Składniki odżywcze
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(9)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Artykuły
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(5)
Placówka
Wypożyczalnia
(5)
Biblioteka Międzywydziałowa
(2)
Biblioteka WWFiF
(3)
Autor
Andrzejewska Jadwiga (1953- )
(1)
Białecka-Dębek Agata
(1)
Bieniek Paweł
(1)
Brzozowska Anna (technologia żywności)
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cięszczyk Paweł
(1)
Czerwińska Dorota
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Granda Dominika
(1)
Gulińska Edyta
(1)
Januszko Olga
(1)
Jeruszka-Bielak Marta
(1)
Kałuża Joanna
(1)
Kozłowska Katarzyna (technologia żywności)
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Krochmal-Marczak Barbara
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Madej Dawid
(1)
Mielecki Antoni
(1)
Pietruszka Barbara
(1)
Pisulewska Elżbieta
(1)
Rokita Mariusz
(1)
Roszkowski Wojciech
(1)
Sicińska Ewa
(1)
Szmidt Maria (technologia żywności)
(1)
Wawrzyniak Agata
(1)
Wierzbicka Elżbieta (technologia żywności)
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(5)
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Lekarze sportowi
(1)
Piłkarze nożni
(1)
Trenerzy i instruktorzy sportowi
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Składniki odżywcze
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(873)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(690)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(613)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Gatunek
Podręcznik
(4)
Monografia
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(6)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(2)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Informacje o wartości odżywczej produktów spożywczych zawarte w tabelach składu żywności Charakterystyka norm żywieniowych oznaczanie aktywności amylazy ślinowej Aktywność katalazy w ślinie jako wskaźnik potencjału antyoksydacyjnego organizmu Metody oznaczania wydatków energetycznych człowieka Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu Wartość energetyczna produktów spożywczych Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego w diecie Tłuszcze, kwasy tłuszczowe i cholesterol w wybranych produktach spożywczych i całodziennych racjach pokarmowych Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach Zawartość dostępnych aminokwasów jako miernik wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczych białka Modele oceny biodostępności Żelaza z posiłków i racji pokarmowych Ocena biodostępności cynku z racji pokarmowej Zawartość witaminy D w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym a profilaktyka jej niedoboru
Sygnatura czytelni BMW: IX M 53 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15210 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii Podstawowa przemiana materii – PPM (Basal Energy Expenditure – BEE) Ponadpodstawowa przemiana materii Całkowita przemiana materii. Całkowity wydatek energetyczny (Total Energy Expenditure – TEE Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu Gospodarka wodna w organizmie Równowaga kwasowo-zasadowa Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu Węglowodany Budowa i podział Cukry proste – monosacharydy Węglowodany złożone Rola węglowodanów przyswajalnych Trawienie i wchłanianie węglowodanów Metabolizm węglowodanów Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych Zapotrzebowanie na węglowodany Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe Tłuszcze Budowa i podział tłuszczów Tłuszcze właściwe Woski Tłuszcze złożone Sterole Rola tłuszczów w organizmie człowieka Trawienie i wchłanianie tłuszczów Metabolizm tłuszczów Tłuszcze pożywienia Zapotrzebowanie na tłuszcze Białka Budowa białek Podział i charakterystyka białek Struktura białek Właściwości białek Rola i przemiany białek w organizmie człowieka Trawienie i przyswajanie białek Metabolizm białek Biosynteza białek Źródła białek Wartość odżywcza białek Zapotrzebowanie na białko Witaminy Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Składniki mineralne Makropierwiastki Mikropierwiastki Normy żywienia i wyżywienia Pojęcie norm żywienia i wyżywienia Podział produktów spożywczych Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych Wskaźnik jakości żywieniowej Produkty zamienne Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności Planowanie jadłospisów okresowych Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej Metody oceny jadłospisów Zasady żywienia różnych grup ludności Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa Żywność funkcjonalna Probiotyki i prebiotyki Synbiotyki Żywność genetycznie modyfi kowana Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa Edukacja żywieniowa Klasyfikacja i charakterystyka diet Podstawy klasyfi kacji diet Dieta podstawowa Dieta bogatoresztkowa Dieta łatwo strawna Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Dieta o zmienionej konsystencji . Dieta papkowata Dieta płynna Dieta płynna wzmocniona Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę Dieta kleikowa Dieta ubogoenergetyczna Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Dieta łatwo strawna niskobiałkowa Praktyczne wdrażanie klasyfi kacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia Dieta wegetariańska Dieta śródziemnomorska Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia Dieta dla planety Suplementy diety Żywienie w wybranych chorobach Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku Żywienie w nieżytach żołądka Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego Najczęstsze choroby wątroby i zalecane żywienie Najczęstsze choroby wątroby Żywienie w chorobach wątroby Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych Żywienie w kamicy żółciowej Żywienie w zapaleniu trzustki (pancreatitis) Żywienie po zabiegach chirurgicznych Leczenie żywieniowe Ocena stanu odżywienia Drogi podania substancji odżywczych w leczeniu żywieniowym Leczenie żywieniowe dojelitowe Żywienie pozajelitowe Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych Niewydolność nerek Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek Żywienie w kamicach nerkowych Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych Cukrzyca dorosłych – zalecenia żywieniowe Otyłość Wychudzenie i niedożywienie Dna moczanowa Hiperlipidemie Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia Choroby z wydolnością i niewydolnością układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba niedokrwienna serca Zawał mięśnia sercowego Miażdżyca Profi laktyka chorób układu krążenia Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych Udar mózgu Choroba Parkinsona Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Zakażenie pałeczką Salmonella Zatrucie enterotoksyną gronkowcową Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Mikrobiota jelitowa Żywienie w chorobie Hashimoto Żywienie dzieci zdrowych i chorych Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego Żywienie niemowląt Karmienie pokarmem matki Wprowadzanie pokarmów uzupełniających Karmienie piersią i mlekiem modyfi kowanym Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową Żywienie wcześniaków Żywienie niemowląt z dystrofi ą wewnątrzmaciczną Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe Żywienie w refl uksie żołądkowo-przełykowym Żywienie w przypadku braku łaknienia Żywienie w zaparciu Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka Żywienie w zespole złego wchłaniania – choroba trzewna Żywienie w mukowiscydozie Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych Żywienie w fenyloketonurii Żywienie w niedoborach witaminowych Żywienie w krzywicy Żywienie w tężyczce Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego Żywienie w otyłości (młodzieńczej) Żywienie w chorobach wątroby Choroby wątroby u dzieci o ostrym przebiegu (w tym ostrej niewydolności) Wirusowe zapalenie wątroby Przewlekłe choroby wątroby Żywienie w zapaleniu trzustki Żywienie w zespole nerczycowym Żywienie w chorobie reumatycznej Żywienie w niedokrwistości Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej) Żywienie w stanach pooperacyjnych Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci Żywienie w oparzeniach Żywienie w padaczce lekoopornej – dieta ketogenna
Sygnatura czytelni BMW: IX M 54 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 2
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15269 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8804 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biochemia sportowa / redakcja naukowa prof. dr hab. Paweł Cięszczyk. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2023. - XXIII, [1], 585, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Chemiczne podstawy biochemii Metabolizm Aminokwasy, białka i ich metabolizm. Kwasy nukleinowe i ekspresja genów Węglowodany i lipidy Witaminy i minerały Normalna kontrola aktywności mięśni szkieletowych Aktywność mięśni szkieletowych Metabolizm wysiłkowy Związki o wysokim potencjale przenoszenia fosforanów. Metabolizm węglowodanów Metabolizm tłuszczów i wysiłek fizyczny Metabolizm białek a wysiłek fizyczny Wpływ treningu na ekspresję genów Kontrola regulacji metabolicznej w wysiłku o wysokiej intensywności. Kontrola metabolizmu w wysiłkach wytrzymałościowych. Biochemia sportu w zdrowiu i chorobie Biochemiczne monitorowanie wysiłku i treningu fizycznego Gospodarka żelazem Metabolity. Enzymy i hormony
Sygnatura czytelni BWF: VI C 39
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154341 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9067 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu / redaktor naukowy Jan Gawęcki. - Wydanie IV. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, [2], 714, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
1Człowiek i jego pokarm Jan Gawęcki, Lidia Wądołowska 1.1.Zarys ewolucji żywienia się człowieka 1.2.Zmiany w sposobie pozyskiwania żywności a środowisko naturalne 1.3.Wiedza jako instrument kształtowania zachowań żywieniowych 2Historia nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 2.1.Początki nauki ożywieniu człowieka i jej współczesne definiowanie 2.2.Osiągnięcia Polaków i polskich instytucji badawczych w rozwoju nauki o żywieniu 3Cele i zadania nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 3.1.Zadania nauki o żywieniu w aspekcie wyzwań rozwoju społeczno-gospodarczego 4Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe Stanisław Berger, Ewa Świstak 4.1.Sytuacja w zakresie wyżywienia świata 4.2.Problemy żywieniowe Polski 4.3.Organizacje międzynarodowe zajmujące się zagadnieniami wyżywienia ludności Część II. Elementy fizjologii żywienia 5Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu Marian Grzymisławski, Małgorzata Grzymisławska 5.2.Układ pokarmowy 5.3.Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii 6Spożywanie pokarmu -mechanizmy regulacyjne Jan Gawęcki 6.1.Głód i sytość 6.2.Apetyt 7Trawienie i wchłanianie Jan Gawęcki 7.1.Trawienie 7.2.Wchłanianie 7.3.Regulacja procesów trawiennych 7.4.Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna 7.5.Strawność i biodostępność 8Podstawy metabolizmu człowieka Joanna Gromadzka-Ostrowska 8.1.Ogólna charakterystyka metabolizmu 8.2.Metabolizm białek 8.3.Metabolizm aminokwasów 8.4.Metabolizm węglowodanów 8.5.Metabolizm tłuszczów 8.6.Rytm dobowy procesów metabolicznych Część III. Energia i składniki odżywcze 9Energia Jan Jeszka, Magdalena Człapka-Matyasik 9.1.Potrzeby energetyczne organizmu 9.2.Wartość energetyczna pożywienia 9.3.Bilans energii - kontrola masy i składu ciała 10Węglowodany Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka 10.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 10.2.Źródła węglowodanów w żywieniu 10.3.Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organizmie 10.4.Spożycie węglowodanów a zdrowie 10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany 11Tłuszcze Światosław Ziemiański, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki, Aleksander Siger 11.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 11.2.Źródła tłuszczów w żywieniu 11.3.Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organizmie 11.4.Spożycie tłuszczów a zdrowie 11.5.Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze 12Białka Lech Hryniewiecki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Barbara Pietruszka 12.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 12.2.Główne funkcje i przemiany białek w organizmie 12.3.Wartość odżywcza białek 12.4.Źródła białka w żywieniu 12.5.Spożycie białka a zdrowie 12.6.Zapotrzebowanie organizmu na białko 13Składniki mineralne i woda Anna Brzozowska, Joanna Kałuża 13.1.Makroelementy 13.2.Mikroelementy 13.3.Równowaga kwasowo-zasadowa 13.4.Woda 14Witaminy Maria Wartanowicz Anna Gronowska-Senger, Agata Wawrzyniak 14.1.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 14.2.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Część IV. Żywność - wartość odżywcza i bezpieczeństwo 15Żywność jako źródło składników odżywczych Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 15.1.Pieczywo i produkty zbożowe 15.2.Mleko i przetwory mleczne 15.3.Mięso i przetwory mięsne 15.4.Ryby, przetwory rybne i owoce morza 15.5.Jaja 15.6.Tłuszcze jadalne 15.7.Ziemniaki 15.8.Warzywa i grzyby 15.9.Suche nasiona strączkowe 15.11.Owoce 15.12.Cukier i wyroby cukiernicze 15.13.Napoje bezalkoholowe 15.14.Napoje alkoholowe 15.15.Herbata i kawa 15.16.Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego 15.17.Nowa żywność 16Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności Jan Gawęcki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Dawid Madej 16.2.Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych w formie wzorów empirycznych 16.3.Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych 16.4.Wskaźniki ułatwiające wybór produktów spożywczych pod kątem zdrowotnym na podstawie kryteriów fizjologicznych 17Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedżwiedzka 17.1.Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą pożywienia 17.3.Wpływ czynników fizykochemicznych na wartość odżywczą żywności 17.4.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na białka 17.5.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na węglowodany 17.6.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na tłuszcze 17.7.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na witaminy 17.8.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na składniki mineralne 18Wzbogacanie żywności Jan Gawęcki, Danuta Górecka 18.1.Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności 18.2.Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne 19Źródła informacji o składzie i wartości odżywczej żywności Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 19.1.Bazy danych/Tabele składu i wartości odżywczej żywności 19.3. Informacja żywieniowa na opakowaniu produktów spożywczych 20 Dodatki do żywności [ Henryk Gerilg], ZbigniewKrejpcio 20.1.Regulacje prawne i klasyfikacja dodatków do żywności 20.2.Barwniki 20.3.Substancje słodzące 20.4.Substancje konserwujące 20.5.Przeciwutleniacze 20.6.Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach 20.7.Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych 20.8.Substancje dodatkowe a substancje wzbogacające 20.9.Bezpieczeństwo substancji dodatkowych 21Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze | Henryk Gertig |, Zbigniew Krejpcio 21.1.Metale ciężkie 21.2.Azotany 21.3.Pestycydy 21.4.Antybiotyki i inne leki weterynaryjne 21.5.Inne zanieczyszczenia chemiczne 21.6.Zanieczyszczenia fizyczne 21.7.Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego 21.8.Inne substancje niepożądane Część V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności 22Żywienie a informacja genetyczna człowieka Krzysztof Szyfter 22.1.Genetyczna determinacja zapachu i smaku 22.2.Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu 22.3.Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne 22.4.Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych 23Normy żywienia Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 23.1.Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię 23.2.Rodzaje norm żywieniowych 23.3.Polskie normy żywieniowe 23.4.Zastosowanie norm 24Planowanie żywienia Anna Kołłajtis-Dołowy, Jan Jeszka 24.1.Ogólne zasady planowania żywienia 24.2.Wskazówki pomocne w planowaniu żywienia dla grup ludności zwiększonego ryzyka żywieniowego 25Ocena żywienia Anna Gronowska-Senger, Michał Senger 25.1.Cele i problemy oceny żywienia 25.2.Dobór próby w ocenie żywienia 25.3.Metody oceny spożycia żywności 25.4.Metody oceny sposobu żywienia 26Ocena stanu odżywienia Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 26.1.Wywiad i badanie ogólnolekarskie 26.2.Badania antropometryczne 26.3.Badania biochemiczne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152645 N, 152644 N (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka - Ewa Lange 1.1. Zapasy energii w organizmie 1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 1.3. Bilans energii 1.4. Aktywność fizyczna 1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych 1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię 2. Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka - Ewa Lange 2.1. Charakterystyka węglowodanów 2.2. Metabolizm węglowodanów 2.3. Zalecane spożycie węglowodanów 2.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka Charakterystyka błonnika pokarmowego Źródła błonnika pokarmowego w diecie Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego Zalecenia spożycia błonnika pokarmowego Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 2.5. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii Definicje indeksu i ładunku glikemicznego Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym Indeks i ładunek glikemiczny produktów spożywczych Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 3. Białko - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 3.1. Budowa chemiczna białek 3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 3.3. Metabolizm białka 3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie 3.5. Źródła pokarmowe białka 3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 4. Tłuszcze - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 4.1. Budowa chemiczna tłuszczów 4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych 4.3. Metabolizm tłuszczu 4.4. Rola tłuszczu w organizmie 4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu 4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 5. Witaminy - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 5.1. Charakterystyka ogólna witamin 5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A Witamina D Witamina E Witamina K 5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witamina B1 Witamina B2 Witamina B3 (PP) Witamina B5 Witamina B6 Witamina B8 (H) Witamina B9 Witamina B12 Witamina C Cholina 6. Składniki mineralne - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 6.1. Charakterystyka ogólna Znaczenie składników mineralnych 6.2. Wapń Znaczenie wapnia Występowanie wapnia Niedobory wapnia Nadmierna podaż wapnia 6.3. Fosfor Znaczenie fosforu Występowanie fosforu Niedobory fosforu Nadmierna podaż fosforu 6.4. Potas Znaczenie potasu Występowanie potasu Niedobory potasu Nadmierna podaż potasu 6.5. Siarka Znaczenie siarki Występowanie siarki Niedobory i nadmierna podaż siarki 6.6. Sód Znaczenie sodu Występowanie sodu Niedobory sodu Nadmierna podaż sodu 6.7. Chlor Znaczenie chloru Występowanie chloru Niedobory chloru Nadmierna podaż chloru 6.8. Magnez Znaczenie magnezu Występowanie magnezu Niedobory magnezu Nadmierna podaż magnezu 6.9. Żelazo Znaczenie żelaza Występowanie żelaza Niedobory żelaza Nadmierna podaż żelaza 6.10. Fluor Znaczenie fluoru Występowanie fluoru Niedobory fluoru Nadmierna podaż fluoru 6.11. Cynk Znaczenie cynku Występowanie cynku Niedobory cynku Nadmierna podaż cynku 6.12. Miedź Znaczenie miedzi Występowanie miedzi Niedobory miedzi Nadmierna podaż miedzi 6.13. Jod Znaczenie jodu Występowanie jodu Niedobory jodu Nadmierna podaż jodu 6.14. Mangan Znaczenie manganu Występowanie manganu Niedobory i nadmierna podaż manganu 6.15. Selen Znaczenie selenu Występowanie selenu Niedobory selenu Nadmierna podaż selenu 6.16. Chrom Znaczenie chromu Występowanie chromu Niedobory chromu 7. Klasyfikacja diet - Dariusz Włodarek, Ewa Lange 7.1. Żywienie podstawowe 7.2. Charakterystyka diety łatwostrawnej 7.3. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji Dieta płynna Dieta płynna wzmocniona Dieta papkowata Klasyfikacja diet o zmienionej teksturze i dla zagęszczonych płynów 7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej 8. Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego 8.1. Choroba refluksowa - Dariusz Włodarek 8.2. Choroba wrzodowa - Dariusz Włodarek 8.3. Zespół jelita drażliwego - Dariusz Włodarek Ewa Lange Znaczenie czynników żywieniowych w zespole jelita drażliwego Dieta FODMAP Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego Probiotyki w terapii zespołu jelita drażliwego Żywność zawierająca gluten w terapii zespołu jelita drażliwego 8.4. Nieswoiste choroby zapalne jelit - Dominika Głąbska Epidemiologia Etiologia Obraz kliniczny Terapia Rola żywienia Rola probiotykoterapii Żywienie w okresie zaostrzeń Żywienie w okresie remisji 8.5. Bakteryjny przerost jelita cienkiego - Joanna Myszkowska-Ryciak Danuta Gajewska Epidemiologia i czynniki ryzyka Objawy i diagnostyka Leczenie farmakologiczne Dietoterapia Probiotyki Podsumowanie 8.6. Zaparcie - Danuta Gajewska Dariusz Włodarek Joanna Myszkowska-Ryciak Definicja zaparcia Postacie zaparcia Postępowanie terapeutyczne Leczenie dietetyczne 8.7. Przewlekłe zapalenie trzustki - Dariusz Włodarek Joanna Myszkowska-Ryciak 9. Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby - Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek 9.1. Funkcje wątroby 9.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby Energia Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy i składniki mineralne 9.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach zalecenia szczegółowe Ostre wirusowe zapalenie wątroby Alkoholowa choroba wątroby Marskość wątroby Wodobrzusze Niedożywienie 10. Nieprawidłowe reakcje na pokarm - Ewa Lange 10.1. Alergie pokarmowe Definicja i objawy alergii pokarmowej Alergeny pokarmowe Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 10.2. Niealaergiczne nieprawidłowe reakcje na pokarm Nietolerancje pokarmowe Celiakia Nieceliakalna, niealergiczna, nieprawidłowa reakcja na zboża glutenowe 10.3. Dietozależne rzadkie choroby metaboliczne Fenyloketonuria Homocystynuria 11. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości - Ewa Lange, Dariusz Włodarek 11.1. Definicja i klasyfikacja otyłości Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele Prawidłowa i należna masa ciała Otyłość metaboliczna 11.2. Epidemiologia otyłości 11.3. Etiologia otyłości Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 11.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 11.5. Rezerwy energii w organizmie 11.6. Skutki zdrowotne otyłości 11.7. Cele leczenia otyłości 11.8. Metody leczenia otyłości 11.9. Dietoterapia otyłości Diety niskoenergetyczne Znaczenie makroskładników w diecie niskoenergetycznej Dobór produktów i potraw w diecie redukującej masę ciała Diety bardzo niskoenergetyczne Diety niekonwencjonalne i o różnym udziale makroskładników 11.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 11.11. Inne metody leczenia otyłości 12. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym - Lucyna Kozłowska, Danuta Gajewska 12.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 12.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 12.3. Leczenie nadciśnienia tętniczego Terapia dietetyczna Diety rekomendowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego 13. Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego - Anna Harton 13.1. Miażdżyca i choroby powstające na jej podłożu klasyfikacja chorób układu sercowo-naczyniowego 13.2. Epidemiologia chorób układu sercowo-naczyniowego 13.3. Cele terapeutyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a wiek pacjentów Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a choroby towarzyszące 13.4. Czynniki ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego a szacowanie ryzyka Charakterystyka czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego Szacowanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych Wybrane czynniki psychospołeczne i socjoekonomiczne 13.5. Zasadność stosowania diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych 13.6. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego Sód, potas i pozostałe składniki mineralne Witaminy Błonnik pokarmowy Warzywa i owoce Orzechy i suche rośliny strączkowe Mięso i ryby Napoje alkoholowe i kawa Napoje słodzone 13.7. Żywność funkcjonalna 13.8. Dieta śródziemnomorska 14. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy - Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska, Joanna Myszkowska-Ryciak 14.1. Definicja i podział cukrzycy 14.2. Epidemiologia i etiologia cukrzycy 14.3. Skutki zdrowotne cukrzycy 14.4. Leczenie cukrzycy Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy ciężarnych Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy osób starszych Zastosowanie wymienników w dietoterapii cukrzycy 15. Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek - Lucyna Kozłowska 15.1. Klasyfikacja i etiologia przewlekłej choroby nerek 15.2. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego wartość energetyczna diety i makroskładniki 15.3. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego składniki mineralne i witaminy 15.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 15.5. Przewlekła choroba nerek okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia) 15.6. Postępowanie dietetyczne u osób po przeszczepieniu nerki 16. Kamica układu moczowego - Lucyna Kozłowska 16.1. Epidemiologia i etiologia kamicy układu moczowego 16.2. Rodzaje kamicy układu moczowego i jej etiologia 16.3. Zalecenia dietetyczne specyficzne dla określonego rodzaju kamicy układu moczowego Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia przytwierdzone do brodawek nerkowych COMp Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia nieprzytwierdzone do brodawek nerkowych COMu Złogi z dwuwodnego szczawianu wapnia COD Złogi z mieszanki dwuwodnych szczawianów wapnia i hydroksyapatytów COD/HAP Złogi z bruszytu BRU Złogi ze struwitu (fosforan magnezowo-amonowy) STR Złogi z kwasu moczowego UA Złogi z mieszanki szczawianów wapnia i kwasu moczowego CO/UA Złogi z cystyny 16.4. Rozpoznanie rodzaju kamicy układu moczowego i przyczyn jej powstawania 16.5. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 17. Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej - Lucyna Kozłowska 17.1. Kryteria rozpoznania i epidemiologia dny moczanowej 17.2. Etiologia dny moczanowej i hiperurykemii 17.3. Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej Związki purynowe Alkohol Cukier i słodycze 17.4. Podsumowanie zaleceń dietetycznych w hiperurykemii i dnie moczanowej 18. Leczenie żywieniowe - Aleksandra Kołota 18.1. Niedożywienie jako element oceny stanu zdrowia Przyczyny niedożywienia Definicje niedożywienia i niedożywienie szpitalne Patofizjologia niedożywienia Kryteria diagnozowania niedożywienia 18.2.. Żywienie dojelitowe Charakterystyka żywienia dojelitowego Charakterystyka i klasyfikacja diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym 18.3. Podstawowe zagadnienia żywienia pozajelitowego 19. Modyfikacje diety w niedokrwistości - Dariusz Włodarek 19.1. Charakterystyka niedokrwistości 19.2. Niedokrwistość z niedoboru żelaza 19.3. Niedokrwistość megaloblastyczna Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego 20. Dietoprofilaktyka osteoporozy - Dominika Głąbska 20.1. Metabolizm układu kostnego 20.2. Epidemiologia 20.3. Etiologia 20.4. Obraz kliniczny 20.5. Terapia 20.6. Wpływ czynników żywieniowych na równowagę układu kostnego 21. Zaburzenia odżywiania - Joanna Myszkowska-Ryciak, Dariusz Włodarek 21.1. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 21.2. Objawy kliniczne zaburzeń odżywiania 21.3. Modyfikacje dietetyczne w wybranych zaburzeniach odżywiania Postępowanie dietetyczne w anoreksji psychicznej Postępowanie dietetyczne w bulimii psychicznej Postępowanie dietetyczne w zespole napadowego objadania się
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153715 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawowe przygotowanie dietetyczne piłkarzy / Antoni Mielecki. - [Kraków] : Wydawnictwo AM, 2019. - 345 stron : fotografie, wykresy ; 25 cm.
Okładka wliczona w paginację.
Dlaczego piłkarz powinien się zdrowo odżywiać? 1.Poprawne odżywianie a osiągi na boisku 2.Zmiana wskazówek żywieniowych -przemianą zawodnika w profesjonalistę Składniki odżywcze, czyli czego potrzebujesz? 3.Białko (proteiny) w diecie piłkarza 4.Tłuszcze w diecie piłkarza 5.Węglowodany w diecie piłkarza 6.Ładowanie baterii przed meczem 7.Suplementacja Cele żywieniowe, czyli co chcesz osiągnąć? 8.Regeneracja 9.Spalanie tkanki tłuszczowej 10.Budowanie potężnych mięśni 11.Super foods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej i najważniejsze produkty dla piłkarzy 12.Warzywa i owoce - odkwaszanie organizmu 13.Zdrowe jedzenie nie musi być drogie -dieta na szczupły portfel 14.Dieta w szkolnych bursach 15.Odżywianie w godzinach okołotreningowych 16.Składniki pożywienia wymagające szczególnej uwagi 17.Żywienie piłkarek 18.Odżywianie młodych adeptów futbolu 19.Odżywianie podczas kontuzji Plan żywieniowy Lista zakupów Miesięczny plan żywieniowy Przepisy Zdrowe słodycze Ciasto marchwiowe Muffinki marchewkowe Batony amarantusowe a la nutella Batoniki amarantusowe z jagodami goji Bounty z polewą czekoladową Energetyczne babeczki Muffinki z buraka (bez jajka) Muffinki z buraka (z jajkiem) Brownie jaglane Jogurtowe ciasto z chia i malinami Ciasto z batatów Ciasto daktylowe Tarta owsiana z kiwi Ciasto z quinoą (komosą ryżową) Kulki z masłem orzechowym Ciastka owsiane Naleśniki z mąki orkiszowej Pudding z chia Dania główne Frytki z batatów Spaghetti Tatar z łososia Makaron z kurczakiem w sosie jogurtowo-ziołowym Kurczak w nadzieniu z kurkumy z pomarańczą Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo-czosnkowym Jajecznica „Naturalny doping" Leczo z soczewicy Omlet dyniowy z piekarnika Omlet z brokułem Omlet ryżowy Zupy Zupa kalafiorowa z kurkumą Botwinka z mleczkiem kokosowym Zupa z dyni Zupa z cukinii Zupa szpinakowa z jajkiem Zupa marchwiowa Zupa pomidorowa Koktajle Kawa „kuloodporna" Energia zieleni Pietruszkowy dopalacz Poranny kopniak Naturalny doping sportowców Miks na poranek Gryczanka na słodko Koktajl jaglany z truskawkami Koktajl sezamowy z komosą ryżową Węglowodanowy miks bananowy Szejk energetyczny Koktajl mocy Czerwony koktajl na zwiększenie wydolności Koktajl na odbudowę tkanki mięśniowej Proteinowy szejk wzmacniający Koktajl Shreka Bomba proteinowa Kuskusowy mus szarlotkowy Koktajl z masłem orzechowym Koktajl z masłem orzechowym z nerkowców Koktajl z masłem migdałowym Koktajl z tahini (pastą sezamową) Naturalne izotoniki Izotonik grejpfrutowy Izotonik cytrynowy Woda kokosowa truskawkowa Koktajl uzupełniający elektrolity Indeks glikemiczny produktów
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 48
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153937 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9051 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
1.ROŚLINY BOBOWATE 1.1.Ciecierzyca pospolita 1.2.Lędźwian siewny 1.3.Soczewica jadalna 1.4.Soja uprawna 2.ROŚLINY OKOPOWE BULWIASTE I KORZENIOWE 2.1.Rośliny okopowe bulwiaste 2.2.1.Batat 2.2.2.Nasturcja bulwiasta 2.2.3.Słonecznik bulwiasty 2.3.Okopowe korzeniowe 2.3.1.Brukiew pastewna 2.3.2.Cykoria uprawna 2.3.3.Marek kucmerka 2.3.4.Pasternak zwyczajny 2.3.5.Rzepa zwyczajna 2.3.6.Rzodkiew zwyczajna 2.3.7.Salsefia 2.3.8.Skorzonera 3.ROŚLINY OLEISTE 3.1.Dynia oleista 3.2.Gorczyca biała 3.3.Gorczyca sarepska 3.4.Konopie siewne 3.5.Krokosz barwierski 3.6.Len zwyczajny 3.7.Lnianka siewna 3.8.Mak lekarski 3.10.Słonecznik zwyczajny 4. ZBOŻA WŁAŚCIWE I RZEKOME 4.1.Zboża właściwe 4.2.1.Pszenica orkisz 4.2.2.Proso zwyczajne 4.2.3.Sorgo dwubarwne 4.2.4.Włośnica ber 4.3.Zboża rzekome 4.3.1.Gryka siewna 4.3.2.Komosa ryżowa 4.3.3.Szarłat wyniosły
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151862 N (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności