Adamczyk-Zientara Małgorzata
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Biblioteka WWFiF
(1)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Meryk Radosław
(78)
Górczyński Robert
(77)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Dietetyka
(1)
Odżywianie
(1)
Uczucia
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu dietetyki Składniki pokarmowe Makroskładniki Składniki mineralne Witaminy Normy żywienia - Rodzaje norm żywienia Wykorzystanie norm żyvienia do oceny spożycia i planowania żywienia obowiązujące w Polsce normy żywienia 3. Rodzaje diet - Nomenklatura diet stosowanych w dietoterapii Charakterystyka i zastosowanie typowych diet Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia Ocena sposobu żywienia ocena stanu odżywiania Edukacja żywieniowa. Z jakiego powodu edukacja żywieniowa jest potrzebna? Edukacja zdrowotna i żywieniowa Planowanie procesu edukacji żywieniowej Cykl nauki Kolba i jego zastosowanie w edukacji żywieniowej Najczęstsze bariery w efektywnej edukacji żywieniowej Podsumowanie procesu edukacji indywidualnej Poradnictwo dietetyczne Poradnictwo dietetyczne i jego rola w zmianie zachowań żywieniowych Dietoprofilaktyka i dietoterapia _ Zasady żywienia osób zdrowych oraz prewencja chorób cywilizacyjnych Dietoterapia wybranych stanów chorobowych Wprowadzenie do prawa żywnościowego Unijne prawo żywnościowe Ewolucja i rozwój prawa żywnościowego w Polsce Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu psychologii Style jedzenia i ich charakterystyka - Bianka Lewandowska. , . Normalne style jedzenia Problemowe stfe jedzenia Optymalne style jedzenia Emocje i ich regulacja a jedzenie: wzajemne współzależności Procesualny model regulacji emocji Ig2 Poznawcza regulacja emocji Relacja międzystresem a zachowaniami żywieniowymi Związek emocji z jedzeniem Koncepcja jedzenia emocjonalnego. Psychologia odchudzania- Proces odchudzania- wstęp do problematyki zjawiska Efektywność odchudzania Zmiany emocjonalne wynikające z restrykcji żywieniowych Motywacja i jej rola w procesie odchudzania ZOz Etapy interwencji w redukcji masy ciała. Niezdrowe nawyki żywieniowe i ich zmiana Pojęcie nawyku źywieniowego i mechanizm jego działania Wyznaczniki niezdrowych nawyków żywieniowych . . . ' Uwarunkowania niezdrowych zachowań żywieniowych Zmiana jako proces Psychologiczne determinanry motywacji do zmiany Samokontrola a samoregulacja Jak skutecznie zachęcać pacjentów do zmiany? Zastosowanie dialogu motywującego w psychodieteryce Czym jest motywacja do zmiany? Jak stosować dialog motywujący w praktyce psychodietetyka? Jak skuteczny jest dialog motywujący w psychodietetyce? Przegląd badań naukowych lak uczyć się dialogu motywującego? Podstawy pomocy psychologicznej Pomoc psychologiczna i jej formy . Czynniki sprzyjające skutecznemu pomaganiu . Komunikacja w procesie pomocy. Budowanie relacji i ustalanie celów pomocy opór w procesie Pomocy Etyczne aspekty pomocy psychologicznej . . Psychologiczne koszty pomagania Poradnictwo psychologiczne Wprowadzenie . Definicja i cele poradnictwa Charakterystyka kryzysów rozwojowych Problemy dietetyczne jako jeden z objawów kryzysu rozwojowego Rodzaje zmian potrzebne do poradzenia sobie z objawami kryzysu rozwojowego. Sposoby osiągania tych zmian - Proces poradnictwa psychologicznego . Teoretyczne i praktyczne podstalvy z zakresu nutrigenetyki, naukolekachiozdrowiu Wprowadzenie do nutrigenetyki Podstawowe informacje o nutrigenetyce Polimorfizm genów Genetyczne uwarunkowania cech Związek między polimorfizmem genów a wyborami żywieniowymi wpływ poźywienia na farmakoterapię Czas między spożyciem posiłku a zażyciem leku Interakcje między płynami a stosowanymi lekami Interakcje między pożywieniem a stosowanymi lekami Suplementy diety Definicja i podstawowe uregulowania prawne Rynek i uwarunkowania stosowania suplementów Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem suplementów Zdrowie publiczne Epidemiologia w zdrowiu publicznym Podstawowe założenia zdrowia publicznego Polityka zdrowia publicznego Ustawa o zdrowiu publicznym T6 Narodowy Program Zdrowia Profilaktyka chorób i promocja zdrowia Trzy rewolucje zdrowia publicznego Współczesne koncepcje zdrowia Definicje profilaktyki chorób i promocji zdrowia Interpretacje profilaktyki chorób i promocji zdrowia Porównanie profilaktyki chorób i promocji zdrowia Realizacja profilaktyki popularyjnej i promocji zdrowia Współczesne urządzenia w zakresie monitorowania zdrowia: e-health i m-health Definicja i charakterystyka e-health i m-health E-healthim-healthwprakryce Skuteczność dzialań z zakresu e-health i m-health w kontekście zmiany zachowań zdrowotnych Zalety, wady i bariery w implementacji dzial'ańe-health i m-health Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu kultury fizycznej Promocja aktywności fizycznej Poziom aktywności fizycznej i sposoby jej pomiaru Rekomendacje w zakresie aktywności fizycznej dzieci, młodzieży, osób dorosłych i starszych Modele i strategie w promocji aktywności fizycznej Wpływ wysiłku fizycznego na organizm człowieka Fizjologiczna adaptacja do zwiększonej aktywności fizycznej Aktywność fizyczna w zachowaniu zdrowia Skutki unieruchomienia Skutki nadmiernej aktywności fizycznej Wybrane jednostki nozologiczne w pracy psychodietetyka otylość Aspekt medyczny Aspekt psychologiczny Aspekt dietetyczny Jadłowstręt i bulimia psychiczna Aspekt medyczny Aspekty psychologiczne i psychoterapeutyczne Aspekt dietetyczny Zaburzenie z napadami objadania się: aspekt psychologiczny Historia i rozpowszechnie niezaburzenia Diagnozowanie zaburzenia z napadami objadania się Uwarunkowania i mechanizm objadania się Bliskie i odległe następstwa zaburzenia Leczenie i psychoterapia Choroby układu krążenia Miażdżyca Nadciśnienie tętnicze Choroby Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna Uwarunkowania żywieniowe i zalecenia dietetyczne Cukrzyca typu 2 Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna Uwarunkowania żywieniowe i zalecenie dieteryczne Wybrane choroby przewodu pokarmowego Choroba refluksowa przełyku Wrzody żołądka i dwunastnicy Rak żołądka' Rak jelita grubego
Sygnatura czytelni BWF: IV I 37
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8547 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności