Odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(232)
Forma i typ
Książki
(168)
Artykuły
(60)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje naukowe
(12)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje fachowe
(7)
Czasopisma
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Dostępność
tylko na miejscu
(173)
dostępne
(73)
nieokreślona
(5)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(78)
Biblioteka Międzywydziałowa
(68)
Biblioteka WWFiF
(106)
Magazyn
(2)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(17)
Mauricz Jakub
(10)
GawrylczykZielińska Natalia
(6)
Szewczyk Paweł
(6)
Zając Adam
(6)
Berger Stanisław (1923- )
(5)
Gertig Henryk (1924-2011)
(5)
Hasik Jan (1922-2001)
(5)
Jarosz Mirosław
(5)
Rogala Marcin
(5)
Brzozowska Ewa
(4)
Kunachowicz Hanna
(4)
Magiera Leszek
(4)
Walaszek Robert
(4)
Wierzbicka Iwona
(4)
Bean Anita
(3)
Brzozowska Anna (technologia żywności)
(3)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(3)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Gawrylczyk Natalia
(3)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(3)
Nazwisko Imię
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(3)
Rudnicka Anna
(3)
Skrodzka Zdzisława
(3)
Szewczyński Jerzy
(3)
Turlejska Halina
(3)
Wojtczak Ewa
(3)
Białkowska Magdalena
(2)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Brzezińska-Kolarz Beata. Przyczyny otyłości
(2)
Brzózka Tomasz (1978- )
(2)
Celejowa Irena (1917- )
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(2)
Dec-Fiłatow Ewa. Dieta na zdrowie, czyli wpływ odżywiania i aktywności fizycznej na kondycję psychofizyczną człowieka
(2)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gajda Robert (technologia żywności)
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Gumowska Irena
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Kozdroń Ewa. Aktywność ruchowa w procesie pomyślnego starzenia
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Kuński Henryk (1932- )
(2)
Mizera Justyna
(2)
Molski Marcin
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Podruczny Radosław
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Sadowska Halina (1925-2011)
(2)
Sawicka Kamila
(2)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(2)
Waśkiewicz Zbigniew
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Aleksandrowicz Julian
(1)
Allison Simon P
(1)
Ambroży Dorota
(1)
Atkinson Elżbieta
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Ball Stefan
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Bartuzi Zbigniew
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bazaliński Dariusz
(1)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(1)
Benardot Dan (1949- )
(1)
Bender Arnold E
(1)
Bernatek-Brzózka Paulina (1984- )
(1)
Bertrandt Jerzy
(1)
Białas Wojciech
(1)
Białecka-Dębek Agata
(1)
Blaxter K. L
(1)
Broniecka Anna
(1)
Brożyna Maciej (1983- )
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Brzezińska Monika (medycyna)
(1)
Brzozowski Jan
(1)
Burda Piotr R
(1)
Burke Louise
(1)
Butcher James N
(1)
Błecha Krzysztof
(1)
Carson Robert C
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Cendrowski Zbigniew
(1)
Chęcińska-Maciejewska Zuzanna
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cichecka Joanna
(1)
Cierniewska Anna
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Contento Isobel R
(1)
Czapla Michał
(1)
Czerwińska Dorota
(1)
Dalecka Marzena
(1)
Dash Daniel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(20)
2010 - 2019
(122)
2000 - 2009
(60)
1990 - 1999
(13)
1980 - 1989
(7)
1970 - 1979
(8)
1960 - 1969
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(46)
1989-2000
(4)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(232)
Język
polski
(231)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(13)
Lekarze
(4)
Dietetycy
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Piłkarze nożni
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Temat
Budownictwo
(2411)
Zarządzanie
(2036)
Matematyka
(1929)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1791)
Odżywianie
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(952)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(931)
Automatyka
(916)
Język angielski
(871)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(759)
Technika
(740)
Konstrukcje budowlane
(726)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Piłka nożna
(672)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(636)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(612)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(589)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(566)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Produkcja
(517)
Materiałoznawstwo
(516)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(506)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(494)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(467)
Psychologia
(467)
Szkolnictwo wyższe
(466)
Przedsiębiorstwo
(465)
Internet
(464)
Modele matematyczne
(464)
Metale
(462)
Nauka
(455)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(428)
Mechanika budowli
(424)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
2002-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Województwo mazowieckie (1999- )
(1)
Województwo świętokrzyskie (1999- )
(1)
Gatunek
Podręcznik
(22)
Podręczniki akademickie
(17)
Poradniki
(13)
Poradnik
(8)
Artykuł z czasopisma naukowego
(7)
Podręczniki
(7)
Wydawnictwa popularne
(6)
Przepisy kulinarne
(5)
Opracowanie
(4)
Monografia
(3)
Słowniki terminologiczne
(3)
Tablice i wzory
(3)
Ćwiczenia i zadania
(3)
Czasopismo fachowe
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Czasopismo medyczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Encyklopedie
(1)
Poradniki dla nauczycieli
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(38)
Kultura fizyczna i sport
(15)
Kulinaria
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Językoznawstwo
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(60)
232 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia i medycyna / Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska. - Wyd.2. - Warszawa : Watra - Wydaw., 1981. - 183, [1] s. : il., tab. ; 20 cm.
Bibliogr.s. 181 - 182
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61627 L (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zawiera wybrane specjalistyczne słownictwo.
Dla studentów nauk o żywności i biotechnologii.
ENZYMOLOGY Safety of food enzymes Genetically modified enzymes UNITU. FOOD ANALYSIS Analysis of plant phenolic compounds Meat speciation Detection of olive oil adulteration Diffcrentiation of spirit drinks by means of fluorescence spectroscopy UNIT III. FOOD BIOTECHNOLOGY Biotechnological processes in food production Genetically modified organisms (GMOS) Safety of genetically modified food UNIT IV. FOOD SAFETY 1. Food control Systems Rapid alert system for food and feed (RASFF) Notifications in the rapid alert system for food and feed Novel food UNIT V. FOOD CONTAMINATION Contaminants in food and feed - acrylamide Mycotoxins and aflatoxins Metals as contaminants in food UNIT VI. FOOD TECHNOLOGY Food proccssing and preservation Fat replacers Wheat flour substitues Advances in food processing UNIT VII. DIETETICS Managing and preventing diabetes with diet 2. Low fodmap diet Nutrigenomics UNIT VIII. FUNCTTONAL FOODS Plant sterols and stanols Spices and herbs as nutraceuticais Probiotics, prebiotics and synbiotics UNIT I. ENZYMOLOGY Enzyme basics Safety of food enzymes Genetically modified enzymes UNIT II. FOOD ANALYSIS Analysis of plant phenolic compounds Meat speciacition Detection of olive oil adulteration Differentiation of spirit drinks by means of fluorescence spectroscopy Unit III. FOOD BIOTECHNOLOGY Biotechnological processes in food production Genetically modified organisms (gmos) Safety of genetically modified organisms UNIT IV. FOOD SAFETY Food control Systems Rapid alert system for food and feed (rasff) Notifications in the rapid alert system for food feed Novel food UNIT V. FOOD CONTAMINATION Contaminants in food and feed - acrylamide Mycotoxins and aflatoxins Metal as contaminants in food UNIT VI. FOOD TECHNOLOGY Food processing and preservation Fat rcplacers Wheat flour substitutes Advances in food processing UNIT VII. DIETETICS Prevention and control of type-2 diabetes Low fodmap diet Nutrigenomics UNIT VIII. FUNCTIONAL FOODS Plant sterols and stanols Spices and herbs as nutriceuticals Probiotics, prebiotics and synbiotics SI 1 ICH D SPECIALISED YOC \BUI ARY
Sygnatura czytelni BMW: XIII 89 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 14985 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
Dla studentów i ludzi nauki.
Rozdział 1. Spożycie surowców roślinnych w Unii Europejskiej Rozdział 2. Diety nowej generacji Rozdział 3. Zmiany w piramidzie żywieniowej Polaków Rozdział 4. Suszone owoce i orzechy w zdrowej diecie człowieka Rozdział 5. Wzbogacenia żywności w pierwiastki chemiczne Rozdział 6. Napoje a równowaga kwasowo-zasadowa człowieka Rozdział 7. Logistyka produktów żywnościowych a zachowanie konsumentów
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 253 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 150225 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Toksykologia żywności bez tajemnic / Stefan Ball. - Warszawa : Medyk - Oficyna Wydaw., 1998. - 144 s. : rys., tab. ; 21 cm.
Bibliogr.s. [137] - 140
Sygnatura czytelni BMW: IX M 1 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 7958 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dietetyka oparta na dowodach / pod red. Elżbiety Poniewierki ; [aut.: Zbigniew Bartuzi et al.]. - Wrocław : MedPharm, cop. 2016. - V, [1], 255 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
Dla lekarzy, dietetyków, pielęgniarek, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 53
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7747 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odleżyny w praktyce klinicznej : zapobieganie i leczenie / redakcja naukowa Dariusz Bazaliński, Maria Kózka. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - VIII, [2], 279, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Częstość występowania odleżyn i koszty leczenia Maria Kózka Opieka skoncentrowana na pacjencie i praktyka pielęgniarska oparta na faktach Maria Kózka Etap pierwszy - oszacowanie potrzeby zmian w praktyce Etap drugi - formułowanie pytania klinicznego Etap trzeci - synteza dowodów naukowych Etap czwarty - plan zmian praktyki Etap piąty - wdrożenie i ocena skutków wprowadzonych zmian w praktyce Etap szósty - zachowanie integralności i utrzymanie zmian poprzez wydanie rekomendacji do zmian, edukację członków zespołu, monitorowanie procesu i wyniku Uregulowania prawne i zasady realizacji umów o udzielanie świadczeń zdrowotnych w zakresie leczenia ran Małgorzata Gajdek, Anna Maria Malisiewicz, Edyta Lasek Podstawy prawne udzielania świadczeń zdrowotnych w zakresie leczenia ran Kompleksowe leczenie ran przewlekłych Warunki realizacji leczenia ran przewlekłych Uprawnienia pielęgniarki/rza w zakresie leczenia ran Porada pielęgniarska w zakresie profilaktyki i leczenia ran Jerzy Krukowski Profilaktyka odleżyn Joanna Zofia Przybek-Mita, Izabela Sałacińska, Anna Fąfara, Jan Kachaniuk, Krzysztof Bogusław Fudali, Klaudia Pelczar, Dariusz Bazaliński Czynniki ryzyka rozwoju odleżyn Metody oceny ryzyka odleżyn Czynniki ryzyka rozwoju odleżyn u dzieci Pielęgnacja skóry Metody odciążenia od ucisku Wytyczne w zakresie profilaktyki odleżyn z wykorzystaniem dowodów naukowych Leczenie odleżyn Dariusz Bazaliński, Joanna Zofia Przybek-Mita, Mateusz Skórka, Jan Kachaniuk, Paweł Florek, Paulina Szymańska, Krzysztof Bogusław Fudali Klasyfikacja odleżyn Fazy gojenia się ran i czynniki wpływające na proces gojenia Fazy gojenia się ran Czynniki wpływające na proces gojenia rany odleżynowej Metody oczyszczania ran odleżynowych Autoliza z wykorzystaniem opatrunków aktywnych i preparatów o działaniu antyseptycznym Mechaniczne i chirurgiczne opracowanie rany Biologiczny debridement {maggot debridement therapy, MDT) Leczenie chirurgiczne Terapia kontrolowanym podciśnieniem (negative pressure wound therapy, NPWT) Inne metody fizykalne leczenia odleżyn Leczenie urazów ciśnieniowych w obrębie pięt Model opieki nad pacjentem ukierunkowany na leczenie rany z wykorzystaniem alternatywnych i innowacyjnych metod Monitorowanie procesu gojenia rany Opis wybranych przypadków klinicznych Przypadek kliniczny 1 - odleżyna pełnej grubości skóry i tkanki podskórnej 3/4 stopnia według NPIAP Przypadek kliniczny 2 - odleżyny w obrębie pięt Odżywianie chorego w profilaktyce i leczeniu odleżyn Paweł Wiech, Dariusz Bazaliński, Beata Barańska, Anna Maria Malisiewicz, Edyta Lasek Ocena stanu odżywienia Pomiary antropometryczne Badania biochemiczne Wywiad żywieniowy Badanie składu ciała Standaryzowane skale oceny stanu odżywienia Zapotrzebowanie żywieniowe Suplementacja Leczenie żywieniowe Żywienie dojelitowe Żywienie pozajelitowe Opis wybranych przypadków klinicznych Przypadek kliniczny 1 z wdrożoną interwencją żywieniową Przypadek kliniczny 2 z wdrożoną interwencją żywieniową Powikłania ran odleżynowych Dariusz Bazaliński, Zdzisława Chmiel, Joanna Zofia Przybek-Mita, Anna Krawiec Kolonizacja i zakażenie rany Ocena rany Rany trudno gojące się Wysięk z rany i fetor Ropowica rany Przetoki odleżynowe Ból i zaburzenia czucia Ocena bólu Leczenie bólu Spastyka a odleżyny Opis wybranych przypadków klinicznych Przypadek kliniczny 1 - odleżyna o typie podskórnym DTPI Przypadek kliniczny 2 - odleżyna 4 stopnia według NPIAP z ropowicą i SIRS Odleżyny u chorych onkologicznie i u kresu życia Dariusz Bazaliński, Joanna Zofia Przybek-Mita, Anna Wójcik, Anna Krawiec Założenia organizacyjne opieki nad chorym z uszkodzeniem skóry u kresu życia Uszkodzenia i owrzodzenia skóry w przebiegu zaawansowanej choroby nowotworowej Odleżyna Kennedy Problemy w opiece nad chorym z destrukcją skóry w przebiegu nowotworu Opis wybranych przypadków klinicznych Przypadek kliniczny 1 - odleżyny pełnej grubości skóry i tkanki podskórnej 3/4 stopnia według NPIAP w obrębie kończyn (TB-TTIs) Przypadek kliniczny 2 - odleżyny u kresu życia
Sygnatura czytelni BMW: II O 222 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VII R 127
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151015 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 151014 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8778 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The complete guide to sports nutrition.
Bibliografia strony 297-[309]. Netografia [311]. Indeks.
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 11
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 131613 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5231 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie : kompletny przewodnik / Anita Bean ; przełożyła Ewa Wojtczak. - [Wyd. 2]. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, cop. 2014. - 359, [1] strona : ilustracje (w tym kolor.) ; 24 cm.
Tytuł oryginału: The complete guide to sports nutrition.
Bibliogr. s. 337-[352]. Indeks.
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 20
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 138104 LE (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie : kompletny przewodnik / Anita Bean ; przełożyła Ewa Wojtczak. - Wydanie 3. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2019. - 419, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: The complete guide to sports nutrition.
Bibliografia na stronach 390-415. Indeks.
Żywienie w sporcie Energia do Ćwiczeń Węglowodany a wydolność Wymagania dotyczące białka w sporcie Witaminy i minerały Suplementy sportowe Nawodnienie Tkanka tłuszczowa a tłuszcze w pożywieniu Utrata masy ciała Przyrost masy ciała Sportsmenki Młody sportowiec Sportowiec wegetarianin Starszy sportowiec odżywianie w trakcie zawodów Twój osobisty plan żywieniowy lndeks glikemiczny i ładunek glikemiczny Słowniczek witamin i minerałów
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 34
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 147368, 147367 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8269 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Druk dwuszpaltowy.
Na na stronie tytułowej i okładce: Wydanie drugie - dotyczy wydania oryginału.
Na stronie przytytułowej strona tytułowa oryginału.
Bibliografia na stronach 342-363. Indeks.
Składniki odżywcze w diecie sportowców Składniki odżywcze dostarczające energii Węglowodany Rodzaje węglowodanów Metabolizm węglowodanów Glikoliza Glukoneogeneza Zużycie węglowodanów podczas aktywności fizycznej Teorie zmęczenia ośrodkowego Zapotrzebowanie na węglowodany Indeks i ładunek glikemiczny Węglowodany i aktywność fizyczna Tłuszcze Rola tłuszczów Struktura tłuszczów Triacyloglicerole Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Zapotrzebowanie na tłuszcze Tłuszcze i aktywność fizyczna Białko Funkcje białek Metabolizm białek Jakość białka Zapotrzebowanie na białko Białko i aktywność fizyczna Białko i rozwój mięśni Białko i dieta wegetariańska Białko i regeneracja mięśni po ćwiczeniach fizycznych Witaminy i składniki mineralne Witaminy Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Składniki mineralne Makropierwiastki Mikropierwiastki Płyny i elektrolity Bilans wodno-elektrolitowy Czynniki wpływające na utratę płynów Czynniki wpływające na pobór płynów Tempo opróżniania żołądka i dostarczanie płynu podczas pracy mięśni Trening, adaptacja i wiek sportowca Wchłanianie jelitowe Nieprawidłowości związane z pobieraniem płynów Strategie nawadniania Pobieranie płynów przed treningiem Pobieranie płynów podczas treningu Uzupełnianie napojów po ćwiczeniach Substancje ergogeniczne Rodzaje środków ergogenicznych Węglowodany jako środek ergogeniczny Monohydrat kreatyny Glicerol Wodorowęglan sodu (dwuwęglan sodu, soda oczyszczona) Białka i aminokwasy Kofeina Karnltyna (zazwyczaj L-karnityna) Kwasy tłuszczowe omega-3 Triacylogllceroleśrednlołańcuchowe Żeń-szeń Kwercetyna Wybór substancji ergogenicznej Znaczenie żywienia w budowaniu optymalnych możliwości wysiłkowych sportowca Funkcje układu pokarmowego oraz jego rola w dostarczaniu energii Układ pokarmowy Jama ustna i przełyk Żołądek Jelito cienkie Jelito grube Czynniki wpływające na przyjmowanie pokarmu Czynniki wpływające na trawienie i wchłanianie składników odżywczych Czynniki wpływające na przemiany energetyczne Zaburzenia żołądkowo-jelitowe występujące u sportowców Napoje sportowe Skład i czas przyjmowania posiłku oraz płynów Leki, preparaty ziołowe i suplementy diety Czas przyjmowania składników odżywczych i napojów Odżywianie mające na celu poprawę wydolności fizycznej Korzyści wynikające z analizy bilansu energetycznego Uwagi dotyczące przyjmowania napojów Uwagi dotyczące dostarczania energii Ładowanie węglowodanami Ograniczanie wysiłku przez siedem dni Ostatnie siedem dni przed zawodami Transport i wykorzystanie tlenu Pobieranie tlenu Astma wysiłkowa Transport i wykorzystanie tlenu w komórkach Zależność wydolności organizmu od tlenu i składników odżywczych Stres oksydacyjny Zapobieganie stanom zapalnym i strategie zapewniające zdrowie mięśni DOMSadieta Kwasy tłuszczowe omega-3 Witamina D Witamina E Witamina C Aminokwasy rozgałęzione Spożycie białka Pobieranie płynów Czynniki modyfikujące potrzeby żywieniowe Podróże Ogólne zasady żywienia w czasie podróży Minimalizowanie objawów zespołu nagłej zmiany strefy czasowej {¡et lag) Cel podróży Duże wysokości Wysiłek na dużych wysokościach Zaspokajanie potrzeb w zakresie energii i składników odżywczych Zaspokajanie potrzeb w zakresie płynów Płeć i wiek Zawodniczki Ogólne zalecenia dla zawodniczek Młodzi sportowcy Ogólne zalecenia dla młodych sportowców Starsi sportowcy Ogólne zalecenia dla starszych sportowców Skład i masa ciała Utrata masy ciała a skład ciała Masa ciała Metody ustalania pożądanej masy ciała Wskaźnik masy ciała Kwestie związane z masą i składem ciała Skład ciała Skład ciała a wydolność fizyczna Ocena składu ciała Zmiany w składzie ciała Kwestie dotyczące oceny składu ciała Nieprawidłowa kontrola masy ciała u sportowców: zaburzenia odżywiania Jadłowstręt psychiczny i anoreksja sportowa Żarłoczność psychiczna Zaburzenia odżywiania a osiągnięcia sportowe Strategie żywieniowe dla różnych systemów energetycznych Metabolizm beztlenowy w krótkotrwałym wysiłku o dużej intensywności Strategie żywieniowe dla sportowców uprawiających sporty siłowe Beztlenowe szlaki metaboliczne System fosfokreatynowy (fosfagenowy) Glikoliza (system glikolityczny) Wybrane sporty zależne od metabolizmu beztlenowego Baseball i softball Kulturystyka Futbol amerykański Gimnastyka Hokej Lekkoatletyka (biegi, skoki i rzuty) Pływanie (na dystansie 400 metrów) Zapasy Łyżwiarstwo szybkie Podnoszenie ciężarów Metabolizm tlenowy w wysiłku wytrzymałościowym Strategie odżywiania Tlenowe szlaki metaboliczne Kwestie związane ze sportami wytrzymałościowymi Przetrenowanie Uszkodzenia ciała spowodowane przeciążeniem Właściwe żywienie Wybrane sporty zależne od metabolizmu tlenowego Biegi długodystansowe Triatlon Pływanie długodystansowe Kolarstwo Biegi narciarskie Wioślarstwo Potrzeby metaboliczne w sportach wymagających siły i wytrzymałości Zasady odżywiania w sportach wymagających siły i wytrzymałości Przykłady sportów opierających się na połączeniu metabolizmu beztlenowego i tlenowego Koszykówka Łyżwiarstwo figurowe Piłka nożna, lacrosse i hokej na trawie Rugby Tenis Siatkówka Golf Plany żywieniowe w wybranych sportach Sporty wymagające siły i szybkości Informacje dotyczące planów żywieniowych Sporty wymagające wytrzymałości Informacje dotyczące planów żywieniowych Sporty wymagające siły i wytrzymałości Informacje dotyczące planów żywieniowych Załącznik Zalecane dzienne spożycie makroskładników odżywczych według Instytutu Medycznego
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 59
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148535, 148534 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8416 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Problemów ; T.262)
Tyt. oryg. : The Facts of Food.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60064 L (1 egz.)
Brak okładki
Książka
DVD
W koszyku
Fitness dla kobiet / Paulina Bernatek-Brzózka, Tomasz Brzózka ; [zdj. Jacek Heliasz]. - Wrocław : Siedmioróg, 2010. - 208 s. : il. kolor. ; 25 cm + dysk optyczny (DVD-ROM).
(Sport)
Na okł. : Ćwiczenia, dieta, styl życia.
Płyta DVD zaw. przykładowy trening fitness.
Zawiera: Przyczyny otyłości / Beata Brzezińska-Kolarz. Dlaczego warto być fit? Punkt widzenia kardiologa / Krzysztof J. Filipiak. Dieta na zdrowie, czyli wpływ odżywiania i aktywności fizycznej na kondycję psychofizyczną człowieka / Ewa Dec-Fiłatow. Aktywność ruchowa w procesie pomyślnego starzenia / Ewa Kozdroń.
Sygnatura czytelni BWF: IX C 49
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 126192 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6153 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów na kierunkach technologia żywienia i żywienie człowieka oraz biotechnologia.
Sygnatura czytelni BMW: IX M 18 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 36
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 126570, M 12148, 126568, 126571, 126569 (5 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 124789 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6202 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Kreatywność)
Na okł.: Prawidłowe odżywianie - profilaktyka, właściwa dieta - leczenie.
Bibliogr. s. 439-443.
Dla dietetyków i żywieniowców, a także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 125 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 8
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 119631, 119630 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 108898 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 2579 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 52900, 52899, 52901, 52898, 52902
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 6689 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [166]-179.
Metody oceny budowy somatycznej, sprawności fizycznej i sposobu odżywiania dzieci i młodzieży Metody oceny budowy somatycznej Metody oceny sprawności fizycznej Metoda oceny sposobu odżywiania Zastosowane metody analizy statystycznej Ocena budowy somatycznej dzieci i młodzieży z powiatu bieszczadzkiego Ocena sprawności fizycznej dzieci i młodzieży z powiatu bieszczadzkiego Charakterystyka sposobu odżywiania dzieci i młodzieży z powiatu bieszczadzkiego Wyniki badań ankietowych dotyczących nawyków żywieniowych w poszczególnych posiłkach dobowych Śniadania Obiady Kolacje
Sygnatura czytelni BWF: XI E 165
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 144513 LE (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu dietetyki Składniki pokarmowe Makroskładniki Składniki mineralne Witaminy Normy żywienia - Rodzaje norm żywienia Wykorzystanie norm żyvienia do oceny spożycia i planowania żywienia obowiązujące w Polsce normy żywienia 3. Rodzaje diet - Nomenklatura diet stosowanych w dietoterapii Charakterystyka i zastosowanie typowych diet Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia Ocena sposobu żywienia ocena stanu odżywiania Edukacja żywieniowa. Z jakiego powodu edukacja żywieniowa jest potrzebna? Edukacja zdrowotna i żywieniowa Planowanie procesu edukacji żywieniowej Cykl nauki Kolba i jego zastosowanie w edukacji żywieniowej Najczęstsze bariery w efektywnej edukacji żywieniowej Podsumowanie procesu edukacji indywidualnej Poradnictwo dietetyczne Poradnictwo dietetyczne i jego rola w zmianie zachowań żywieniowych Dietoprofilaktyka i dietoterapia _ Zasady żywienia osób zdrowych oraz prewencja chorób cywilizacyjnych Dietoterapia wybranych stanów chorobowych Wprowadzenie do prawa żywnościowego Unijne prawo żywnościowe Ewolucja i rozwój prawa żywnościowego w Polsce Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu psychologii Style jedzenia i ich charakterystyka - Bianka Lewandowska. , . Normalne style jedzenia Problemowe stfe jedzenia Optymalne style jedzenia Emocje i ich regulacja a jedzenie: wzajemne współzależności Procesualny model regulacji emocji Ig2 Poznawcza regulacja emocji Relacja międzystresem a zachowaniami żywieniowymi Związek emocji z jedzeniem Koncepcja jedzenia emocjonalnego. Psychologia odchudzania- Proces odchudzania- wstęp do problematyki zjawiska Efektywność odchudzania Zmiany emocjonalne wynikające z restrykcji żywieniowych Motywacja i jej rola w procesie odchudzania ZOz Etapy interwencji w redukcji masy ciała. Niezdrowe nawyki żywieniowe i ich zmiana Pojęcie nawyku źywieniowego i mechanizm jego działania Wyznaczniki niezdrowych nawyków żywieniowych . . . ' Uwarunkowania niezdrowych zachowań żywieniowych Zmiana jako proces Psychologiczne determinanry motywacji do zmiany Samokontrola a samoregulacja Jak skutecznie zachęcać pacjentów do zmiany? Zastosowanie dialogu motywującego w psychodieteryce Czym jest motywacja do zmiany? Jak stosować dialog motywujący w praktyce psychodietetyka? Jak skuteczny jest dialog motywujący w psychodietetyce? Przegląd badań naukowych lak uczyć się dialogu motywującego? Podstawy pomocy psychologicznej Pomoc psychologiczna i jej formy . Czynniki sprzyjające skutecznemu pomaganiu . Komunikacja w procesie pomocy. Budowanie relacji i ustalanie celów pomocy opór w procesie Pomocy Etyczne aspekty pomocy psychologicznej . . Psychologiczne koszty pomagania Poradnictwo psychologiczne Wprowadzenie . Definicja i cele poradnictwa Charakterystyka kryzysów rozwojowych Problemy dietetyczne jako jeden z objawów kryzysu rozwojowego Rodzaje zmian potrzebne do poradzenia sobie z objawami kryzysu rozwojowego. Sposoby osiągania tych zmian - Proces poradnictwa psychologicznego . Teoretyczne i praktyczne podstalvy z zakresu nutrigenetyki, naukolekachiozdrowiu Wprowadzenie do nutrigenetyki Podstawowe informacje o nutrigenetyce Polimorfizm genów Genetyczne uwarunkowania cech Związek między polimorfizmem genów a wyborami żywieniowymi wpływ poźywienia na farmakoterapię Czas między spożyciem posiłku a zażyciem leku Interakcje między płynami a stosowanymi lekami Interakcje między pożywieniem a stosowanymi lekami Suplementy diety Definicja i podstawowe uregulowania prawne Rynek i uwarunkowania stosowania suplementów Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem suplementów Zdrowie publiczne Epidemiologia w zdrowiu publicznym Podstawowe założenia zdrowia publicznego Polityka zdrowia publicznego Ustawa o zdrowiu publicznym T6 Narodowy Program Zdrowia Profilaktyka chorób i promocja zdrowia Trzy rewolucje zdrowia publicznego Współczesne koncepcje zdrowia Definicje profilaktyki chorób i promocji zdrowia Interpretacje profilaktyki chorób i promocji zdrowia Porównanie profilaktyki chorób i promocji zdrowia Realizacja profilaktyki popularyjnej i promocji zdrowia Współczesne urządzenia w zakresie monitorowania zdrowia: e-health i m-health Definicja i charakterystyka e-health i m-health E-healthim-healthwprakryce Skuteczność dzialań z zakresu e-health i m-health w kontekście zmiany zachowań zdrowotnych Zalety, wady i bariery w implementacji dzial'ańe-health i m-health Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu kultury fizycznej Promocja aktywności fizycznej Poziom aktywności fizycznej i sposoby jej pomiaru Rekomendacje w zakresie aktywności fizycznej dzieci, młodzieży, osób dorosłych i starszych Modele i strategie w promocji aktywności fizycznej Wpływ wysiłku fizycznego na organizm człowieka Fizjologiczna adaptacja do zwiększonej aktywności fizycznej Aktywność fizyczna w zachowaniu zdrowia Skutki unieruchomienia Skutki nadmiernej aktywności fizycznej Wybrane jednostki nozologiczne w pracy psychodietetyka otylość Aspekt medyczny Aspekt psychologiczny Aspekt dietetyczny Jadłowstręt i bulimia psychiczna Aspekt medyczny Aspekty psychologiczne i psychoterapeutyczne Aspekt dietetyczny Zaburzenie z napadami objadania się: aspekt psychologiczny Historia i rozpowszechnie niezaburzenia Diagnozowanie zaburzenia z napadami objadania się Uwarunkowania i mechanizm objadania się Bliskie i odległe następstwa zaburzenia Leczenie i psychoterapia Choroby układu krążenia Miażdżyca Nadciśnienie tętnicze Choroby Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna Uwarunkowania żywieniowe i zalecenia dietetyczne Cukrzyca typu 2 Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna Uwarunkowania żywieniowe i zalecenie dieteryczne Wybrane choroby przewodu pokarmowego Choroba refluksowa przełyku Wrzody żołądka i dwunastnicy Rak żołądka' Rak jelita grubego
Sygnatura czytelni BWF: IV I 37
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8547 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy ćw.
Dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, a także dla studentów i prowadzących zajęcia dydaktyczne w innych ośrodkach kształcących specjalistów z dziedziny żywienia i żywności.
Sygnatura czytelni BMW: IX M 29 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. S 73298, S 73297, S 73296, MS 1408 (4 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. S 73295 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Informacje o wartości odżywczej produktów spożywczych zawarte w tabelach składu żywności Charakterystyka norm żywieniowych oznaczanie aktywności amylazy ślinowej Aktywność katalazy w ślinie jako wskaźnik potencjału antyoksydacyjnego organizmu Metody oznaczania wydatków energetycznych człowieka Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu Wartość energetyczna produktów spożywczych Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego w diecie Tłuszcze, kwasy tłuszczowe i cholesterol w wybranych produktach spożywczych i całodziennych racjach pokarmowych Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach Zawartość dostępnych aminokwasów jako miernik wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczych białka Modele oceny biodostępności Żelaza z posiłków i racji pokarmowych Ocena biodostępności cynku z racji pokarmowej Zawartość witaminy D w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym a profilaktyka jej niedoboru
Sygnatura czytelni BMW: IX M 53 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15210 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności