Dietetyka
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(72)
Forma i typ
Książki
(63)
Publikacje dydaktyczne
(10)
Artykuły
(9)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(65)
dostępne
(22)
wypożyczone
(3)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(25)
Biblioteka Międzywydziałowa
(21)
Biblioteka WWFiF
(46)
Magazyn
(1)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Ciborowski Artur
(4)
Bujko Jacek
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Rudnicka Anna
(3)
Skrodzka Zdzisława
(3)
Szewczyński Jerzy
(3)
Włodarek Dariusz
(3)
Cordain Loren (1950- )
(2)
Friel Joe (1943- )
(2)
Halbersztat Jan
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Turlejska Halina
(2)
Zawistowska Zofia
(2)
Zep Wojciech
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Adamski Zygmunt (nauki medyczne)
(1)
Alexander Jane
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bartuzi Zbigniew
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Betz Sheri
(1)
Białas Wojciech
(1)
Białecka-Dębek Agata
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzozowska Anna (technologia żywności)
(1)
Bułhak-Jachmyczyk Barbara
(1)
Bąk-Romaniszyn Leokadia
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Chantal Cler
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Clark Nancy (1951- )
(1)
Conley Rosemary
(1)
Corbin Charles B
(1)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(1)
Czerwińska Dorota
(1)
Dawidowicz Aleksander
(1)
Dolna-Ratyńska Izabela
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gadzina Monika
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajda Robert (technologia żywności)
(1)
Galloway Jeff (1945- )
(1)
Graham Douglas N. (1953- )
(1)
Granda Dominika
(1)
Gulińska Edyta
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hamm Michael (1951- )
(1)
Hasik Jan (1922-2001)
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Jabłoński Marcin (technologia żywienia)
(1)
Jankowski Szymon
(1)
Januszko Olga
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Jeruszka-Bielak Marta
(1)
Kaczor-Szkodny Paulina
(1)
Kałuża Joanna
(1)
Kierst Władysław
(1)
Kijek Krzysztof
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Klupińska Grażyna
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Kowaleczko-Szumowska Monika
(1)
Kowalska Barbara
(1)
Kozłowska Katarzyna (technologia żywności)
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kołodziejczyk Anna (dietetyka)
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Krajowska-Kukiel Alicja
(1)
Krzemińska Agnieszka
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kulik Teresa Bernadetta
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Lech Magdalena (medycyna)
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Madej Dawid
(1)
Majewska Dorota
(1)
Matella Katarzyna
(1)
Mauricz Jakub
(1)
Michalczyk Małgorzata (kultura fizyczna)
(1)
Michalik Żaneta
(1)
Mielecki Antoni
(1)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Nasiłowski Wiesław (1920-1982)
(1)
Orywal Karolina
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Pietruszka Barbara
(1)
Pitchford Paul
(1)
Poniewierka Elżbieta Barbara
(1)
Reinhard Tonia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(25)
2000 - 2009
(22)
1990 - 1999
(3)
1970 - 1979
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(25)
Kraj wydania
Polska
(72)
Język
polski
(72)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(9)
Lekarze
(3)
Dietetycy
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Piłkarze nożni
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2037)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Dietetyka
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(952)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(872)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(759)
Technika
(741)
Konstrukcje budowlane
(726)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Piłka nożna
(672)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(636)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(612)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(507)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(494)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Przedsiębiorstwo
(466)
Internet
(464)
Modele matematyczne
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(428)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Chiny
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(12)
Poradnik
(7)
Artykuł z czasopisma naukowego
(6)
Podręczniki akademickie
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Poradniki
(4)
Wydawnictwa popularne
(2)
Jadłospis
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(22)
Kultura fizyczna i sport
(7)
Kulinaria
(4)
Psychologia
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(9)
72 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: The detox plan. Clearing your body, mind & emotions.
Indeks.
Sygnatura czytelni BMW: II O 75 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 28
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 99002 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 941 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
Dla studentów i ludzi nauki.
Rozdział 1. Spożycie surowców roślinnych w Unii Europejskiej Rozdział 2. Diety nowej generacji Rozdział 3. Zmiany w piramidzie żywieniowej Polaków Rozdział 4. Suszone owoce i orzechy w zdrowej diecie człowieka Rozdział 5. Wzbogacenia żywności w pierwiastki chemiczne Rozdział 6. Napoje a równowaga kwasowo-zasadowa człowieka Rozdział 7. Logistyka produktów żywnościowych a zachowanie konsumentów
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 253 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 150225 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dietetyka oparta na dowodach / pod red. Elżbiety Poniewierki ; [aut.: Zbigniew Bartuzi et al.]. - Wrocław : MedPharm, cop. 2016. - V, [1], 255 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
Dla lekarzy, dietetyków, pielęgniarek, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 53
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7747 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 31,1
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5718 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów na kierunkach technologia żywienia i żywienie człowieka oraz biotechnologia.
Sygnatura czytelni BMW: IX M 18 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 36
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 126570, M 12148, 126568, 126571, 126569 (5 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 124789 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6202 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu dietetyki Składniki pokarmowe Makroskładniki Składniki mineralne Witaminy Normy żywienia - Rodzaje norm żywienia Wykorzystanie norm żyvienia do oceny spożycia i planowania żywienia obowiązujące w Polsce normy żywienia 3. Rodzaje diet - Nomenklatura diet stosowanych w dietoterapii Charakterystyka i zastosowanie typowych diet Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia Ocena sposobu żywienia ocena stanu odżywiania Edukacja żywieniowa. Z jakiego powodu edukacja żywieniowa jest potrzebna? Edukacja zdrowotna i żywieniowa Planowanie procesu edukacji żywieniowej Cykl nauki Kolba i jego zastosowanie w edukacji żywieniowej Najczęstsze bariery w efektywnej edukacji żywieniowej Podsumowanie procesu edukacji indywidualnej Poradnictwo dietetyczne Poradnictwo dietetyczne i jego rola w zmianie zachowań żywieniowych Dietoprofilaktyka i dietoterapia _ Zasady żywienia osób zdrowych oraz prewencja chorób cywilizacyjnych Dietoterapia wybranych stanów chorobowych Wprowadzenie do prawa żywnościowego Unijne prawo żywnościowe Ewolucja i rozwój prawa żywnościowego w Polsce Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu psychologii Style jedzenia i ich charakterystyka - Bianka Lewandowska. , . Normalne style jedzenia Problemowe stfe jedzenia Optymalne style jedzenia Emocje i ich regulacja a jedzenie: wzajemne współzależności Procesualny model regulacji emocji Ig2 Poznawcza regulacja emocji Relacja międzystresem a zachowaniami żywieniowymi Związek emocji z jedzeniem Koncepcja jedzenia emocjonalnego. Psychologia odchudzania- Proces odchudzania- wstęp do problematyki zjawiska Efektywność odchudzania Zmiany emocjonalne wynikające z restrykcji żywieniowych Motywacja i jej rola w procesie odchudzania ZOz Etapy interwencji w redukcji masy ciała. Niezdrowe nawyki żywieniowe i ich zmiana Pojęcie nawyku źywieniowego i mechanizm jego działania Wyznaczniki niezdrowych nawyków żywieniowych . . . ' Uwarunkowania niezdrowych zachowań żywieniowych Zmiana jako proces Psychologiczne determinanry motywacji do zmiany Samokontrola a samoregulacja Jak skutecznie zachęcać pacjentów do zmiany? Zastosowanie dialogu motywującego w psychodieteryce Czym jest motywacja do zmiany? Jak stosować dialog motywujący w praktyce psychodietetyka? Jak skuteczny jest dialog motywujący w psychodietetyce? Przegląd badań naukowych lak uczyć się dialogu motywującego? Podstawy pomocy psychologicznej Pomoc psychologiczna i jej formy . Czynniki sprzyjające skutecznemu pomaganiu . Komunikacja w procesie pomocy. Budowanie relacji i ustalanie celów pomocy opór w procesie Pomocy Etyczne aspekty pomocy psychologicznej . . Psychologiczne koszty pomagania Poradnictwo psychologiczne Wprowadzenie . Definicja i cele poradnictwa Charakterystyka kryzysów rozwojowych Problemy dietetyczne jako jeden z objawów kryzysu rozwojowego Rodzaje zmian potrzebne do poradzenia sobie z objawami kryzysu rozwojowego. Sposoby osiągania tych zmian - Proces poradnictwa psychologicznego . Teoretyczne i praktyczne podstalvy z zakresu nutrigenetyki, naukolekachiozdrowiu Wprowadzenie do nutrigenetyki Podstawowe informacje o nutrigenetyce Polimorfizm genów Genetyczne uwarunkowania cech Związek między polimorfizmem genów a wyborami żywieniowymi wpływ poźywienia na farmakoterapię Czas między spożyciem posiłku a zażyciem leku Interakcje między płynami a stosowanymi lekami Interakcje między pożywieniem a stosowanymi lekami Suplementy diety Definicja i podstawowe uregulowania prawne Rynek i uwarunkowania stosowania suplementów Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem suplementów Zdrowie publiczne Epidemiologia w zdrowiu publicznym Podstawowe założenia zdrowia publicznego Polityka zdrowia publicznego Ustawa o zdrowiu publicznym T6 Narodowy Program Zdrowia Profilaktyka chorób i promocja zdrowia Trzy rewolucje zdrowia publicznego Współczesne koncepcje zdrowia Definicje profilaktyki chorób i promocji zdrowia Interpretacje profilaktyki chorób i promocji zdrowia Porównanie profilaktyki chorób i promocji zdrowia Realizacja profilaktyki popularyjnej i promocji zdrowia Współczesne urządzenia w zakresie monitorowania zdrowia: e-health i m-health Definicja i charakterystyka e-health i m-health E-healthim-healthwprakryce Skuteczność dzialań z zakresu e-health i m-health w kontekście zmiany zachowań zdrowotnych Zalety, wady i bariery w implementacji dzial'ańe-health i m-health Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu kultury fizycznej Promocja aktywności fizycznej Poziom aktywności fizycznej i sposoby jej pomiaru Rekomendacje w zakresie aktywności fizycznej dzieci, młodzieży, osób dorosłych i starszych Modele i strategie w promocji aktywności fizycznej Wpływ wysiłku fizycznego na organizm człowieka Fizjologiczna adaptacja do zwiększonej aktywności fizycznej Aktywność fizyczna w zachowaniu zdrowia Skutki unieruchomienia Skutki nadmiernej aktywności fizycznej Wybrane jednostki nozologiczne w pracy psychodietetyka otylość Aspekt medyczny Aspekt psychologiczny Aspekt dietetyczny Jadłowstręt i bulimia psychiczna Aspekt medyczny Aspekty psychologiczne i psychoterapeutyczne Aspekt dietetyczny Zaburzenie z napadami objadania się: aspekt psychologiczny Historia i rozpowszechnie niezaburzenia Diagnozowanie zaburzenia z napadami objadania się Uwarunkowania i mechanizm objadania się Bliskie i odległe następstwa zaburzenia Leczenie i psychoterapia Choroby układu krążenia Miażdżyca Nadciśnienie tętnicze Choroby Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna Uwarunkowania żywieniowe i zalecenia dietetyczne Cukrzyca typu 2 Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna Uwarunkowania żywieniowe i zalecenie dieteryczne Wybrane choroby przewodu pokarmowego Choroba refluksowa przełyku Wrzody żołądka i dwunastnicy Rak żołądka' Rak jelita grubego
Sygnatura czytelni BWF: IV I 37
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8547 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Informacje o wartości odżywczej produktów spożywczych zawarte w tabelach składu żywności Charakterystyka norm żywieniowych oznaczanie aktywności amylazy ślinowej Aktywność katalazy w ślinie jako wskaźnik potencjału antyoksydacyjnego organizmu Metody oznaczania wydatków energetycznych człowieka Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu Wartość energetyczna produktów spożywczych Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego w diecie Tłuszcze, kwasy tłuszczowe i cholesterol w wybranych produktach spożywczych i całodziennych racjach pokarmowych Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach Zawartość dostępnych aminokwasów jako miernik wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczych białka Modele oceny biodostępności Żelaza z posiłków i racji pokarmowych Ocena biodostępności cynku z racji pokarmowej Zawartość witaminy D w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym a profilaktyka jej niedoboru
Sygnatura czytelni BMW: IX M 53 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15210 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 71
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 128632 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 37
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6383 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy dietetyki / pod redakcją Jacka Bujko. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 237 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy pracach.
Dla studentów wydziałów nauk o żywieniu człowieka i konsumpcji.
Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange) ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym (Jacek Bujko) Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska) Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) Zaburzenia trawienia i wchłaniania (Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska) ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska Kamica pęcherzyka żółciowego (Danuta Gajewska) Kamica układu moczowego (Lucyna Kozłowska) Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa LangeI Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange) Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska) Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska) Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego (Danuta Gajewska) Dietoterapia i dietoprofi laktyka osteoporozy (Jacek Bujko, Sa'eed Bawa)
Sygnatura czytelni BMW: IX M 49 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14908 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Twój brzuch / Cler Chantal. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza ABA, 2006. - 96 s. : il. ; 21 cm.
(Zadbajmy o Siebie)
Oprac. na podst. okł.
Sygnatura czytelni BWF: IX C 26
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 116874 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4401 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-[660]. Indeks.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 17
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4453 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 126605, 126604, 126603 (3 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Rok wyd. ustalony na podst. s. internet. wydaw., w cop. rok 2007.
Bibliogr. s. 659-[660]. Indeks.
Sygnatura czytelni BMW: IX M 26 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 136449, M 13314, 136447, 136448 (4 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 136446 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii Podstawowa przemiana materii – PPM (Basal Energy Expenditure – BEE) Ponadpodstawowa przemiana materii Całkowita przemiana materii. Całkowity wydatek energetyczny (Total Energy Expenditure – TEE Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu Gospodarka wodna w organizmie Równowaga kwasowo-zasadowa Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu Węglowodany Budowa i podział Cukry proste – monosacharydy Węglowodany złożone Rola węglowodanów przyswajalnych Trawienie i wchłanianie węglowodanów Metabolizm węglowodanów Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych Zapotrzebowanie na węglowodany Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe Tłuszcze Budowa i podział tłuszczów Tłuszcze właściwe Woski Tłuszcze złożone Sterole Rola tłuszczów w organizmie człowieka Trawienie i wchłanianie tłuszczów Metabolizm tłuszczów Tłuszcze pożywienia Zapotrzebowanie na tłuszcze Białka Budowa białek Podział i charakterystyka białek Struktura białek Właściwości białek Rola i przemiany białek w organizmie człowieka Trawienie i przyswajanie białek Metabolizm białek Biosynteza białek Źródła białek Wartość odżywcza białek Zapotrzebowanie na białko Witaminy Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Składniki mineralne Makropierwiastki Mikropierwiastki Normy żywienia i wyżywienia Pojęcie norm żywienia i wyżywienia Podział produktów spożywczych Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych Wskaźnik jakości żywieniowej Produkty zamienne Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności Planowanie jadłospisów okresowych Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej Metody oceny jadłospisów Zasady żywienia różnych grup ludności Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa Żywność funkcjonalna Probiotyki i prebiotyki Synbiotyki Żywność genetycznie modyfi kowana Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa Edukacja żywieniowa Klasyfikacja i charakterystyka diet Podstawy klasyfi kacji diet Dieta podstawowa Dieta bogatoresztkowa Dieta łatwo strawna Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Dieta o zmienionej konsystencji . Dieta papkowata Dieta płynna Dieta płynna wzmocniona Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę Dieta kleikowa Dieta ubogoenergetyczna Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Dieta łatwo strawna niskobiałkowa Praktyczne wdrażanie klasyfi kacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia Dieta wegetariańska Dieta śródziemnomorska Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia Dieta dla planety Suplementy diety Żywienie w wybranych chorobach Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku Żywienie w nieżytach żołądka Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego Najczęstsze choroby wątroby i zalecane żywienie Najczęstsze choroby wątroby Żywienie w chorobach wątroby Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych Żywienie w kamicy żółciowej Żywienie w zapaleniu trzustki (pancreatitis) Żywienie po zabiegach chirurgicznych Leczenie żywieniowe Ocena stanu odżywienia Drogi podania substancji odżywczych w leczeniu żywieniowym Leczenie żywieniowe dojelitowe Żywienie pozajelitowe Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych Niewydolność nerek Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek Żywienie w kamicach nerkowych Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych Cukrzyca dorosłych – zalecenia żywieniowe Otyłość Wychudzenie i niedożywienie Dna moczanowa Hiperlipidemie Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia Choroby z wydolnością i niewydolnością układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba niedokrwienna serca Zawał mięśnia sercowego Miażdżyca Profi laktyka chorób układu krążenia Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych Udar mózgu Choroba Parkinsona Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Zakażenie pałeczką Salmonella Zatrucie enterotoksyną gronkowcową Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Mikrobiota jelitowa Żywienie w chorobie Hashimoto Żywienie dzieci zdrowych i chorych Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego Żywienie niemowląt Karmienie pokarmem matki Wprowadzanie pokarmów uzupełniających Karmienie piersią i mlekiem modyfi kowanym Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową Żywienie wcześniaków Żywienie niemowląt z dystrofi ą wewnątrzmaciczną Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe Żywienie w refl uksie żołądkowo-przełykowym Żywienie w przypadku braku łaknienia Żywienie w zaparciu Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka Żywienie w zespole złego wchłaniania – choroba trzewna Żywienie w mukowiscydozie Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych Żywienie w fenyloketonurii Żywienie w niedoborach witaminowych Żywienie w krzywicy Żywienie w tężyczce Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego Żywienie w otyłości (młodzieńczej) Żywienie w chorobach wątroby Choroby wątroby u dzieci o ostrym przebiegu (w tym ostrej niewydolności) Wirusowe zapalenie wątroby Przewlekłe choroby wątroby Żywienie w zapaleniu trzustki Żywienie w zespole nerczycowym Żywienie w chorobie reumatycznej Żywienie w niedokrwistości Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej) Żywienie w stanach pooperacyjnych Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci Żywienie w oparzeniach Żywienie w padaczce lekoopornej – dieta ketogenna
Sygnatura czytelni BMW: IX M 54 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 2
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15269 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8804 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 1383 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wyd. 2 dot. wyd. oryg.
Zaw. ćwiczenia.
Bibliogr. przy rozdz. i na s. [341]-344. Netogr. przy rozdz.
Sygnatura czytelni BWF: IX C 28
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 118067 L (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4885 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wyd. poprzednie pt. "PaleoDieta dla sportowców".
Tyt. oryg.: The Paleo Diet fot Athletes.
Bibliogr. s. 273-[296].
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 14
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6331 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na s. tyt. dokładna data wyd. : Luty 2008.
Tyt. oryg. : The Paleo Diet for Athletes.
Bibliogr. s. 273-[296].
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 9
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4755 (1 egz.)
Magazyn
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 119543 LE N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. F 98
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności