Gotowanie
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(3)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Biblioteka WB
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(2)
Autor
Bernat Joanna Barbara (1986- )
(1)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(1)
Kowalczyk Bartosz
(1)
Nowakowski Przemysław (architektura)
(1)
Walczak Karol (1987- )
(1)
Zdrowicka-Wawrzyniak Magdalena
(1)
Łuszczykiewicz Piotr (1964- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2037)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Gotowanie
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(952)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(872)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(759)
Technika
(741)
Konstrukcje budowlane
(726)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Piłka nożna
(672)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(636)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(612)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(507)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(494)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Przedsiębiorstwo
(466)
Internet
(464)
Modele matematyczne
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(428)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kulinaria
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej o autorce: skandynawska gwiazda kulinarna, ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie!
Indeks.
Zakochaj się w ziemniakach! Czy można nie kochać ziemniaków? To jedno z najbardziej dostępnych, przyjaznych dla środowiska, niedrogich i uniwersalnych warzyw. Nuda? Nic podobnego! Wystarczy zajrzeć do książki. Norweska blogerka kulinarna proponuje niemal 100 prostych przepisów, w których ziemniak jest gwiazdą. Okazuje się, że nawet zwykłym ziemniakiem można zaimponować na obiedzie. Można też bez wahania obsadzić go w roli dodatku, przekąski czy nawet… deseru. Ziemniak. Wyznanie miłości to źródło niezliczonych inspiracji i zaskoczeń. Pokochaj ziemniaki, a one odwzajemnią Twoje uczucie! Ina-Janine Johnsen jest najbardziej znana jako autorka bloga Mat på Bordet (Podano do stołu). To tam profesjonalna szefowa kuchni od ponad 10 lat dzieli się przepisami, które są uwielbiane w całej Skandynawii. Opublikowała już kilka bestsellerowych książek kucharskich i codziennie inspiruje ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152853 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Waldemar Kuligowski Zgniły pochrzyn i święte psy. Kształtowanie się antropologicznej refleksji nad jedzeniem jako praktyką kulturową Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak Gotowanie na ekranie. Słów kilka o nieustającej popularności programów kulinarnych w telewizji Dominika Narożna Co jeść? - telewizyjne audycje na temat żywienia. Studium przypadku Magdalena Szulc Cooking is the new black, czyli przepis na najmodniejszy post w blogosferze Marta Miaskowska Wideo w mediach społecznościowych - substytut relacji międzyludzkich czy nowa rzeczywistość? Ramona Ślusarczyk, Katarzyna Kopecka-Piech Instagram jako technologia intruzywna i „epistemiczna tapeta”. Mediatyzacja życia codziennego w obszarze tzw. zdrowego odżywiania Sebastian Latocha Retoryka zdrowia. Jedzenie i magia na łamach „Mens Health”. Portret (z negatywu) samopoczucia współczesnego mężczyzny Robert Grochowski Zasady i normy przekazu komunikatu reklamowego środków spożywczych (żywieniowych) a prawa człowieka Bartosz Kowalczyk Wielki głód albo jak smakuje ludzka wątroba Samanta Kowalska Kuchnia smaków przyprawiona paragrafem. Ochrona dziedzictwa kulinarnego - wybrane aspekty prawnomiędzynarodowe Paulina Wiśniewska Moda na gotowanie w kontekście problematyki konsumpcjonizmu, głodu na świecie, zatruwania żywności i cierpienia zwierząt hodowlanych - jako wyzwań z zakresu bezpieczeństwa społecznego współczesnego świata Michał Jarnecki W pogoni za tożsamością lub jej iluzją w turystyce kulinarnej. Kuchnia a tożsamość narodowa Arkadiusz Bednarczuk Muzeum sztuki kulinarnej jako medium pamięci zbiorowej Barbara Borzyszkowska (Koszela) W nurcie kulinarnej festiwalizacji kultury na przykładzie imprezy plenerowej - Imieniny Borowej Ciotki w Zagrodzie Styp-Rekowskich w Płotowie Alina Werochowska Kaszubskie tradycje kulinarne - medialny zamęt, czy udane próby ich ocalenia Justyna Kubik Kulinaria a rozrywka społeczności lokalnych - na podstawie lokalnego przekazu medialnego Karol Walczak Wizerunek ludowego jedzenia na przykładzie wybranych przekazów medialnych Piotr Łuszczykiewicz O liryczności jedzenia (od antycznej Grecji do peerelowskiej Polski) Eliza Gajzler Z umiarem o umiarze. Kilka uwag Ignacego Krasickiego o jedzeniu i piciu Juliusz Grzybowski O niecodziennych zwyczajach kulinarnych tebańskich kobiet - wstępne rozpisanie problemu
Sygnatura czytelni BMW: IX M 47 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14780 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 301-310.
Architektura i ergonomia kuchni domowych Rola prac i przestrzeni kuchennych w życiu codziennym Funkcjonowanie gospodarstw domowych i organizacja pracy w kuchni Na tle przemian społecznych Rola ognia w życia czlowieka Praktyczne i symboliczne znaczenie ognia Dawne i współczesne techniki rozpalania ognia Technika grzewcza bez ognia Racjonalna i naukowa organizacja prac domowych oraz kuchennych Początki społeczne go podziału pracy Zróżnicowanie starożytnych gospodarstw domowych Przemiany w średniowiecznych gospodarstwach domowych Prowadzenie domu i kuchni w czasach nowożytnych Zróżnicowanie prowadzenia gospodarstw domowych w XIX wieku Prace domowe i udogodnienia zewnętrzne w XIX wieku Początki naukowej organizacji pracy w kuchniach domowych Rola ruchów i organizacji kobiecych w przemianach gospodarstw domowych Naukowe propozycje usprawnienia prac domowych w r. połowie XX wieku Naukowa organizacja gospodarstw domowych po II wojnie światowej Powojenne badania nad procesami pracy w kuchni i formułowanie kryteriów projektowych Tendencie przemian współczesnych gospodarstw domowych Ergonomia współczesnych kuchni Gospodarstwa domowe i odżywianie się w przyszłości Kulturowe aspekty przygotowywania i spożywania posiłków oraz ich wpływ na kształtowanie przestrzeni kuchennych Żywienie w czasach prehistorycznych Przygotowywanie i wspólne spożywanie posiłków w starożytności Zwyczaje kulinarne i etykieta przy stole w średniowieczu Nowe potrawy i sposoby ich podawania w czasach nowożytnych .warunki żywieniowe w r. połowie XIX wieku .Gastronomia ,,przemysłowa" wXIX wieku i jej wpłw na zwyczaje żywieniowe Posiłki domowe w z. połowie XIX i na początku XX wieku uprzemysłowienie produkc ji spożywczej Kultura żywienia w XX wieku i jej wpływ na funkcjonowanie współczesne j kuchni Historyczne zmiany form i wyposażenia mieszkań oraz ich wpływ na kształtowanie przestrzeni kuchennych Formy zamieszkiwania oraz sposoby przygotowywania posiłków w prehistorii i starożytności Pierwotne formy zamieszkiwania Domostwa i przestrzenie kuchenne w starożytności Typy zabudowy mieszkaniowej i przestrzenie kuchenne w średniowieczu (V_XV w.) Miejskie budynki mieszkalne Budynki mieszkalne na wsi . Warunki przygotowywania potraw w średniowieczu Typy domów i kuchnie w czasach nowożytnych (XVI-r. połowa XIX w.) Domy arystokratów i mieszczan Kuchnie w domach miejskich Domy na wsi Kuchnie wiejskie Typy domów, mieszkań i kuchni (XlX_początek xx wieku) r. Warunki mieszkaniowe w miastach w r. połowie XIX w. Zróżnicowanie funkcjonalne budynków mieszkalnych w z. polowie XIX wieku Kuchni e w różnych typach zabudowie mieszkaniowe j w XIX wieku Forma i struktura mieszkań na początku Xx wieku .Zmiany w kuchniach miejskich i wiejskich Zmiany formy współczesnych mieszkań i kuchni Mieszkania i kuchnie okresu międzywojenne go Nowe mieszkania w miastach Racjonalizacia funkcjonalno-techniczna kuchni w dworach ziemiańskich Pierwsze kuchnie ,,laboratoryjne" Popularyzacja modelu ,,laboratoryjnego" Kuchnie szwedzkie, amerykańskie i polskie Mieszkania i kuchnie w okresie po II wojnie światowej Budownictwo mieszkaniowe w polskich miastach Budownictwo mieszkaniowe na wsiach Formy i wyposażenie kuchni Przemiany technologiczne w kuchni domowej i ich wpływ na komfort pracy obróbka termiczna żywności Najstarsze paleniska Wyspecjalizowany sprzęt do gotowania - murowane bloki kuchenne Paleniska obudowane * piece i kominki wpływ otwartych palenisk na ludzi i warunki mieszkaniowe Rola otwartych palenisk w kształtowaniu przestrzeni pracy w kuchniach Dodatkowe wyposażenie palenisk Zagrożenie pożarowe stwarzane przez otwarty ogień i sposoby zapobiegania mu Pierwsze kuchnie z zamkniętym paleniskiem . Murowane, żelazne i żeliwne kuchnie węglowe Pierwsze kuchenki naftowe, gazowe i elektryczne Współczesne kuchenki gazowe i elektryczne oraz inne urządzenia strefy obróbki termicznej Przechowywanie żywności Sposoby przechowywania żywności do końca XVIII wieku Efektywniejsze przechowywanie żywności w XIX i XX wieku Specjalne sposoby przechowywania żywności Przechowywanie żywności w z. połowie XX wieku Przechowywanie przetworzonej i mrożonej żywności w gospodarstwach domowych Zaopatrzenie gospodarstw domowych w wodę Rola wody pitnej w życia ludzi Pozyskiwanie wody w przeszłości Pobór wody we współczesnych kuchniach Zużycie wody - woda szarai wirtualna Urządzenia w strefie mokrej w kuchni Usuwanie i utylizacia odpadków, śmieci oraz ścieków odpady i ścieki w prehistorii oraz w starożytności Usuwanie i powtórne wykorzystanie odpadów w średniowieczu I w czasach nowożytnych Usuwanie nieczystości w XIX i XX wieku Intensywna ,,produkcji' odpadów i ścieków w gospodarstwach domowych w XX i XXI wieku oraz sposoby utylizacji Meble i sprzęty pomocnicze w kuchni Meble kuchenne Wyposażenie kuchni do początku XX wieku Standaryzacia wyposażenia kuchennego przed ll wojną światową Powojenna normalizacja mebli kuchennych Komfort użytkowani a typowych (modułowych) mebli kuchennych sprzęt pomocniczy w kuchni Sprzęt do obróbki termicznej żywności Naczynia kuchenne Narzędzia i urządzenia kuchenne do prac przygotowawczych i pomocniczych Urządzenia mechaniczne i elektryczne sprzęt niezwiązany Z przygotowywaniem posiłków Udogodnienia techniczne i organizacyjne w kuchni Rola techniki w usprawnieniu pracy w gospodarstwie domowym Programowanie pracy w domu Udogodnienia techniczne a subiektywne poczucie komfortu zamieszkiwania
WE1218n
Sygnatura czytelni BWB: VII E 56
Sygnatura czytelni BMW: XI Ą 127 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WB
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B 5104 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 146636 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności