Zdrowe odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(62)
Forma i typ
Książki
(57)
Poradniki i przewodniki
(41)
Artykuły
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Dostępność
dostępne
(36)
tylko na miejscu
(31)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(40)
Biblioteka Międzywydziałowa
(4)
Biblioteka WWFiF
(29)
Autor
Budrowski Mariusz
(3)
Juncewicz Agnieszka
(3)
Kristen Roman
(3)
Sowietow Michaił (1976- )
(3)
Kastner Jörg (1963- )
(2)
Kaszkur Zuzanna
(2)
Kobylańska Aleksandra
(2)
Mizera Justyna
(2)
Nizioł-Wojniusz Marta
(2)
Tessmer Kimberly A. (1964- )
(2)
Trybulska Aneta
(2)
Ullenka
(2)
Żywina Joanna
(2)
Aggarwal Monica
(1)
Antram Karina
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Bates Iwona
(1)
Bergasa Ana María Lajusticia (1924- )
(1)
Berłowski Paweł
(1)
Białas Wojciech
(1)
Bogdanovska Nadiya V
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Bożek Dagmara (1986- )
(1)
Broniecka Anna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Chaudhary Kulreet
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Clark Nancy (1951- )
(1)
Derbich Jolanta
(1)
Dudowicz Michalina
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Ehret Arnold (1866-1922)
(1)
Ehret Arnold (1866-1922). Tak mówi żołądek
(1)
Ehret Arnold (1866-1922). Tragedia ludzkiego żywienia
(1)
Elgquist Therese (1991- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Gadzina Monika
(1)
Gajda Robert (technologia żywności)
(1)
Galloway Jeff (1945- )
(1)
Graham Douglas N. (1953- )
(1)
Grzelak Monika
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Hryniewiecka Ewa (nauki medyczne)
(1)
Jarosz Ewa (dietetyka)
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Jurek Joanna (dietetyk)
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Klasen Jörn (1951- )
(1)
Kozakiewicz Maciej
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Kshirsagar Suhas G
(1)
Kucera Sarah
(1)
Lasek Mikołaj
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Litvinova-Holovan Olha P
(1)
Malahov Gennadij Petrovič (1954- )
(1)
Malahov Gennadij Petrovič (1954- ). Podstawy samouzdrawiania
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(1)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(1)
Mizera Krzysztof (nauki kultury fizycznej)
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Oleksii O. Pidmurniak
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Panek Edyta
(1)
Patenaude Frédéric
(1)
Puławska Katarzyna (blogerka)
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Rao Jyothi
(1)
Rastocny Stefan
(1)
Reszke Ewa
(1)
Riedl Matthias (1962- )
(1)
Rittenau Niko (1991- )
(1)
Rogala Marcin
(1)
Sandmann Friedrich-Karl
(1)
Schäfer Silja (1976- )
(1)
Seignalet Jean (1936-2003?)
(1)
Siudak Elżbieta
(1)
Skolimowska Katarzyna
(1)
Smiianov Yurii V
(1)
Spattini Massimo
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Traczyk Dorota
(1)
Vaniuk Daria V
(1)
Weidinger Georg (1968- )
(1)
Wojtyczek Beata
(1)
Wyszomirski Karol
(1)
Wyszomirski Karol (dietetyk)
(1)
Yasenok Viktoriia O
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Zielińska Katarzyna (tłumacz)
(1)
Ziembińska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(39)
2010 - 2019
(22)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(56)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(62)
Język
polski
(62)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Zdrowe odżywianie
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1013)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(874)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Piłka nożna
(699)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(614)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(516)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(491)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(383)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Gatunek
Poradnik
(38)
Przepisy kulinarne
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Opracowanie
(5)
Artykuł z czasopisma naukowego
(4)
Podręcznik
(3)
Poradniki
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Jadłospis
(2)
Książka kucharska
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Case study (studium przypadku)
(1)
Monografia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(53)
Kulinaria
(16)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Rozwój osobisty
(2)
Chemia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(4)
Organizacja, Zarządzanie i Marketing
(1)
62 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Biblia diety wegańskiej : naukowe fakty obalające mity na temat diety roślinnej / Niko Rittenau ; [tłumaczenie Monika Gadzina]. - Wydanie I. - Białystok : Vital, 2022. - 613, [3] strony : fotografie, ilustracje, portret, wykresy ; 25 cm.
Co towarzystwa żywieniowe mówią o diecie wegańskiej Dieta wegańska w czasie ciąży i karmienia piersią Dlatego Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe (jeszcze) nie zaleca diety wegańskiej Dieta wegańska * pełnowartościowa dieta roślinna Zapewnienie optymalnego żywienia na diecie wegańskiej Białko Podstawowe informacje na temat białka Obliczanie zapotrzebowania na białko Czy weganie otrzymują wystarczającą ilość białka? Źródła białka roślinnego Białko roślinne a białko zwierzęce Niedobór białka oznacza niedobór kalorii Optymalna podaż białka Ocena białek Kombinacje białek Zalecenia dotyczące białka dla wegan Minimalne i maksymalne spożycie białka Kwasy tłuszczowe omega-3 Zaczynając od początku łańcucha pokarmowego Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 chroniące serce i mózg Właściwa dawka kwasów tłuszczowych omega-3 Interakcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 Zoptymalizowana autosynteza długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 Witamina B12 Pragnienie naturalności Podstawowe informacje na temat witaminy B12 Dzienna podaż witaminy B12 Krótka podróż po anatomii człowieka Historia witaminy B12 Samowystarczalność w zakresie witaminy B12 Nagromadzenie witaminy B12 w roślinach Kandydaci z niedoborem Na wszelki wypadek: właściwy test Suplementy diety: co i w jakich ilościach? Różne rodzaje witaminy B12 Wielkość dziennego spożycia witaminy B12 Czy witamina B]2 sprzyja niedoskonałościom skóry? Czy nadmiar witaminy B12 powoduje raka? Witamina B2 (ryboflawina) Zapotrzebowanie człowieka na witaminę B2 Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające witaminę B2 Witamina D Synteza witaminy D w organizmie człowieka Optymalna podaż witaminy D Suplementacja przy braku autosyntezyWyrównanie niedoboru witaminy D Minimalne i maksymalne spożycie Witamina D3 czy witamina D2? Witamina D3 i witamina K2 jako optymalne połączenie? Żelazo Zapotrzebowanie człowieka na żelazo Zalecane spożycie dla wegan Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające żelazo Optymalizacja wchłaniania żelaza Zbyt wiele dobrego? Wapń Wapń i inne substancje wpływające na zdrowie kości Zapotrzebowanie człowieka na wapń Minimalne i maksymalne spożycie wapnia Zalecane spożycie dla wegan Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające wapń Optymalizacja wchłaniania wapnia Cynk Zapotrzebowanie człowieka na cynk Zalecane spożycie dla wegan Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające cynk Optymalizacja wchłaniania cynku Selen Selen i zdrowie ludzkie Zapotrzebowanie człowieka na selen Minimalne i maksymalne spożycie selenu Zalecane spożycie dla wegan Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające selen Jod Jod i zdrowie tarczycy Zapotrzebowanie człowieka na jod Minimalne i maksymalne spożycie jodu Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające jod Sól jodowana Zalecane spożycie dla wegan Zbyt wiele dobrego? Pięć najważniejszych grup żywności w diecie wegańskiej Zboża pełnoziarniste Uprawa roli - wyboiste początki Sprytny chleb Ceny epoki kamienia a współczesne odżywianie Spadek masy ciała dzięki zbożu? Czy węglowodany tuczą i powodują cukrzycę? Czy gluten jest szkodliwy dla wszystkich ludzi? (Nad)Wrażliwość na gluten i alergia na pszenicę Reakcje zapalne wywołane przez zboża u zdrowych osób Rośliny strączkowe Efekt drugiego posiłku Substancje antyodżywcze - przyjaciel czy wróg? Fasolka bez odgłosów Właściwe przygotowanie roślin strączkowych Warzywa Nie wszystkie warzywa są sobie równe Wybór i przygotowanie warzyw Surowe jedzenie a ewolucja człowieka Optymalne przygotowanie warzyw kapustnych i cebulowych Warzywa kapustne a zdrowie tarczycy Owoce Cukier owocowy i przyrost masy ciała Niealkoholowe stłuszczenie wątroby Zaburzenia wchłaniania fruktozy Smoothie, sok czy całe owoce? Orzechy i nasiona Czy orzechy tuczą? Mechanizmy odpowiadające za znikanie kalorii Orzechy jako superżywność Siemię lniane: małe ziarenko o dużym znaczeniu Czy trzeba moczyć orzechy i nasiona? Orzechy i aflatoksyny Kontrowersje wokół soi Soja Soja i niszczenie lasów deszczowych Inżynieria genetyczna w uprawie soi Kto powinien zrezygnować z soi Uprzedzenia wobec soi „Soja powoduje raka piersi" „Soja feminizuje mężczyzn" „Soja zaburza czynność tarczycy" „Soja zaburza rozwój i dojrzałość płciową dzieci" „Soja sprzyja występowaniu choroby Alzheimera" Wskazówki dotyczące wdrażania diety wegańskiej w życiu codziennym Dostosowanie wytycznych Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego na potrzeby diety wegańskiej Koło żywieniowe Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego i piramida żywieniowa dla wegan Pokrycie zapotrzebowania na krytyczne składniki odżywcze Dlaczego niektórzy weganie powinni suplementować witaminę A Dieta wegańska jest łatwa do wdrożenia - przykład
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154067 N (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Zdrowe przekąski - czyli jakie? Przeczytaj zanim zjesz. / Marcin Rogala W: Wychowanie Fizyczne i Opieka Trenerska Rok 2021, nr 3, s. 41-43. - 2021.
Bibliografia na stronach 00-00
Kartoteka zagadnieniowa: Kultura Fizyczna
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "L'alimentation ou La troisie`me me´decine" 2016.
Bibliografia strony 909-[958]. Indeksy.
Podstawowe pojęcia genetyki Środowisko Enzymy Jelito cienkie Dawny i współczesny sposób odżywiania Główne zasady diety Podstawowe pojęcia immunologii Reumatoidalne zapalanie stawów Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa Reumatyzmy zapalne Zespół Sjorgena Toczeń rumieniowaty Twardzina Choroba Gravesa-Basedowa Stwardnienie rozsiane Choroby autoimmunologiczne wątroby i dróg żółciowych Celiakia Opryszczkowe zapalenie skóry (DH) Ostre zapalenie przedniego odcinaka błony naczyniowej (AAU) Zespół Guillaina-Barrego Idiopatyczne neuropatie obwodowe Ziarniniankowość Wegenera (ZW) Guzkowe zapalenie tętnic (PAN) Nefropatia IgA Chorby Peyroniego Choroba Hortona Autoimmunologiczna choroba Addisona Choroba Hashimoto Idiopatyczna plamica małopłytkowa (ITP) Miastenia Pęcherzyca Zespół Chruga i Strauss (CSS) Anemia złośliwa Narkolepsja Cukrzyca typu 1 (IDDM) Podstawowe pojęcia z zakresu chemii fizjologii komórki Teoria w zakresie zanieczyszczeń Fibromialgia Zapalenie ścięgien Osteoartroza Osteoporoza Dna moczanowa Bóle głowy Autyzm Schizofrenia Depresja endogenna Choroba Alzheimera Parkinsona Dystonia Stwardnienie zanikowe boczne (ALS) Cukrzyca typu 2 (NIDDM) Hipercholesterolemia Spazmofilia Nadwaga i otyłość Miażdżyca Aktualny stan wiedzy w zakresie nowotworów Zanieczyszczenia, dieta hipotoksyczna i nowotwory Teoria w zakresie eliminacji Zapalenie jelita grubego Choroba Crohna Zapalenie błony śluzowej żołądka Trądzik Egzema Pokrzywka Łuszczyca Przewlekłe zapalenie oskrzeli Astma Choroby błon śluzowatych, uszu, nosa i gardła oraz spojówek Choroby cechujące się aktywacją niektórych rodzajów leukocytów Choroba Behceta Zespół SAPHO Sarkoidoza Wieloraka nadwrażliwość chemiczna Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS) Synteza hipotez doktora Seignaleta w zakresie patogenezy.
Sygnatura czytelni BWF: VII Ą 30
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8071 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliografia na stronach 233-236.
Poziom 1. Zmiana 1. Zapomnij o filozofii instant 2. Przekoduj przekonania 3. Ta strona WWW już nie istnieje. Skończ z tym myśleniem! 4. Skup się na drodze, nie na celu 5. Wytrenuj wytrwałość 6. Spotkanie z ekspertem – Beatą Jurasz Rozdział 2. Eliminacja 1. Zerwij z uzależnieniem 2. Posprzątaj przestrzeń 3. Nie zajadaj się na śmierć! 4. Zdecyduj się na odwyk 5. Uważaj na farbowanego lisa! 6. Spotkanie z ekspertem – Ines Możejko 7. Zredukuj gluta i nie zamulaj 8. Nie rozumiesz – nie jedz! 9. Pij mleko, będziesz miękki 10. Spotkanie z ekspertem – Joanną Salwą Poziom 3. Wdrażanie 1. Rusz cztery litery! 2. Spotkanie z ekspertem – Agnieszką Morawską 3. Siedź zdrowo – spotkanie z ekspertem – Danielem Kawką 4. Wykorzystaj pętlę na swoją korzyść 5. Zastosuj jedzenie na myślenie 6. Spotkanie z ekspertem – Paulą Jamróz
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149780 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Škola Zdorov'â Mihaila Sovetova.
Rozdział 9. Algorytm zmiany systemu odżywiania. Od czego zacząć? Rozdział 10. Algorytm zmiany systemu odżywiania. Kontynuacja Podstawowe systemy wydalnicze Dodatkowe systemy wydalnicze Rozdział 11. Podstawowe zasady zdrowego odżywiania Jak najlepiej spożywać warzywa Rozdział 12. Praktyczne porady dotyczące zmiany odżywiania Owoce Warzywa Oleje roślinne i produkty ostre Rozdział 13. Praktyczne porady dotyczące zmiany odżywiania. Część 2 Zboża Sezam Len Orzechy Rośliny strączkowe Rozdział 14. Praktyczne porady dotyczące zmiany odżywiania. Część 3 Miód Soki Produkty fermentowane (parzone) Rozdział 15. Praktyczne porady dotyczące zmiany odżywiania. Część 4 Wyposażenie kuchni witarianina Chemia w warzywach i owocach Produkty GMO Temperatura posiłków Rozdział 16. Praktyczne porady dotyczące zmiany odżywiania. Część 5 Produkty chemiczne, syntetyczne i uzależniające Wielkość porcji oraz liczba posiłków
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 151795 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Škola Zdorov'â Mihaila Sovetova.
Rozdział 17. Energia życiowa Rozdział 18. Dodatkowo o energii życiowej Dlaczego gotowany pokarm daje energię Obniżenie strumienia energii wraz z wiekiem Różne rodzaje energii Rozdział 19. Podstawowe zasady ozdrawiania dzieci Różnice między dziećmi a dorosłymi Czy dzieci rodzą się czyste? Dziecięca energetyka Żywienie dzieci Trzy reguły dotyczące odżywiania dzieci Dziecięca termoregulacja Rozdział 20. Zakwaszenie organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa krwi i jej wpływ na procesy zachodzące w organizmie Objawy zakwaszenia Soda jako środek alkalizujący Naturalne środki alkalizujące Rozdział 21. Diagnostyka laboratoryjna w naturopatii Badania krwi Dwa wskaźniki oceny stanu zdrowia Hemoskanowanie Suplementy diety a marketing sieciowy Nowe życie badania żywej kropli krwi Diagnostyka metodą biorezonansu Rozdział 22. Odżywianie w czasie ciąży Z czego należy zrezygnować O rozsądnym wprowadzaniu zmian żywieniowych Okres karmienia piersią Rozdział 24. Psychologiczne uzależnienie od jedzenia Jak uwolnić się od uzależnienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 151796 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Škola zdorov'â Mihaila Sovetova.
Rozdział 53. Rola aktywności fizycznej i jej wpływ na zdrowie Efekty aktywności fizycznej Sport a energetyka Dieta sportowa Budowanie mięśni Liczenie kalorii Rozdział 54. Trzy podstawowe etapy po przejściu na zdrową dietę oraz zmiany w organizmie Pogorszenie stanu zdrowia w okresie oczyszczania jest normalne Ogólny schemat żywieniowy zdrowego człowieka Ustalanie adekwatnej wielkości posiłku Przyczyny chudnięcia Rozdział 55. Wpływ termicznie przetworzonej żywności na oczyszczanie organizmu Spory wokół termicznie przetworzonej żywności Rozdział 56. O wątrobie O wątrobie słów kilka Reakcja oczyszczania wątroby Przyswajanie tłuszczów Reakcje skórne związane z zanieczyszczeniem wątroby O wątrobie ciąg dalszy Rozdział 57. O procedurach przeczyszczających Szczegóły dotyczące stosowania środków przeczyszczających Bezpieczeństwo procedur przeczyszczających Wpływ lewatyw na mikroflorę O różnicy w działaniu środków przeczyszczających Rozdział 58. Ważny temat: woda O wodzie słów kilka O urządzeniach filtrujących wodę Temperatura spożywanych posiłków i wody Jak postępować w przypadku braku dostępu do czystej wody Rozdział 59. O skórze po raz kolejny Wpływ picia ciepłych napojów na aktywację funkcji skóry jako systemu wydalniczego Alternatywa dla emulsji żywicznych do kąpieli terpentynowych O promieniach słonecznych Jeszcze raz o suchości skóry Nadwrażliwość skóry Rozdział 60. O naczyniach krwionośnych oraz układzie limfatycznym O naczyniach krwionośnych Krwawienie samoistne O układzie limfatycznym Rozdział 61. Uzupełnienie pominiętych tematów O soli Oczyszczanie organizmu z soli Wpływ odżywiania na oczy i wzrok W dwóch słowach o skurczach Znaczenie snu O przetworach mlecznych O łączeniu produktów O bananach O niedoborach witamin i składników odżywczych Produkty fermentowane Kompulsywne jedzenie a psychologiczne uzależnienie od jedzenia Pomiar odczynu pH Świeże owoce a strefy klimatyczne O nieprzyswajalności olejów po raz setny O niepohamowanym parciu na pęcherz po przejściu na surową dietę Rozdział 62. Zmiana odżywiania to zmiana całego trybu życia Odżywianie zwierząt domowych Reakcja ludzi na odmienny styl życia Obcowanie z przedstawicielami medycyny konwencjonalnej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 151800 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 461-485.
ROZDZIAŁ 1 System wytwarzania energii (metabolizm energetyczny) ROZDZIAŁ 2 Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne ROZDZIAŁ 3 Żywienie sportowców ROZDZIAŁ 4 Żywienie służące zwiększeniu masy mięśniowej ROZDZIAŁ 5 Żywienie służące zwiększeniu siły ROZDZIAŁ 6 Żywienie w sportach wytrzymałościowych ROZDZIAŁ 7 Żywienie służące odchudzaniu ROZDZIAŁ 8 Żywienie służące poprawie koncentracji ROZDZIAŁ 9 Żywienie i suplementacja u sportowców będących wegetarianami/weganami ROZDZIAŁ 10 Żywienie i suplementacja u sportowców w starszym wieku ROZDZIAŁ 11 Żywienie i suplementacja u sportowców z cukrzycą ROZDZIAŁ 12 Żywienie i suplementacja w zespole napięcia przedmiesiączkowego ROZDZIAŁ 13 Żywienie a aerobik . ROZDZIAŁ 14 Żywienie a piłka nożna ROZDZIAŁ 15 Żywienie a kolarstwo ROZDZIAŁ 16 Żywienie a trening crossfit . ROZDZIAŁ 17 Żywienie a pływanie ROZDZIAŁ 18 Żywienie a narciarstwo zjazdowe ROZDZIAŁ 19 Żywienie a sporty wysokościowe ROZDZIAŁ 20 Żywienie a sporty walki ROZDZIAŁ 21 Suplementacja służąca zwiększeniu siły ROZDZIAŁ 22 Suplementacja służąca zwiększeniu masy mięśniowej ROZDZIAŁ 23 Suplementacja w sportach wytrzymałościowych ROZDZIAŁ 24 Suplementacja służąca odchudzaniu ROZDZIAŁ 25 Suplementacja służąca poprawie koncentracji ROZDZIAŁ 26 Suplementacja a układ immunologiczny ROZDZIAŁ 27 Suplementacja przed treningiem i po treningu na siłowni ROZDZIAŁ 28 Suplementacja a stres ROZDZIAŁ 29 Suplementacja a stawy ROZDZIAŁ 30 Suplementy diety od A do Z
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 41 ; VIII C 43
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 150313 N, F 8655 (2 egz.)
Książka
W koszyku
W książce Moc zdrowych nawyków znajdziesz informacje, jak to zrobić, ale… nie czuj presji. Restrykcyjne podejście rzadko przynosi długotrwałe efekty. Zmianę nawyków potraktuj jako proces. Powoli, bez pośpiechu. Zacznij od uświadomienia sobie, które spośród Twoich nawyków są złe i wybierz te, które będzie najłatwiej zmienić. Później będziesz pracować nad kolejnymi. Zacznij realizować swój własny projekt ZDROWIE, a zobaczysz, jak szybko poczujesz się lepiej. W podróży do zdrowszego życia pomoże Ci dzienniczek żywieniowy. Uważność i notowanie naprawdę pomagają. Według badań, osoby, które zapisują to, co jedzą, a także swoje odczucia, odnoszą o 80% więcej sukcesów w zmianie nawyków zdrowotnych. W książce znajdziesz wiele praktycznych porad i wskazówek, a także wiele prostych i zdrowych przepisów. A zatem zaczynamy! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153892 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem ; 3)
Bibliografia, netografia na stronach [211]-213.
Odpowiedzi na pytania dotyczące cukrzycy typu 2 Jak ważne jest odżywianie Pięć kroków w kierunku zdrowia 10 produktów, któych należy unikać i 10 produktów, które nalezy włączyć do diety Planowanie jadłospisu i przewodnik po zakupach.
Sygnatura czytelni BWF: VII R 113
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8086 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
Bibliografia, netografia na stronach 199-208.
Przełomowy poradnik, który pomoże ci pozbyć się dolegliwości trawiennych i poczuć ulgę. Książka z serii Leczenie odżywianiem została napisana przez dietetyczkę oraz specjalistkę od spraw żywienia Kimberly Tessmer. Publikacja zawiera wachlarz bezcennych informacji niezbędnych, by zachować równowagę mikrobiologiczną w jelitach i ustrzec się przed niebezpiecznymi chorobami, między innymi: otyłością, alergią, astmą, zapaleniem stawów, chorobami autoimmunologicznymi, nowotworem jelita grubego czy cukrzycą. Jeśli szukasz książki, która pomoże ci się uporać ze wzdęciami, z gazami, biegunką, nudnościami, zatwardzeniem, bólem brzucha i skurczami żołądka, koniecznie zajrzyj do „Zdrowych jelit”. Masz przed sobą kopalnię fenomenalnych wskazówek, jak pozbyć się dolegliwości żołądkowych i innych symptomów wskazujących na zaburzenia pracy jelit. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152815 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
U góry okładki nazwa bloga autorki : dieta-sportowca.pl.
Bibliografia na stronach 198-[200].
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 33
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8126 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154121, 153967 N (2 egz.)
Książka
W koszyku
Zielony sekret zdrowia : uzdrawianie przez roślinne gotowanie / autorka bloga Ullenka. - Wydanie drugie. - Warszawa : Luna, 2023. - 374 strony : ilustracje ; 25 cm.
Choroba jako klucz do zmiany Droga do świadomości Jak działa umysł? Jak działa ciało? Skąd się biorą choroby? Bezśluzowy styl życia na ratunek Obalamy MITY żywieniowe Zasada kontra kwas 5 głównych błędów żywieniowych ludzkości Oznaki oczyszczania i jak sobie z nimi radzić Na czym polega Candida Zielony Sekret Zdrowia Wstęp do przepisów Mąka kiełkowana Mąka z pestek melona Płatki z siemienia lnianego Jajo bez kury (zamiennik jaja w kotletach, wypiekach) Ekspresowa bułka tarta (bez bułki) Kiełkowany zakwas gryczany Ciasto uniwersalne Ciasto naleśnikowe Mleko z pestek melona Mleko migdałowe Mleko bananowe Śmietanka kokosowa Granola Jabłka cynamonowe Ullenkowa wege-tta Bulion warzywny Bulion japoński (ramen) Passata Sosy na bazie warzyw i pestek Sos pomidorowy do pizzy Wegeśmietana Sospesto Sos a la boloński Domowy sos „sojowy Sos biały a la beszamel Guacamole Guacamole fit Sos daktylowy Dip mango Winegret Ziołowy Słodko-kwaśny Czosnkowy Tahini Zielony majo-bez Majo-bez naturalny Chleb NiePowszedni Płaski chleb z mąki kiełkowanej Kiełkowany chleb zakwaszany Podpłomyki z czarnuszką Płaskie chleby na zakwasie z ogórków Ullenkowy szybki chleb Chleb warzywny Tortille gryczano-dyniowe Placki gryczano-cukiniowe Paluchy z kaszy gryczanej Chleb z gryki na dobre nawyki Kanapki z pastą z cukinii i marchewki Kanapki z pastą z bakłażana i czosnku Soki i koktajle Woda arbuzowa Balans Spokój Odporność Zielony Sekret w Soku Witalność Radość Koktajl króla/królowej, czyli czas wziąć życie we własne ręce Słońce tropików Zielony Sekret w Koktajlu Jagodowa przygoda Koktajl popołudniowy Owocowe śniadania Bananowa owsianka z jabłkami Bananowa owsianka z karmelem Owocowe płatki z mlekiem Owsianka bez owsianki Obiady i kolacje Curry z batata Ratatouille Miska Zielony Sekret Frytki z batatów Pieczona dynia piżmowa Batat z farszem pieczarkowym Batat ze szpinakiem Marchewka z groszkiem Makaron warzywny Makaron z dyni piżmowej w sosie Spaghetti z pieca, ekspresowe Łódeczki bolońskie Pizza z kalafiora Pizza na gryczanym spodzie Pizza „ni z gruszki, ni z pietruszki" Klopsiki z soczewicy kiełkowanej Klopsiki z komosy ryżowej Burgery z boczniakami Miniburgery z jackfruitem Gryczane nuggetsy Zapiekanka z bakłażana Jackfruit kebab na sałacie Schaboczniak Warzywa po azjatycku Czarodziejskie placuszki warzywne Ptysio-burgery z cukinią Kaszotto z gryki Kaszotto z komosy ryżowej Tarta szpinakowo-szparagowa U-lasagne Sałatki, czyli szybkie dania bez gotowania Mądrość Uważność Pasja Przygoda Przyjaźń Czułość Miłość Radość Talerz Zielony Sekret Energia Zupy Kokosowa z limonką Curry z jackfruitem Ullenkowa gulaszowa Ullenkowa pomidorowa z makaronem cukiniowym Krem z batatów z imbirem Ullenkowy ramen Tajska curry z dynią Potrawy tradycyjne Żurek na zakwasie z gryki kiełkowanej Kiełbasa słonecznikowa bez pieczenia Seleryba Barszcz z pomarańczami Ullenkowe trójkątne pierogi z kapustą (albo U-szka) Krokiety z grzybami Łazanki, czyli kluski z makiem prosto z Podlasia Sałatka jarzynowa z majo-bezem Piernik staropolski Biały makowiec bez pieczenia Mazurek czekoladowy Jabłecznik z masą makową Podwieczorki Domowe karmelki Deser chia Bananowe koreczki Bananowe ciasto ratunkowe Ekspresowe brownie (RAW) Tarta jabłkowa Ciasteczka sezamowe Pieczone racuchy z jabłkami Wege kru-fka Czeko-nie-lada RAW Lody śmietankowe Deser lodowy Cykoriówka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154087 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Die Heilung der Mitte : die Kraft der traditionellen chinesischen Medizin.
Bibliografia na stronach 546-556.
Shen, cząstka boskości w nas Co to znaczy być lekarzem Rzeczywistość — realność Tao - Część 1 Trochę więcej o Shen Nasze instynkty Komórka Powstanie człowieka i jego pożywienie Życie według Pięciu Przemian Akupunktura Zioła chińskie Różnica pomiędzy zachodnimi lekami a chińskimi ziołami Metody, dzięki którym można zrozumieć chińskie realia Tao - Część 2 Tradycyjna Medycyna Chińska Podstawa i baza medycyny chińskiej Organy świetliste (FU- organy, organy związane z Yang) Idea duchów (Wu Shen) Gdy śledziona jest zmęczona Do tego przypowieść: gładki przepływ i gorejąca czapka Jak miły jesteś dla śledziony? Jedzenie musi sprawiać ci przyjemność! Wszystko, co wpada do żołądka, powinno być zupą o temperaturze ciała! Uwaga na marginesie dotycząca „zdrowego odżywiania się" Proszę, jedz regularnie ciepłe gotowane śniadanie! Dlaczego (prawidłowe) śniadanie jest tak ważne? (Krótka wycieczka w ewolucję...) Historia ludzkości to historia jedzenia! Proszę, jedz i pij regularnie na ciepło! Proszę, codziennie zjedz jabłko! O podziale produktów spożywczych 1.Wstęp azjatycki 2.Wstęp zachodni Jedz proszę dobre węglowodany! Proszę cię, zjadaj dobre roślinne białko! Zdrowe kości Na co muszę uważać, gdy chcę się odżywiać przede wszystkim roślinami Na co należy zwracać uwagę, gdy odżywiamy się TYLKO I WYŁĄCZNIE roślinami Pojęcie „ karmy " Aspekt etyczny Nie bój się tłuszczy! Badania we Framingham 1.Trójglicerydy 2.Cholesterol Proszę zjadaj jak najmniej produktów spożywczych przetwarzanych przemysłowo! Proszę, nie jedz zbyt dużo! Jak dobrze się zestarzeć? Oddech i płuco Emocje Noc: czas, w którym centrum śpi Hun, stres i wiatr Uzależnienie Shen, szczęście i cel
Sygnatura czytelni BWF: VII N 51
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153557 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
w opracowaniu: sygn. F 9019 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 95-96.
1.ZDROWIE CZŁOWIEKA 1.1.Wybrane definicje zdrowia 1.2.Czynniki warunkujące zdrowie człowieka 1.3.Holistyczne i biomedyczne pojmowanie zdrowia 1.4.Zdrowie jako środek, zasób i prawo 1.5.Zachowania zdrowotne 2.PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE 2.1.Zasady racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych 2.2.Błędy żywieniowe dzieci i młodzieży 2.3.Główne składniki pokarmowe i ich udział w racji pokarmowej 2.4.Obliczanie całkowitego zapotrzebowania energetycznego 2.5.Przygotowanie optymalnych posiłków 3.HIGIENA OSOBISTA, SAMOKONTROLA ZDROWIA I BADANIA PROFILAKTYCZNE 3.1.Dbałość o ciało i higiena narządu wzroku i słuchu 3.2.Samokontrola i samoocena zdrowia 3.3.Zalecane profilaktyczne badania lekarskie 4.PROFILAKTYKA W ZAKRESIE UŻYWANIA SUBSTANCJI PSYCHOAKTYWNYCH I UZALŻNIENIA OD INTERNETU 4.1.Przyczyny i motywy stosowania środków psychoaktywnych przez dzieci i młodzież 4.2.Skutki zdrowotne i zachowania problemowe związane ze stosowaniem substancji psychoaktywnych 4.3.Rodzaje działań profilaktycznych związanych ze stosowaniem substancji psychoaktywnych 4.4.Uzależnienia od korzystania z Internetu jako przykład uzależnienia psychicznego 5.WYBRANE ZAGADNIENIA SEKSUALNOŚCI CZŁOWIEKA 5.1.Płodność i możliwość jej regulowania 5.2.Zagrożenia zdrowotne kontaktów seksualnych 5.3.Pojęcie normy w sferze seksualności człowieka. Zagrożenia wynikające z nieprawidłowych zachowań związanych z tą sferą życia człowieka 5.4.Tolerancja wobec różnych orientacji seksualnych, różnic płci oraz zjawisk z tym związanych 5.5.Specyfika przygotowania i prowadzenia zajęć z edukacji seksualnej 6.METODYKA EDUKACJI ZDROWOTNEJ 6.1.Przygotowanie programu edukacji zdrowotnej 6.2.Metody i techniki stosowane w edukacji zdrowotnej 6.3.Układanie scenariusza lekcji (zajęć) 7.PATOLOGICZNE ZACHOWANIA DZIECI I MŁODZIEŻY ORAZ ZAPOBIEGANIE WYPADKOM I URAZOM 7.1.Podstawowe zagadnienia związane z realizacją tematu 7.2.Scenariusz lekcji
Sygnatura czytelni BWF: X G 99
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148735 LE (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Biohacking : przewodnik dla początkujących / Karol Wyszomirski. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, 2020. - 328 stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: Jak hormony sterują twoją wagą, jak pozbyć się stanów zapalnych, jak uniknąć uczucia głodu i zmęczenia, jak zasnąć szybciej i spać głębiej, jak wykorzystać pełny potencjał umysłu.
Bibliografia na stronach 321-326.
Za co jesteś odpowiedzialny Kim jestem i dlaczego warto przeczytać moją książkę Co jest przyczyną nadwagi, otyłości i innych chorób W jaki sposób stany zapalne sprawiają, ze tyjesz i chorujesz Nadwaga i otyłość to me twoja wina W jaki sposób hormony sterują twoją wagą Spalasz albo magazynujesz - ty wybierasz Jak spalać tłuszcz, nic nie robiąc Kawa kułoodporna, czyli twoje poranne paliwo rakietowe Śniadanie warte milion dolarów Jak uniknąć popołudniowego uczucia zmęczenia i senności Dlaczego tłuszcz powinien być twoim głównym źródłem paliwa 14 zasad, które zapewnią ci wymarzone ciało Zmiany, które nic nie kosztują Jak zasnąć szybciej i spać mocniej Najskuteczniejsza darmowa terapia Najprostszy sposób na pozbycie się stresu Doładuj się pozytywną energią z ziemi Wykorzystaj korzyści zimna Pobudź swoje zmysły naturałną przyjemnością Nie wystarczy, że się położysz Wykorzystaj aptekę natury do uwolnienia się od przewlekłego zmęczenia Jak w prosty sposób uwolnić cały potencjał umysłu Wszystko, co musisz wiedzieć o aktywności fizycznej Na czym polega trening247 Najskuteczniejsze rodzaje treningów Intensyfikatory treningowe, czyli kolejny poziom wtajemniczenia Zanim pomyślisz po staremu Jak przeprogramować swój umysł Połącz to wszystko i włącz tryb turbo Koniec początku ...
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 61,1
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149158 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8498 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biohacking 2 : przewodnik dla zaawansowanych / Karol Wyszomirski. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło sp. z o.o., 2021. - 358, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: Jak osiągnąć idealną sylwetkę, jak świadomie zarządzać emocjami i stresem, jak zyskać więcej energii i świetne samopoczucie, jak stać się bardziej kreatywnym i efektywnym.
Bibliografia, netografia na stronach 349-358.
Czym jest biohacking Dlaczego biohacking Na czym polega biohacking 3 etapy biohackingu, czyli jak podkręcić organizm Obszary biohackingu W umyśle biohakera Jak działa mój system Czym jest metabiohack Wyreguluj gospodarkę glukozowo-insulinową i odblokuj spalanie tłuszczu 34 sposoby na naprawę gospodarki glukozowo- insulinowej i odblokowanie spalania tłuszczu Wyreguluj oś HPA i zapomnij o stresie 5 technik oddechowych likwidujących stres Wyreguluj tarczycę i przyspiesz metabolizm 9 sposobów na wyregulowanie pracy tarczycy i przyspieszenie metabolizmu Podnieś poziom testosteronu 15sposobów na podniesienie poziomu testosteronu Napraw jelita i wzmocnij układ odpornościowy 16sposobów na naprawę jelit Napraw nieszczelny mózg i zwiększ potencjał kognitywny 9 sposobów na wzmocnienie bariery krew-mózg Witaj w świecie inteligentnego treningu Pierwsze 9 zasad inteligentnego treningu Zasada 1 Unikaj rozciągania przed treningiem Zasada 2 Ćwicz mięśnie zgodnie z krzywą sitową Zasada 3 Aktywuj mięśnie przed treningiem Zasada 4 Trenuj w aktywnym zakresie ruchu Zasada 5 Utrzymuj stałe napięcie mięśniowe Zasada 6 Stosuj właściwe tempo Zasada 7 Zacznij korzystać z mięśni Zasada 8 Oddychaj prawidłowo Zasada 9 Intencje
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 61,2
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154046 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Jak skutecznie zadbać o zdrowie i przestać się bać drobnoustrojów Jak być zdrowym w dzisiejszym niezdrowym świecie? Jak wziąć odpowiedzialność za swoje zdrowie? Jak być proodpornościowym, zamiast antywirusowym i po co? Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim? Dlaczego chorujemy? Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia? Jak odnaleźć się w gąszczu modnych, wykluczających się wzajemnie, zaleceń dietetycznych? To pytania, na które nie ma jednej odpowiedzi, jednego sprawdzonego sposobu, tak jak nie ma jednej odpowiedniej dla każdego zdrowej diety. Są one fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej przez nas w życiu codziennym PROFILAKTYCE chorób. Pomocna okazuje się wiedza zaczerpnięta z TCM, medycyny Wschodu, w której życie i zdrowie człowieka, jak i cała natura, podlegają konkretnym cyklom, których znajomość może stać się kluczem do harmonii i równowagi. Leczy daną osobę, nie jednostkę chorobową, zapobiega chorobom poprzez propagowanie działań profilaktycznych, traktuje człowieka jako istotę kompletną w jedności ciała, duszy i umysłu. Wiedza teoretyczna i praktyczna jest zatem kluczem do zdrowia. W książce znajdziesz garść podpowiedzi teoretycznych oraz praktycznych i kulinarnych wraz z przepisami kulinarnymi, które pozwolą tę wiedzę wcielić w życie. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153518 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności