Otyłość
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(60)
Forma i typ
Artykuły
(38)
Książki
(22)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(21)
dostępne
(6)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(7)
Biblioteka Międzywydziałowa
(5)
Biblioteka WWFiF
(17)
Magazyn
(1)
Autor
Adamczyk Przemysław
(2)
Plewa Michał
(2)
Ponikowska Irena
(2)
Pośpiech Dariusz
(2)
Zając-Gawlak Izabela
(2)
Alberti George
(1)
Babijczuk-Borucińska Dorota
(1)
Barańska Marta
(1)
Barylski Marcin
(1)
Bańkowska Aneta
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Bogdański Paweł
(1)
Bogusz Renata
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Błaszkiewicz Beata
(1)
Celebańska Diana
(1)
Chantereau Héléne
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Chałubińska Dorota
(1)
Chemerys Orest M
(1)
Cieślińska Joanna
(1)
Cywińska-Wasilewska Grażyna
(1)
Czaplicki Zdzisław
(1)
Dadacz Joanna
(1)
Dawidiuk Irena
(1)
Dawidowicz Aleksander
(1)
Dobrowolski Piotr (kardiolog)
(1)
Domagalska-Szopa Małgorzata
(1)
Dybus Aleksandra
(1)
Dzida Grzegorz
(1)
Dzwonkowska Ewelina
(1)
Długosz Marta
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Ferenc Tomasz
(1)
Filipczak Agnieszka
(1)
Francik Renata
(1)
Gajda Magdalena
(1)
Gajewska Ewa
(1)
Gawlik Krystyna
(1)
Gawrylczyk Natalia
(1)
Graff Krzysztof
(1)
Grzywa Marek
(1)
Gułaj Ewa
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Głodek Dominika
(1)
Głowa Beata
(1)
Głowacka Kamila
(1)
Hollis Judi
(1)
Holovanova Iryna I
(1)
Hładyszowska Alicja
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jerzemowski Janusz
(1)
Kalmus Grażyna
(1)
Kasiurkiewicz Agnieszka
(1)
Kasynets Svitlana S
(1)
Khimich Sergii D
(1)
Kiljański Marek
(1)
Kleinrok Andrzej
(1)
Klimiuk Katarzyna
(1)
Kogut Anna
(1)
Kokot Franciszek (1929- )
(1)
Konieczny Grzegorz
(1)
Krawczyk-Horoch Beata
(1)
Krekora Katarzyna
(1)
Kuryłowicz Alina
(1)
Kwilosz Ewa
(1)
Lean Mike
(1)
Leksy Karina
(1)
Lewicki Marcin
(1)
Lintowska Agnieszka
(1)
Lwow Felicja
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Mamczur Piotr
(1)
Mazur Artur
(1)
Melekhovets Oksana K
(1)
Moczek Katarzyna
(1)
Mojs Ewa
(1)
Mraz Maciej
(1)
Mraz Małgorzata
(1)
Nieuwdorp Max
(1)
Niziołek Olga (1988- )
(1)
Nowak Maria
(1)
Obara-Gołębiowska Małgorzata (1978- )
(1)
Oblacińska Anna
(1)
Olejniczak Dominik
(1)
Pacholczyk Marta
(1)
Paszek Patrycja
(1)
Pluzhnikova Tetiana V
(1)
Podhajna Ewa
(1)
Portmann Rosemarie
(1)
Prejbisz Aleksander
(1)
Przegaliński Marcin
(1)
Przylipiak Mirosław
(1)
Puchalska-Reglińska Ewelina
(1)
Pupek-Musialik Danuta
(1)
Rosołek Barbara
(1)
Rożek-Piechura Krystyna
(1)
Rutkowska Irena
(1)
Rymer Ludmiła
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(27)
2000 - 2009
(25)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
Kraj wydania
Polska
(60)
Język
polski
(60)
Odbiorca
Lekarze
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2037)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Otyłość
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(952)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(872)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(759)
Technika
(741)
Konstrukcje budowlane
(726)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Piłka nożna
(672)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(636)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(612)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(507)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(494)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Przedsiębiorstwo
(466)
Internet
(464)
Modele matematyczne
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(428)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Artykuł z czasopisma naukowego
(11)
Opracowanie
(3)
Monografia
(2)
Materiały konferencyjne
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(15)
Biologia
(2)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Psychologia
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(37)
Organizacja, Zarządzanie i Marketing
(1)
60 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [169]-191.
Dla zainteresowanych problematyką cielesności oraz zaburzeń odżywiania, studentów psychologii i medycyny, psychoterapeutów.
Sygnatura czytelni BWF: IV I 15
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5482 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla dietetyków oraz technologów żywności i żywienia, pediatrów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, a także do fizjologów i farmaceutów. Może być wykorzystana w kształceniu studentów uczelni medycznych, rolniczych i wychowania fizycznego oraz kierunków związanych z nauką o żywieniu człowieka.
1.Wprowadzenie - Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz 1.1.Rys historyczny rozwoju norm żywienia 1.2.Współczesne metody opracowywania norm 1.3.Rodzaje norm żywienia 1.4.Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polsk 2.Energia - Barbara Bułhak-Jachymczyk 2.1.Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię 2.2.Metody ustalania norm na energię 2.3.Normy na energię dla ludności Polski 3.Białko - Barbara Bułhak-Jachymczyk 3.1.Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 3.2.Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 3.3.Metody ustalania norm na białko 3.4.Normy na białko dla ludności Polski 4.Tłuszcze - Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski 4.1.Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 4.2.Normy spożycia tłuszczu 5.Cholesterol - Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgiere 5.1.Metabolizm cholesterolu 5.2.Źródła pokarmowe cholesterolu 5.3.Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 5.4.Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 6.Węglowodany - Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska 6.1.Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 6.2.Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 6.3.Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia - zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 7.Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) - Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska 7.1.Zalecane spożycie włókna pokarmowego 8.Witaminy - Barbara Bułhak-Jachymczyk 8.1.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 8.2.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 8.3.Górny tolerowany poziom spożycia witamin 9.Składniki mineralne-Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk 9.1.Wapń 9.2.Fosfor 9.3.Magnez 9.4.Żelazo 9.5.Cynk 9.6.Jod 9.7.Selen 9.8.Miedź 9.9.Fluor 9.10.Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 10.Woda i elektrolity - Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik 10.1.Woda 10.2.Gospodarka wodno-elektrolitowa 10.3.Sód i chlor 10.4.Potas 11.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym -Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk 11.1.Charakterystyka metod badania spożycia żywności 11.2.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 11.3.Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 12.Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności - Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros 12.1.Normy żywienia w planowaniu spożycia 12.2.Wybór poziomu normy 12.4 Etapy planowania diety 12.5.Planowanie diet na poziomie indywidualnym 12.6.Planowanie diet dla grup osób 12.7.Czynniki modyfikujące planowanie diety 12.8.Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 13.Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym - Mirosław Jarosz, Wiołeta Respondek 13.1.Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 13.2.Nadwaga i otyłość 13.3.Choroby układu krążenia 13.4.Nowotwory złośliwe 13.5.Osteoporoza 13.6.Aktywność fizyczna 14.Zastosowanie norm na energię w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska 14.1.Omówienie stosowanych określeń 14.2.Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 14.3.Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 15.Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności - Hanna Kunachowicz, Alicja Wałkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk 15.1.Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 15.2.Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 15.3.Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 15.4.Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 16.Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia - Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek 16.1.Definicja i składniki suplementów 16.2.Rola suplementów 16.3.Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 16.4.Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 16.5.Stosowanie suplementów w praktyce 16.6.Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 17.Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym - Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar 17.1.Definicja nowej żywności 17.2.Aspekty legislacyjne 17.3.Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 18. Żywność genetycznie zmodyfikowana - potencjalne źródło składników odżywczych w diecie - Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz 18.1.Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 18.2.Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 18.3.Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia 18.4.Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154876 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 117772 L (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4543 (1 egz.)
Magazyn
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 119585 E (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Naz. aut. na s. 217-218.
Zaw. zbiór rec. mat. z Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Aktywność fizyczna a otyłość - profilaktyka, psychika, estetyka", Golub-Dobrzyń, 3-4 grudnia 2007 r. - inf. ze s. internet. org.
Bibliogr. przy ref.
Sygnatura czytelni BWF: K 42/07
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 124623 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F 5969 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. F 98
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 57-65.
Tkanka tłuszczowa i jej znaczenie Proces wytwarzania adipocytów - adipogeneza Funkcja endokrynna tkanki tłuszczowej Tkanka tłuszczowa - proces lipogenezy i lipolizy Lipogeneza P-oksydacja kwasów tłuszczowych (P-oksydacja Knoopa) Lipoliza Frakcje lipoproteinowe Lipoliza wewnątrzkomórkowa Enzymy regulatorowe przemiany lipidowej Lipaza lipoproteinowa (lipoprotein lipase, LPL) Lipaza wątrobowa (hepatic lipase, HL) Lipaza lizosomalna (lysosomal acid lipase, LAL) Lipaza hormonozależna (Honnone-sensitive lipase/cholesteryl esterase, HSL) Lipaza triglicerydowa (ATGL) Znaczenie adipocytokin w przemianie lipidowej Funkcja i rola leptyny jako hormonalnego wyznacznika otyłości Funkcja i rola adiponektyny hormonu regulatorowego przemiany węglowodanowolipidowej Funkcja i rola wisfatyny Funkcje i znaczenie rezystyny Funkcje i znaczenie greliny, enterohormonu pobudzającego ośrodek głodu 45 Otyłość a metabolizm węglowodanowo-lipidowy Zespół metaboliczny Cukrzyca typu 2 a zaburzenia w metabolizmie lipidowym
Sygnatura czytelni BWF: VII R 121
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8533 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Pracownik chory na E66 / Magdalena Gajda. W: Personel i Zarządzanie. 2015, nr 12, s. 44-47. - 2015
Kartoteka zagadnieniowa: Organizacja, Zarządzanie i Marketing
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 99367 L (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności