Leczenie dietą
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(8)
tylko na miejscu
(8)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(9)
Biblioteka Międzywydziałowa
(2)
Biblioteka WWFiF
(6)
Autor
Aggarwal Monica
(1)
Bergiel Anna
(1)
Bożek Dagmara (1986- )
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Citak Musa (1975- )
(1)
DiMenna Ann
(1)
Ehret Arnold (1866-1922)
(1)
Ehret Arnold (1866-1922). Tak mówi żołądek
(1)
Ehret Arnold (1866-1922). Tragedia ludzkiego żywienia
(1)
Jessa Justyna
(1)
Kaszkur Zuzanna
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
LaMantia Jean (1967- )
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Pfeiffer Franziska
(1)
Pielichowska Małgorzata
(1)
Pyszczuk Barbara
(1)
Rao Jyothi
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Sandmann Friedrich-Karl
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szumacher Ewa
(1)
Tessmer Kimberly A. (1964- )
(1)
Trybulska Aneta
(1)
Wilczewska Agnieszka (lekarka)
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Ziemska Beata
(1)
Żywina Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(12)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Odbiorca
Dietetycy
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Temat
Budownictwo
(2411)
Zarządzanie
(2036)
Matematyka
(1929)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1791)
Leczenie dietą
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(952)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(931)
Automatyka
(916)
Język angielski
(871)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(759)
Technika
(740)
Konstrukcje budowlane
(726)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Piłka nożna
(672)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(636)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(612)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(589)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(566)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Produkcja
(517)
Materiałoznawstwo
(516)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(506)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(494)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(467)
Psychologia
(467)
Szkolnictwo wyższe
(466)
Przedsiębiorstwo
(465)
Internet
(464)
Modele matematyczne
(464)
Metale
(462)
Nauka
(455)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(428)
Mechanika budowli
(424)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Gatunek
Poradnik
(9)
Podręcznik
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Jadłospis
(1)
Książka kucharska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(13)
Kulinaria
(2)
Psychologia
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Nowe metody uzdrawiania. W poszukiwaniu alternatywnych metod leczenia Ciało w ogniu. Niezwyciężona młodość. Jaki wpływ na funkcjonowanie systemu odpornościowego mają nasze wybory W poszukiwaniu równowagi. Równowaga wewnętrzna, stabilność, homeostaza. Zaburzenia równowagi a stan zapalny Jak córka uratowała mi życie. Historia dr Aggarwal. Jak choroba zmienia życie Co oznacza być lekarzem. Historia dr Jyothi Rao. Medycyna konwencjonalna a medycyna holistyczna Kryzys. Zaburzenie równowagi wywołuje stres i stan zapalny. System immunologiczny a współczulny układ nerwowy Jak powstaje choroba przewlekła. Co twoje ciało mówi o chorobie i czynnikach ryzyka. Rak, cukrzyca, cholesterol, choroby serca Co żyje w naszych jelitach. Jak działają jelita. Mikroorganizmy, układ odpornościowy, stany zapalne Zdrowe jelita. Dieta eliminacyjna. Detoksykacja Jedzenie jako lekarstwo. Warzywa, rośliny strączkowe, węglowodany. Fitozwiązki, mikrobiom, stan zapalny Zdrowe tłuszcze. Orzechy, nasiona, awokado. Oleje roślinne Zioła i przyprawy. Przyprawy lecznicze. Twoje szafki kuchenne są wypełnione pradawnymi aromatycznymi przeciwzapalnymi lekami Woda. Woda - esencja życia. Cudowne właściwości wody Sen. Cudowne właściwości snu. Sen, stres, metabolizm, hormony, detoksykacja Połączenie umysł-ciało. Uwolnij uzdrawiającą moc wyciszonego umysłu. Asany, pranajama, medytacja Euforia z aktywności fizycznej. Aktywność fizyczna jako środek zaradczy. Ruch a zdrowie Korzyści zdrowotne postu. Jak zresetować układ odpornościowy. Post, ćwiczenia i metabolizm Optymizm. Optymizm a zdrowie. Jak zostać optymistą Regeneracja. Dieta, zabawa, sen. Jak przywrócić homeostazę
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 74
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9027 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii Podstawowa przemiana materii – PPM (Basal Energy Expenditure – BEE) Ponadpodstawowa przemiana materii Całkowita przemiana materii. Całkowity wydatek energetyczny (Total Energy Expenditure – TEE Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu Gospodarka wodna w organizmie Równowaga kwasowo-zasadowa Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu Węglowodany Budowa i podział Cukry proste – monosacharydy Węglowodany złożone Rola węglowodanów przyswajalnych Trawienie i wchłanianie węglowodanów Metabolizm węglowodanów Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych Zapotrzebowanie na węglowodany Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe Tłuszcze Budowa i podział tłuszczów Tłuszcze właściwe Woski Tłuszcze złożone Sterole Rola tłuszczów w organizmie człowieka Trawienie i wchłanianie tłuszczów Metabolizm tłuszczów Tłuszcze pożywienia Zapotrzebowanie na tłuszcze Białka Budowa białek Podział i charakterystyka białek Struktura białek Właściwości białek Rola i przemiany białek w organizmie człowieka Trawienie i przyswajanie białek Metabolizm białek Biosynteza białek Źródła białek Wartość odżywcza białek Zapotrzebowanie na białko Witaminy Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Składniki mineralne Makropierwiastki Mikropierwiastki Normy żywienia i wyżywienia Pojęcie norm żywienia i wyżywienia Podział produktów spożywczych Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych Wskaźnik jakości żywieniowej Produkty zamienne Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności Planowanie jadłospisów okresowych Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej Metody oceny jadłospisów Zasady żywienia różnych grup ludności Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa Żywność funkcjonalna Probiotyki i prebiotyki Synbiotyki Żywność genetycznie modyfi kowana Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa Edukacja żywieniowa Klasyfikacja i charakterystyka diet Podstawy klasyfi kacji diet Dieta podstawowa Dieta bogatoresztkowa Dieta łatwo strawna Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Dieta o zmienionej konsystencji . Dieta papkowata Dieta płynna Dieta płynna wzmocniona Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę Dieta kleikowa Dieta ubogoenergetyczna Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Dieta łatwo strawna niskobiałkowa Praktyczne wdrażanie klasyfi kacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia Dieta wegetariańska Dieta śródziemnomorska Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia Dieta dla planety Suplementy diety Żywienie w wybranych chorobach Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku Żywienie w nieżytach żołądka Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego Najczęstsze choroby wątroby i zalecane żywienie Najczęstsze choroby wątroby Żywienie w chorobach wątroby Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych Żywienie w kamicy żółciowej Żywienie w zapaleniu trzustki (pancreatitis) Żywienie po zabiegach chirurgicznych Leczenie żywieniowe Ocena stanu odżywienia Drogi podania substancji odżywczych w leczeniu żywieniowym Leczenie żywieniowe dojelitowe Żywienie pozajelitowe Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych Niewydolność nerek Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek Żywienie w kamicach nerkowych Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych Cukrzyca dorosłych – zalecenia żywieniowe Otyłość Wychudzenie i niedożywienie Dna moczanowa Hiperlipidemie Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia Choroby z wydolnością i niewydolnością układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba niedokrwienna serca Zawał mięśnia sercowego Miażdżyca Profi laktyka chorób układu krążenia Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych Udar mózgu Choroba Parkinsona Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Zakażenie pałeczką Salmonella Zatrucie enterotoksyną gronkowcową Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Mikrobiota jelitowa Żywienie w chorobie Hashimoto Żywienie dzieci zdrowych i chorych Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego Żywienie niemowląt Karmienie pokarmem matki Wprowadzanie pokarmów uzupełniających Karmienie piersią i mlekiem modyfi kowanym Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową Żywienie wcześniaków Żywienie niemowląt z dystrofi ą wewnątrzmaciczną Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe Żywienie w refl uksie żołądkowo-przełykowym Żywienie w przypadku braku łaknienia Żywienie w zaparciu Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka Żywienie w zespole złego wchłaniania – choroba trzewna Żywienie w mukowiscydozie Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych Żywienie w fenyloketonurii Żywienie w niedoborach witaminowych Żywienie w krzywicy Żywienie w tężyczce Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego Żywienie w otyłości (młodzieńczej) Żywienie w chorobach wątroby Choroby wątroby u dzieci o ostrym przebiegu (w tym ostrej niewydolności) Wirusowe zapalenie wątroby Przewlekłe choroby wątroby Żywienie w zapaleniu trzustki Żywienie w zespole nerczycowym Żywienie w chorobie reumatycznej Żywienie w niedokrwistości Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej) Żywienie w stanach pooperacyjnych Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci Żywienie w oparzeniach Żywienie w padaczce lekoopornej – dieta ketogenna
Sygnatura czytelni BMW: IX M 54 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 2
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15269 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8804 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
Osteoartroza: przyczyny, przebieg choroby i skutki Prawda o chorobie zwyrodnieniowej stawów Osteoartroza - nikt nigdy nie musi cierpieć na próżno Pięć filarów mojej terapii Czym tak właściwie jest osteoartroza? Bóle przychodzą falami Osteoartroza: mity i przydatne informacje Dlaczego mam chorobę zwyrodnieniową stawów? Test: jak wysokie jest u mnie ryzyko wystąpienia choroby? Jak sam mogę postawić sobie diagnozę? Konsultacje: mam pytanie Bóle stawów: kiedy to reumatyzm? Delikatna pomoc przeciwbólowa Zdrowie z natury - zioła lecznicze na osteoartrozę Naturalne środki lecznicze z tradycją Delikatna pomoc z wykorzystaniem alternatywnych metod leczenia Jak rozluźnienie pomaga na ból Wreszcie spokojny, regeneracyjny sen Zapobiegaj chorobie dzięki aktywności Sport a osteoartroza: na to należy zwracać uwagę Jedzenie na zdrowie: w ten sposób wzmocnisz swoje stawy Uzdrawiające zioła i przyprawy Bóle artretyczne i mięśniowe: ruszaj się Stopy Moje wskazówki na zdrowe stopy Pozdrowienia dla stóp Kolana Moje wskazówki przy osteoartrozie kolan Zapalenia ścięgien i kaletek maziowych Bóle w udach i podudziach Artroskopia nie pomaga na bóle kolan Biodra Moje wskazówki przy osteoartrozie bioder Zapalenia ścięgien i kaletek maziowych biodrowych To, co dobre dla bioder Barki Moje wskazówki przy osteoartrozie barków Bóle mięśni i ścięgien Ręce Najlepsze atrakcje dla rąk Moje wskazówki przy osteoartrozie rąk Łokcie Szczególny przypadek: łokieć tenisisty Szczególny przypadek: łokieć golfisty Klasyczne terapie przeciw osteoartrozie Klasyczne metody leczenia: tak pomaga lekarz Pięć przypadków z mojej codziennej praktyki Jaki ortopeda jest dla mnie właściwy? Kiedy jest najlepszy moment na operację? Test: czy muszę już poddać się operacji? Bóle pooperacyjne Problemy pacjentów Zbiór przydatnych informacji dla pacjentów z osteoartrozą z naukowego punktu widzenia Checklista: przygotowuję się do wizyty lekarskiej Zdrowa dieta w walce z bólem Przepis na zdrowe stawy
Sygnatura czytelni BMW: II O 223 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VII Ł 80
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 151300 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8809 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Klasyka Uzdrawiania)
Tytuł oryginału: Mucusless diet healing system ; Thus speaketh the stomach ; The tragedy of nutrition.
Indeks.
SYSTEM LECZENIA DIETĄ BEZŚLUZOWĄ Szkic biograficzny profesora Arnolda Ehreta Rozdział I. Ogólne zasady wstępne Rozdział II. Choroby utajone, ostre i przewlekle nie są już zagadką Rozdział III. Diagnoza Rozdział IV. Diagnoza (kontynuacja) Rozdział V. Wzór na życie Rozdział VI. Nowa fizjologia Rozdział VII. Nowa fizjologia - Pokarm wysokobialkowy Rozdział VIII. Nowa fizjologia - Skład krwi Rozdział IX. Nowa fizjologia - Krwiotwórstwo Rozdział X. Krytyka pozostałych systemów leczenia oraz bezstronne, obiektywne recenzje Rozdział XI. Nieporozumienie w dziedzinie dietetyki (Część 1) Rozdział XII. Nieporozumienie w dziedzinie dietetyki (Część 2) Rozdział XIII. Nieporozumienie w dziedzinie dietetyki (Część 3) Rozdział XD7. Tabele Ragnara Berga Rozdział XV. Dieta przejściowa (Część 1) Rozdział XVI. Dieta przejściowa (Część 2) Rozdział XVII. Kucharskie przepisy niskośluzowe Rozdział XVIII. Poszczenie (Część 1) Rozdział XIX. Poszczenie (Część 2) Rozdział XX. Poszczenie (Część 3) Rozdział XXI. Poszczenie (Część 4) Rozdział XXII. Szkodliwa dieta naszej cywilizacji a dieta bezśluzową, naturalny pokarm człowieka Rozdział XXIII. Seksualność (Część 1) Rozdział XXIV. Seksualność (Część 2) Rozdział XXV. Wzmocnienie wydalania poprzez aktywność fizyczną oraz kąpiele (słoneczne, wewnętrzne, wodne i powietrzne) Rozdział XXVI. Przesłanie dla Ehretystów Aneks 1. Formuła „Szczotki dla jelit" Arnolda Ehreta Aneks 2. Ogólne zasady głoszone przez profesora ARNOLDA Ehreta Aneks 3. Przykładowy jadłospis w okresie przejściowym TAK MÓWI ŻOŁĄDEK TRAGEDIA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 67
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151760 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8846 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Osobowość Odnowa)
Na okładce: Okiem lekarza i dietetyka.
Bibliografia na stronach 164-168.
CO TO JEST SIBO? Mikrobiota Czy SIBO jest niezależną chorobą? ZROZUMIEĆ PRZEWÓD POKARMOWY - BUDOWA I FUNKCJONOWANIE PRAKTYCZNY SŁOWNIK POJĘĆ DLA PACJENTA MECHANIZMY OBRONNE WPŁYWAJĄCE NA UTRZYMANIE PRAWIDŁOWEJ FUNKCJI JELITA CIENKIEGO MOŻLIWE PRZYCZYNY SIBO JAK ROZPOZNAĆ SIBO? TEST ODDECHOWY I JEGO INTERPRETACJA Przygotowanie do badania Substraty wykorzystywane do badania Przebieg badania SIBO wodorowe - diagnostyka IMO - diagnostyka Przerost mieszany - interpretacja SIBO siarkowodorowe (H2S) - diagnostyka Wynik negatywny - interpretacja Diagnostyka SIFO OBJAWY I CHOROBY ZWIĄZANE Z SIBO Dolegliwości z przewodu pokarmowego Dolegliwości spoza przewodu pokarmowego Objawy alarmujące - sugerujące ryzyko choroby organicznej PODSTAWOWE BADANIA WSKAZANE PODCZAS DIAGNOSTYKI PACJENTA Z SIBO BADANIA OBRAZOWE W SIBO SZCZEGÓŁOWY OPIS NIEKTÓRYCH JEDNOSTEK CHOROBOWYCH ORAZ CZYNNIKÓW WYWOŁUJĄCYCH ROZWÓJ SIBO/IMO I SIFO Zakażenie Helicobacter pylori Zakażenia grzybicze Jersinioza Pasożyty (lamblioza, glistnica, owsica) Koronawirus Schorzenia zależne od glutenu Zmiana sposobu odżywiania Niedoczynność tarczycy Cukrzyca Choroby reumatologiczne Ciąża a SIBO Endometrioza Zabiegi operacyjne w obrębie jamy brzusznej Zaburzenia elektrolitowe Uprawianie sportu a SIBO Leki a SIBO Czy stres wpływa na rozwój SIBO? SIBO A MÓZG Znaczenie osi jelitowo-mózgowej Zaburzenia odżywiania STRES I PSYCHOSOMATYKA W PROBLEMACH POKARMOWYCH Stres a układ pokarmowy i mikrobiom Co nas stresuje? Co z tym zrobić? Psyche i soma SIBO U DZIECI Leczenie dzieci SIBO U OSÓB STARSZYCH Leczenie SIBO u osób starszych LECZENIE SIBO Leczenie farmakologiczne Leczenie ziołowe Leczenie dietetyczne LECZENIE SIBO Z PERSPEKTYWY MATKI DOROSŁEGO SYNA ZE SPEKTRUM AUTYZMU
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 154859 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The complete lymphedema managment and nutrition guide : empowering strategies, supporting recipes and therapeutic exersises.
Bibliografia, netografia na stronach 331-346.
ZROZUMIEĆ OBRZĘK LIMFATYCZNY Rozdział 1. Układ limfatyczny i obrzęk limfatyczny Rozdział 2. Zmniejszenie ryzyka obrzęku limfatycznego DBANIE O SIEBIE PRZY OBRZĘKU LIMFATYCZNYM Rozdział 3. Pielęgnacja skóry Rozdział 4. Manualny drenaż limfatyczny Rozdział 5. Wielowarstwowe bandażowanie uciskowe Rozdział 6. Odzież kompresyjna Rozdział 7. Pneumatyczne pompki kompresyjne Rozdział 8. Ćwiczenia fizyczne a obrzęk limfatyczny Rozdział 9. Taping przy obrzęku limfatycznym DIETA A OBRZĘK LIMFATYCZNY Rozdział 10. Masa ciała a obrzęk limfatyczny Rozdział 11. Układ limfatyczny a trawienie tłuszczów z pożywienia Rozdział 12. Ograniczanie chronicznego stanu zapalnego Rozdział 13. Płyny, białko i sód Rozdział 14. Suplementy Rozdział 15. Planowanie posiłków PRZEPISY DLA OSÓB DOTKNIĘTYCH OBRZĘKIEM LIMFATYCZNYM O analizie składników odżywczych Przystawki, sałatki i sosy Zupy i chili Dania główne i przystawki Sosy, dipy i napoje Dodatek 1. pH produktów do pielęgnacji skóry Dodatek 2. Tabela BMI Dodatek 3. Opis suplementów, przesłanki i dowody
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153925 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka - Ewa Lange 1.1. Zapasy energii w organizmie 1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 1.3. Bilans energii 1.4. Aktywność fizyczna 1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych 1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię 2. Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka - Ewa Lange 2.1. Charakterystyka węglowodanów 2.2. Metabolizm węglowodanów 2.3. Zalecane spożycie węglowodanów 2.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka Charakterystyka błonnika pokarmowego Źródła błonnika pokarmowego w diecie Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego Zalecenia spożycia błonnika pokarmowego Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 2.5. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii Definicje indeksu i ładunku glikemicznego Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym Indeks i ładunek glikemiczny produktów spożywczych Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 3. Białko - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 3.1. Budowa chemiczna białek 3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 3.3. Metabolizm białka 3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie 3.5. Źródła pokarmowe białka 3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 4. Tłuszcze - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 4.1. Budowa chemiczna tłuszczów 4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych 4.3. Metabolizm tłuszczu 4.4. Rola tłuszczu w organizmie 4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu 4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 5. Witaminy - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 5.1. Charakterystyka ogólna witamin 5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A Witamina D Witamina E Witamina K 5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witamina B1 Witamina B2 Witamina B3 (PP) Witamina B5 Witamina B6 Witamina B8 (H) Witamina B9 Witamina B12 Witamina C Cholina 6. Składniki mineralne - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 6.1. Charakterystyka ogólna Znaczenie składników mineralnych 6.2. Wapń Znaczenie wapnia Występowanie wapnia Niedobory wapnia Nadmierna podaż wapnia 6.3. Fosfor Znaczenie fosforu Występowanie fosforu Niedobory fosforu Nadmierna podaż fosforu 6.4. Potas Znaczenie potasu Występowanie potasu Niedobory potasu Nadmierna podaż potasu 6.5. Siarka Znaczenie siarki Występowanie siarki Niedobory i nadmierna podaż siarki 6.6. Sód Znaczenie sodu Występowanie sodu Niedobory sodu Nadmierna podaż sodu 6.7. Chlor Znaczenie chloru Występowanie chloru Niedobory chloru Nadmierna podaż chloru 6.8. Magnez Znaczenie magnezu Występowanie magnezu Niedobory magnezu Nadmierna podaż magnezu 6.9. Żelazo Znaczenie żelaza Występowanie żelaza Niedobory żelaza Nadmierna podaż żelaza 6.10. Fluor Znaczenie fluoru Występowanie fluoru Niedobory fluoru Nadmierna podaż fluoru 6.11. Cynk Znaczenie cynku Występowanie cynku Niedobory cynku Nadmierna podaż cynku 6.12. Miedź Znaczenie miedzi Występowanie miedzi Niedobory miedzi Nadmierna podaż miedzi 6.13. Jod Znaczenie jodu Występowanie jodu Niedobory jodu Nadmierna podaż jodu 6.14. Mangan Znaczenie manganu Występowanie manganu Niedobory i nadmierna podaż manganu 6.15. Selen Znaczenie selenu Występowanie selenu Niedobory selenu Nadmierna podaż selenu 6.16. Chrom Znaczenie chromu Występowanie chromu Niedobory chromu 7. Klasyfikacja diet - Dariusz Włodarek, Ewa Lange 7.1. Żywienie podstawowe 7.2. Charakterystyka diety łatwostrawnej 7.3. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji Dieta płynna Dieta płynna wzmocniona Dieta papkowata Klasyfikacja diet o zmienionej teksturze i dla zagęszczonych płynów 7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej 8. Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego 8.1. Choroba refluksowa - Dariusz Włodarek 8.2. Choroba wrzodowa - Dariusz Włodarek 8.3. Zespół jelita drażliwego - Dariusz Włodarek Ewa Lange Znaczenie czynników żywieniowych w zespole jelita drażliwego Dieta FODMAP Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego Probiotyki w terapii zespołu jelita drażliwego Żywność zawierająca gluten w terapii zespołu jelita drażliwego 8.4. Nieswoiste choroby zapalne jelit - Dominika Głąbska Epidemiologia Etiologia Obraz kliniczny Terapia Rola żywienia Rola probiotykoterapii Żywienie w okresie zaostrzeń Żywienie w okresie remisji 8.5. Bakteryjny przerost jelita cienkiego - Joanna Myszkowska-Ryciak Danuta Gajewska Epidemiologia i czynniki ryzyka Objawy i diagnostyka Leczenie farmakologiczne Dietoterapia Probiotyki Podsumowanie 8.6. Zaparcie - Danuta Gajewska Dariusz Włodarek Joanna Myszkowska-Ryciak Definicja zaparcia Postacie zaparcia Postępowanie terapeutyczne Leczenie dietetyczne 8.7. Przewlekłe zapalenie trzustki - Dariusz Włodarek Joanna Myszkowska-Ryciak 9. Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby - Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek 9.1. Funkcje wątroby 9.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby Energia Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy i składniki mineralne 9.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach zalecenia szczegółowe Ostre wirusowe zapalenie wątroby Alkoholowa choroba wątroby Marskość wątroby Wodobrzusze Niedożywienie 10. Nieprawidłowe reakcje na pokarm - Ewa Lange 10.1. Alergie pokarmowe Definicja i objawy alergii pokarmowej Alergeny pokarmowe Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 10.2. Niealaergiczne nieprawidłowe reakcje na pokarm Nietolerancje pokarmowe Celiakia Nieceliakalna, niealergiczna, nieprawidłowa reakcja na zboża glutenowe 10.3. Dietozależne rzadkie choroby metaboliczne Fenyloketonuria Homocystynuria 11. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości - Ewa Lange, Dariusz Włodarek 11.1. Definicja i klasyfikacja otyłości Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele Prawidłowa i należna masa ciała Otyłość metaboliczna 11.2. Epidemiologia otyłości 11.3. Etiologia otyłości Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 11.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 11.5. Rezerwy energii w organizmie 11.6. Skutki zdrowotne otyłości 11.7. Cele leczenia otyłości 11.8. Metody leczenia otyłości 11.9. Dietoterapia otyłości Diety niskoenergetyczne Znaczenie makroskładników w diecie niskoenergetycznej Dobór produktów i potraw w diecie redukującej masę ciała Diety bardzo niskoenergetyczne Diety niekonwencjonalne i o różnym udziale makroskładników 11.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 11.11. Inne metody leczenia otyłości 12. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym - Lucyna Kozłowska, Danuta Gajewska 12.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 12.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 12.3. Leczenie nadciśnienia tętniczego Terapia dietetyczna Diety rekomendowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego 13. Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego - Anna Harton 13.1. Miażdżyca i choroby powstające na jej podłożu klasyfikacja chorób układu sercowo-naczyniowego 13.2. Epidemiologia chorób układu sercowo-naczyniowego 13.3. Cele terapeutyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a wiek pacjentów Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a choroby towarzyszące 13.4. Czynniki ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego a szacowanie ryzyka Charakterystyka czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego Szacowanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych Wybrane czynniki psychospołeczne i socjoekonomiczne 13.5. Zasadność stosowania diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych 13.6. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego Sód, potas i pozostałe składniki mineralne Witaminy Błonnik pokarmowy Warzywa i owoce Orzechy i suche rośliny strączkowe Mięso i ryby Napoje alkoholowe i kawa Napoje słodzone 13.7. Żywność funkcjonalna 13.8. Dieta śródziemnomorska 14. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy - Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska, Joanna Myszkowska-Ryciak 14.1. Definicja i podział cukrzycy 14.2. Epidemiologia i etiologia cukrzycy 14.3. Skutki zdrowotne cukrzycy 14.4. Leczenie cukrzycy Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy ciężarnych Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy osób starszych Zastosowanie wymienników w dietoterapii cukrzycy 15. Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek - Lucyna Kozłowska 15.1. Klasyfikacja i etiologia przewlekłej choroby nerek 15.2. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego wartość energetyczna diety i makroskładniki 15.3. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego składniki mineralne i witaminy 15.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 15.5. Przewlekła choroba nerek okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia) 15.6. Postępowanie dietetyczne u osób po przeszczepieniu nerki 16. Kamica układu moczowego - Lucyna Kozłowska 16.1. Epidemiologia i etiologia kamicy układu moczowego 16.2. Rodzaje kamicy układu moczowego i jej etiologia 16.3. Zalecenia dietetyczne specyficzne dla określonego rodzaju kamicy układu moczowego Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia przytwierdzone do brodawek nerkowych COMp Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia nieprzytwierdzone do brodawek nerkowych COMu Złogi z dwuwodnego szczawianu wapnia COD Złogi z mieszanki dwuwodnych szczawianów wapnia i hydroksyapatytów COD/HAP Złogi z bruszytu BRU Złogi ze struwitu (fosforan magnezowo-amonowy) STR Złogi z kwasu moczowego UA Złogi z mieszanki szczawianów wapnia i kwasu moczowego CO/UA Złogi z cystyny 16.4. Rozpoznanie rodzaju kamicy układu moczowego i przyczyn jej powstawania 16.5. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 17. Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej - Lucyna Kozłowska 17.1. Kryteria rozpoznania i epidemiologia dny moczanowej 17.2. Etiologia dny moczanowej i hiperurykemii 17.3. Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej Związki purynowe Alkohol Cukier i słodycze 17.4. Podsumowanie zaleceń dietetycznych w hiperurykemii i dnie moczanowej 18. Leczenie żywieniowe - Aleksandra Kołota 18.1. Niedożywienie jako element oceny stanu zdrowia Przyczyny niedożywienia Definicje niedożywienia i niedożywienie szpitalne Patofizjologia niedożywienia Kryteria diagnozowania niedożywienia 18.2.. Żywienie dojelitowe Charakterystyka żywienia dojelitowego Charakterystyka i klasyfikacja diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym 18.3. Podstawowe zagadnienia żywienia pozajelitowego 19. Modyfikacje diety w niedokrwistości - Dariusz Włodarek 19.1. Charakterystyka niedokrwistości 19.2. Niedokrwistość z niedoboru żelaza 19.3. Niedokrwistość megaloblastyczna Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego 20. Dietoprofilaktyka osteoporozy - Dominika Głąbska 20.1. Metabolizm układu kostnego 20.2. Epidemiologia 20.3. Etiologia 20.4. Obraz kliniczny 20.5. Terapia 20.6. Wpływ czynników żywieniowych na równowagę układu kostnego 21. Zaburzenia odżywiania - Joanna Myszkowska-Ryciak, Dariusz Włodarek 21.1. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 21.2. Objawy kliniczne zaburzeń odżywiania 21.3. Modyfikacje dietetyczne w wybranych zaburzeniach odżywiania Postępowanie dietetyczne w anoreksji psychicznej Postępowanie dietetyczne w bulimii psychicznej Postępowanie dietetyczne w zespole napadowego objadania się
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153715 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej błędna nazwa współautora, prawidłowa: Suzann Kirschner-Brouns.
Bibliografia na stronach 354-365.
Ewolucja, jelita i przemiana materii Historia sukcesu człowieka i błędna droga naszego odżywiania Odkryć ponownie naturalny i zdrowy rytm Post jest silnie zakorzeniony w naszej kulturze Jelita i przemiana materii – jak substancje odżywcze przedostają się do komórek Lepiej jeść, zdrowiej żyć Nowa świadomość żywieniowa Najzdrowsze miejsca świata Główne grupy składników odżywczych i produkty je zawierające Jakie tłuszcze są zdrowe Jaka ilość białka jest zdrowaDobre i złe węglowodanyJedzenie jako lek i moja superżywność Lepiej jeść, po prostu pościć, dłużej żyć Po prostu pościć, dłużej żyć Post leczniczy, post pozorny, post interwałowy Dlaczego poszczenie jest takie ważne Post leczniczy – najważniejsze metody Lecznicze i profilaktyczne działanie postu leczniczego Inne skutki poszczenia Post leczniczy – program praktyczny Post interwałowy – genialne rozwiązanie na każdy dzień Metody postu interwałowego Lecznicze i profilaktyczne działanie postu interwałowego Post interwałowy – program praktyczny Historia sukcesu – post leczniczy i interwałowy dla dłuższego życia Leczenie żywieniem i postem Mój program terapeutyczny dla zdrowego życia Moja terapia przy nadwadze i chorobach przewlekłych Moja terapia przy nadwadze Moja terapia przy nadciśnieniu Moja terapia przy cukrzycy typu I, typu II i otłuszczonej wątrobie Moja terapia przy miażdżycy, zawale serca i udarze Moja terapia w chorobach nerek Moja terapia przy artrozie Moja terapia przy reumatyzmie Moja terapia przy zespole jelita drażliwego i nieswoistych zapaleniach jelit (CED) Moja terapia w chorobach skóry Moja terapia przy alergii i astmie Moja terapia przy migrenie Moja terapia przy depresji Moja terapia w chorobach neurologicznych Moja terapia przy demencji i chorobie Alzheimera Zapobieganie chorobom nowotworowym poprzez żywienie i post Najnowsza wiedza z badań nad wiekiem starczym
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 63
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Jak jelita łączą się z mózgiem? Prawdy i mity, czyli co ma wpływ na migrenę Co lubi jeść mózg Co warto mieć w kuchni - przeciwzapalna lista zakupów Suplementy i zioła dla migrenowców Przed jedzeniem czy po nim? Jak brać leki, żeby działały Sprawdzone przepisy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154160 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta w chorobach nerek przed dializą / dr Barbara Pyszczuk. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2022. - 174, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy.
Bibliografia na stronach 173-[175].
Dla pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (PChN) przed dializą, ale także dla rodziny, opiekunów oraz dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla chorych.
Choroby nerek – ciche, zabójcze tsunami Co skłoniło mnie do napisania książki dla pacjentów w okresie predializy i dlaczego ta publikacja jest potrzebna? Ocena żywienia pacjentów z PChN i wnioski z badań Co zawiera książka Raport z Ogólnopolskiego Badania Pacjentów Nefrologicznych 13 Przewlekła choroba nerek Czynniki ryzyka wystąpienia PChN Badania profilaktyczne w kierunku PChN Zalecenia dietetyczne dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego Cele leczenia żywieniowego osób z PChN O czym pacjent powinien wiedzieć – wskazówki dotyczące spożycia składników pokarmowych w zależności od stopnia zaawansowania choroby nerek Kaloryczność diety Węglowodany w diecie Tłuszcze w diecie Białko w diecie Potas w diecie Fosfor w diecie Sód w diecie Płyny Zalecane spożycie witamin Podsumowanie zaleceń dietetycznych dla osób z PChN w okresie leczenia zachowawczego Talerz żywieniowy dla osób z PChN Podział talerza żywieniowego Praktyczne zagadnienia dotyczące wyboru produktów Zamiana produktów Jak ułożyć i kontrolować plan żywieniowy? Układanie diety nerkowej Etapy tworzenia planu żywieniowego Gdzie szukać znaczących ilości białka, fosforu, potasu i sodu? Jak ustalić dobowe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe? Schemat posiłków dla przykładowej pacjentki Twój indywidualny plan żywieniowy Przepisy Śniadania Zupy Dania główne Pasty Coś na słodko Napoje Sosy i mieszanki ziołowe Fleksitarianizm Dieta fleksitariańska Fleksitariański tygodniowy jadłospis z przepisami kulinarnymi Miary gospodarcze (jednostki miar kuchennych) Wizualne wskazówki do kontroli porcji
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152120 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 143-162.
Psychologia odżywiania Zachowania żywieniowe Zmiana nawyków Funkcje jedzenia Wybory żywieniowe Emocje a żywienie Wpływ emocji pozytywnych na wybory żywieniowe Wpływ emocji negatywnych na wybory żywieniowe Mechanizmy regulacji emocji poprzez jedzenie Jedzenie emocjonalne Nadwaga i otyłość. Psychologiczne problemy osób z nadmierną masą ciała Nadwaga i otyłość Leczenie nadwagi i otyłości Problematyka psychologiczna otyłości Modele zmiany zachowań żywieniowych Modele motywacyjne Modele postmotywacyjne Modele holistyczne Modele zmiany zachowania a skuteczność Techniki zmiany zachowania oparte na modelach zmiany zachowania Czynniki osobowe wpływające na zachowania żywieniowe Interwencje psychologiczne w psychodietetyce Wybrane aspekty komunikacji w obszarze psychodietetyki Komunikacja werbalna w gabinecie Zdrowe słowa Elementy komunikacji pomagające i zakłócające w tworzeniu relacji Relacja terapeutyczna i jej istota w nurcie poznawczo-behawioralnym Czynniki leczące w relacji Charakterystyka pacjenta gabinetu psychodietetycznego – wstępny wywiad i jego aspekty treściowe Zakończenie relacji i terapii psychodietetycznej Elementy terapii poznawczo-behawioralnej Terapia ACT Dialog Motywujący Racjonalna Terapia Zachowania
Sygnatura czytelni BWF: IV I 39
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150563 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8686 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce Moc zdrowych nawyków znajdziesz informacje, jak to zrobić, ale… nie czuj presji. Restrykcyjne podejście rzadko przynosi długotrwałe efekty. Zmianę nawyków potraktuj jako proces. Powoli, bez pośpiechu. Zacznij od uświadomienia sobie, które spośród Twoich nawyków są złe i wybierz te, które będzie najłatwiej zmienić. Później będziesz pracować nad kolejnymi. Zacznij realizować swój własny projekt ZDROWIE, a zobaczysz, jak szybko poczujesz się lepiej. W podróży do zdrowszego życia pomoże Ci dzienniczek żywieniowy. Uważność i notowanie naprawdę pomagają. Według badań, osoby, które zapisują to, co jedzą, a także swoje odczucia, odnoszą o 80% więcej sukcesów w zmianie nawyków zdrowotnych. W książce znajdziesz wiele praktycznych porad i wskazówek, a także wiele prostych i zdrowych przepisów. A zatem zaczynamy! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153892 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Leczenie Odżywianiem)
Bibliografia, netografia na stronach 199-208.
Przełomowy poradnik, który pomoże ci pozbyć się dolegliwości trawiennych i poczuć ulgę. Książka z serii Leczenie odżywianiem została napisana przez dietetyczkę oraz specjalistkę od spraw żywienia Kimberly Tessmer. Publikacja zawiera wachlarz bezcennych informacji niezbędnych, by zachować równowagę mikrobiologiczną w jelitach i ustrzec się przed niebezpiecznymi chorobami, między innymi: otyłością, alergią, astmą, zapaleniem stawów, chorobami autoimmunologicznymi, nowotworem jelita grubego czy cukrzycą. Jeśli szukasz książki, która pomoże ci się uporać ze wzdęciami, z gazami, biegunką, nudnościami, zatwardzeniem, bólem brzucha i skurczami żołądka, koniecznie zajrzyj do „Zdrowych jelit”. Masz przed sobą kopalnię fenomenalnych wskazówek, jak pozbyć się dolegliwości żołądkowych i innych symptomów wskazujących na zaburzenia pracy jelit. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152815 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności