Włodarek Dariusz
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(6)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Artykuły
(1)
E-booki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(5)
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(3)
Biblioteka Międzywydziałowa
(2)
Biblioteka WWFiF
(3)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Włodarek Dariusz
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Górczyński Robert
(78)
Meryk Radosław
(78)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Lekarze
(1)
Temat
Dietetyka
(3)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Choroby ludzi
(1)
Dom opieki
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Higiena
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Mężczyźni
(1)
Odżywianie
(1)
Potrzeby żywieniowe
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Wartości odżywcze
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Kulinaria
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(1)
7 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 116564 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 2557 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 383-[384].
Dla studentów wydziałów medycyny zajmujących się żywieniem człowieka, a także studentów medycyny i nauk o zdrowiu.
I. Zagadnienia zdrowia publicznego i ochrony środowiska - Joanna Gromadzka-Ostrowska 1. Pojęcie i cel ochrony zdrowia 2. Ochrona zdrowia w Polsce 3. Promocja zdrowia i edukacja prozdrowotna 4. Światowa Organizacja Zdrowia i inne organizacje związane z ochroną zdrowia 5. Społeczne organizacje ochrony zdrowia 6. Zanieczyszczenie środowiska a ochrona zdrowia II. Mechanizmy obronne organizmu ludzkiego - Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek 1. Główne składniki układu odpornościowego Komórki układu odpornościowego Pozakomórkowe składniki układu odpornościowego Narządy limfatyczne Pozostałe składniki układu odpornościowego 2. Odpowiedź immunologiczna 3. Rozwój odporności w ontogenezie i modelowanie odporności 4. Patologiczne mechanizmy odpornościowe Anafilaksje Choroby autoimmunologiczne Niedobory odporności wywołane przez leki 5. Wpływ żywienia na odporność III. Choroby i ich profilaktyka - Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek 1. Podział chorób i czynniki chorobotwórcze 2. Schorzenia układu pokarmowego Wirusowe zapalenie wątroby Zakażenia Helicobacter pylori Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Zakażenia enterowirusami Zakażenia i zatrucia pokarmowe Zatrucia grzybami Zatrucia roślinami zielnymi Zatrucia chemiczne 3. Schorzenia układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Miażdżyca Choroba niedokrwienna serca Zawał serca Udary mózgu i ich profilaktyka 4. Schorzenia układu kostnego Krzywica Osteoporoza 5. Zakaźne choroby wieku dziecięcego Wybrane choroby bakteryjne Wybrane choroby wirusowe 6. Gruźlica jako choroba społeczna 7. Choroby niezakaźne Otyłość Cukrzyca Dyslipidemie 8. Choroby nowotworowe 9. Wybrane choroby zwyrodnieniowe układu nerwowego Choroba Parkinsona Choroba Alzheimera Żywieniowa prewencja otępień 10. Zespół nabytego niedoboru odporności - AIDS 11. Choroby alergiczne 12. Wybrane choroby pasożytnicze i odzwierzęce Choroby pasożytnicze Parazytozy wywołane przez pierwotniaki Parazytozy wywołane przez robaki obłe Parazytozy wywołane przez robaki płaskie (tasiemczyce) Parazytozy wywołane przez grzyby Choroby odzwierzęce IV. Pomoc przedmedyczna w nagłych wypadkach - Tomasz Królikowski 1. Podstawy prawne pierwszej pomocy 2. Zasady udzielania pierwszej pomocy Opatrywanie ran Krwotoki i krwawienia Obrażenia głowy Rany klatki piersiowej Rany brzucha Obrażenia miednicy Złamania Omdlenia Oparzenia 3. Wyposażenie apteczki V. Zaburzenia odżywiania - Joanna Myszkowska-Ryciak 1. Anoreksja psychiczna 2. Bulimia psychiczna.. 3. Zespół kompulsywnego jedzenia 4. Inne niespecyficzne zaburzenia odżywiania VI. Profilaktyka i korygowanie wad rozwojowych -Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek 1. Wady narządu słuchu 2. Wady narządu wzroku 3. Wady narządu żucia i profilaktyka stomatologiczna 4. Wady postawy VII. Uzależnienia i metody zapobiegania im - Joanna Gromadzka-Ostrowska 1. Uzależnienie od środków psychoaktywnych 2. Alkoholizm 3. Palenie tytoniu i nikotynizm 4. Inne uzależnienia VIII. Wybrane zagadnienia zdrowia psychicznego - Zuzanna Toeplitz 1. Zagrożenia rozwoju psychicznego - teoria kryzysów rozwojowych Eriksona
Sygnatura czytelni BWF: VII W 27
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8355 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka - Ewa Lange 1.1. Zapasy energii w organizmie 1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 1.3. Bilans energii 1.4. Aktywność fizyczna 1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych 1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię 2. Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka - Ewa Lange 2.1. Charakterystyka węglowodanów 2.2. Metabolizm węglowodanów 2.3. Zalecane spożycie węglowodanów 2.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka Charakterystyka błonnika pokarmowego Źródła błonnika pokarmowego w diecie Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego Zalecenia spożycia błonnika pokarmowego Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 2.5. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii Definicje indeksu i ładunku glikemicznego Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym Indeks i ładunek glikemiczny produktów spożywczych Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 3. Białko - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 3.1. Budowa chemiczna białek 3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 3.3. Metabolizm białka 3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie 3.5. Źródła pokarmowe białka 3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 4. Tłuszcze - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 4.1. Budowa chemiczna tłuszczów 4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych 4.3. Metabolizm tłuszczu 4.4. Rola tłuszczu w organizmie 4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu 4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 5. Witaminy - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 5.1. Charakterystyka ogólna witamin 5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A Witamina D Witamina E Witamina K 5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witamina B1 Witamina B2 Witamina B3 (PP) Witamina B5 Witamina B6 Witamina B8 (H) Witamina B9 Witamina B12 Witamina C Cholina 6. Składniki mineralne - Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek 6.1. Charakterystyka ogólna Znaczenie składników mineralnych 6.2. Wapń Znaczenie wapnia Występowanie wapnia Niedobory wapnia Nadmierna podaż wapnia 6.3. Fosfor Znaczenie fosforu Występowanie fosforu Niedobory fosforu Nadmierna podaż fosforu 6.4. Potas Znaczenie potasu Występowanie potasu Niedobory potasu Nadmierna podaż potasu 6.5. Siarka Znaczenie siarki Występowanie siarki Niedobory i nadmierna podaż siarki 6.6. Sód Znaczenie sodu Występowanie sodu Niedobory sodu Nadmierna podaż sodu 6.7. Chlor Znaczenie chloru Występowanie chloru Niedobory chloru Nadmierna podaż chloru 6.8. Magnez Znaczenie magnezu Występowanie magnezu Niedobory magnezu Nadmierna podaż magnezu 6.9. Żelazo Znaczenie żelaza Występowanie żelaza Niedobory żelaza Nadmierna podaż żelaza 6.10. Fluor Znaczenie fluoru Występowanie fluoru Niedobory fluoru Nadmierna podaż fluoru 6.11. Cynk Znaczenie cynku Występowanie cynku Niedobory cynku Nadmierna podaż cynku 6.12. Miedź Znaczenie miedzi Występowanie miedzi Niedobory miedzi Nadmierna podaż miedzi 6.13. Jod Znaczenie jodu Występowanie jodu Niedobory jodu Nadmierna podaż jodu 6.14. Mangan Znaczenie manganu Występowanie manganu Niedobory i nadmierna podaż manganu 6.15. Selen Znaczenie selenu Występowanie selenu Niedobory selenu Nadmierna podaż selenu 6.16. Chrom Znaczenie chromu Występowanie chromu Niedobory chromu 7. Klasyfikacja diet - Dariusz Włodarek, Ewa Lange 7.1. Żywienie podstawowe 7.2. Charakterystyka diety łatwostrawnej 7.3. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji Dieta płynna Dieta płynna wzmocniona Dieta papkowata Klasyfikacja diet o zmienionej teksturze i dla zagęszczonych płynów 7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej 8. Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego 8.1. Choroba refluksowa - Dariusz Włodarek 8.2. Choroba wrzodowa - Dariusz Włodarek 8.3. Zespół jelita drażliwego - Dariusz Włodarek Ewa Lange Znaczenie czynników żywieniowych w zespole jelita drażliwego Dieta FODMAP Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego Probiotyki w terapii zespołu jelita drażliwego Żywność zawierająca gluten w terapii zespołu jelita drażliwego 8.4. Nieswoiste choroby zapalne jelit - Dominika Głąbska Epidemiologia Etiologia Obraz kliniczny Terapia Rola żywienia Rola probiotykoterapii Żywienie w okresie zaostrzeń Żywienie w okresie remisji 8.5. Bakteryjny przerost jelita cienkiego - Joanna Myszkowska-Ryciak Danuta Gajewska Epidemiologia i czynniki ryzyka Objawy i diagnostyka Leczenie farmakologiczne Dietoterapia Probiotyki Podsumowanie 8.6. Zaparcie - Danuta Gajewska Dariusz Włodarek Joanna Myszkowska-Ryciak Definicja zaparcia Postacie zaparcia Postępowanie terapeutyczne Leczenie dietetyczne 8.7. Przewlekłe zapalenie trzustki - Dariusz Włodarek Joanna Myszkowska-Ryciak 9. Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby - Danuta Gajewska, Dariusz Włodarek 9.1. Funkcje wątroby 9.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby Energia Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy i składniki mineralne 9.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach zalecenia szczegółowe Ostre wirusowe zapalenie wątroby Alkoholowa choroba wątroby Marskość wątroby Wodobrzusze Niedożywienie 10. Nieprawidłowe reakcje na pokarm - Ewa Lange 10.1. Alergie pokarmowe Definicja i objawy alergii pokarmowej Alergeny pokarmowe Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 10.2. Niealaergiczne nieprawidłowe reakcje na pokarm Nietolerancje pokarmowe Celiakia Nieceliakalna, niealergiczna, nieprawidłowa reakcja na zboża glutenowe 10.3. Dietozależne rzadkie choroby metaboliczne Fenyloketonuria Homocystynuria 11. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości - Ewa Lange, Dariusz Włodarek 11.1. Definicja i klasyfikacja otyłości Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele Prawidłowa i należna masa ciała Otyłość metaboliczna 11.2. Epidemiologia otyłości 11.3. Etiologia otyłości Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 11.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 11.5. Rezerwy energii w organizmie 11.6. Skutki zdrowotne otyłości 11.7. Cele leczenia otyłości 11.8. Metody leczenia otyłości 11.9. Dietoterapia otyłości Diety niskoenergetyczne Znaczenie makroskładników w diecie niskoenergetycznej Dobór produktów i potraw w diecie redukującej masę ciała Diety bardzo niskoenergetyczne Diety niekonwencjonalne i o różnym udziale makroskładników 11.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 11.11. Inne metody leczenia otyłości 12. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym - Lucyna Kozłowska, Danuta Gajewska 12.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 12.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 12.3. Leczenie nadciśnienia tętniczego Terapia dietetyczna Diety rekomendowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego 13. Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego - Anna Harton 13.1. Miażdżyca i choroby powstające na jej podłożu klasyfikacja chorób układu sercowo-naczyniowego 13.2. Epidemiologia chorób układu sercowo-naczyniowego 13.3. Cele terapeutyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a wiek pacjentów Cele terapii chorób układu sercowo-naczyniowego a choroby towarzyszące 13.4. Czynniki ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego a szacowanie ryzyka Charakterystyka czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego Szacowanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych Wybrane czynniki psychospołeczne i socjoekonomiczne 13.5. Zasadność stosowania diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych 13.6. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego Sód, potas i pozostałe składniki mineralne Witaminy Błonnik pokarmowy Warzywa i owoce Orzechy i suche rośliny strączkowe Mięso i ryby Napoje alkoholowe i kawa Napoje słodzone 13.7. Żywność funkcjonalna 13.8. Dieta śródziemnomorska 14. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy - Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska, Joanna Myszkowska-Ryciak 14.1. Definicja i podział cukrzycy 14.2. Epidemiologia i etiologia cukrzycy 14.3. Skutki zdrowotne cukrzycy 14.4. Leczenie cukrzycy Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy ciężarnych Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego cukrzycy osób starszych Zastosowanie wymienników w dietoterapii cukrzycy 15. Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek - Lucyna Kozłowska 15.1. Klasyfikacja i etiologia przewlekłej choroby nerek 15.2. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego wartość energetyczna diety i makroskładniki 15.3. Zalecenia dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego składniki mineralne i witaminy 15.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 15.5. Przewlekła choroba nerek okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia) 15.6. Postępowanie dietetyczne u osób po przeszczepieniu nerki 16. Kamica układu moczowego - Lucyna Kozłowska 16.1. Epidemiologia i etiologia kamicy układu moczowego 16.2. Rodzaje kamicy układu moczowego i jej etiologia 16.3. Zalecenia dietetyczne specyficzne dla określonego rodzaju kamicy układu moczowego Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia przytwierdzone do brodawek nerkowych COMp Złogi z jednowodnego szczawianu wapnia nieprzytwierdzone do brodawek nerkowych COMu Złogi z dwuwodnego szczawianu wapnia COD Złogi z mieszanki dwuwodnych szczawianów wapnia i hydroksyapatytów COD/HAP Złogi z bruszytu BRU Złogi ze struwitu (fosforan magnezowo-amonowy) STR Złogi z kwasu moczowego UA Złogi z mieszanki szczawianów wapnia i kwasu moczowego CO/UA Złogi z cystyny 16.4. Rozpoznanie rodzaju kamicy układu moczowego i przyczyn jej powstawania 16.5. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 17. Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej - Lucyna Kozłowska 17.1. Kryteria rozpoznania i epidemiologia dny moczanowej 17.2. Etiologia dny moczanowej i hiperurykemii 17.3. Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej Związki purynowe Alkohol Cukier i słodycze 17.4. Podsumowanie zaleceń dietetycznych w hiperurykemii i dnie moczanowej 18. Leczenie żywieniowe - Aleksandra Kołota 18.1. Niedożywienie jako element oceny stanu zdrowia Przyczyny niedożywienia Definicje niedożywienia i niedożywienie szpitalne Patofizjologia niedożywienia Kryteria diagnozowania niedożywienia 18.2.. Żywienie dojelitowe Charakterystyka żywienia dojelitowego Charakterystyka i klasyfikacja diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym 18.3. Podstawowe zagadnienia żywienia pozajelitowego 19. Modyfikacje diety w niedokrwistości - Dariusz Włodarek 19.1. Charakterystyka niedokrwistości 19.2. Niedokrwistość z niedoboru żelaza 19.3. Niedokrwistość megaloblastyczna Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego 20. Dietoprofilaktyka osteoporozy - Dominika Głąbska 20.1. Metabolizm układu kostnego 20.2. Epidemiologia 20.3. Etiologia 20.4. Obraz kliniczny 20.5. Terapia 20.6. Wpływ czynników żywieniowych na równowagę układu kostnego 21. Zaburzenia odżywiania - Joanna Myszkowska-Ryciak, Dariusz Włodarek 21.1. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 21.2. Objawy kliniczne zaburzeń odżywiania 21.3. Modyfikacje dietetyczne w wybranych zaburzeniach odżywiania Postępowanie dietetyczne w anoreksji psychicznej Postępowanie dietetyczne w bulimii psychicznej Postępowanie dietetyczne w zespole napadowego objadania się
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153715 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dietoterapia / Dariusz Włodarek [et al.]. - [Wyd. 1 - 1 dodr.]. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - XIII, [1], 446, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 245 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 49
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 139262, 139263 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 139261 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7545 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
1.Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka - Ewa Lange 1.1.Zapasy energii w organizmie 1.2.Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 1.3.Bilans energii 1.4.Aktywność fizyczna 1.5.Obliczanie wartości wydatków energetycznych 1.6.Ustalanie zapotrzebowania na energię 2.Węglowodany - Ewa Lange 2.1.Charakterystyka węglowodanów 2.2.Metabolizm węglowodanów 2.3.Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka 2.3.1.Charakterystyka błonnika pokarmowego 2.3.2.Źródła błonnika pokarmowego w diecie 2.3.3.Właściwości prozdrowotne 2.3.4.Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć 2.3.5.Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego 2.3.6.Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego 2.3.7.Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego 2.3.8.Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie 2.3.9.Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 2.4.Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii 2.4.1.Definicja indeksu i ładunku glikemicznego 2.4.2.Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym 2.4.3.Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych 2.4.4.Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych 2.4.5.Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 3.Białko - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 3.1.Budowa chemiczna białek 3.2.Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 3.3.Metabolizm białka 3.4.Rola aminokwasów i białka w organizmie 3.5.Źródła pokarmowe białka 3.6.Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 4.Tłuszcze - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 4.1.Budowa chemiczna tłuszczów 4.2.Podział i źródła kwasów tłuszczowych 4.3.Metabolizm tłuszczu 4.4.Rola tłuszczu w organizmie 4.5.Źródła pokarmowe tłuszczu 4.6.Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 5.Witaminy - Dominika Głabska, Dariusz Wlodarek 5.1.Charakterystyka ogólna 5.2.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 5.2.1.Witamina A 5.2.2.Witamina D 5.2.3.Witamina E 5.2.4.Witamina K 5.3.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 5.3.1.Witamina B, 5.3.2.Witamina B2 5.3.3.Witamina B, (PP) 5.3.4.Witamina Bs 5.3.5.Witamina B6 5.3.6.Witamina B8 (H) 5.3.7.Witamina B9 5.3.8.Witamina B,, 5.3.9.Witamina C 5.3.10.Cholina 6. Składniki mineralne - Dominika Giąbska, Dariusz Wlodarek 6.1.Charakterystyka ogólna 6.2.Wapń 6.3.Fosfor 6.4.Potas 6.5.Siarka 6.6.Sód 6.7.Chlor 6.8.Magnez 6.9.Żelazo 6.10.Fluor 6.11.Cynk 6.12.Miedź 6.13.Jod 6.14.Mangan 6.15.Selen 6.16.Chrom 7.Klasyfikacja diet - Dariusz Włodarek, Ewa Lange 7.1.Żywienie podstawowe 7.2.Charakterystyka diety łatwo strawnej 7.3.Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji 7.3.1.Dieta płynna 7.3.2.Dieta płynna wzmocniona 7.3.3.Dieta papkowata 7.4.Charakterystyka diety bogatoresztkowej 8.Wybrane choroby przewodu pokarmowego - Dariusz Włodarek 8.1.Choroba refluksowa przełyku 8.2.Choroba wrzodowa 8.3.Zespół jelita drażliwego (IBS) 8.3.1.Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego 8.3.2.Probiotyki 8.4.Przewlekłe zapalenie trzustki 8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca 8.5.Wybrane choroby wątroby 8.5.1.Funkcje wątroby
8.5.2.Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania 8.5.3.Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach - zalecenia szczegółowe 9.Wybrane diety eliminacyjne - Ewa Lange 9.1. Dieta bezglutenowa - podstawa leczenia celiakii 9.1.1. Etiopatogeneza celiakii 9.1.2.Charakterystyka diety bezglutenowej 9.1.3.Wartość odżywcza produktów bezglutenowych 9.2.Dietoterapia alergii pokarmowych 9.2.1.Definicja i objawy alergii pokarmowej 9.2.2.Alergeny pokarmowe 9.2.3.Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 9.3.Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii 9.3.1.Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii 9.3.2.Dietoterapia fenyloketonurii 9.3.3.Tolerancja na fenyloalaninc u osób chorych na fenyloketonurię 10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości - Ewa Lange 10.1.Definicja i klasyfikacja otyłości 10.1.1.Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele 10.1.2.Prawidłowa i należna masa ciała 10.1.3.Otyłość metaboliczna 10.2.Epidemiologia otyłości 10.3.Etiologia otyłości 10.3.1.Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości 10.3.2.Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości 10.3.3.Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 10.4.Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 10.5.Rezerwy energii w organizmie 10.6.Skutki zdrowotne otyłości 10.7.Cele leczenia otyłości 10.8.Metody leczenia otyłości 10.9.Dietoterapia otyłości 10.9.1.Diety niskoenergetyczne 10.9.2.Dieta bardzo niskoenergetyczna 10.9.3.Diety niekonwencjonalne 10.10.Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 10.11.Inne metody leczenia otyłości 11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy - Ewa Lange 11.1.Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań 11.2.Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy 11.3.Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów duszczowych 11.3.1.Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.2.Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.3.Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych 11.3.4.Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych 11.4.Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii powikłań miażdżycy 11.4.1.Sterole i stanole roślinne 11.4.2.Węglowodany i błonnik pokarmowy 11.4.3.Rodzaj białka w diecie 11.4.4.Naturalne antyoksydanty 11.5.Programy profilaktyki cholesterolowej 11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 12.Cukrzyca - Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska 12.1.Podział cukrzycy 12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy 12.2.Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy 12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych 12.3.Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe 13.Hiperurykemia i dna moczanowa - Lucyna Kozłowska 13.1.Definicja i epidemiologia 13.2.Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej 14.Nadciśnienie tętnicze - Lucyna Kozłowska 14.1.Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 14.2.Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 14.3.Terapia dietetyczna 14.3.1.Redukcja masy ciała 14.3.2.Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu 14.3.3.Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi 14.4.Dieta DASH 15.Przewlekła choroba nerek - Lucyna Kozłowska 15.1. Przewlekła choroba nerek - okres leczenia zachowawczego 15.1.1.Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek 15.1.2.Epidemiologia przewlekłej choroby nerek 15.1.3.Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego 15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 15.2.Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastepczego (dializoterapia) 15.2.1.Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek 15.2.2.Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych 15.3.Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki) 15.3.1.Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce 15.3.2.Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki 15.3.3.Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych 15.3.4.Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin 16.Kamice układu moczowego - Lucyna Kozłowska 16.1.Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego 16.2.Rodzaje kamic układu moczowego 16.3.Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego 16.4.Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 17.Niedokrwistość - Dariusz Włodarek 17.1.Niedokrwistość z niedoboru żelaza 17.2.Niedokrwistość megaloblastyczna
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154869 N (1 egz.)
E-book
W koszyku
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji. Warto dodać, że w ciągu ostatnich lat ukazało się wiele nowych standardów, wytycznych i raportów dotyczących wpływu diety na występowanie i leczenie wielu chorób, ukazały się nowe zalecenia i normy żywieniowe dla populacji polskiej, co uzasadnia potrzebę aktualizacji wcześniej publikowanych informacji. Książkę dedykujemy osobom zawodowo związanym z nauką o zdrowiu i opieką medyczną, w tym lekarzom, pielęgniarkom, czy fizjoterapeutom ale przede wszystkim studentom dietetyki i kierunków żywieniowych i dietetykom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności