Dietetycy
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Publikacje fachowe
(8)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(6)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(7)
Biblioteka Międzywydziałowa
(3)
Biblioteka WWFiF
(4)
Autor
Michota-Katulska Ewa
(2)
Zegan Magdalena
(2)
Chmurzyńska Agata
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Czapla Michał
(1)
Frączek Barbara
(1)
Krysztofiak Hubert
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Kwaśny Adrian
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Słoma-Krześlak Małgorzata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1857)
Menedżerowie
(240)
Programiści
(184)
Przedsiębiorcy
(101)
Fizjoterapeuci
(100)
Dietetycy
(8)
Inżynierowie
(84)
Inżynierowie budownictwa
(78)
Informatycy
(73)
Lekarze
(57)
Technikum
(49)
Nauczyciele
(43)
Szkoły zawodowe
(43)
Prawnicy
(39)
Urzędnicy
(37)
Szkoły średnie
(34)
Trenerzy i instruktorzy sportowi
(31)
Pracownicy naukowi
(29)
Księgowi
(28)
Architekci
(23)
Ekonomiści
(22)
Specjaliści ds. marketingu
(22)
Pracodawcy
(20)
Logistycy
(19)
Analitycy ekonomiczni
(18)
Biegli rewidenci
(18)
Psycholodzy
(18)
Rzeczoznawcy budowlani
(18)
Specjaliści ds. kadr
(17)
Elektrycy
(16)
Inwestorzy indywidualni
(15)
Ortopedzi
(15)
Lekarze rodzinni
(14)
Budowlani
(13)
Doradcy personalni
(13)
Rodzice
(13)
Adwokaci
(12)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(12)
Radcy prawni
(12)
Sportowcy
(12)
Studenci
(12)
Analitycy danych
(11)
Nauczyciele akademiccy
(11)
Rehabilitanci
(11)
Inspektorzy bhp
(10)
Szkoły ponadgimnazjalne
(10)
Handlowcy
(9)
Nauczyciele wychowania fizycznego
(9)
Pedagodzy
(9)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(9)
Pracownicy samorządowi
(9)
Psychoterapeuci
(9)
Inspektorzy budowlani
(8)
Szkoły branżowe I stopnia
(8)
Sędziowie
(8)
Terapeuci zajęciowi
(8)
Zarządcy nieruchomości
(8)
Aplikanci
(7)
Coachowie
(7)
Dyrektorzy HR
(7)
Dzieci
(7)
Elektronicy
(7)
Farmaceuci
(7)
Inżynierowie środowiska
(7)
Policjanci
(7)
Pracownicy banków
(7)
Szkoły policealne
(7)
18+
(6)
Administratorzy systemów
(6)
B1 (poziom biegłości językowej)
(6)
Dorośli
(6)
Logopedzi
(6)
Menedżerowie produkcji
(6)
Monterzy urządzeń energii odnawialnej
(6)
Neurolodzy
(6)
Politycy
(6)
Specjaliści ds. controllingu
(6)
Strażacy
(6)
Doradcy finansowi
(5)
Dziennikarze
(5)
Elektrycy budowlani
(5)
Energetycy
(5)
Kardiolodzy
(5)
Kierownicy budów
(5)
Kierownicy projektów
(5)
Masażyści
(5)
Młodzież
(5)
Pracownicy socjalni
(5)
Spedytorzy
(5)
Szkoły podstawowe
(5)
Testerzy oprogramowania komputerowego
(5)
A2 (poziom biegłości językowej)
(4)
Cudzoziemcy
(4)
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Doradcy zawodowi
(4)
Ekolodzy
(4)
Graficy
(4)
Główni księgowi
(4)
Inżynierowie elektrycy
(4)
Kierowcy zawodowi
(4)
Temat
Dietetyka
(2)
Konserwacja żywności
(2)
Leczenie dietą
(2)
Marnotrawstwo żywności
(2)
Odżywianie
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywność
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Dieta genotypowa
(1)
Farmakoterapia
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Genetyka
(1)
Insulinooporność
(1)
Niewydolność serca
(1)
Nutrigenomika
(1)
Odchudzanie
(1)
Pomoc psychologiczna
(1)
Psychodietetyka
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sportowcy
(1)
Suplementy diety
(1)
Uczucia
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Podręcznik
(6)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(8)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Psychologia
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Nutrigenomika / prof. dr hab. Agata Chmurzyńska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - XIII, [1], 252 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Budowa komórki Błona komórkowa Jądro komórkowe Siateczka wewnątrzplazmatyczna Aparat Golgiego Cykl komórkowy Organizacja materiału genetycznego, czyli chromatyna i chromosomy Podziały komórkowe Mitoza Mejoza Zaburzenia liczby chromosomów: euploidie i aneuploidie Komunikacja między komórkami Transport przez błony Białka receptorowe i kaskady sygnałowe Podstawy dziedziczenia cech Oddziaływania alleliczne i niealleliczne Oddziaływania alleliczne Oddziaływania niealleliczne Cechy sprzężone i niesprzężone Dziedziczenie wieloczynnikowe Penetracja i ekspresywność Zmienność fenotypowa Podstawy genetyki populacji Ekspresja i regulacja ekspresji genów Kwasy nukleinowe Budowa genów Ekspresja genów Transkrypcja Kod genetyczny Translacja Posttranslacyjne modyfikacje białek Regulacja ekspresji genów Mechanizmy regulacji ekspresji genów Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory jądrowe Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory błonowe Regulacja składania genów przez składniki pokarmowe Regulacja translacji przez składniki pokarmowe Epigenetyka i programowanie płodowe Mechanizmy epigenetyczne Metylacja DNA Modyfikacje białek histonowych i struktura chromatyny mikroRNA Czynniki żywieniowe, metylacja DNA i płodowe programowanie metabolizmu Od polimorfizmu DNA do zmienności fenotypu Polimorfizm DNA Polimorfizm SNP Polimorfizm sekwencji powtarzalnych Polimorfizm zmiennej liczby kopii genów Polimorfizm DNA a fenotyp Polimorfizm zlokalizowany w eksonach Polimorfizm sekwencji niekodujących Badania asocjacyjne Badania genów kandydujących Badania asocjacyjne typu GWAS Wykorzystanie informacji genotypowej w praktyce Wykorzystanie informacji genotypowej do szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia cechy (choroby) Wykorzystanie informacji genotypowej do przewidywania odpowiedzi na dietoterapię Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych . Wybory żywieniowe i ich uwarunkowania Wrażliwość smakowa a wybory żywieniowe Genetyczne uwarunkowania smaku gorzkiego, słodkiego i tłustego Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy Otyłość i jej uwarunkowania Otyłość jednogenowa Otyłość związana z syndromami Otyłość wieloczynnikowa Otyłość a czynniki epigenetyczne Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji ryzyka otyłości Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii otyłości Cukrzyca i jej uwarunkowania Cukrzyca monogenowa Cukrzyca wieloczynnikowa Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji cukrzycy typu Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii cukrzycyPersonalizowane żywienie Zalecenia żywieniowe Genetyczne uwarunkowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe Personalizacja żywienia uwzględniająca informację o genotypie Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w jednogenowych zaburzeniach metabolizmu Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – uwarunkowania wieloczynnikowe Wytyczne dotyczące personalizowanego żywienia bazującego na analizie genotypu . Usługi personalizowanego żywienia Rodzaje usług oferowanych przez firmy nutrigenetyczne Motywacje do korzystania z usług personalizowanego żywienia Przykładowe firmy nutrigenetyczne Wykorzystanie aplikacji na urządzenia mobilne w personalizacji żywienia Efektywność poradnictwa żywieniowego bazującego na analizie genotypu. Kwestie etyczne i prawne związane z personalizowanym żywieniem Nutrigenetyka w sporcie
Sygnatura czytelni BMW: IX M 13 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VI D 64
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154964 N, 154965 N (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 154904 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8904 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii Podstawowa przemiana materii – PPM (Basal Energy Expenditure – BEE) Ponadpodstawowa przemiana materii Całkowita przemiana materii. Całkowity wydatek energetyczny (Total Energy Expenditure – TEE Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu Gospodarka wodna w organizmie Równowaga kwasowo-zasadowa Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu Węglowodany Budowa i podział Cukry proste – monosacharydy Węglowodany złożone Rola węglowodanów przyswajalnych Trawienie i wchłanianie węglowodanów Metabolizm węglowodanów Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych Zapotrzebowanie na węglowodany Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe Tłuszcze Budowa i podział tłuszczów Tłuszcze właściwe Woski Tłuszcze złożone Sterole Rola tłuszczów w organizmie człowieka Trawienie i wchłanianie tłuszczów Metabolizm tłuszczów Tłuszcze pożywienia Zapotrzebowanie na tłuszcze Białka Budowa białek Podział i charakterystyka białek Struktura białek Właściwości białek Rola i przemiany białek w organizmie człowieka Trawienie i przyswajanie białek Metabolizm białek Biosynteza białek Źródła białek Wartość odżywcza białek Zapotrzebowanie na białko Witaminy Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Składniki mineralne Makropierwiastki Mikropierwiastki Normy żywienia i wyżywienia Pojęcie norm żywienia i wyżywienia Podział produktów spożywczych Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych Wskaźnik jakości żywieniowej Produkty zamienne Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności Planowanie jadłospisów okresowych Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej Metody oceny jadłospisów Zasady żywienia różnych grup ludności Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa Żywność funkcjonalna Probiotyki i prebiotyki Synbiotyki Żywność genetycznie modyfi kowana Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa Edukacja żywieniowa Klasyfikacja i charakterystyka diet Podstawy klasyfi kacji diet Dieta podstawowa Dieta bogatoresztkowa Dieta łatwo strawna Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Dieta o zmienionej konsystencji . Dieta papkowata Dieta płynna Dieta płynna wzmocniona Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę Dieta kleikowa Dieta ubogoenergetyczna Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Dieta łatwo strawna niskobiałkowa Praktyczne wdrażanie klasyfi kacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia Dieta wegetariańska Dieta śródziemnomorska Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia Dieta dla planety Suplementy diety Żywienie w wybranych chorobach Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku Żywienie w nieżytach żołądka Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego Najczęstsze choroby wątroby i zalecane żywienie Najczęstsze choroby wątroby Żywienie w chorobach wątroby Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych Żywienie w kamicy żółciowej Żywienie w zapaleniu trzustki (pancreatitis) Żywienie po zabiegach chirurgicznych Leczenie żywieniowe Ocena stanu odżywienia Drogi podania substancji odżywczych w leczeniu żywieniowym Leczenie żywieniowe dojelitowe Żywienie pozajelitowe Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych Niewydolność nerek Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek Żywienie w kamicach nerkowych Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych Cukrzyca dorosłych – zalecenia żywieniowe Otyłość Wychudzenie i niedożywienie Dna moczanowa Hiperlipidemie Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia Choroby z wydolnością i niewydolnością układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba niedokrwienna serca Zawał mięśnia sercowego Miażdżyca Profi laktyka chorób układu krążenia Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych Udar mózgu Choroba Parkinsona Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Zakażenie pałeczką Salmonella Zatrucie enterotoksyną gronkowcową Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Mikrobiota jelitowa Żywienie w chorobie Hashimoto Żywienie dzieci zdrowych i chorych Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego Żywienie niemowląt Karmienie pokarmem matki Wprowadzanie pokarmów uzupełniających Karmienie piersią i mlekiem modyfi kowanym Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową Żywienie wcześniaków Żywienie niemowląt z dystrofi ą wewnątrzmaciczną Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe Żywienie w refl uksie żołądkowo-przełykowym Żywienie w przypadku braku łaknienia Żywienie w zaparciu Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka Żywienie w zespole złego wchłaniania – choroba trzewna Żywienie w mukowiscydozie Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych Żywienie w fenyloketonurii Żywienie w niedoborach witaminowych Żywienie w krzywicy Żywienie w tężyczce Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego Żywienie w otyłości (młodzieńczej) Żywienie w chorobach wątroby Choroby wątroby u dzieci o ostrym przebiegu (w tym ostrej niewydolności) Wirusowe zapalenie wątroby Przewlekłe choroby wątroby Żywienie w zapaleniu trzustki Żywienie w zespole nerczycowym Żywienie w chorobie reumatycznej Żywienie w niedokrwistości Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej) Żywienie w stanach pooperacyjnych Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci Żywienie w oparzeniach Żywienie w padaczce lekoopornej – dieta ketogenna
Sygnatura czytelni BMW: IX M 54 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 2
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15269 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8804 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta w niewydolności serca : poradnik dla pacjentów / Michał Czapla, Adrian Kwaśny. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2023. - 132, [6] stron : fotografie, ilustracje, wykresy ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 132-[133].
1Kilka słów o niewydolności serca Klasyfikacja niewydolności serca Przyczyny niewydolności serca Objawy niewydolności serca Klasyfikacja objawów Leczenie Zmiana stylu życia Leki Inne metody leczenia 3Kilka słów o stanie odżywienia. Czy moja masa ciała jest w normie? Idealna masa ciała Obwód talii 4 Wybrane składniki pokarmowe i wartość energetyczna diety pacjenta z niewydolnością serca - praktyczne wskazówki Zapotrzebowanie energetyczne Bilans energetyczny Białko Zalety białka roślinnego Węglowodany Tłuszcze Nasycone kwasy tłuszczowe 47 Nienasycone kwasy tłuszczowe Izomery trans kwasów tłuszczowych 4Kwasy tłuszczowe omega-3 Potas Sód Jak zmniejszyć ilość soli w diecie? Rekomendacje dotyczące podaży płynów Ograniczenie spożycia płynów Wskazówki dotyczące kontroli spożycia płynów 6 Przykładowe modele żywieniowe stosowane w niewydolności serca Dieta śródziemnomorska Warzywa i owoce Pełnoziarniste produkty zbożowe Oliwa Nasiona roślin strączkowych Orzechy i nasiona Mięso Ryby Produkty mleczne Przyprawy Dieta DASH Diety wegetariańskie Białko Tłuszcze Wapń Żelazo Witamina B12 (kobalamina) Polskie zalecenia zdrowego żywienia Samoopieka pacjenta z niewydolnością serca Codzienna rutyna Niewydolność serca w pytaniach i odpowiedziach Jak kontrolować podaż witaminy K? Czy muszę uważać na owoce sezonowe? Co robić, gdy wystąpi suchość w jamie ustnej i silne uczucie pragnienia? Jak czytać etykiety produktów spożywczych? Dlaczego warto czytać ulotki leków? Co zrobić w sytuacji, kiedy nie mam apetytu? Czy mogę pić alkohol? Czy mogę pić kawę? Czy muszę suplementować witaminę D? Czy powinienem suplementować kwasy tłuszczowe omega-3?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154710 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwy autorów na stronach V-VIII.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla dietetyków sportowych, studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych, przyrodniczych i wychowania fizycznego oraz osób aktywnych fizycznie.
Trawienie i przemiana materii - Ewa Forstenberg, Jadwiga Hamułka 1.1. Metabolizm - wprowadzenie l.2. Układ pokarmowy - budowa, funkcje 1.3. Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych 2. Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny - Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba 2.7. Skurcz mięśni 2.2. Przemiany energetyczne 2.3. Morfologiczne i metaboliczne cechy włókien mięśniowych Ż.4' Pobieranie tlenu w trakcie wysiłku 2.5. Regulacja pracy serca i układu krążenia podczas wysiłku 2.6. Podsumowanie 3. Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny Wydolności fizycznej - Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba Przystosowanie do wysiłku fizycznego Adaptacją układu krążenia do wysiłku Zmiany metabolizmu energetycznego pod wpływem regularnych wysiłków Granice przystosowania Testy wysiłkowe Pomiar wskaźników wydolności fizycznej Pobieranie tlenu w czasie wysiłku testowego Zmiany stężenia mleczanu we krwi w czasie wysiłku Metody wyznaczania obciążenia progowego Biochemia wysiłku fizycznego - Tomasz Podgórski 4.l. Metabolizm substratów energetycznych (systemy energetyczne związane z wysiłkiem) 4.Ż. Skurcz mięśnia 9 5. Bilans energetyczny- Barbara Frączek, Maria Gacek 5.1. Podstawy bilansu energetycznego 5.Ż. Zapotrzebowanie na energię 5.3. Wartość energetyczna produktów i potraw 5.4. Bilans energetyczny w sporcie Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych - Anna Jegier Korzyści regularnej aktywności fizycznej Podstawy kwalifikacji do regularnej aktywności fizycznej Anna Kopiczko 7.7. Koncepcja składu ciała człowieka 135 7.2. Przegląd metod stosowanych w ocenie składu ciała 8. żywienie, Wysiłek fizyczny i geny - Marek Sawczuk, Paweł Cięszczyk, Agnieszka Maciejewska-Skrendo Struktura i funkcja mięśni szkieletowych Pułap tlenowy Zdolność organizmu do detoksykacji i radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym Zakres i intensywność reakcji zapalnej uruchamiane w odpowiedzi na wysiłek 764 8.6. Prawdopodobieństwo pojawienia się uszkodzeń układu ruchu Dopasowanie sposobu odżywiania do potrzeb organizmu oraz utrzymanie optymalnej masy ciała Nietolerancje pokarmowe Budowa i skład ciała człowieka _ Jadwiga Charzewska, Makroskladniki pokarmowe - bialko - Dariusz Włodarek Białko jako składnik pokarmowy Zródła białka o wysokiej wartości odżywczej Zapotrzebowanie na białko osób aktywnych fizycznie ZawartośĆ białka w diecie - konsekwencje zdrowotne Makroskladniki pokarmowe _ Węglowodany _ Andrzej Ziemba, lzabela Grabowska 10.1. Budowa i rodzaje węglowodanów 70.2. Wykorzystanie węglowodanów 10.3. Przemiany glukozy w organizmie 10.4. Wykorzystanie energii 10.5. Strategie żywieniowe Żoo Makroskladniki pokarmowe * tluszcze _ Juliusz Przysławski . Kwasy tłuszczowe _ charakterystyka ogólna. Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonienasycone Kwasy tłuszczowe wielonienasycone l l.6. Zgtaczenie tluszczów w żyr,vieniu człowieka _ zapotrzebowanie ||.7 . Tłuszcze pokarmowe Wartość odżywcza produktów spożywczych _ Mirosław Pysz . Wartość odżywczaproduktów spoŻywczych - polskie zalecenia żywieniowe Zalecenia żywieniowe ekspertów Uniwersytetu Harvarda Szwajcarska Piramida Zywienia dla sportowców Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie _ Beata Prżygoda l3_1. Tiamina 13.2. Ryboflawina t3.3. Niacyna 13.4. Kwas pantotenowy 13.5. Biotyna 13.6. Witamina l3.7. Foliany I3.8. Witamina B,, (kobalamina) 13.9. Witamina C 13.10. Witamina A 13.11. Witamina D 13.12. Witamina E 13.13. Witamina K 14. Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie _ Małgorzata Schlegel-Zawadzka |4'2. Normy żywienia l4.3. Znaczenie makro- i mikropierwiastków w organizmie = l4.4. Udział składników mineralnych w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej = r4.5. Biodostępność składników mineralnych 14.6. Źródła pokarmowe składników mineralnych 15. Woda i elektrolity podczas wysilku fizycznego - Tomasz Mikulski 15.z. Podstawy _ zapotrzebowanie na płyny 15.3. Profilaktyka odwodnienia, czyli właściwe nawadnianie w każdej sytuacji 15.4. Kontrola nawodnienia 15.5. Konsekwencje niewłaściwego nawodnienia 75.7. Podawanie płynów drogą dożylną 15.8. Sportowiec kategorii masters l6. Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu - Kazimierz Ciechanowski 16.1. Znaczenie równowagi kwasowo-zasadowej 16.Ż. Badanie równowagi kwasowo-zasadowej 16.3' Żródla kwasów i zasad w organizmie |6.4. Dieta zakwaszająca, dieta alkalizująca 16.5. Neutralizacja zakwaszające diery 19. Zaburzania - Wojciech Zywienie. wysiłek fizyczny i układ odpornościowy - Agnieszka Zembroń_Łacny, Joanna orysiak Zywienie immunomodulujące w sporcie rs. Wolne rodniki w wysilku flzycznym - Agnieszka Zembroń_Łacny 18.2. Wolne rodniki i adaptacja do wysiłku fizycznego 18.3. Wolne rodniki i antyoksydanty przewodu pokarmowego U osób aktywnych fizycznie i sportowców Marlicz, lgor Łoniewski . oś mózg-jelito Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego Mikroobiota jelitowa a Wysiłek fizyczny - lgor Łoniewski, Wojciech Marlicz Mikrobiota przewodu pokarmowego Dysbioza Wysiłek fizyczny a mikrobiota Modyfikacja mikrobioty - dieta, pre- i probioryki Alelgia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe - Zbigniew Bartuzi Epidemiologia Patogeneza alergii na pokarmy Alergeny Reakcja alergiczna 21.7. Diagnostyka 21.8. Leczenie Ż7.9. Patogeneza nietolerancji pokarmowych 21.10. Diagnostyka i leczenie 22. Zaburzenia orlźywiania _ Maria Daria Domańska_Senderowska Gacek, 22.1. Wprowadzenie 457 22.2. Specyficzne zaburzenia odżywiania 458 22-3. Wybrane niespecyficzne zaburzenia odżywiania 465 ?2.4. Zaburzenia odżywiania w sporcie 471 22-5. Dietoterapia w zaburzeniach odżywiania 474 23. Alkohol a sport - Maria Gacek . 23.2. Zdrowotne konsekwencje nadużywania napojów alkoholowych 23.3. Patoftzjologiczne właściwoścail koholu a sport 23.4. Neurotoksyczne właściwości alkoholu 23'5. Alkohol a wydolność fizyczna 24. Zalacenia żywioniowe dla osób aktywnych fizycznie _ Barbara Frączek 24.|. Specyfika żywienia sportowców 24.2. Jakościowe zalecenia żywieniowe 24'3. Ilościowe rekomendacje żywieniowe 24.4. Aktualne trendy i kontrowersje 25. Przygotowanie do wysilku _ Florentyna Tyrała, Aleksandra Pięta Barbara Frączek Ż5.1. Rola makroskładników spożywanych przed wysiłkiem w zapewnieniu dostępności energii w czasie jego trwania 25.z. Węglowodany najwazniejszym składnikiem pokarmowym w posiłku przed wysiłkiem 25.3. Cechy posiłku przedtreningowego 25.4. Przekąski przed treningiem 25.5. co naleł jeść podczas Ćwiczeń, treningów i zawodów? 25.6. Strategie żywieniowe a wspomaganie wysiłku 26. Regeneracja powysilkowa - Anna Książek, Aleksandra Zagrodna, Małgorzata Słowińska-Lisowska 26.l. Strategia żywieniowa w okresie powysilkowym 26.2. Węglowodany a regeneracja powysiłkowa Ż6.3. Białko a regeneracja powysiłkowa 26.4' Nawadnianie a regeneracja powysiłkowa Ż6.5. Posiłki usprawniające regenerację powysiłkową 27. Strategie żywieniowe wplywające na masę i skład ciała * redukcja masy, ciala _ Barbara Frączek 27.1.Metodyka planowania diety redukcyjnej 27.2. Diery alternatywne w redukcji masy ciala 27.3. Wybrane mechanizmy regulowania metabolizmu tkanki tłuszczowej 27.4. Wpływ diety i wysiłku fizycznego na utratę tkanki tłuszczowej z7.5. Przykładowe jadłospisy diery redukryjnej 28. strategie żywieniowo wpływające na masę i sklad ciała zawiększanie mięśniowei _ Krzysztof Durkalec-Michalski 28'2. Molekularne mechanizmy oddziałujące na wzrost hipertrofii i siły mięśniowej 28.3. Bilans i wydatki energetyczne a rozwój masy, sily i wytrzymałości mięśniowei Ż8.4. Makroskładniki diety w stymulacji masy' sily, mory i wytrzymałości siłowej 28.5. Strategia dietetyczna dla kulturysty lub zawodnika trenującego sporty siłowe w przygotowawczym okresie treningowym, ukierunkowanym na zwiększenie hipertrofii i siły mięśniowej 29. Z:y,wienie dzieci i młodzieży uprawiaiącei sport - Barbara Frączek, Maria Gacek 29.2. Potrzeby energetyczne 29.3. Węglowodany podstawowym źródlem energii 29.4. Białka i tłuszcze w diecie dzieci i młodzieży 29.5. żywienie okołowysiłkowe i strategia nawadniania organizmu 29.6. Zywienie w okresie regeneracji powysiłkowej Ż9.7. Rozważne stosowanie suplementacji diery 30. Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiaiące sport Wyczynowo maią specialne Wymagania żywieniowe? - Jadwiga Malczew ka_Lenczowska 30.Ż. Problem niedokrwistości i niedoboru żelaza wśród kobiet uprawiających sport wyczynowo 30.3. Niedostateczna dostępność energii u kobiet uprawiających sport wyczynowo (triada sportsmenek) 3l. Spońowiec z cukrzycą - Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz 633 31.1. Czy osoba z cukrzycą może uprawiać sport? 31.2. Dieta i insulinoterapia u chorych na cukrzycę uprawiających sport 32. $portowiec wegetarianin - Damian Parol 32.2. Definicja diet wegetariańskich 32.3. Zapotrzebowanie energetyczne 33. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewleklych - Magdalena Makarewicz-Wujec, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 33.2. Dieta w cukrzycy 33.3. Dieta w nadciśnieniu tętniczym 33.4. Dieta w osteoporozie 33.5. Dieta w astmie oskrzelowej 34. Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych - Daniel Śliż, Damian Parol, Artur Mamcarz 34.2. Podział zaburzeń lipidowych 34.3. wybrane elementy diety w zaburzeniach lipidowych 35. Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców - Marcin Wełnicki, Damian Parol, Artur Mamcarz 35.1. Definicja hiperurykemii i dny moczanowej 35.2. Etiologia hiperurykemii i dny moczanowej 35.3. Dieta w hiperurykemii 36. Bieta w profllaktyce ileczeniu niedoboru żelaza u sportowcóW _ Jarosław Krzywański, Barbara Frączek 36.2. Zasoby i metabolizm żelaza w organizmie 36.3. Biodostępność żelaza 36.4. Żródła żelaza w produktach spożywczych 36.5. Zapotrzebowanie na żelazo 36.6. Zywieniowe leczenie niedoboru żelaza 36.7. Przykladowe jadłospisy 37. Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe - Ewa Stachowska, Joanna Palma, Maria Gacek, Barbara Frączek 37.1. Wprowadzenie 37.2. Dieta ketogenna (niskowęglowodanowa/wysokotłuszczowa) 37.3. Dieta intermittent fasting 37.4. Dieta paleoliryczna (paleo) 37.5. Dieta wysokobialkowa 37.6. Dieta wysokowęglowodanowa 37.7. Dieta bezglutenowa 38. Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych - Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 38.1. Definicje diety i dietetyki 39. Psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała - lzabella Bednarczyk-Bochenek 39.1. Nadmiarowe kilogramy - problem'wieloaspektowy 3g.Ż.Kontro1owaneczya!tomatyczne-osperyficezachowńżywieniowych 39.3. Zmiana zachowań żywieniowych _ proces rozłożony w czasie 39.4. Strategie środowiskowe: sprzymierzeniec czy pułapka 7 Suplement diety w sporcie _ Jarosław Krzywański, Łukasz Jaśkiewicz, Urszula Somow, lgor Łoniewski, Hubert Krysztofiak 40.z. Klasyfikacje suplementów diety 40'3. Kryteria oceny skuteczności w sporcie Suplementy diety potencjalnie skuteczne w sporcie Suplemenry diety stosowane ze wskazań lekarskich Suplementacia i żywiemie a doping - Andrzej Pokrywka, Piotr Tomaszewski Suplemenry i odżywki zanieczyszczone lub zafałszowane środkami dopingującymi Lista substancji i metod zabronionych w sporcie odpowiedzialność za złamanie reguł antydopingowych Minimalizowanie ryzyka pozytywnych wyników badan antydopingowych Zywność jako potencjalne źródlo pozytywnego wyniku badan antydopingowych Wlewy doźylne _ kroplówki witaminowe Charakterysryka i opis metod oceny sposobu żywienia Metody ocgny $tan$ odźywienia _ Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 45'1. Zdefiniowanie stanu odżywienia 45.2. Cele oraz sposoby oceny stanu odżywienia 45.3. Metody oceny - charakterystyka 46, Monitoring medyczny sportowca - Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak, Danuta Gajewska 46'2. ocena stanu zdrowia sportowców 46.3. Badanie morfologiczne krwi 46.4. Badania biochemiczne krwi 46.5. ocena gospodarki żelazem 46.6. Ocena zaopatrzenia w witaminy 46.7. Wskaźniki uszkodzenia mięśni 46.8. zwiąki azotowe 46.9. Badanie stężenia mleczanu we krwi 42. Metody treningowego Wydatku energetycznego _ Andrzej Klimek, Barbara Frączek, Andrzej Grzelak 42.1. Metody pomiaru wydatku energerycznego Analiza porównawcza metod pomiaru wydatku energetycznego 87l 43. Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego - Marta Bazańska, Hubert Krysztofiak 43.1. Kalorymetria pośrednia 43.2. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii 43.3.Ana1izawysiłkowegometabolizmuenergetycznego 44. Metody oceny sposobu żywienia - Anna Gronowska-5enger 46.10. Zmęczenie i przetrenowanie . 46.11. Dietetyka sportowa a badania laboratoryjne 47. Poradnictwo żywieniowe - rola dietetyka *portowego _ Barbara Frączek 47.l. Założenia do opracowania diety dla osób aktywnych fizycznie 47.2. Zastosowanie programów żywieniowych 47.3. Monitoring żywieniowy 48. Dieta osób aktywnych - Barbara Frączek, Maria Gacek, Dariusz Kurach, Aleksandra Pięta, Florentyna Tyrała, Paulina Mazur-Kurach 48.1. Skład posiłków receptury potraw w diecie o wartości energerycznej 2200 kcal receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 2600 kcal receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 3100' 3200 i 3300 kcal 1000 48.4' Wartość odżywcza diet o wartości energetycznej 2200,2600,3100, 3200 i 3300 kcal 1007 Zywienie W różnych dyscyplinach sportowych - Aleksandra Pięta, Urszula Somow, Estera Nowacka-Polaczyk, Wojciech Zep, Daria Domańska- -5enderowska, Marek Siderek, Florentyna Tyrała, Barbara Frączek Zywienie w sportach indywidualnych Żywienie w sportach drużynowych 50. żywienio w rekreacyinej aktywności fizycznei - Aleksandra Pięta, Jagoda Podkowska, Barbara Frączek 50.r. Tiening siłowy 50.2. Pilates 51. Fakty i mity w dletetyce - Danuta Gajewska 51.1. Węglowodany - dobre czy z\e? 51.2. Czy żywność ekologiczna ma wyższą wartość odżywczą? 5l'3. Czy sóI morska jest lepsza niż sól kuchenna? 51.4. Czy cukier biały jest zdrowszy niż cukier bialy? ' 51.5. Czy zbilansowana dieta musi składać się z pięciu posiłków? 51.6. Czy pojadanie pomiędzy posiłkami jest niezdrowe? 5I.7. Czy bialko pełnowartościowe to tylko mięso? 51.8. Czy burak ćwikłowy to ,,superfood''? . 51.9. Czy cynamon leczy cukrzycę? 51.10. Dlaczego olej kokosowy? 51.11. Najzdrowsze diery świata . 51'.|Ż. Czy istnieje terapeutyczna dawka alkoholu? 51.13. Czy dieta bezglutenowa to panaceum na wszystkie choroby? Dlaczego warto jeśĆ kiwi? Czy czarnuszka siewna leczy wszystko?
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 38
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 147912 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8322 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 162-177. Indeks.
I. Marnowanie żywności - problem współczesnego świata 1.Marnotrawstwo żywności - definicja 2.Skala marnowania żywności 3.Konsekwencje marnowania żywności 4.Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności II. Nowoczesne metody utrwalania żywności a ochrona wartości odżywczej w aspekcie przeciwdziałania marnowaniu żywności 5.Żywność jako podstawowy element życia 6.Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności 7.Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania 8.Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczej podczas przechowywania 9.Warunki przechowywania żywności - wskazówki dla konsumenta 10. Praktyczne wskazówki dla konsumenta, jak ograniczyć marnowanie żywności
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 155281 N (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
w opracowaniu: sygn. 155282 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 162-177. Indeks.
Marnowanie żywności – problem współczesnego świata Marnotrawstwo żywności – definicja Skala marnowania żywności Konsekwencje marnowania żywności Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności Nowoczesne metody utrwalania żywności a ochrona wartości odżywczej w aspekcie przeciwdziałania marnowaniu żywności Żywność jako podstawowy element życia Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczej podczas przechowywania Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta Praktyczne wskazówki dla konsumenta, jak ograniczyć marnowanie żywności
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
w opracowaniu: sygn. 155424 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności / dr n. farm. Magdalena Obrzut, dr n. zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XII, [2], 165, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 139-159. Indeks.
1.Insulina - budowa 2.Insulina - mechanizm działania i fizjologiczne zmiany insulinowrażliwości Mechanizm działania Fizjologiczne zmiany insulinowrażliwości 3.Receptor insulinowy 4.Insulinooporność - definicja Rodzaje insulinooporności Czynniki ryzyka 5.Insulinooporność - mechanizm powstawania (w tym mechanizm molekularny) 6.Rola cytokin prozapalnych i adipokin w powstawaniu insulinooporności 7.Grelina, amylina, oś jelitowo-trzustkowa a insulinooporność 8.Insulinooporność a inne jednostki chorobowe Choroby metaboliczne i endokrynopatie Choroby tarczycy Nadczynność tarczycy Niedoczynność tarczycy Zespół policystycznych jajników Otyłość Zespół metaboliczny 9.Insulinooporność a przewlekły stan zapalny Tkanka tłuszczowa - zaburzona adipogeneza Aktywacja szlaków prozapalnych Infiltracja tkanki tłuszczowej przez makrofagi oraz aktywacja układu immunologicznego Mięśnie szkieletowe Wątroba Śródbłonek naczyniowy 10.Glikokortykosteroidy a insulinooporność 11.Diagnostyka i objawy Diagnostyka laboratoryjna Przygotowanie do badań Badania uzupełniające Objawy 12.Dietoterapia i edukacja żywieniowa Bilans energetyczny Białko Tłuszcze Węglowodany Skrobia oporna Owoce i warzywa Sód Kofeina Modyfikacje diety przy współistniejącej hipoglikemii Wywiad żywieniowy Zalecane modele żywieniowe Dieta DASH Dieta śródziemnomorska Tabele indeksu glikemicznego Podsumowanie zaleceń dietetycznych 13.Aktywność fizyczna 14.Sen 15.Metformina jako lek stosowany w leczeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej Metformina - metabolizm i farmakokinetyka Mechanizmy antyhiperglikemicznego działania metforminy Hamowanie glukoneogenezy Aktywacja AMPK AMPK a wysiłek fizyczny AMPK a stężenie glukozy AMPK a stężenie lipidów Nasilenie transportu glukozy Zmniejszenie jelitowego wchłaniania glukozy Obniżanie stężenia wolnych kwasów tłuszczowych Plejotropowe działanie metforminy Wpływ na śródbłonek Działanie przeciwmiażdżycowe Działanie hipotensyjne Działanie przeciwnowotworowe Autofagia Metformina a synteza AMP Skuteczność terapii a dobór dawki Działania niepożądane 16.Suplementacja w insulinooporności Kwasy omega-3 Berberyna Chrom Cynamon Inozytol Koenzym Q10 Magnez Morwa biała N-acetylocysteina Witamina B12 Witamina D Probiotyki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153913 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 143-162.
Psychologia odżywiania Zachowania żywieniowe Zmiana nawyków Funkcje jedzenia Wybory żywieniowe Emocje a żywienie Wpływ emocji pozytywnych na wybory żywieniowe Wpływ emocji negatywnych na wybory żywieniowe Mechanizmy regulacji emocji poprzez jedzenie Jedzenie emocjonalne Nadwaga i otyłość. Psychologiczne problemy osób z nadmierną masą ciała Nadwaga i otyłość Leczenie nadwagi i otyłości Problematyka psychologiczna otyłości Modele zmiany zachowań żywieniowych Modele motywacyjne Modele postmotywacyjne Modele holistyczne Modele zmiany zachowania a skuteczność Techniki zmiany zachowania oparte na modelach zmiany zachowania Czynniki osobowe wpływające na zachowania żywieniowe Interwencje psychologiczne w psychodietetyce Wybrane aspekty komunikacji w obszarze psychodietetyki Komunikacja werbalna w gabinecie Zdrowe słowa Elementy komunikacji pomagające i zakłócające w tworzeniu relacji Relacja terapeutyczna i jej istota w nurcie poznawczo-behawioralnym Czynniki leczące w relacji Charakterystyka pacjenta gabinetu psychodietetycznego – wstępny wywiad i jego aspekty treściowe Zakończenie relacji i terapii psychodietetycznej Elementy terapii poznawczo-behawioralnej Terapia ACT Dialog Motywujący Racjonalna Terapia Zachowania
Sygnatura czytelni BWF: IV I 39
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 150563 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8686 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności