Frączek Barbara
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(3)
Forma i typ
Książki
(2)
Artykuły
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(2)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Biblioteka WWFiF
(2)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Frączek Barbara
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Meryk Radosław
(78)
Górczyński Robert
(77)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Dietetycy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Sportowcy
(2)
Dymorfizm płciowy
(1)
Kardiologia
(1)
Odżywianie
(1)
Rehabilitacja
(1)
Rehabilitacja kardiologiczna
(1)
Testy wysiłkowe
(1)
Zawał serca
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kultura fizyczna i sport
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Nazwy autorów na stronach V-VIII.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla dietetyków sportowych, studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych, przyrodniczych i wychowania fizycznego oraz osób aktywnych fizycznie.
Trawienie i przemiana materii - Ewa Forstenberg, Jadwiga Hamułka 1.1. Metabolizm - wprowadzenie l.2. Układ pokarmowy - budowa, funkcje 1.3. Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych 2. Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny - Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba 2.7. Skurcz mięśni 2.2. Przemiany energetyczne 2.3. Morfologiczne i metaboliczne cechy włókien mięśniowych Ż.4' Pobieranie tlenu w trakcie wysiłku 2.5. Regulacja pracy serca i układu krążenia podczas wysiłku 2.6. Podsumowanie 3. Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny Wydolności fizycznej - Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba Przystosowanie do wysiłku fizycznego Adaptacją układu krążenia do wysiłku Zmiany metabolizmu energetycznego pod wpływem regularnych wysiłków Granice przystosowania Testy wysiłkowe Pomiar wskaźników wydolności fizycznej Pobieranie tlenu w czasie wysiłku testowego Zmiany stężenia mleczanu we krwi w czasie wysiłku Metody wyznaczania obciążenia progowego Biochemia wysiłku fizycznego - Tomasz Podgórski 4.l. Metabolizm substratów energetycznych (systemy energetyczne związane z wysiłkiem) 4.Ż. Skurcz mięśnia 9 5. Bilans energetyczny- Barbara Frączek, Maria Gacek 5.1. Podstawy bilansu energetycznego 5.Ż. Zapotrzebowanie na energię 5.3. Wartość energetyczna produktów i potraw 5.4. Bilans energetyczny w sporcie Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych - Anna Jegier Korzyści regularnej aktywności fizycznej Podstawy kwalifikacji do regularnej aktywności fizycznej Anna Kopiczko 7.7. Koncepcja składu ciała człowieka 135 7.2. Przegląd metod stosowanych w ocenie składu ciała 8. żywienie, Wysiłek fizyczny i geny - Marek Sawczuk, Paweł Cięszczyk, Agnieszka Maciejewska-Skrendo Struktura i funkcja mięśni szkieletowych Pułap tlenowy Zdolność organizmu do detoksykacji i radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym Zakres i intensywność reakcji zapalnej uruchamiane w odpowiedzi na wysiłek 764 8.6. Prawdopodobieństwo pojawienia się uszkodzeń układu ruchu Dopasowanie sposobu odżywiania do potrzeb organizmu oraz utrzymanie optymalnej masy ciała Nietolerancje pokarmowe Budowa i skład ciała człowieka _ Jadwiga Charzewska, Makroskladniki pokarmowe - bialko - Dariusz Włodarek Białko jako składnik pokarmowy Zródła białka o wysokiej wartości odżywczej Zapotrzebowanie na białko osób aktywnych fizycznie ZawartośĆ białka w diecie - konsekwencje zdrowotne Makroskladniki pokarmowe _ Węglowodany _ Andrzej Ziemba, lzabela Grabowska 10.1. Budowa i rodzaje węglowodanów 70.2. Wykorzystanie węglowodanów 10.3. Przemiany glukozy w organizmie 10.4. Wykorzystanie energii 10.5. Strategie żywieniowe Żoo Makroskladniki pokarmowe * tluszcze _ Juliusz Przysławski . Kwasy tłuszczowe _ charakterystyka ogólna. Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonienasycone Kwasy tłuszczowe wielonienasycone l l.6. Zgtaczenie tluszczów w żyr,vieniu człowieka _ zapotrzebowanie ||.7 . Tłuszcze pokarmowe Wartość odżywcza produktów spożywczych _ Mirosław Pysz . Wartość odżywczaproduktów spoŻywczych - polskie zalecenia żywieniowe Zalecenia żywieniowe ekspertów Uniwersytetu Harvarda Szwajcarska Piramida Zywienia dla sportowców Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie _ Beata Prżygoda l3_1. Tiamina 13.2. Ryboflawina t3.3. Niacyna 13.4. Kwas pantotenowy 13.5. Biotyna 13.6. Witamina l3.7. Foliany I3.8. Witamina B,, (kobalamina) 13.9. Witamina C 13.10. Witamina A 13.11. Witamina D 13.12. Witamina E 13.13. Witamina K 14. Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie _ Małgorzata Schlegel-Zawadzka |4'2. Normy żywienia l4.3. Znaczenie makro- i mikropierwiastków w organizmie = l4.4. Udział składników mineralnych w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej = r4.5. Biodostępność składników mineralnych 14.6. Źródła pokarmowe składników mineralnych 15. Woda i elektrolity podczas wysilku fizycznego - Tomasz Mikulski 15.z. Podstawy _ zapotrzebowanie na płyny 15.3. Profilaktyka odwodnienia, czyli właściwe nawadnianie w każdej sytuacji 15.4. Kontrola nawodnienia 15.5. Konsekwencje niewłaściwego nawodnienia 75.7. Podawanie płynów drogą dożylną 15.8. Sportowiec kategorii masters l6. Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu - Kazimierz Ciechanowski 16.1. Znaczenie równowagi kwasowo-zasadowej 16.Ż. Badanie równowagi kwasowo-zasadowej 16.3' Żródla kwasów i zasad w organizmie |6.4. Dieta zakwaszająca, dieta alkalizująca 16.5. Neutralizacja zakwaszające diery 19. Zaburzania - Wojciech Zywienie. wysiłek fizyczny i układ odpornościowy - Agnieszka Zembroń_Łacny, Joanna orysiak Zywienie immunomodulujące w sporcie rs. Wolne rodniki w wysilku flzycznym - Agnieszka Zembroń_Łacny 18.2. Wolne rodniki i adaptacja do wysiłku fizycznego 18.3. Wolne rodniki i antyoksydanty przewodu pokarmowego U osób aktywnych fizycznie i sportowców Marlicz, lgor Łoniewski . oś mózg-jelito Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego Mikroobiota jelitowa a Wysiłek fizyczny - lgor Łoniewski, Wojciech Marlicz Mikrobiota przewodu pokarmowego Dysbioza Wysiłek fizyczny a mikrobiota Modyfikacja mikrobioty - dieta, pre- i probioryki Alelgia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe - Zbigniew Bartuzi Epidemiologia Patogeneza alergii na pokarmy Alergeny Reakcja alergiczna 21.7. Diagnostyka 21.8. Leczenie Ż7.9. Patogeneza nietolerancji pokarmowych 21.10. Diagnostyka i leczenie 22. Zaburzenia orlźywiania _ Maria Daria Domańska_Senderowska Gacek, 22.1. Wprowadzenie 457 22.2. Specyficzne zaburzenia odżywiania 458 22-3. Wybrane niespecyficzne zaburzenia odżywiania 465 ?2.4. Zaburzenia odżywiania w sporcie 471 22-5. Dietoterapia w zaburzeniach odżywiania 474 23. Alkohol a sport - Maria Gacek . 23.2. Zdrowotne konsekwencje nadużywania napojów alkoholowych 23.3. Patoftzjologiczne właściwoścail koholu a sport 23.4. Neurotoksyczne właściwości alkoholu 23'5. Alkohol a wydolność fizyczna 24. Zalacenia żywioniowe dla osób aktywnych fizycznie _ Barbara Frączek 24.|. Specyfika żywienia sportowców 24.2. Jakościowe zalecenia żywieniowe 24'3. Ilościowe rekomendacje żywieniowe 24.4. Aktualne trendy i kontrowersje 25. Przygotowanie do wysilku _ Florentyna Tyrała, Aleksandra Pięta Barbara Frączek Ż5.1. Rola makroskładników spożywanych przed wysiłkiem w zapewnieniu dostępności energii w czasie jego trwania 25.z. Węglowodany najwazniejszym składnikiem pokarmowym w posiłku przed wysiłkiem 25.3. Cechy posiłku przedtreningowego 25.4. Przekąski przed treningiem 25.5. co naleł jeść podczas Ćwiczeń, treningów i zawodów? 25.6. Strategie żywieniowe a wspomaganie wysiłku 26. Regeneracja powysilkowa - Anna Książek, Aleksandra Zagrodna, Małgorzata Słowińska-Lisowska 26.l. Strategia żywieniowa w okresie powysilkowym 26.2. Węglowodany a regeneracja powysiłkowa Ż6.3. Białko a regeneracja powysiłkowa 26.4' Nawadnianie a regeneracja powysiłkowa Ż6.5. Posiłki usprawniające regenerację powysiłkową 27. Strategie żywieniowe wplywające na masę i skład ciała * redukcja masy, ciala _ Barbara Frączek 27.1.Metodyka planowania diety redukcyjnej 27.2. Diery alternatywne w redukcji masy ciala 27.3. Wybrane mechanizmy regulowania metabolizmu tkanki tłuszczowej 27.4. Wpływ diety i wysiłku fizycznego na utratę tkanki tłuszczowej z7.5. Przykładowe jadłospisy diery redukryjnej 28. strategie żywieniowo wpływające na masę i sklad ciała zawiększanie mięśniowei _ Krzysztof Durkalec-Michalski 28'2. Molekularne mechanizmy oddziałujące na wzrost hipertrofii i siły mięśniowej 28.3. Bilans i wydatki energetyczne a rozwój masy, sily i wytrzymałości mięśniowei Ż8.4. Makroskładniki diety w stymulacji masy' sily, mory i wytrzymałości siłowej 28.5. Strategia dietetyczna dla kulturysty lub zawodnika trenującego sporty siłowe w przygotowawczym okresie treningowym, ukierunkowanym na zwiększenie hipertrofii i siły mięśniowej 29. Z:y,wienie dzieci i młodzieży uprawiaiącei sport - Barbara Frączek, Maria Gacek 29.2. Potrzeby energetyczne 29.3. Węglowodany podstawowym źródlem energii 29.4. Białka i tłuszcze w diecie dzieci i młodzieży 29.5. żywienie okołowysiłkowe i strategia nawadniania organizmu 29.6. Zywienie w okresie regeneracji powysiłkowej Ż9.7. Rozważne stosowanie suplementacji diery 30. Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiaiące sport Wyczynowo maią specialne Wymagania żywieniowe? - Jadwiga Malczew ka_Lenczowska 30.Ż. Problem niedokrwistości i niedoboru żelaza wśród kobiet uprawiających sport wyczynowo 30.3. Niedostateczna dostępność energii u kobiet uprawiających sport wyczynowo (triada sportsmenek) 3l. Spońowiec z cukrzycą - Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz 633 31.1. Czy osoba z cukrzycą może uprawiać sport? 31.2. Dieta i insulinoterapia u chorych na cukrzycę uprawiających sport 32. $portowiec wegetarianin - Damian Parol 32.2. Definicja diet wegetariańskich 32.3. Zapotrzebowanie energetyczne 33. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewleklych - Magdalena Makarewicz-Wujec, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 33.2. Dieta w cukrzycy 33.3. Dieta w nadciśnieniu tętniczym 33.4. Dieta w osteoporozie 33.5. Dieta w astmie oskrzelowej 34. Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych - Daniel Śliż, Damian Parol, Artur Mamcarz 34.2. Podział zaburzeń lipidowych 34.3. wybrane elementy diety w zaburzeniach lipidowych 35. Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców - Marcin Wełnicki, Damian Parol, Artur Mamcarz 35.1. Definicja hiperurykemii i dny moczanowej 35.2. Etiologia hiperurykemii i dny moczanowej 35.3. Dieta w hiperurykemii 36. Bieta w profllaktyce ileczeniu niedoboru żelaza u sportowcóW _ Jarosław Krzywański, Barbara Frączek 36.2. Zasoby i metabolizm żelaza w organizmie 36.3. Biodostępność żelaza 36.4. Żródła żelaza w produktach spożywczych 36.5. Zapotrzebowanie na żelazo 36.6. Zywieniowe leczenie niedoboru żelaza 36.7. Przykladowe jadłospisy 37. Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe - Ewa Stachowska, Joanna Palma, Maria Gacek, Barbara Frączek 37.1. Wprowadzenie 37.2. Dieta ketogenna (niskowęglowodanowa/wysokotłuszczowa) 37.3. Dieta intermittent fasting 37.4. Dieta paleoliryczna (paleo) 37.5. Dieta wysokobialkowa 37.6. Dieta wysokowęglowodanowa 37.7. Dieta bezglutenowa 38. Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych - Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 38.1. Definicje diety i dietetyki 39. Psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała - lzabella Bednarczyk-Bochenek 39.1. Nadmiarowe kilogramy - problem'wieloaspektowy 3g.Ż.Kontro1owaneczya!tomatyczne-osperyficezachowńżywieniowych 39.3. Zmiana zachowań żywieniowych _ proces rozłożony w czasie 39.4. Strategie środowiskowe: sprzymierzeniec czy pułapka 7 Suplement diety w sporcie _ Jarosław Krzywański, Łukasz Jaśkiewicz, Urszula Somow, lgor Łoniewski, Hubert Krysztofiak 40.z. Klasyfikacje suplementów diety 40'3. Kryteria oceny skuteczności w sporcie Suplementy diety potencjalnie skuteczne w sporcie Suplemenry diety stosowane ze wskazań lekarskich Suplementacia i żywiemie a doping - Andrzej Pokrywka, Piotr Tomaszewski Suplemenry i odżywki zanieczyszczone lub zafałszowane środkami dopingującymi Lista substancji i metod zabronionych w sporcie odpowiedzialność za złamanie reguł antydopingowych Minimalizowanie ryzyka pozytywnych wyników badan antydopingowych Zywność jako potencjalne źródlo pozytywnego wyniku badan antydopingowych Wlewy doźylne _ kroplówki witaminowe Charakterysryka i opis metod oceny sposobu żywienia Metody ocgny $tan$ odźywienia _ Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 45'1. Zdefiniowanie stanu odżywienia 45.2. Cele oraz sposoby oceny stanu odżywienia 45.3. Metody oceny - charakterystyka 46, Monitoring medyczny sportowca - Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak, Danuta Gajewska 46'2. ocena stanu zdrowia sportowców 46.3. Badanie morfologiczne krwi 46.4. Badania biochemiczne krwi 46.5. ocena gospodarki żelazem 46.6. Ocena zaopatrzenia w witaminy 46.7. Wskaźniki uszkodzenia mięśni 46.8. zwiąki azotowe 46.9. Badanie stężenia mleczanu we krwi 42. Metody treningowego Wydatku energetycznego _ Andrzej Klimek, Barbara Frączek, Andrzej Grzelak 42.1. Metody pomiaru wydatku energerycznego Analiza porównawcza metod pomiaru wydatku energetycznego 87l 43. Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego - Marta Bazańska, Hubert Krysztofiak 43.1. Kalorymetria pośrednia 43.2. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii 43.3.Ana1izawysiłkowegometabolizmuenergetycznego 44. Metody oceny sposobu żywienia - Anna Gronowska-5enger 46.10. Zmęczenie i przetrenowanie . 46.11. Dietetyka sportowa a badania laboratoryjne 47. Poradnictwo żywieniowe - rola dietetyka *portowego _ Barbara Frączek 47.l. Założenia do opracowania diety dla osób aktywnych fizycznie 47.2. Zastosowanie programów żywieniowych 47.3. Monitoring żywieniowy 48. Dieta osób aktywnych - Barbara Frączek, Maria Gacek, Dariusz Kurach, Aleksandra Pięta, Florentyna Tyrała, Paulina Mazur-Kurach 48.1. Skład posiłków receptury potraw w diecie o wartości energerycznej 2200 kcal receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 2600 kcal receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 3100' 3200 i 3300 kcal 1000 48.4' Wartość odżywcza diet o wartości energetycznej 2200,2600,3100, 3200 i 3300 kcal 1007 Zywienie W różnych dyscyplinach sportowych - Aleksandra Pięta, Urszula Somow, Estera Nowacka-Polaczyk, Wojciech Zep, Daria Domańska- -5enderowska, Marek Siderek, Florentyna Tyrała, Barbara Frączek Zywienie w sportach indywidualnych Żywienie w sportach drużynowych 50. żywienio w rekreacyinej aktywności fizycznei - Aleksandra Pięta, Jagoda Podkowska, Barbara Frączek 50.r. Tiening siłowy 50.2. Pilates 51. Fakty i mity w dletetyce - Danuta Gajewska 51.1. Węglowodany - dobre czy z\e? 51.2. Czy żywność ekologiczna ma wyższą wartość odżywczą? 5l'3. Czy sóI morska jest lepsza niż sól kuchenna? 51.4. Czy cukier biały jest zdrowszy niż cukier bialy? ' 51.5. Czy zbilansowana dieta musi składać się z pięciu posiłków? 51.6. Czy pojadanie pomiędzy posiłkami jest niezdrowe? 5I.7. Czy bialko pełnowartościowe to tylko mięso? 51.8. Czy burak ćwikłowy to ,,superfood''? . 51.9. Czy cynamon leczy cukrzycę? 51.10. Dlaczego olej kokosowy? 51.11. Najzdrowsze diery świata . 51'.|Ż. Czy istnieje terapeutyczna dawka alkoholu? 51.13. Czy dieta bezglutenowa to panaceum na wszystkie choroby? Dlaczego warto jeśĆ kiwi? Czy czarnuszka siewna leczy wszystko?
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 38
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 147912 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8322 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Monografie / Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie, ISSN 2082-7202 ; nr 24)
Bibliogr. s. [127]-139.
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 19
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7357 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności