Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(49)
Forma i typ
Książki
(44)
Poradniki i przewodniki
(34)
Publikacje fachowe
(4)
Czasopisma
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Artykuły
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(35)
tylko na miejscu
(12)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(40)
Biblioteka Międzywydziałowa
(3)
Biblioteka WWFiF
(9)
Autor
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Ullenka
(2)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bates Iwona
(1)
Bell Susan (fotograf)
(1)
Berg Thomas Reinertsen (1971- )
(1)
Bergiel Anna
(1)
Bernat Joanna Barbara (1986- )
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Brożyna Anna
(1)
Cheeke Robert (1980- )
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Desai Urmila (1937- )
(1)
DiMenna Ann
(1)
Dudowicz Michalina
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Frazier Matt
(1)
Friedrich Wolfgang (1959- )
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gołębiewska-Bijak Maria
(1)
Graboń Ika
(1)
Graham Douglas N. (1953- )
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hamelman Jeffrey (1951- )
(1)
Hemsley Melissa
(1)
Holtzman Rachel
(1)
Hryniewiecka Ewa (nauki medyczne)
(1)
Janiszewska Agata
(1)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Kaftan Bartłomiej
(1)
Kaneko Chiho
(1)
Kaszkur Zuzanna
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Klasen Jörn (1951- )
(1)
Klima Przemysław
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kołek Justyn
(1)
Krajowska-Kukiel Alicja
(1)
LaMantia Jean (1967- )
(1)
Lange Ewa
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Lewandowska Agata (dietetyka)
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Mayson Lizzie
(1)
Michalak Agata (1981- )
(1)
Michalak Grażyna
(1)
Minta Karolina
(1)
Morningstar Amadea (1952- )
(1)
Nowak-Wicherska Jolanta
(1)
Okraszewski Grzegorz
(1)
Patenaude Frédéric
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Puławska Katarzyna (blogerka)
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Resch Elyse
(1)
Riedl Matthias (1962- )
(1)
Roden Claudia (1936- )
(1)
Ryckiewicz Paweł
(1)
Schäfer Silja (1976- )
(1)
Spattini Massimo
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szumacher Ewa
(1)
Szymański Marek
(1)
Teterycz Marta
(1)
Traczyk Dorota
(1)
Tribole Evelyn
(1)
Trybulska Aneta
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Wyka Joanna
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Zarzecki Maciej
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Zmitrowicz Mariola
(1)
Zubowicz Marta
(1)
Zyśk Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(37)
2010 - 2019
(12)
Okres powstania dzieła
2001-
(46)
Kraj wydania
Polska
(49)
Język
polski
(49)
Odbiorca
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(16)
Przepisy kulinarne
(6)
Żywność
(6)
Dietetyka
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Gastronomia
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Sportowcy
(3)
Weganizm
(3)
Ajurweda
(2)
Dieta witariańska
(2)
Jakość żywności
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Leczenie dietą
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Restauracje
(2)
Sprzedaż
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Chleb
(1)
Choroby jelit
(1)
Dieta IF
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dietetyk
(1)
Dynia
(1)
Fermentacja
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Gotowanie
(1)
Grzyby
(1)
Herbata
(1)
Historia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jelita
(1)
Joga
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Lunch
(1)
Medycyna chińska
(1)
Nawyki żywieniowe
(1)
Obrzęk limfatyczny
(1)
Odchudzanie
(1)
Pieczywo
(1)
Podróże
(1)
Post
(1)
Potrawy
(1)
Produkt regionalny
(1)
Projektowanie wnętrz
(1)
Przyprawy
(1)
Psychodietetyka
(1)
Radzenie sobie ze stresem
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Samoakceptacja
(1)
Samokontrola
(1)
Samoleczenie
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Suplementy diety
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Uczucia
(1)
Wnętrza architektoniczne
(1)
Współdziałanie
(1)
Zaburzenia krążenia limfy
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowania prozdrowotne
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Ziemniaki
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Poradnik
(24)
Publikacja bogato ilustrowana
(18)
Przepisy kulinarne
(17)
Książka kucharska
(10)
Czasopismo fachowe
(3)
Podręcznik
(3)
Artykuł z czasopisma naukowego
(1)
Esej
(1)
Jadłospis
(1)
Monografia
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(3790)
Medycyna i zdrowie
(2536)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2433)
Informatyka i technologie informacyjne
(1722)
Zarządzanie i marketing
(1608)
Kulinaria
(49)
Nauka i badania
(1530)
Transport i logistyka
(1344)
Kultura fizyczna i sport
(1313)
Architektura i budownictwo
(1059)
Historia
(717)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(508)
Socjologia i społeczeństwo
(362)
Psychologia
(346)
Matematyka
(334)
Podróże i turystyka
(318)
Edukacja i pedagogika
(312)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(308)
Ochrona środowiska
(288)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(268)
Fizyka i astronomia
(267)
Chemia
(200)
Kultura i sztuka
(181)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(161)
Geografia i nauki o Ziemi
(149)
Biologia
(134)
Rozwój osobisty
(124)
Rolnictwo i leśnictwo
(120)
Filozofia i etyka
(104)
Językoznawstwo
(99)
Praca, kariera, pieniądze
(82)
Media i komunikacja społeczna
(80)
Hobby i czas wolny
(49)
Religia i duchowość
(48)
Styl życia, moda i uroda
(30)
Etnologia i antropologia kulturowa
(27)
Literaturoznawstwo
(19)
Dom i ogród
(9)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(9)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(8)
Archeologia
(4)
Monografia
(2)
Opracowanie
(2)
Architektura i budownictwo4
(1)
Engineering vibrations
(1)
KF1123np
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliowści
(1)
Transport
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(1)
49 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia przy artykułach.
Aleksandra Gumienna, Maria Tarapatskyy, Marcin Lewicki, Justyna Ruchała, Katarzyna Ostróżka, Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski Rozwój winiarstwa w Polsce na przykładzie rejonu podkarpackiego - szanse i problemy Jadwiga Lechowska, Grażyna Gajdek, Magdalena Dec Ocena jakości jaj zakupionych w handlu detalicznym z różnych systemów utrzymania kur Marcin Lewicki, Maria Tarapatskyy, Aleksandra Gumienna, Katarzyna Ostróżka, Marcin Bajcar, Czesław Puchalski Zastosowanie transglutaminazy w przemyśle spożywczym Janusz R. Mroczek, Karolina Mroczek Wartość rzeźna buhajków różnych ras pochodzących z regionu południowo-wschodniej Polski Katarzyna Ostróżka, Maria Tarapatskyy, Dorota Wichrowska, Aleksandra Gumienna, Marcin Lewicki, Bogdan Saletnik, Czesław Puchalski Maltitol i erytrytol jako zamienniki cukru w produkcji lodów śmietankowych Mariusz Rudy, Paulina Angrys Analiza wpływu zamrażania mięsa wieprzowego na jego skład chemiczny i teksturę Zofia Sokołowicz, Anna Augustyńska-Prejsnar, Małgorzata Ormian Wpływ wysokiej temperatury w czasie odchowu na jakość mięsa kurcząt brojlerów Maria Tarapatskyy, Patrycja Sowa, Krzysztof Kręcichwost, Aleksandra Gumienna, Marcin Lewicki, Katarzyna Ostróżka, Czesław Puchalski Ocena wartości odżywczej innowacyjnego pieczywa chrupkiego z dodatkiem naturalnego zakwasu Joanna Kaszuba, Mariola Róg, Barbara Kogut Ocena wybranych wskaźników jakości chleba bezglutenowego wypiekanego z mieszanek wypiekowych na bazie mąki gryczanej i jaglanej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148828 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Jedzenie - dlaczego jest ważne dla sportowców? Woda i napoje izotoniczne - dlaczego są takie ważne? Regularne posiłki i posiłki po treningach - jaki wpływ na sprawność ma jedzenie? Węglowodany Cukier Błonnik do zadań specjalnych Białko buduje, regeneruje, odbudowuje - gdzie jest białko i dlaczego nie można jeść go za dużo? Tłuszcz - dobry, niedobry, ile i którego? Fast food - uwaga! Minerały i witaminy Rekomendowane suplementy dla sportowców Bakterie dla zdrowia Energia i składniki odżywcze - zapotrzebowanie Doping w sporcie Dieta sportowca - co warto jeść? Zboża i zbożopodobne Warzywa Owoce Orzechy, nasiona i pestki Nabiał i jajka Mięsa, ryby i podroby Super Food Kategoria: inne Menu - propozycje diety Dieta 3000 kcal Dieta 4000 kcal Przepisy Śniadania Dania z jajkami Dania z makaronem Dania z białym serem Zupy i chłodniki Dania z ryb i dania z mięsa Dania z kasz, ryżu i komosy ryżowej Dania z warzyw Desery Napoje
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 30
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144991 (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8025 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 391-405.
Czym przyprawiano flamingi i papugi w czasach Cesarstwa Rzymskiego? Które przyprawy Adam chciał wynieść z Edenu? Co znajdowało się w masce doktora plagi? Na te i wiele innych pytań odpowiada Thomas Reinertsen Berg w swojej najnowszej książce. Zabiera nas z Zachodu na Wschód, w podróż przez Chiny, Indie, Sri Lankę, śladami największych odkrywców. Wraz z nim przenosimy się w czasie, by poznać fascynującą historię najważniejszych przypraw – goździków, cynamonu, kardamonu, pieprzu. Przez wieki były symbolami luksusu i postępu. Świętości albo grzechu. Z ich powodu wybuchały wojny między potęgami kolonialnymi. Marco Polo, Krzysztof Kolumb i legendarny Sindbad z odległych wypraw chcieli wrócić na statkach załadowanych do pełna przede wszystkim pachnącymi i drogocennymi przyprawami. Niegdyś wierzono, że posiadają magiczne moce, bywały cenniejsze niż złoto i na zawsze zmieniły historię świata. Oto opowieść o nich. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154714 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce. Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią. Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc. Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą? [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153127 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Herbata : odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie / Anna Brożyna. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 309, [6] stron : fotografie, ilustracje, mapy ; 24 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Bibliografia na stronach 309-[310].
Saga, ice tea, matcha. Biała, zielona, czarna. Angielska, tybetańska, chińska. Czy jest na świecie coś równie zróżnicowanego i wielokulturowego jak herbata? Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku pełnym torebek, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od urodzenia, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 152660 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Drugie miejsce wydania na podstawie serwisu e-ISBN.
Bibliografia, netografia na stronach 297-[306].
1.Pierwsze odkrycia 2.]ak dieta i styl życia wpływają na zdrowie Choroby zapisane w genach Modyfikacje epigenetyczne Metylacja genu i jej znaczenie dla zdrowia Toksyny i znaczenie detoksykacji Fazytoksemii Faza 1. Wydalanie toksyn 53 • Faza 2. Zapalenie 54 • Faza 3. Depozycja 54 • Faza 4. Impregnacja 54 • Faza 5. Zwyrodnienia 55 • Faza 6. Nowotwór 55 3.Co się dzieje podczas postu Przeprogramowanie energetyczno-hormonalne Wpływ postu na parametry biochemiczne Sygnalizacja zmian w komórkach i aktywacja komórek macierzystych Fagocytoza i autofagia Aktywne mitochondria źródłem energii Detoksykacja Kryzysy ozdrowieńcze Bóle głowy 85 • Bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia 86 • Biegunka 89 • Wymioty 90 Objawy oczne 91 • Bezsen¬ność 91 • Nasilenie reakcji zapalnych: gorączka, wzrost poziomu przeciwciał, CRP, OB 92 • Objawy płucne 93 • Usuwanie toksyn przez ciało 93 • Objawy nerkowe 94 • Usuwanie toksyn przez nerki 94 • Usuwanie toksyn przez paznokcie 94 • Zapalenie zębów 95 • Usuwanie toksyn przez skórę - nacieki zapalne 95 • Sińce po wcześniejszych urazach 97 • Odczyny skórne po użądleniach, ukłuciach, oparzeniach 97 • Usuwanie ciał obcych przez skórę 98 • Skórne odczyny na obce ciała 98 • Nawroty wcześniejszych chorób infekcyjnych 98 • Napady dny moczanowej 99 • Inne objawy 99 Zniwelować stres Wpływ warzyw i owoców Substancje bioaktywne 103 • Mikroskładniki 105 • Potas 107 • Błonnik i probiotyki 108 • Sirtuiny 110 Dlaczego przejadanie się skraca życie, a post je wydłuża Kompleksowe uzdrowienie 4. Zasady diety warzywno-owocowej Wskazania Jak długo pościć Składniki diety warzywno-owocowej Indeks i ładunek glikemiczny 135 • Sposób przygoto¬wania 137 • Wielkość porcji 139 • Dodatki 140 • Napoje 140 • Kolejność spożywania potraw 141 • Pokarmy wykluczone z diety 141 Wersje diety warzywno-owocowej Przykładowe menu klasycznej wersji diety warzywno-owocowej 5. Kiedy post (nie) działa? Przeciwwskazania do postu Niezamierzone przerwanie postu Nietolerowane pokarmy Naturalne a przetworzone Wpływ gotowania na bioaktywność pokarmów Głód na poście Lekarstwa Wysoki cholesterol 160 • Leki moczopędne 162 • Obrzęki 163 • Leki przeciwzakrzepowe 163 • Nadciśnienie i cukrzyca 164 • Leki hormonalne 164 • Leki przeciwbólowe 165 • Jakie suplementy wybrać Wypadanie włosów Spadek liczby krwinek białych Powikłania na poście Lewatywa i hydrokolonoterapia Lewatywa - technicznie Nieekologiczne warzywa i owoce Choroby tarczycy a warzywa kapustne Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Niedowaga Okres karmienia piersią Granice wiekowe 6.Przejście do diety pełnowartościowej Najczęstsze błędy 7.Zdrowa dieta pełnowartościowa Dlaczego żywność pochodzenia zwierzęcego może szkodzić Żywienie pełnowartościowe Przykładowe menu diety pełnowartościowej 8.Znaczenie aktywności fizycznej Ruch i post cofają zespół metaboliczny „Spalanie" masy mięśniowej na poście Aktywność fizyczna na co dzień Post, aktywność fizyczna i roślinne polifenole przywracają zdrowie Szlak Nrf2 211 • Autofagia 211 • Czynnik BDNF 212 • Adiponektyna 212 • Sirtuiny 212 • AMPK 212 • PGC-ia 213 9. W zdrowym ciele zdrowy duch. Uzdrowienie duchowe
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 66
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151733 N, 151734 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8843 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fleksitarianizm : zielona kuchnia bez wyrzeczeń / Michalina Dudowicz. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Minęły już czasy, kiedy codziennie na stole musiał się pojawić kawałek mięsa. Jednak dieta wegetariańska, choć coraz bardziej popularna, ze względów zdrowotnych lub po prostu z tęsknoty za niektórymi smakami, nie jest dla każdego. Rozwiązaniem „pomiędzy” jest fleksitarianizm, czyli kuchnia w większości roślinna, jednak dopuszczająca od czasu do czasu produkty pochodzące od zwierząt. Michalina Dudowicz, autorka popularnego profilu na Instagramie inmykitchen_pl, dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z elastycznym sposobem jedzenia – naturalnym i bez wyrzeczeń. W książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i kolacje; makarony, sałatki, tapasy i desery. Jajka sadzone po azjatycku? Placuszki jogurtowe z sosem borówkowym i limonką? Tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą? A może pieczone marchewki z dipem z ricotty? Dzięki tej książce bez trudu skomponujesz fleksitariańskie menu. Elastyczne, pyszne, zdrowe i przede wszystkim łatwe do stosowania! Skusisz się? [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154163 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Wywiad: Jak wytrwać w poście? Uzdrawiająca moc postu Nasz faworyt: post interwałowy 16:8 Wiele odsłon postu Obalamy mity Post a choroby Przegląd: jak post wpływa na organizm Schudnij dzięki przerwom w jedzeniu Pokarmy typy slow-carb: sycą na długo Dieta roślinna: top dostawcy białka Zdrowo i fit - post i ruch Jedz mniej, doceniaj więcej Post interwałowy - wskazówki i porady Zmiana krok po kroku ZDROWE JEDZENIE Z PRZERWAMI ŚNIADANIA Smoothie Pasty do smarowania pieczywa SYCĄCE I POŻYWNE Woda owocowa Przekąski na wilczy apetyt MAŁE POSIŁKI LOW-CARB Orzechowe posypki Tygodniowy plan diety 2000 kalorii Tygodniowy plan diety 1500 kalorii Specjaliści ds. żywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153938 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The plant-based athlete : a game-changing approach to peak performance.
1. Jak zostać sportowcem na diecie roślinnej 2. Zrozumieć potęgę jedzenia: makroelementy, mikroelementy i gęstość kaloryczna 3. Musimy porozmawiać o białku 4. Węglowodany: idealne paliwo dla organizmu 5. Tłuszcz to nie tylko zło 6. Suplementy: czy warto je stosować? 7. Połączmy to wszystko w całość 8. Regeneruj się lepiej, trenuj więcej 9. Uwolnij wewnętrznego sportowca 10. Dzień z życia sportowca na diecie roślinnej
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 46
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153190 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8971 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na stronie redakcyjnej ISBN wydania oryginalnego: 978-3-943996-73-9.
Bibliografia na stronach 287-292. Indeks.
1Trawienie 1.1Wpływ aktywności fizycznej na układ trawienny 2Sport i żywienie 2.1Podstawowe zalecenia żywieniowe 2.2Badania nad zachowaniami żywieniowymi sportowców 2.3.1Podstawowa dieta sportowca na co dzień 2.4Dieta a uwalnianie energii 2.5.1Utlenianie węglowodanów, tłuszczów i białek 2.5.2Dieta sportowa - źródło sprawności dla każdego? 2.6Dostarczanie energii 2.7Rodzaje spalania 2.7.1Przemiany beztlenowe (anaerobowe) 2.8Węglowodany i wysiłek fizyczny 2.8.1Tłuszcze i wysiłek fizyczny 2.8.2Białka i wysiłek fizyczny 2.9Stosunek węglowodanów do tłuszczów jako źródeł energii w sporcie 2.9.1Tłuszcze jako źródło energii 2.9.2Metabolizm w wybranych dyscyplinach sportu 3Węglowodany - superpaliwo dla komórki mięśniowej 3.1Klasyfikacja węglowodanów 3.2Składniki balastowe w diecie sportowca 3.3Zaspokoić głód batonem dla sportowców 3.3.1 Zamiennik lub uzupełnienie: banany 3.4Wykorzystanie spożytych węglowodanów 3.4.1 Opróżnianie żołądka, trawienie, wchłanianie i oksydacja różnych węglowodanów 3.4.2. Wpływ podaży węglowodanów w trakcie wysiłku fizycznego na wydolność 3.5Optymalizacja glikogenu mięśniowego przed zawodami 3.5.1. Żywienie przed zawodami 4Żywienie, trening i regeneracja 4.1Żywienie sportowców zawodowych i wyczynowych 4.2Żywienie w czasie periodyzacji 4.3Struktura blokowa planowania sezonu 5Tłuszcze - szczególne źródło energii 5.1O biochemii tłuszczów 5.2O spalaniu tłuszczu 5.3Dostarczanie tłuszczów z pożywieniem osobom uprawiającym sport 5.4Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dla sportowca 5.5MCT w żywieniu sportowców 5.6L-karnityna 5.7Cholesterol 6Białka - moc nie tylko w sportach siłowych 6.1Struktura chemiczna białek 6.2Funkcje protein 6.3Rezerwy białkowe 6.4Zalecenia dotyczące podaży białek 6.5Cykl glukozowo-alaninowy 6.5.1 Spożycie białka w sporcie 6.6Dygresja: kreatyna i sport 7Mikroskładniki odżywcze i żywienie w sporcie 7.1Witaminy 7.2Antyoksydanty i sport 7.2.1Stres oksydacyjny w sporcie 7.2.2Suplementacja antyoksydantami 7.3Składniki mineralne i pierwiastki śladowe 7.4.1Krytyczne elektrolity i pierwiastki śladowe 7.5Suplementacja 8Praktyki służące osiągnięciu optymalnej masy ciała 8.1Długofalowa redukcja masy ciała 8.2Zbijanie wagi przez osoby niewytrenowane 8.3Zalecane diety odchudzające 8.4Wpływ zbijania wagi na zdrowie 8.5Konsekwencje zbijania wagi dla wydolności fizycznej i psychicznej 8.6Zalecenia żywieniowe w dniu zawodów 9Gospodarka płynowa - czym i jak się nawadniać, uprawiając sport 9.1Regulacja gospodarki wodnej 9.1.1Pocenie się w warunkach wysiłku fizycznego 9.2Gospodarka wodna dzieci i młodzieży 9.2.1Zalecenia dotyczące nawadniania podczas lekcji wychowania fizycznego w szkole 9.3Zalecana dzienna podaż płynów 9.4Wiedza o napojach i zalecenia dotyczące spożywania płynów 9.4.1Zalecenia dla osób uprawiających sport amatorsko i rekreacyjnie 9.4.2Zalecenia dla sportowców wyczynowych 9.5Przegląd wybranych napojów 9.5.1Rozcieńczony sok jabłkowy lub wiśniowy 9.5.2Napoje bezalkoholowe 9.5.3Napoje dla sportowców - napoje izotoniczne 9.5.4Woda mineralna 9.5.5Napoje alkoholowe 9.5.6Inne napoje 10Przestrzeganie dyscypliny żywieniowej w przerwie turnieju i w dniu zawodów 10.1 O optymalnym żywieniu po treningu lub zawodach 11Żywienie w wybranych dyscyplinach sportu 11.1Żywienie koszykarzy 11.2Żywienie piłkarzy nożnych 11.3Żywienie piłkarzy ręcznych 11.4Żywienie zawodników judo 11.5Żywienie zawodników karate 11.6Żywienie kolarzy 11.6.1Żywienie kolarzy wyczynowych 11.6.2Żywienie w kolarstwie amatorskim i rekreacyjnym 11.6.3. „Energia z woreczka" - żele energetyczne 11.6.4 Legendarny placek kolarzy: placek ryżowy 11.7Żywienie pływaków 11.8Żywienie tancerzy sportowych 11.9Żywienie tenisistów ziemnych 11.10Żywienie tenisistów stołowych 11.11Żywienie lekkoatletów - ze szczególnym uwzględnieniem biegów 11.11.1Żywienie i trening lekkoatletów 11.11.2Żywienie zawodników podczas zawodów lekkoatletycznych 11.11.3Żywienie przed rozpoczęciem wysiłku wytrzymałościowego i w jego trakcie 12System Nutrient Timing lvy'ego i Portmana 12.1Podstawy systemu Nutrient Timing 12.2Faza energetyczna 12.3Faza regeneracji 12.4Faza zwiększania masy mięśniowej 12.5Wpływ hormonów na wzrost i rozwój mięśni 12.5.1Kortyzol 12.5.2Hormon wzrostu 12.5.3IGF-1 12.5.4Insulina 12.6Cele NTS w fazie energetycznej 12.7Zalecenia żywieniowe NTS w fazie energetycznej 12.8Zalecenia żywieniowe NTS w fazie zwiększania masy mięśniowej 12.8.1Stosunek węglowodanów i białek w napoju NTS 12.9Zalecenia żywieniowe NTS w fazie wzrostu 12.9.1Optymalizacja metabolizmu białek i rozwoju mięśni 13Budowanie masy ciała i masy mięśniowej w sporcie bez suplementów diety 13.1Zapotrzebowanie na białko w okresie budowy masy mięśniowej 13.2Jadłospisy w okresach budowania masy mięśniowej 14Osteoporoza, sport i żywienie 14.1Czynniki wpływające na przyswajanie wapnia 14.2Sport i aktywność fizyczna 15W praktyce: jadłospisy dla sportowców 15.1Podstawowy jadłospis dla osoby trenującej raz dziennie 15.2Podstawowy jadłospis dla osoby trenującej dwa razy dziennie 16Dieta wegetariańska i wegańska w sporcie 16.1Aspekty zdrowotne 16.2Przydatność diety wegetariańskiej w sporcie 16.3Niedoborowe substancje odżywcze u wegetarian z punktu widzenia sportowca 16.4Zalecenia dla sportowców wegetarian 17Diety bezglutenowe 17.1Substancje balastowe w diecie bezglutenowej
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 39
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148911 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8462 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kawa : instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie / Ika Graboń. - Wydanie III. - Kraków : Otwarte, 2022. - 291, [13] stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronie [301].
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 153890 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The 80/10/10 diet : balancing your health, your weight and your life one luscious bite at a time.
Wyniki mówią same za siebie Niech każdy znajdzie swoją drogę W hołdzie dla T.C. Fry'ego Jesteśmy grubsi (i bardziej chorzy) niż kiedykolwiek Sprzeczne przekazy Nauka o zdrowiu Pułapki myślenia fragmentarycznego Pełnowartościowe produkty - tylko i wyłącznie Zdrowie i dobre samopoczucie to NIE to samo Kontrola wagi: szczyt krótkowzroczności Punkt wspólny dla diety i zdrowia Nasza prawdziwa natura Czy nie jesteśmy mięsożerni? Dowody Więc... Jakimi „żercami" jesteśmy? Czy powinniśmy jeść orzechy, nasiona i inne wysokotłuszczowe rośliny? Jesteśmy owocożerni! Zmysły prawdę ci powiedzą Zdecydowane stanowisko wobec obaw przed owocami Owoce a poziom cukru we krwi Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny To tłuszcz, a nie owoce, powoduje problemy z poziomem cukru we krwi Owoce i chroniczne zmęczenie Owoce i kandydoza Owoce i cukrzyca Owoce i rak Owoce i zgaga Owoce i psucie się zębów Surowa żywność zapewni ci nienaganne zdrowie Obróbka termiczna jedzenia w celu zabicia mikroorganizmów to głupota O co chodzi z tym gotowaniem? Mit o likopenie Korzyści płynące z surowego jedzenia Dokonanie zmiany Objawy „detoksu" - powód do radości Którą drogę wybierzesz? Nasza naturalna dieta: podsumowanie Zrozumienie stosunku kaloronutrientów Wyważone odżywianie „Goldilocks" 80/10/10 dla zdrowia, piękna i energii Długie życie z 80/10/10 Proporcje wprost stworzone dla ludzi Dlaczego procent kalorii? Strzał w dziesiątkę - 80/10/10rv Jak bardzo jest mi po drodze z dietą 80/10/10? Obserwuj własne wskaźniki Spokojnie... Zrobimy to razem Węglowodany - minimum 80% Cukier - odpowiednie dla nas paliwo Rodzaje węglowodanów Dwa obozy węglowodanowe Węglowodany złożone Rafinowane węglowodany proste: śmieciowe jedzenie Owoce: pełnowartościowe węglowodany proste Zostaliśmy stworzeni do jedzenia owoców tropikalnych Białko - maksymalnie 10% Ile białka tak naprawdę potrzebujemy? Oficjalne wytyczne zalecają 10% białka 10% białka obejmuje szeroki margines bezpieczeństwa Sportowcy i kulturyści - 10% to wciąż za wiele Wszystkie pokarmy roślinne zawierają białko Amerykanie spożywają średnio 16% kalorii z białka Niebezpieczeństwa związane ze spożywaniem więcej niż 10% białka Białko tylko z owoców i warzyw Nie ma czegoś takiego, jak niedobór białka Tłuszcz - maksymalnie 10% Ile tłuszczu potrzebujesz? Rola tłuszczów w diecie Rodzaje tłuszczów Ile tłuszczu tak naprawdę jemy? Jedzenie tłuszczu: szkodzi nam, czy nie? Olej to nie jest zdrowa żywność 10% tłuszczów dla zdrowia Kaloronutrientowa huśtawka Wielkie zaskoczenie - witarianie spożywają średnio 60% i więcej tłuszczu! Dlaczego witarianie jedzą tak wiele tłuszczu Co tak naprawdę jedzą witarianie Sałatka o zawartości 75% tłuszczu nie jest niczym niezwykłym! Stabilizacja wagi ciała Czego ludzie nie wiedzą o budowie ciała Jaka ilość tłuszczu w ciele jest zdrowa? Sposoby na zwiększanie masy mięśniowej Utrata lub nabieranie tłuszczu... Właściwy i zły sposób Odwodnienie i masa ciała Cztery przyczyny odwodnienia Czy jesteś odwodniony? Pokonywanie wyzwań związanych z przejściem na surowe odżywianie Ilość kalorii w kęsie Sytość - zaspokajanie głodu i apetytu Zastosowanie 80/10/10 w praktyce Powoli i systematycznie Formuła Jak wiele jawnego tłuszczu? Ile kalorii? Ile jeść Przykładowe plany jadłospisów Sezonowa dostępność produktów Jeśli nie posiadasz wagi Historie sukcesów, osiągniętych dzięki diecie 80/10/10
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 65
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151730 N, 151731 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8842 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 315-350.
1.Szybsze starzenie się 2.Drapanie w gardle 3.Gorzka prawda 4.Resztki zębów w buzi 5.Masło dla ubogich 6.Tajemny składnik 7.Chemia w pożywieniu może zagrażać naszemu zdrowiu
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 247 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 146392 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 140346 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chleb : techniki wypieku, przepisy, wskazówki / Jeffrey Hamelman ; ilustracje i zdjęcia Chiho Kaneko ; [przekład z języka angielskiego: Jakub Kowalczyk]. - Wydanie III. - Warszawa : Buchmann, 2021. - XVII, [1], 477, [1] strona, [16] stron tablic : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Wydanie nowe, uzupełnione.
Bibliografia na stronach 459-460. Indeks.
Przepisy Podziękowania Zmiany w drugim wydaniu Przedmowa – Raymond Calvel Wstęp Część pierwsza SKŁADNIKI I TECHNIKI 1 Przygotowywanie chleba od mieszania po pieczenie 2 Składniki i funkcje 3 Techniki ręcznego wyrabiania ciasta Część druga PRZEPISY I PIECZYWO OZDOBNE 4 Pieczywo na zaczynie zawierającym drożdże 5 Pieczywo na zakwasie 6 Pieczywo żytnie na zakwasie 7 Pieczywo bez zakwaszanej mąki 8 Pozostałe pieczywo 9 Pieczywo plecione i techniki zaplatania 10 Projekty dekoracyjne ANEKS Prowadzenie i rozmnażanie kultury zakwasu Testy reologiczne i analiza mąki Dodatki do mąki Wydajność ciasta Pożądana temperatura ciasta Obliczanie kosztu partii ciasta Tablice przeliczników Przykładowy harmonogram prowadzenia ciasta
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151996 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Feel good : quick and easy recipes for comfort and joy" 2022.
Indeks.
Dobre samopoczucie rodzi się w kuchni W naszych kuchniach dzieje się czasem magia – gdy po ciężkim dniu siadamy do stołu, a zapach gorącej zupy działa jak balsam na duszę, wtedy czujemy, jak naprawdę smakuje szczęście. To jest właśnie alchemia gotowania. Dobre jedzenie potrafi podnieść na duchu, pokrzepić fizycznie i psychicznie, zbliżyć nas do siebie i wprowadzić do domu trochę więcej radości. Melissa Hemsley, popularna brytyjska blogerka kulinarna, zna doskonały sposób na to, by gotowanie i jedzenie sprawiało frajdę – musi być łatwo, szybko, zdrowo i kolorowo. Wystarczy, że otworzysz jej książkę na dowolnej stronie, a od razu poczujesz, że po prostu musisz to ugotować! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154540 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej o autorce: skandynawska gwiazda kulinarna, ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie!
Indeks.
Zakochaj się w ziemniakach! Czy można nie kochać ziemniaków? To jedno z najbardziej dostępnych, przyjaznych dla środowiska, niedrogich i uniwersalnych warzyw. Nuda? Nic podobnego! Wystarczy zajrzeć do książki. Norweska blogerka kulinarna proponuje niemal 100 prostych przepisów, w których ziemniak jest gwiazdą. Okazuje się, że nawet zwykłym ziemniakiem można zaimponować na obiedzie. Można też bez wahania obsadzić go w roli dodatku, przekąski czy nawet… deseru. Ziemniak. Wyznanie miłości to źródło niezliczonych inspiracji i zaskoczeń. Pokochaj ziemniaki, a one odwzajemnią Twoje uczucie! Ina-Janine Johnsen jest najbardziej znana jako autorka bloga Mat på Bordet (Podano do stołu). To tam profesjonalna szefowa kuchni od ponad 10 lat dzieli się przepisami, które są uwielbiane w całej Skandynawii. Opublikowała już kilka bestsellerowych książek kucharskich i codziennie inspiruje ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152853 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The art of fermentation : an in-depth exploration of essential concepts and processes from around the world.
Bibliografia, netografia na stronach 547-560. Indeks.
Rozdział 1. Fermentacja jako siła koewolucyjna Bakterie: nasi przodkowie i partnerzy koewolucyjni Fermentacja i kultura Fermentacja i koewolucja Fermentacja jako zjawisko naturalne Wojna przeciwko bakteriom Kultywowanie świadomości biofilicznej Rozdział 2. Praktyczne korzyści płynące z fermentacji Korzyści i ograniczenia procesu fermentacji Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania żywności sfermentowanej Fermentacja jako strategia oszczędzania energii Niezwykłe smaki fermentacji Rozdział 3. Podstawowe koncepcje i wyposażenie Substraty i społeczności bakteryjne Dzika fermentacja kontra hodowle bakteryjne Środowiska selektywne Ewolucja i sukcesja społeczności Czystość i sterylizacja Zanieczyszczenie krzyżowe Woda Sól Ciemność i światło słoneczne Naczynia do fermentacji Słoiki Garnek Pokrywki do garnków Różne rodzaje garnków Naczynia metalowe Pojemniki plastikowe Naczynia drewniane Canoa Kalabasy i inne owoce jako naczynia do fermentacji Kosze Fermentacja w jamach Wyciskarki Szatkownice do warzyw Narzędzia do ubijania Naczynia do produkcji alkoholu i zawory Lewary wodne i obciąg Butelki i butelkowanie Hydrometry Termometry Prasy do jabłek i winogron Młynki do zboża Parowary Komory inkubacyjne Komory dojrzewalnicze Regulatory temperatury Taśma maskująca i markery Rozdział 4. Fermentacja alkoholowa: miód, wino i cydr Drożdże Miód pitny Roślinne dodatki do miodu: tedż i baälche Miody owocowe i kwiatowe Prosta i krótka fermentacja kontra alkohol wytrawny i leżakowanie Starter ciągły Eliksir miodowo-ziołowy Wino z winogron Cydr i perry Owocowe wina na bazie cukru Napoje alkoholowe na bazie innych skoncentrowanych substancji słodzących Sałatki ze sfermentowanych owoców Fermentacja soków roślinnych Gazowane napoje alkoholowe Dziedzictwo mieszanych źródeł Problemy Rozdział 5. Fermentowane warzywa (i owoce) Bakterie kwasu mlekowego Witamina C i fermentowane warzywa Podstawy kraut-chi Siekanie Sól – solenie na sucho kontra solanka Ubijanie lub wyciskanie warzyw (albo moczenie w solance) Pakowanie Jak długo fermentować? Pleśń i drożdże Które warzywa można fermentować? Przyprawy Kapusta kiszona Kimchi Chińskie kiszonki Hinduskie kiszenie Ostre sosy, relisz, salsa i inne dodatki Himalajskie dania gundruk i sinki Informacje dotyczące fermentowania warzyw bez użycia soli Solanka Ogórki kiszone Grzyby w solance Oliwki w zalewie Marynowana fasolka szparagowa Fermentacja mlekowa w owocach Kawal Dodawanie kultur starterowych do fermentacji warzywnej Płynne formy fermentacji warzywnej: kwas buraczany i kapuściany, sok z kapusty, kaanji i şalgam suyu Tsukemono: japońskie kiszonki Gotowanie warzyw fermentowanych Laphet (fermentowane liście herbaty) Problemy Rozdział 6. Fermentowane kwaśne napoje tonizujące Karbonizacja Piwo imbirowe ze starterem ginger bug Kwas chlebowy Tepache i aluá Mabí (mauby) Kefir wodny (Tibicos) Serwatka jako starter Piwa korzenne Pru Sweet potato fly Nowe smaki Smreka Noni (morwa indyjska) Kombucza: panaceum czy zagrożenie? Przyrządzanie kombuczy Cukierki z kombuczy: nata Jun Ocet Shrub Problemy Rozdział 7. Fermentowanie mleka Surowe mleko: mikrobiologia i polityka Ukwaszanie mleka Jogurt Kefir Viili Inne kultury mleczarskie Roślinne początki kultur mleczarskich Crème fraîche, masło i maślanka Serwatka Ser Serowarstwo przemysłowe kontra wiejskie Mleko, jogurt i sery roślinne Problemy Rozdział 8. Fermentowanie ziaren zbóż i bulw Schematy Moczenie ziaren Kiełkowanie Rejuvelac Kasza Fermentowana owsianka Grysik/polenta Atole agrio Kasza jaglana Kasza z sorgo Congee z ryżu Kasza z czerstwego chleba Kasza ziemniaczana Poi Maniok Południowoamerykański chleb z manioku Fermentowanie ziemniaków Zakwas: przygotowanie i konserwacja Podpłomyki/placki Chleb na zakwasie Kwaśna zupa z mąki żytniej (żur) Ryż sierra Hopper/appam Kiszk i Keckek el Fouqara Fermentowanie ziaren zbóż z innymi rodzajami pożywienia Fermentowanie resztek ziaren (i bulw) Problemy Rozdział 9. Fermentacja piwa i innych napojów alkoholowych na bazie ziaren zbóż Piwa na dzikich drożdżach Tesgüino Piwo z sorgo Merissa (sudańskie piwo z prażonego sorgo Azjatyckie piwa ryżowe Podstawowe piwo ryżowe Makgeolli z batatów Tongba z prosa Sake Słodowanie jęczmienia Naturalnie mętne piwo jęczmienne Piwo z manioku lub ziemniaków Nie tylko chmiel: piwo z innymi ziołami i dodatkami roślinnymi Destylacja Rozdział 10. Hodowanie kultur pleśni Komory inkubacyjne do hodowania pleśni Tempeh Gotowanie z tempeh Hodowanie zarodników tempeh Koji Amazaké Roślinne źródła kultur pleśni Problemy Rozdział 11. Fermentowanie fasoli, nasion i orzechów Sery, pasztety i mleko z fermentowanych nasion lub/oraz orzechów Żołędzie Olej kokosowy Fermentacja kakaowca, kawy i wanilii Spontaniczna fermentacja roślin strączkowych Idli/dosa/dhokla/khaman Acarajé (afro-brazylijskie placki z fermentowanej fasoli czarne oczko) Nasiona soi Miso Zastosowania miso Sos sojowy Fermentowane nuggetsy sojowe: hamanatto i douchi Natto Dawadawa i podobne afrykańskie fermentowane dodatki do potraw Fermentowanie tofu Problemy Rozdział 12. Fermentacja mięsa, ryb i jaj Suszenie, solenie, wędzenie i peklowanie Podstawy peklowania na sucho Solankowanie: wołowina i ozór wołowy peklowane w solance Kiełbasy peklowane na sucho Sos rybny Marynowane ryby Fermentowanie ryb z ziarnami zbóż Filipińskie dania burong isda i balao-balao Japońskie nare zushi Fermentowanie ryb i mięsa w serwatce, kiszonej kapuście i kimchi Fermentowanie jaj Olej z wątroby dorsza Zakopywanie mięsa i ryb Mięso przefermentowane Etyczny wymiar fermentacji mięsa i ryb Rozdział 13. Uwagi dotyczące przedsiębiorstw Utrzymanie stałej jakości i smaku produktów Pierwsze kroki Zwiększanie skali produkcji Przepisy, regulacje i licencje Różne modele biznesowe: przedsiębiorstwa wiejskie, dywersyfikacja i specjalizacja Rozdział 14. Zastosowania fermentacji Niezwiązane z pożywieniem Rolnictwo Bioremediacja Gospodarka odpadami Utylizacja zwłok Sztuka tekstylna i materiały budowlane Produkcja energii Lecznicze zastosowania fermentacji Fermentacja na potrzeby pielęgnacji ciała i aromaterapii Sztuka z wykorzystaniem fermentacji Epilog. Manifest zwolennika odrodzenia kulturowego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151697 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dynia od kuchni : 50 przepisów na jesień / [redakcja: Sylwia Kawalerowicz]. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 143, [1] strona : fotografie ; 23 cm.
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Od rana do wieczora. Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. W książce "Dynia od kuchni" czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152840 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fun dining : prosto i genialnie / Przemysław Klima. - Wydanie I. - Kraków : Znak JednymSłowem, 2024. - 299, [5] stron : fotografie, portrety ; 26 cm.
Indeks.
Fun Dining. Prosto i genialnie Fun dining – tak Przemysła Klima, pierwszy i jedyny w Polsce szef kuchni restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, mówi o tym, co robi w kuchni. Fun dining to radość. Radość łączenia składników i tworzenia zupełnie nowych smaków. Radość eksperymentowania. To satysfakcja, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości. Fun dining to kuchnia prosta i genialna jednocześnie. Dania, które bez trudu przygotujesz w domu, a dzięki oryginalnym połączeniom składników są zupełnie wyjątkowe. To nieoczywiste dodatki, jak olej z koperku o intensywnie zielonym kolorze, warzywny jus czy drożdżowe masło. Drobne tricki, dzięki którym jedzenie staje się niezapomnianym doznaniem. Let’s have fun! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. 155427 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 200-201. Indeks.
PSYCHODIETETYCZNE PODEJŚCIE DO DIETY Wycofanie społeczne a dieta Rezygnacja z wielu produktów Jedzenie na zapas Wprowadź metodę małych kroków Dzielenie jedzenia na dobre i złe Zasada 80/20 Stawiaj sobie realne cele Wprowadzaj spontaniczną aktywność fizyczną Pilnowanie godzin posiłków a nie kalorii Karmienie głodu emocjonalnego ŚNIADANIA Owsianka z gruszką i cynamonem Owsianka malinowa chmurka Owsianka na wypasie Smoothie bowl o smaku mango Leśne smoothie bowl Jaglanka a’la ciasto marchewkowe Jaglanka pinacolada Jaglanka kakaowa z truskawkami Skyrowy bowl Szakszuka Jajecznica w wrapie Bajgiel z pastą jajeczną Bajgiel z camembertem i figą Bajgiel z wędzonym łososiem Bajgiel z grillowanym kurczakiem Ciabatta z kozim serem i burakiem Ciabatta z prosciutto Kanapki z humusem Kanapki z guacamole Kanapka z twarożkiem Kanapka z jajkiem sadzonym Kanapka po włosku Kanapki z pastą z makreli Tosty z pieczarkami i serem Tosty z pesto i mozzarellą Tosty z wędzonym kozim serem Tosty z masłem orzechowym i bananem Tosty z domową nutellą i bananami Twarożek ogórkowo-koperkowy Serek granulowany z dodatkami OBIADY Spaghetti wołowe Makaron z cukinią Makaron ze szparagami Makaron z pieczoną fetą Makaron ruski Makaron z krewetkami Makaron z kurczakiem i cukinią Makaron sojowy ze schabem Makaron ryżowy z tofu Ryż z warzywami i parmezanem Ryż po chińsku Ryż z krewetkami Ryż z kurczakiem i pieczarkami Pęczak z boczniakami Kuskus bowl Szaszłyk wołowy Szaszłyk wieprzowy Schab po hawajsku Schab po góralsku Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami Pieczone w pomarańczach udko z kurczaka Udko z kurczaka pieczone na szparagach podane z ryżem tymiankowym Łosoś pieczony w limonkach Potrawka z dorsza w pomidorach Krewetki z Jackiem Danielsem Krewetki w białym winie Burger z tofu Fishburger Burger z halloumi i ananasem Burger z grillowanym kurczakiem KOLACJE Carpaccio z buraków Melon z prosciutto Brokuł z dodatkami Pyrka z gzikiem Szaszłyk paprykowo-pieczarkowy Fasolka szparagowa z fetą i sezamem Sałatka z pieczonym batatem Sałatka z łososiem i jajkami przepiórczymi Sałatka z grillowanym halloumi Sałatka z tortellini Lawasz z kozim serem Lawasz z wędzonym łososiem Lawasz z wędzonym boczkiem Ciabatta z cheddarem i szynką szwarcwaldzką Ciabatta caprese Bagietka z łososiem Bagietka z serem korycińskim Bagietka z burakiem i fetą Ryż z pieczarkami i cheddarem Ryż z kurczakiem i cukinią Ryż curry ze schabem Ryż z wołowiną Makaron a’la caprese Makaron z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami Makaron z pieczonymi składnikami Kasza gryczana w stylu śródziemnomorskim Krem z zielonych warzyw z mascarpone Krem z białych warzyw z oliwą truflową Krem z czerwonych warzyw Krem z duszonej papryki Krem pomidorowy z mascarpone Krem z kalafiora Krem z duszonej dyni Pieczony kalafior z dipem Pieczone plastry marchewki z dipem Frytki z dyni Pieczona cukinia w parmezanie Stripsy z boczniaka Sałatka z pieczonym tofu Sałatka z wędzonym łososiem Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka z jajkami przepiórczymi Sałatka ze świeżym szpinakiem Placki z cukinii z łososiem Placki z kurczakiem i brokułem Tortilla z awokado i owczym serem Tortilla z łososiem i chrzanem Tortilla z humusem Tortilla z indykiem Domowe nachosy Pizza na tortilli Deser chia Bowl z granolą Jednoporcjowe tiramisu Pieczona owsianka Nocna owsianka cynamonowa Koktajl bananowo-kokosowy Koktajl truskawka-kiwi Koktajl mango Koktajl jagodowy
Sygnatura czytelni BWF: IV I 42
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9046 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności