Zaburzenia odżywiania
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(7)
Forma i typ
Książki
(4)
Artykuły
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(3)
Biblioteka WWFiF
(2)
Autor
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Dymnicka Urszula
(1)
Gawrylczyk Natalia
(1)
Kisielewska Monika
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Mirucka Beata
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Stabach Klaudia
(1)
Zapotoczna Dominka
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Dietetycy
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2037)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Zaburzenia odżywiania
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(952)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(872)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(759)
Technika
(741)
Konstrukcje budowlane
(726)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Piłka nożna
(672)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(636)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(612)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(507)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(494)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Przedsiębiorstwo
(466)
Internet
(464)
Modele matematyczne
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(428)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Psychologia
(2)
Kulinaria
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(3)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu dietetyki Składniki pokarmowe Makroskładniki Składniki mineralne Witaminy Normy żywienia - Rodzaje norm żywienia Wykorzystanie norm żyvienia do oceny spożycia i planowania żywienia obowiązujące w Polsce normy żywienia 3. Rodzaje diet - Nomenklatura diet stosowanych w dietoterapii Charakterystyka i zastosowanie typowych diet Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia Ocena sposobu żywienia ocena stanu odżywiania Edukacja żywieniowa. Z jakiego powodu edukacja żywieniowa jest potrzebna? Edukacja zdrowotna i żywieniowa Planowanie procesu edukacji żywieniowej Cykl nauki Kolba i jego zastosowanie w edukacji żywieniowej Najczęstsze bariery w efektywnej edukacji żywieniowej Podsumowanie procesu edukacji indywidualnej Poradnictwo dietetyczne Poradnictwo dietetyczne i jego rola w zmianie zachowań żywieniowych Dietoprofilaktyka i dietoterapia _ Zasady żywienia osób zdrowych oraz prewencja chorób cywilizacyjnych Dietoterapia wybranych stanów chorobowych Wprowadzenie do prawa żywnościowego Unijne prawo żywnościowe Ewolucja i rozwój prawa żywnościowego w Polsce Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu psychologii Style jedzenia i ich charakterystyka - Bianka Lewandowska. , . Normalne style jedzenia Problemowe stfe jedzenia Optymalne style jedzenia Emocje i ich regulacja a jedzenie: wzajemne współzależności Procesualny model regulacji emocji Ig2 Poznawcza regulacja emocji Relacja międzystresem a zachowaniami żywieniowymi Związek emocji z jedzeniem Koncepcja jedzenia emocjonalnego. Psychologia odchudzania- Proces odchudzania- wstęp do problematyki zjawiska Efektywność odchudzania Zmiany emocjonalne wynikające z restrykcji żywieniowych Motywacja i jej rola w procesie odchudzania ZOz Etapy interwencji w redukcji masy ciała. Niezdrowe nawyki żywieniowe i ich zmiana Pojęcie nawyku źywieniowego i mechanizm jego działania Wyznaczniki niezdrowych nawyków żywieniowych . . . ' Uwarunkowania niezdrowych zachowań żywieniowych Zmiana jako proces Psychologiczne determinanry motywacji do zmiany Samokontrola a samoregulacja Jak skutecznie zachęcać pacjentów do zmiany? Zastosowanie dialogu motywującego w psychodieteryce Czym jest motywacja do zmiany? Jak stosować dialog motywujący w praktyce psychodietetyka? Jak skuteczny jest dialog motywujący w psychodietetyce? Przegląd badań naukowych lak uczyć się dialogu motywującego? Podstawy pomocy psychologicznej Pomoc psychologiczna i jej formy . Czynniki sprzyjające skutecznemu pomaganiu . Komunikacja w procesie pomocy. Budowanie relacji i ustalanie celów pomocy opór w procesie Pomocy Etyczne aspekty pomocy psychologicznej . . Psychologiczne koszty pomagania Poradnictwo psychologiczne Wprowadzenie . Definicja i cele poradnictwa Charakterystyka kryzysów rozwojowych Problemy dietetyczne jako jeden z objawów kryzysu rozwojowego Rodzaje zmian potrzebne do poradzenia sobie z objawami kryzysu rozwojowego. Sposoby osiągania tych zmian - Proces poradnictwa psychologicznego . Teoretyczne i praktyczne podstalvy z zakresu nutrigenetyki, naukolekachiozdrowiu Wprowadzenie do nutrigenetyki Podstawowe informacje o nutrigenetyce Polimorfizm genów Genetyczne uwarunkowania cech Związek między polimorfizmem genów a wyborami żywieniowymi wpływ poźywienia na farmakoterapię Czas między spożyciem posiłku a zażyciem leku Interakcje między płynami a stosowanymi lekami Interakcje między pożywieniem a stosowanymi lekami Suplementy diety Definicja i podstawowe uregulowania prawne Rynek i uwarunkowania stosowania suplementów Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem suplementów Zdrowie publiczne Epidemiologia w zdrowiu publicznym Podstawowe założenia zdrowia publicznego Polityka zdrowia publicznego Ustawa o zdrowiu publicznym T6 Narodowy Program Zdrowia Profilaktyka chorób i promocja zdrowia Trzy rewolucje zdrowia publicznego Współczesne koncepcje zdrowia Definicje profilaktyki chorób i promocji zdrowia Interpretacje profilaktyki chorób i promocji zdrowia Porównanie profilaktyki chorób i promocji zdrowia Realizacja profilaktyki popularyjnej i promocji zdrowia Współczesne urządzenia w zakresie monitorowania zdrowia: e-health i m-health Definicja i charakterystyka e-health i m-health E-healthim-healthwprakryce Skuteczność dzialań z zakresu e-health i m-health w kontekście zmiany zachowań zdrowotnych Zalety, wady i bariery w implementacji dzial'ańe-health i m-health Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu kultury fizycznej Promocja aktywności fizycznej Poziom aktywności fizycznej i sposoby jej pomiaru Rekomendacje w zakresie aktywności fizycznej dzieci, młodzieży, osób dorosłych i starszych Modele i strategie w promocji aktywności fizycznej Wpływ wysiłku fizycznego na organizm człowieka Fizjologiczna adaptacja do zwiększonej aktywności fizycznej Aktywność fizyczna w zachowaniu zdrowia Skutki unieruchomienia Skutki nadmiernej aktywności fizycznej Wybrane jednostki nozologiczne w pracy psychodietetyka otylość Aspekt medyczny Aspekt psychologiczny Aspekt dietetyczny Jadłowstręt i bulimia psychiczna Aspekt medyczny Aspekty psychologiczne i psychoterapeutyczne Aspekt dietetyczny Zaburzenie z napadami objadania się: aspekt psychologiczny Historia i rozpowszechnie niezaburzenia Diagnozowanie zaburzenia z napadami objadania się Uwarunkowania i mechanizm objadania się Bliskie i odległe następstwa zaburzenia Leczenie i psychoterapia Choroby układu krążenia Miażdżyca Nadciśnienie tętnicze Choroby Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna Uwarunkowania żywieniowe i zalecenia dietetyczne Cukrzyca typu 2 Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna Uwarunkowania żywieniowe i zalecenie dieteryczne Wybrane choroby przewodu pokarmowego Choroba refluksowa przełyku Wrzody żołądka i dwunastnicy Rak żołądka' Rak jelita grubego
Sygnatura czytelni BWF: IV I 37
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8547 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dieta zdrowych jelit / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2023]. - 203, [5] stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy. Na okładce: Przepisy w różnych zaburzeniach jelitowych. Na stronie redakcyjnej ISBN wydania pierwszego.
Bibliografia na stronach [205-207].
Wszystko dzieje się w jelitach Jak pracują zdrowe jelita? Objawy zaburzeń pracy jelit Jak dbać o jelita? Mikroflora jelitowa a nasze zdrowie i samopoczucie Co nam daje mikroflora? Co to są probiotyki, prebiotyki i synbiotyki? Jak dieta wpływa na kondycję mikroflory? Co negatywnie wpływa na kondycję mikroflory? Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) Jak dbać swoją mikroflorę? Kiedy błonnik pomaga, a kiedy szkodzi? Źródła błonnika Wpływ błonnika na zdrowie Kiedy trzeba ograniczyć błonnik? Zaburzenia jelitowe i wskazówki dietetyczne Wzdęcia Gazy jelitowe Zaparcia Zespół jelita drażliwego Stres i przemęczenie a zespół jelita drażliwego Wprowadzanie nowych produktów Przygotowanie posiłków a zespół jelita drażliwego Postaci zespołu jelita drażliwego Błonnik a zespół jelita drażliwego Dieta low-FODMAP w terapii zespołu jelita drażliwego Dieta uboga w nikiel a ZJD Przepisy - postać biegunkowa zaparciowa Alergie i nietolerancje pokarmowe Alergia na gluten i pszenicę lub ich nietolerancja Przepisy Alergia na białko mleka krowiego Przepisy Nietolerancja laktozy Przepisy Nietolerancja fruktozy Przepisy Nietolerancja FODMAP Przepisy Czy na pewno masz alergię lub nietolerancję pokarmową? Nieszczelność jelitowa, czyli popularne „cieknące jelito"
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 154711 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 143-162.
Psychologia odżywiania Zachowania żywieniowe Zmiana nawyków Funkcje jedzenia Wybory żywieniowe Emocje a żywienie Wpływ emocji pozytywnych na wybory żywieniowe Wpływ emocji negatywnych na wybory żywieniowe Mechanizmy regulacji emocji poprzez jedzenie Jedzenie emocjonalne Nadwaga i otyłość. Psychologiczne problemy osób z nadmierną masą ciała Nadwaga i otyłość Leczenie nadwagi i otyłości Problematyka psychologiczna otyłości Modele zmiany zachowań żywieniowych Modele motywacyjne Modele postmotywacyjne Modele holistyczne Modele zmiany zachowania a skuteczność Techniki zmiany zachowania oparte na modelach zmiany zachowania Czynniki osobowe wpływające na zachowania żywieniowe Interwencje psychologiczne w psychodietetyce Wybrane aspekty komunikacji w obszarze psychodietetyki Komunikacja werbalna w gabinecie Zdrowe słowa Elementy komunikacji pomagające i zakłócające w tworzeniu relacji Relacja terapeutyczna i jej istota w nurcie poznawczo-behawioralnym Czynniki leczące w relacji Charakterystyka pacjenta gabinetu psychodietetycznego – wstępny wywiad i jego aspekty treściowe Zakończenie relacji i terapii psychodietetycznej Elementy terapii poznawczo-behawioralnej Terapia ACT Dialog Motywujący Racjonalna Terapia Zachowania
Sygnatura czytelni BWF: IV I 39
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150563 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8686 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głodne : reportaże o (nie)jedzeniu / Klaudia Stabach. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2023. - 234, [3] strony ; 21 cm.
Zaburzenia odżywiania to śmiertelna choroba. Może być bliżej niż myślisz! Mama Weroniki boi się, że córka nie dożyje momentu, gdy zwolni się dla niej miejsce w szpitalu psychiatrycznym. U Magdy wszystko zaczęło się od myśli: "Jestem gruba i brzydka. Muszę schudnąć”. Starannie ukrywa codzienne wymioty przed kilkuletnią córką i mężem. Pauliny nikt nie chce przyjąć do szpitala. Ważącą 27 kilogramów dwudziestolatka umiera, a śmierć na oddziale bruździ w papierach. W odważnym reportażu Klaudia Stabach odsłania skryty świat ludzi, dla których największym wrogiem stało się jedzenie. Głodzenie się, kompulsywne objadanie, katowanie się ćwiczeniami fizycznymi, wymuszone wymioty rujnują życie i zdrowie bohaterek i bohaterów "Głodnych". Autorka z empatią próbuje zrozumieć ich sytuację, szuka wraz z nimi metod ratunku i wsparcia, ale i odkrywa anorektyczne podziemie osób gloryfikujących głodzenie się jako styl życia. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153496 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności