cukru we krwi Owoce i chroniczne zmęczenie Owoce i kandydoza Owoce i cukrzyca Owoce i rak Owoce i zgaga Owoce i psucie się zębów Surowa żywność zapewni ci nienaganne zdrowie Obróbka termiczna jedzenia w celu zabicia mikroorganizmów to głupota O co chodzi z tym gotowaniem? Mit o likopenie Korzyści płynące z surowego jedzenia Dokonanie zmiany Objawy „detoksu" - powód do radości Którą drogę wybierzesz? Nasza naturalna dieta: podsumowanie Zrozumienie stosunku kaloronutrientów Wyważone odżywianie „Goldilocks" 80/10/10 dla zdrowia, piękna i energii Długie życie z 80/10/10 Proporcje wprost stworzone dla ludzi Dlaczego procent kalorii? Strzał w dziesiątkę - 80/10/10rv Jak bardzo jest mi po drodze z dietą 80/10/10? Obserwuj własne wskaźniki Spokojnie... Zrobimy to razem Węglowodany - minimum 80% Cukier - odpowiednie dla nas paliwo Rodzaje węglowodanów Dwa obozy węglowodanowe Węglowodany złożone Rafinowane węglowodany proste: śmieciowe jedzenie Owoce: pełnowartościowe węglowodany proste Zostaliśmy stworzeni do jedzenia owoców tropikalnych Białko - maksymalnie 10% Ile białka tak naprawdę potrzebujemy? Oficjalne wytyczne zalecają 10% białka 10% białka obejmuje szeroki margines bezpieczeństwa Sportowcy i kulturyści - 10% to wciąż za wiele Wszystkie pokarmy roślinne zawierają białko Amerykanie spożywają średnio 16% kalorii z białka Niebezpieczeństwa związane ze spożywaniem więcej niż 10% białka Białko tylko z owoców i warzyw Nie ma czegoś takiego, jak niedobór białka Tłuszcz - maksymalnie 10% Ile tłuszczu potrzebujesz? Rola tłuszczów w diecie Rodzaje tłuszczów Ile tłuszczu tak naprawdę jemy? Jedzenie tłuszczu: szkodzi nam, czy nie? Olej to nie jest zdrowa żywność 10% tłuszczów dla zdrowia Kaloronutrientowa huśtawka Wielkie zaskoczenie - witarianie spożywają średnio 60% i więcej tłuszczu! Dlaczego witarianie jedzą tak wiele tłuszczu Co tak naprawdę jedzą witarianie Sałatka o zawartości 75% tłuszczu nie jest niczym niezwykłym! Stabilizacja wagi ciała Czego ludzie nie wiedzą o budowie ciała Jaka ilość tłuszczu w ciele jest zdrowa? Sposoby na zwiększanie masy mięśniowej Utrata lub nabieranie tłuszczu... Właściwy i zły sposób Odwodnienie i masa ciała Cztery przyczyny odwodnienia Czy jesteś odwodniony? Pokonywanie wyzwań związanych z przejściem na surowe odżywianie Ilość kalorii w kęsie Sytość - zaspokajanie głodu i apetytu Zastosowanie 80/10/10 w praktyce Powoli i systematycznie Formuła Jak wiele jawnego tłuszczu? Ile kalorii? Ile jeść Przykładowe plany jadłospisów Sezonowa dostępność produktów Jeśli nie posiadasz wagi Historie sukcesów, osiągniętych dzięki diecie 80/10/10
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 65
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151730 N, 151731 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8842 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Studenci uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, realizujących przedmioty z zakresu żywienia, dietetycy, żywieniowcy, technolodzy żywności.
Część I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia 1Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Józef Ryżko, Piotr Socha 1.1.Żywienie w okresie niemowlęcym 1.2.Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat 1.3.Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym 1.4.Żywienie dzieci w wieku szkolnym 2Żywienie podczas rekreacyjnej aktywności ruchowej oraz w sporcie wyczynowym \Jan Jeszka], Joanna Pieczyńska, Joanna Bajerska 2.1.Zapotrzebowanie energetyczne sportowców w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego 2.3.Zapotrzebowanie energetyczne osób trenujących rekreacyjnie 2.4.Węglowodany jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 2.5.Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego 2.6.Tłuszcze jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 2.7.Rola witamin i składników mineralnych podczas wysiłku fizycznego 2.8.Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego 2.9.Środki ergogeniczne dla sportowców 3Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka-Lesiak 3.1.Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym 3.2.Żywienie w ciąży 3.3.Żywienie w połogu i okresie karmienia 3.4.Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży 4Żywienie osób starszych Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 4.1.Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym 4.2.Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku 4.3.Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 4.4.Ogólne zasady żywienia osób starszych 5Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska Jerzy Bertrandt 5.1.Ekstremalne warunki środowiska 5.2.Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska 5.4.Klimat wysokogórski 5.5.Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych 5.6.Jetlag- zespół długu czasowego Część II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób 6Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych Ewa Matczuk, Lucjan Szponar 6.1.Niedobory energii i białka 6.2.Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) 6.3.Niedobór jodu 6.4.Niedobór wapnia 6.5.Niedobór fluoru 6.6.Niedobór żelaza 6.7.Niedobór magnezu 6.8.Niedobór folianów, w tym kwasu foliowego 6.9.Niedobór witaminy A 6.10.Niedobór witaminy D 6.11.Niedobór witaminy K 6.12.Modyfikacje epigenetyczne a choroby pierwotne 7Żywienie w chorobach jamy ustnej Anna Kurhańska-Flisykowska 7.1.Próchnica zębów 7.2.Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia 7.3.Choroby przyzębia 7.4.Choroby błon śluzowych jamy ustnej 8Żywienie w chorobach wieku dziecięcego Anna Wiemicka, Małgorzata Matuszczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha 8.1.Ostra biegunka 8.2.Biegunka przewlekła 8.3.Nietolerancja mono-i disacharydów 8.4.Alergia pokarmowa 8.5.Celiakia 8.6.Mukowiscydoza 8.7.Żywienie w stanach niedoboru żelaza 9Żywienie w dyslipidemii Małgorzata Moszak, Barbara Cybulska, Wiktor B. Szostak 9.1.Charakterystyka i przemiany lipoprotein 9.2.Diagnostyka dyslipidemii 9.3.Cel leczenia dyslipidemii 9.4.Dieta w leczeniu dyslipidemii 10Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica 10.1.Choroby przełyku 10.2.Dyspepsja czynnościowa 10.3.Zaburzenia czynnościowe jelit 10.4.Zaburzenia czynnościowe pęcherzyka żółciowego i zwieracza Oddiego 11Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański 11.1.Czynniki żywieniowe w dietoprofilaktyce CVD 11.2.Zasady żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych 11.3.Postępowanie żywieniowe w chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) 11.5.Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca (HF) 12Dieta w nadciśnieniu tętniczym Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska 12.1.Dieta w nadciśnieniu 12.2.Dieta śródziemnomorska 12.3.Inne modyfikacje diety 13Żywienie w cukrzycy Małgorzata Moszak, Bogna Crygiel-Górniak, Marian Crzymisławski 13.1.Epidemiologia cukrzycy 13.2.Podział cukrzycy 13.3.Objawy cukrzycy 13.4.Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 13.5.Diagnostyka cukrzycy 13.6.Leczenie żywieniowe w cukrzycy 13.7.Leczenie dietetyczne pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2 14Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego Małgorzata Moszak, Marian Crzymisławski, Krzysztof Linke 14.1.Żywienie w nietolerancji laktozy 14.2.Żywienie w chorobie trzewnej (celiakii) 14.3.Żywienie w chorobie wrzodowej 14.4.Żywienie osób po resekcji żołądka 14.5.Żywienie w zaburzeniach opróżniania żołądka 14.6.Żywienie w nieswoistych zapalnych chorobach jelit 15Żywienie w alergiach pokarmowych Zbigniew Bartuzi 15.1.Niepożądane reakcje na pokarmy-definicja, klasyfikacja 15.2.Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej 15.3.Charakterystyka alergenów pokarmowych 15.4.Objawy alergii pokarmowej 16Żywienie w chorobach wątroby Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski 16.1.Leczenie żywieniowe chorych z marskością wątroby 16.2.Stłuszczenie wątroby 16.3.Choroba Wilsona 16.4.Hemochromatoza 16.5.Żywienie pacjentów w ciężkim stanie klinicznym 16.6.Leczenie żywieniowe w okresie okołotransplantacyjnym 17Żywienie w chorobach trzustki Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 17.1.Zarys patofizjologii zewnętrznego wydzielania trzustki 17.2.Ostre zapalenie trzustki (OZT) 17.3.Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) 17.4.Mukowiscydoza 17.5.Rak trzustki 17.6.Chory po całkowitym usunięciu trzustki 18Żywienie w chorobach nerek Kazimierz Ciechanowski 18.1.Przewlekła choroba nerek 18.2.Zaawansowane stadia PChN 18.3.Ostra niewydolność nerek 19Żywienie w hiperurykemii i dnie moczanowej Kazimierz Ciechanowski 19.1.Przyczyny hiperurykemii 19.2.Dieta a wytwarzanie kwasu moczowego 19.3.Dieta a wydalanie kwasu moczowego 20Dieta w chorobach tkanki łącznej Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 20.1.Zmiany w obrębie struktur stawowych 20.2.Podział chorób tkanki łącznej 20.3.Leczenie chorób tkanki łącznej 21Zasady terapii żywieniowej w osteoporozie Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 21.1.Rodzaje osteoporozy 21.2.Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy 21.3.Rozpoznanie osteoporozy 21.4.Leczenie osteoporozy 21.5.Zalecenia żywieniowe w osteoporozie 22Żywienie w chorobach nowotworowych Mirosław Jarosz, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski 22.1.Zalecenia żywieniowe i stylu życia w prewencji nowotworów złośliwych 22.2.Stan odżywienia a leczenie choroby nowotworowej 22.3.Dieta w chorobach nowotworowych 23 Żywienie w otyłości Magdalena Białkowska 23.1.Występowanie choroby otyłościowej 23.2.Etiologia choroby otyłościowej 23.3.Czynniki genetyczne 23.4.Czynniki środowiskowe 23.5.Następstwa otyłości 23.6.Leczenie dietetyczne 24Jadłowstręt psychiczny i bulimia \Jerzy Kosowicz\, AndrzejRajewski I.Jadłowstręt psychiczny 24.1.Etiopatogeneza 24.2.Objawy 24.3.Badania przedmiotowe 24.4.Zaburzenia hormonalne 24.5.Leczenie anoreksji 24.6.Powikłania anoreksji 24.7.Rokowanie II.Bulimia 24.9.Objawy i występowanie 24.10.Badania przedmiotowe, diagnostyka 24.11.Leczenie bulimii Część III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe 25Leczenie żywieniowe Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 25.1.Rodzaje niedożywienia 25.2.Niedożywienie szpitalne 25.3.Ryzyko niedożywienia 25.4.Identyfikacja chorych niedożywionych 25.5.Ocena stanu odżywienia 25.6.Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 25.7.Niektóre wskazania do leczenia żywieniowego 25.8.Metody leczenia żywieniowego Część IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego 26Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 26.1.Szpitalny system przygotowywania posiłków 26.2.Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu 27Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 27.1.Prawidłowe żywienie 27.2.Jadłospis - na co należy zwrócić uwagę 27.3.Bezpieczeństwo zdrowotne posiłków 27.4.Główne zalecenia dotyczące prowadzenia procesów związanych z przygotowaniem posiłków w obiektach żywienia zbiorowego 28Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym Lucjan Szponar, EwaMatczuk 28.1.Konsekwencje wadliwego żywienia 28.2.Państwowa Inspekcja Sanitarna jako jeden z głównych organów wzmacniania stanu zdrowia publicznego 28.4.Aspekty metodologiczne oceny sposobu żywienia 29Poradnictwo dietetyczne Lucyna Pachocka 29.1.Rozwój poradnictwa dietetycznego 29.2.Kształcenie dietetyków 29.3.Zatrudnienie dietetyków 29.4.Zadania poradnictwa dietetycznego 29.5.Formy poradnictwa dietetycznego 30Interakcje leków z żywnością Mirosław Jarosz 30.1.Zmniejszenie wchłaniania leków 30.2.Zwiększenie wchłaniania leków 30.3.Zaburzenia metabolizmu leków 30.4.Działania synergiczne leków i składników żywności 30.5.Działania antagonistyczne leków i składników żywności 31Wybrane zagadnienia technologii potraw Józef Korczak 31.1.Zadania i metody obróbki wstępnej 31.2.Zadania i metody obróbki cieplnej potraw 31.3.Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw 31.4.Stabilność witamin a technologia potraw 31.5.Przemiany białek w technologii potraw 31.7.Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw 31.8.Przemiany tłuszczów
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152647 N, 152646 N (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia strony 378-[388]. Indeks.
Zrozumieć starość. 1. Czym jest starzenie się organizmu? 2. Kiedy zaczyna się starość? 3. Starzenie się społeczeństwa. 4. Postrzeganie starości. 4.1. Starość w subiektywnej ocenie osób po 60. roku życia. 4.2. Osoby starsze w percepcji ludzi młodych. 5. Teorie starzenia się. 5.1. Teoria zegarowa. 5.2. Teoria błędów Orgela. 5.3. Teoria wiązań krzyżowych. 5.4. Teoria immunologiczna. 5.5. Teoria wolnych rodników. 6. Co zmienia proces starzenia? 6.1. Układ pokarmowy. 6.2. Układ oddechowy. 6.3. Układ sercowo-naczyniowy. 6.4. Układ moczowy. 6.5. Układ odpornościowy. 6.6. Układ ruchu. 6.7. Układ nerwowy. 6.8. Układ hormonoalny. 6.9. Narządy wzroku i słuchu. 6.10. Skóra. 6.11. Nowotwory. 7. Wybrane problemy zdrowotne seniorów. 7.1. Wielkie zespoły geriatryczne. 7.2. Syndrom słabości. Część II. Dieta seniora. 8. Znaczenie pożywienia w podeszłym wieku. 8.1. Psychologiczne znaczenie żywności. 8.2. Biologiczne znaczenie pożywienia. 9. Co wpływa na sposób odżywiania ludzi starszych? 10. Zwyczaje żywieniowe osób starszych. 11. Stan odżywiania. 11.1. Co wpływa na stan odżywiania osób starszych? 11.2. Pomiary antropomotoryczne. 11.3. Wskaźnik WHR. 11.4. Badania składu ciała. 11.5. Badania biochemiczne. 11.6. Kwestionariusze oceny stanu odżywiania. 12. Niedożywienie. 12.1. Typy niedożywienia. 12.2. Jak rozpoznać niedożywienie? 12.3. Test na ryzyko niedożywienia. 12.4. Lista kontrolna. 12.5. Konsekwencje niedożywienia. 12.6. Postępowanie dietetyczne u chorych niedożywionych. 12.7. Zespół ponownego odżywiania. 12.8. Zaburzenia łaknienia - metody na poprawę apetytu. 13. Bilans energetyczny w podeszłym wieku. 13.1. Podstawowa przemiana materii. 13.2. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne. 13.3. Rozkład energii na posiłki. 14. Składniki odżywcze w diecie seniora. 14.1. Białka. 14.2. Tłuszcze. 14.3. Węglowodany. 14.4. Błonnik pokarmowy. 14.5. Witaminy. 14.6. Składniki mineralne. 14.7. Flawonoidy, karotenoidy, fitosterole. 15. Ogólne zasady żywienia osób po 60. roku życia. 15.1. Dziesięć najważniejszych zasad zdrowego odżywiania osób starszych. 15.2. Zasada 5U. 15.3. Piramida żywieniowa dla osób starszych. 16. Przegląd grup produktów spożywczych. 16.1. Produkty zbożowe. 16.2. Warzywa i owoce. 16.3. Mleko i produkty mleczne. 16.4. Mięso, ryby, jaja. 16.5. Tłuszcze jadalne. 17. Woda. 17.1. Rola wody w starzejącym się organiźmie. 17.2. Skutki odwodnienia organizmu. 17.3. Zapotrzebowanie na wodę. 18. Higiena i bezpieczeństwo żywności. 18.1. Podstawowe zasady przechowywania żywności. 18.2. Rozkład produktów w lodówce. 19. Jadłospis seniora. 19.1. Śniadanie. 19.2. Drugie śniadanie. 19.3. Obiad. 19.4. Podwieczorek. 19.5. Kolacja. 19.6. Przykładowe jadłospisy. 20. Jak zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. 20.1. Ocena sposobu żywienia. 20.2. Edukacja żywieniowa osób starszych. 21. Żywność funkcjonalna. 21.1. Probiotyki. 21.2. Prebiotyki. 22. Suplementacja diety seniora. 23. Interakcje leków z żywnością. 23.1. Wchłanianie. 23.2. Metabolizm. 23.3. Interakcje leków z alkoholem. 24. Charakterystyka wybranych diet. 24.1. Dieta podstawowa. 24.2. Dieta łatwo strawna. 24.3. Diety o zmienionej konsystencji. Część III. Żywienie w różnych jednostkach chorobowych. 25. Choroby przewodu pokarmowego. 25.1. Jama ustna i przełyk. 25.2. Choroba refluksowa. 25.3. Ostry i przewlekły nieżyt żołądka. 25.4. Choroba wrzodowa. 25.5. Nieżyt jelit. 25.6. Zaparcia nawykowe. 25.7. Wzdęcia. 25.8. Zespół jelita drażliwego. 25.9. Nieswoiste choroby zapalne jelit. 26. Choroby wątroby. 27. Choroby dróg żółciowych. 27.1. Zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. 27.2. Kamica żółciowa. 28. Choroby zapalne trzustki. 28.1. Ostre zapalenie trzustki. 28.2. Przewlekłe zapalenie trzustki. 29. Choroby metaboliczne. 29.1. Cukrzyca i insulinooporność. 29.2. Dna moczanowa. 29.3. Otyłość osób starszych. 30. Choroby serca i naczyń. 30.1. Miażdżyca i choroba niedokrwienna serca. 30.2. Nadciśnienie tętnicze. 31. Udar mózgu. 32. Choroby nerek i dróg moczowych. 32.1. Kłębuszkowe zapalenie nerek. 32.2. Przewlekła choroba nerek. 32.3. Kamice układu moczowego. 32.4. Nietrzymanie moczu. 33. Choroby układu ruchu. 33.1. Osteoporoza. 33.2. Sarkopenia. 34. Aktywność fizyczna w podeszłym wieku. 34.1. Znaczenie aktywności ruchowej osób starszych. 34.2. Cechy treningu zdrowotnego. 34.3. Programy rekreacji ruchowej dla seniorów. 35. Choroby nowotworowe. 35.1. Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów. 35.2. Leczenie onkologiczne w podeszłym wieku. 35.3. Postępowanie żywieniowe w czasie leczenia onkologicznego. 36. Choroby neurodegeneracyjne. 36.1. Choroba Parkinsona. 36.2. Choroba Alzheimera. 36.3. Demencja. 37. Żywienie w okresie okołooperacyjnym. 37.1. Żywienie przed planowanym zabiegiem. 37.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych. 38. Żywienie osób ze stomią.
Sygnatura czytelni BWF: VII P 67
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8491 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności