Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(11)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(10)
Dostępność
dostępne
(9)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(11)
Autor
Ullenka
(2)
Bell Susan (fotograf)
(1)
Bernat Joanna Barbara (1986- )
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Hamelman Jeffrey (1951- )
(1)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(1)
Kaftan Bartłomiej
(1)
Kaneko Chiho
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Klima Przemysław
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Minta Karolina
(1)
Pyszczuk Barbara
(1)
Roden Claudia (1936- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Temat
Przepisy kulinarne
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Chleb
(1)
Choroby nerek
(1)
Dieta z ograniczeniem białka
(1)
Dieta z ograniczeniem soli
(1)
Dynia
(1)
Gotowanie
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Pieczywo
(1)
Podróże
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Potrawy
(1)
Przewlekła choroba nerek
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Ziemniaki
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(9223)
Podręcznik
(6429)
Artykuł z czasopisma naukowego
(4285)
Materiały konferencyjne
(3483)
Artykuł z czasopisma fachowego
(2411)
Książka kucharska
(-)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(2236)
Poradniki
(2044)
Podręczniki
(1680)
Opracowanie
(1620)
Praca zbiorowa
(1427)
Monografia
(1426)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(966)
Poradnik
(935)
Przewodnik turystyczny
(899)
Encyklopedie
(623)
Wydawnictwa popularne
(571)
Dane statystyczne
(520)
Ćwiczenia i zadania
(505)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(441)
Słowniki terminologiczne
(415)
Normy
(378)
Czasopismo fachowe
(327)
Raport z badań
(323)
Materiały pomocnicze
(253)
Dokumenty elektroniczne
(247)
Publikacja bogato ilustrowana
(244)
Biografia
(238)
Czasopismo polskie
(228)
Tablice i wzory
(208)
Bibliografie
(190)
Słowniki angielsko-polskie
(184)
Powieść
(177)
Czasopismo naukowe
(169)
Albumy
(166)
Słowniki polskie
(165)
Materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(153)
Księgi pamiątkowe
(152)
książka elektroniczna (CD-ROM)
(148)
mapy
(137)
Słowniki polsko-angielskie
(134)
kaseta dźwiękowa
(130)
Słowniki wielojęzyczne
(101)
Powieść obyczajowa
(98)
Słowniki biograficzne
(93)
Antologia
(92)
Publicystyka polska
(89)
Encyklopedie angielskie
(80)
Słowniki niemiecko-polskie
(79)
Informatory
(76)
Rozprawa doktorska
(73)
Encyklopedie polskie
(71)
Poradniki dla nauczycieli
(70)
Instrukcja
(67)
Czasopismo techniczne
(61)
Pamiętniki polskie
(58)
Podręczniki dla szkół średnich
(57)
Słowniki polsko-niemieckie
(57)
Źródła historyczne
(55)
Kryminał
(52)
Atlasy geograficzne
(51)
Słowniki rosyjsko-polskie
(51)
Informator
(50)
Księga pamiątkowa
(47)
Mapy turystyczne
(47)
Ćwiczenia i zadania dla szkół zawodowych
(46)
grafika
(45)
Atlasy anatomiczne
(44)
Bibliografia narodowa polska
(44)
Case study (studium przypadku)
(44)
Pamiętniki i wspomnienia
(44)
Powieść polska
(44)
Czasopismo akademickie
(43)
Encyklopedia
(42)
Mowy polskie
(40)
Słownik
(40)
Czasopisma polskie
(39)
Mapy
(39)
Słowniki polsko-rosyjskie
(39)
Bibliografia zawartości czasopism
(38)
Przepisy kulinarne
(37)
Czasopisma naukowe polskie
(36)
Powieść amerykańska
(36)
Ćwiczenia laboratoryjne
(33)
Regulaminy
(32)
Relacja z podróży
(32)
Słownik terminologiczny
(32)
Słowniki angielskie
(32)
Esej
(30)
Kalendarium
(30)
Bibliografia
(29)
Sprawdziany i testy
(29)
Słowniki francusko-polskie
(29)
Wywiad dziennikarski
(29)
Reportaż
(28)
Katalogi
(27)
Thriller
(27)
Ćwiczenia i zadania dla szkół średnich
(26)
Film edukacyjny
(25)
Księga abstraktów
(25)
Czasopisma ekonomiczne polskie
(24)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(10)
Medycyna i zdrowie
(3)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce. Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią. Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc. Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą? [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153127 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chleb : techniki wypieku, przepisy, wskazówki / Jeffrey Hamelman ; ilustracje i zdjęcia Chiho Kaneko ; [przekład z języka angielskiego: Jakub Kowalczyk]. - Wydanie III. - Warszawa : Buchmann, 2021. - XVII, [1], 477, [1] strona, [16] stron tablic : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Wydanie nowe, uzupełnione.
Bibliografia na stronach 459-460. Indeks.
Przepisy Podziękowania Zmiany w drugim wydaniu Przedmowa – Raymond Calvel Wstęp Część pierwsza SKŁADNIKI I TECHNIKI 1 Przygotowywanie chleba od mieszania po pieczenie 2 Składniki i funkcje 3 Techniki ręcznego wyrabiania ciasta Część druga PRZEPISY I PIECZYWO OZDOBNE 4 Pieczywo na zaczynie zawierającym drożdże 5 Pieczywo na zakwasie 6 Pieczywo żytnie na zakwasie 7 Pieczywo bez zakwaszanej mąki 8 Pozostałe pieczywo 9 Pieczywo plecione i techniki zaplatania 10 Projekty dekoracyjne ANEKS Prowadzenie i rozmnażanie kultury zakwasu Testy reologiczne i analiza mąki Dodatki do mąki Wydajność ciasta Pożądana temperatura ciasta Obliczanie kosztu partii ciasta Tablice przeliczników Przykładowy harmonogram prowadzenia ciasta
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151996 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej o autorce: skandynawska gwiazda kulinarna, ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie!
Indeks.
Zakochaj się w ziemniakach! Czy można nie kochać ziemniaków? To jedno z najbardziej dostępnych, przyjaznych dla środowiska, niedrogich i uniwersalnych warzyw. Nuda? Nic podobnego! Wystarczy zajrzeć do książki. Norweska blogerka kulinarna proponuje niemal 100 prostych przepisów, w których ziemniak jest gwiazdą. Okazuje się, że nawet zwykłym ziemniakiem można zaimponować na obiedzie. Można też bez wahania obsadzić go w roli dodatku, przekąski czy nawet… deseru. Ziemniak. Wyznanie miłości to źródło niezliczonych inspiracji i zaskoczeń. Pokochaj ziemniaki, a one odwzajemnią Twoje uczucie! Ina-Janine Johnsen jest najbardziej znana jako autorka bloga Mat på Bordet (Podano do stołu). To tam profesjonalna szefowa kuchni od ponad 10 lat dzieli się przepisami, które są uwielbiane w całej Skandynawii. Opublikowała już kilka bestsellerowych książek kucharskich i codziennie inspiruje ponad 100 tysięcy obserwujących na Instagramie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152853 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dynia od kuchni : 50 przepisów na jesień / [redakcja: Sylwia Kawalerowicz]. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 143, [1] strona : fotografie ; 23 cm.
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Od rana do wieczora. Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. W książce "Dynia od kuchni" czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152840 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fun dining : prosto i genialnie / Przemysław Klima. - Wydanie I. - Kraków : Znak JednymSłowem, 2024. - 299, [5] stron : fotografie, portrety ; 26 cm.
Indeks.
Fun Dining. Prosto i genialnie Fun dining – tak Przemysła Klima, pierwszy i jedyny w Polsce szef kuchni restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, mówi o tym, co robi w kuchni. Fun dining to radość. Radość łączenia składników i tworzenia zupełnie nowych smaków. Radość eksperymentowania. To satysfakcja, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości. Fun dining to kuchnia prosta i genialna jednocześnie. Dania, które bez trudu przygotujesz w domu, a dzięki oryginalnym połączeniom składników są zupełnie wyjątkowe. To nieoczywiste dodatki, jak olej z koperku o intensywnie zielonym kolorze, warzywny jus czy drożdżowe masło. Drobne tricki, dzięki którym jedzenie staje się niezapomnianym doznaniem. Let’s have fun! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. 155427 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fast food na zdrowo w 15 minut / Marta Maciurzyńska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal 2023. - 253, [3] strony : fotografie, 24 cm.
Zdrowy fast food? To możliwe! Lubisz fast foody, ale zależy ci na zdrowym odżywianiu? Tęsknisz za daniami i przekąskami, na które nie ma miejsca w codziennej diecie? Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, przychodzi z pomocą! W tej książce pokaże ci, jak przygotować fast foody w wersji, którą możesz jeść zdecydowanie częściej. Znajdziesz tu ponad 100 prostych i szybkich przepisów na burgery, kebaby, pizzę, zapiekanki, nuggetsy oraz inne popularne poprawy, które są równie pyszne, a zdrowsze i mniej kaloryczne niż ich tradycyjne wersje. Nie musisz skręcać do drive-through ani zatrzymywać się przy budce – wystarczy kilka prostych składników i kwadrans w kuchni. Szybko, zdrowo, smacznie. I bez wyrzutów sumienia! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 154539 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta w chorobach nerek przed dializą / dr Barbara Pyszczuk. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2022. - 174, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy.
Bibliografia na stronach 173-[175].
Dla pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (PChN) przed dializą, ale także dla rodziny, opiekunów oraz dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla chorych.
Choroby nerek – ciche, zabójcze tsunami Co skłoniło mnie do napisania książki dla pacjentów w okresie predializy i dlaczego ta publikacja jest potrzebna? Ocena żywienia pacjentów z PChN i wnioski z badań Co zawiera książka Raport z Ogólnopolskiego Badania Pacjentów Nefrologicznych 13 Przewlekła choroba nerek Czynniki ryzyka wystąpienia PChN Badania profilaktyczne w kierunku PChN Zalecenia dietetyczne dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego Cele leczenia żywieniowego osób z PChN O czym pacjent powinien wiedzieć – wskazówki dotyczące spożycia składników pokarmowych w zależności od stopnia zaawansowania choroby nerek Kaloryczność diety Węglowodany w diecie Tłuszcze w diecie Białko w diecie Potas w diecie Fosfor w diecie Sód w diecie Płyny Zalecane spożycie witamin Podsumowanie zaleceń dietetycznych dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego Talerz żywieniowy dla osób z PChN Podział talerza żywieniowego Praktyczne zagadnienia dotyczące wyboru produktów Zamiana produktów Jak ułożyć i kontrolować plan żywieniowy? Układanie diety nerkowej Etapy tworzenia planu żywieniowego Gdzie szukać znaczących ilości białka, fosforu, potasu i sodu? Jak ustalić dobowe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe? Schemat posiłków dla przykładowej pacjentki Twój indywidualny plan żywieniowy Przepisy Śniadania Zupy Dania główne Pasty Coś na słodko Napoje Sosy i mieszanki ziołowe Fleksitarianizm Dieta fleksitariańska Fleksitariański tygodniowy jadłospis z przepisami kulinarnymi Miary gospodarcze (jednostki miar kuchennych) Wizualne wskazówki do kontroli porcji
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152120 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Przepisy śródziemnomorskie.
Indeks.
Claudia Roden przez ostatnie 40 lat napisała ponad 20 książek kulinarnych. Otworzyła przed nami podwoje cudownego świata oliwy z oliwek, syropu z granatów czy harissy z płatkami róż, na zawsze odmieniając podejście do gotowania i jedzenia. W nowym zbiorze przystępnych przepisów dzieli się wspomnieniami ze swojego pełnego podróży życia. Prezentuje różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich potraw – nieskomplikowanej, cudownej kuchni słońca, która powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. Przepisy Claudii Roden to szeroki wachlarz smaków od bardzo łagodnych przez wyraziste, słodko-kwaśne i słodko-słone, aż po bogatsze i niezwykle ostre. W swoich potrawach często używa czosnku, oliwy z oliwek, cytryn i pomidorów. Nie stroni od sardeli, pancetty, kasztanów i papryczek chili. Czasem doprawia swoje dania winem i mocniejszymi alkoholami, a czasem wodą różaną czy syropem z grantów. Aromat wzbogacają czosnkowe lub ziołowe oliwy, kremy orzechowe, jogurt z sokiem cytryn lub pastą tahini. Sama autorka pisze: „Skupiłam się na nieskomplikowanych potrawach, które byłam w stanie przygotować sama. Jak większość z nas, nie miałam ochoty spędzać w kuchni długich godzin – wolałam cieszyć się towarzystwem przyjaciół. Pragnęłam sprawić im przyjemność i liczyłam, że uda mi się ich oczarować. Niektórzy z zasiadających przy moim stole gości mieli tyle lat co ja, inni byli w wieku moich dzieci albo wnuków. Wielu było wegetarianami, niektórzy weganami, jeszcze inni mieli nietolerancję glutenu albo laktozy. Brałam to oczywiście pod uwagę przy planowaniu menu, co znalazło odzwierciedlenie w zebranych w książce przepisach.” [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152928 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154121, 153967 N (2 egz.)
Książka
W koszyku
Zielony sekret zdrowia : uzdrawianie przez roślinne gotowanie / autorka bloga Ullenka. - Wydanie drugie. - Warszawa : Luna, 2023. - 374 strony : ilustracje ; 25 cm.
Choroba jako klucz do zmiany Droga do świadomości Jak działa umysł? Jak działa ciało? Skąd się biorą choroby? Bezśluzowy styl życia na ratunek Obalamy MITY żywieniowe Zasada kontra kwas 5 głównych błędów żywieniowych ludzkości Oznaki oczyszczania i jak sobie z nimi radzić Na czym polega Candida Zielony Sekret Zdrowia Wstęp do przepisów Mąka kiełkowana Mąka z pestek melona Płatki z siemienia lnianego Jajo bez kury (zamiennik jaja w kotletach, wypiekach) Ekspresowa bułka tarta (bez bułki) Kiełkowany zakwas gryczany Ciasto uniwersalne Ciasto naleśnikowe Mleko z pestek melona Mleko migdałowe Mleko bananowe Śmietanka kokosowa Granola Jabłka cynamonowe Ullenkowa wege-tta Bulion warzywny Bulion japoński (ramen) Passata Sosy na bazie warzyw i pestek Sos pomidorowy do pizzy Wegeśmietana Sospesto Sos a la boloński Domowy sos „sojowy Sos biały a la beszamel Guacamole Guacamole fit Sos daktylowy Dip mango Winegret Ziołowy Słodko-kwaśny Czosnkowy Tahini Zielony majo-bez Majo-bez naturalny Chleb NiePowszedni Płaski chleb z mąki kiełkowanej Kiełkowany chleb zakwaszany Podpłomyki z czarnuszką Płaskie chleby na zakwasie z ogórków Ullenkowy szybki chleb Chleb warzywny Tortille gryczano-dyniowe Placki gryczano-cukiniowe Paluchy z kaszy gryczanej Chleb z gryki na dobre nawyki Kanapki z pastą z cukinii i marchewki Kanapki z pastą z bakłażana i czosnku Soki i koktajle Woda arbuzowa Balans Spokój Odporność Zielony Sekret w Soku Witalność Radość Koktajl króla/królowej, czyli czas wziąć życie we własne ręce Słońce tropików Zielony Sekret w Koktajlu Jagodowa przygoda Koktajl popołudniowy Owocowe śniadania Bananowa owsianka z jabłkami Bananowa owsianka z karmelem Owocowe płatki z mlekiem Owsianka bez owsianki Obiady i kolacje Curry z batata Ratatouille Miska Zielony Sekret Frytki z batatów Pieczona dynia piżmowa Batat z farszem pieczarkowym Batat ze szpinakiem Marchewka z groszkiem Makaron warzywny Makaron z dyni piżmowej w sosie Spaghetti z pieca, ekspresowe Łódeczki bolońskie Pizza z kalafiora Pizza na gryczanym spodzie Pizza „ni z gruszki, ni z pietruszki" Klopsiki z soczewicy kiełkowanej Klopsiki z komosy ryżowej Burgery z boczniakami Miniburgery z jackfruitem Gryczane nuggetsy Zapiekanka z bakłażana Jackfruit kebab na sałacie Schaboczniak Warzywa po azjatycku Czarodziejskie placuszki warzywne Ptysio-burgery z cukinią Kaszotto z gryki Kaszotto z komosy ryżowej Tarta szpinakowo-szparagowa U-lasagne Sałatki, czyli szybkie dania bez gotowania Mądrość Uważność Pasja Przygoda Przyjaźń Czułość Miłość Radość Talerz Zielony Sekret Energia Zupy Kokosowa z limonką Curry z jackfruitem Ullenkowa gulaszowa Ullenkowa pomidorowa z makaronem cukiniowym Krem z batatów z imbirem Ullenkowy ramen Tajska curry z dynią Potrawy tradycyjne Żurek na zakwasie z gryki kiełkowanej Kiełbasa słonecznikowa bez pieczenia Seleryba Barszcz z pomarańczami Ullenkowe trójkątne pierogi z kapustą (albo U-szka) Krokiety z grzybami Łazanki, czyli kluski z makiem prosto z Podlasia Sałatka jarzynowa z majo-bezem Piernik staropolski Biały makowiec bez pieczenia Mazurek czekoladowy Jabłecznik z masą makową Podwieczorki Domowe karmelki Deser chia Bananowe koreczki Bananowe ciasto ratunkowe Ekspresowe brownie (RAW) Tarta jabłkowa Ciasteczka sezamowe Pieczone racuchy z jabłkami Wege kru-fka Czeko-nie-lada RAW Lody śmietankowe Deser lodowy Cykoriówka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154087 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sałatki zdrowe i kolorowe. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 158, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Improwizacja na talerzu Sałatki wegetariańskie Sałatki z mięsem Sałatki z rybami i owocami morza Sałatki z makaronem, kaszą, ryżem Sałatki owocowe
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152386 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności