Żywienie chorych
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(15)
Forma i typ
Książki
(15)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
tylko na miejscu
(13)
dostępne
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(6)
Biblioteka Międzywydziałowa
(4)
Biblioteka WWFiF
(10)
Autor
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Szczygieł Bruno (1928- )
(2)
Adamski Zygmunt (nauki medyczne)
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Best Regina
(1)
Campbell Emily (dietetyk)
(1)
Cebulski Włodzimierz
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Freudenreich Manuela
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gerson Charlotte
(1)
Korpel Vanessa
(1)
Litz Hildegard
(1)
Lorenc Maciej
(1)
Menebröcker Claudia
(1)
Miletic Klaudia
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Pawluczuk Iwona
(1)
Rogulska Anna (dietetyka)
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rychlik Agnieszka
(1)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata (1954- )
(1)
Smoliner Christine
(1)
Szopa Iwona (tłumaczka)
(1)
Słoma-Krześlak Małgorzata
(1)
Walker Morton (1929- )
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Zając Adam
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(15)
Język
polski
(15)
Odbiorca
Lekarze
(3)
Dietetycy
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Diabetolodzy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Szkoły branżowe
(1)
Temat
Budownictwo
(2411)
Zarządzanie
(2036)
Matematyka
(1929)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1791)
Żywienie chorych
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(952)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(931)
Automatyka
(916)
Język angielski
(871)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(759)
Technika
(740)
Konstrukcje budowlane
(726)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Piłka nożna
(672)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(636)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(612)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(589)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(566)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Produkcja
(517)
Materiałoznawstwo
(516)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(506)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(494)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(467)
Psychologia
(467)
Szkolnictwo wyższe
(466)
Przedsiębiorstwo
(465)
Internet
(464)
Modele matematyczne
(464)
Metale
(462)
Nauka
(455)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(428)
Mechanika budowli
(424)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Gatunek
Podręcznik
(4)
Opracowanie
(2)
Poradnik
(2)
Materiały pomocnicze
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(9)
Edukacja i pedagogika
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
15 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 31,1
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5718 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej i okładce: 95 prostych przepisów.
Indeks.
TWOJA PODRÓŻ ZPChN Wszystko o diecie dla zdrowia nerek Plany posiłków - etap po etapie 95 PRZEPISÓW KORZYSTNYCH DLA NEREK Śniadania i koktajle Dodatki i przekąski Dania wegetariańskie Owoce morza Drób i inne rodzaje mięsa Desery Domowe bazy do potraw
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154713 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii Podstawowa przemiana materii – PPM (Basal Energy Expenditure – BEE) Ponadpodstawowa przemiana materii Całkowita przemiana materii. Całkowity wydatek energetyczny (Total Energy Expenditure – TEE Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu Gospodarka wodna w organizmie Równowaga kwasowo-zasadowa Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu Węglowodany Budowa i podział Cukry proste – monosacharydy Węglowodany złożone Rola węglowodanów przyswajalnych Trawienie i wchłanianie węglowodanów Metabolizm węglowodanów Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych Zapotrzebowanie na węglowodany Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe Tłuszcze Budowa i podział tłuszczów Tłuszcze właściwe Woski Tłuszcze złożone Sterole Rola tłuszczów w organizmie człowieka Trawienie i wchłanianie tłuszczów Metabolizm tłuszczów Tłuszcze pożywienia Zapotrzebowanie na tłuszcze Białka Budowa białek Podział i charakterystyka białek Struktura białek Właściwości białek Rola i przemiany białek w organizmie człowieka Trawienie i przyswajanie białek Metabolizm białek Biosynteza białek Źródła białek Wartość odżywcza białek Zapotrzebowanie na białko Witaminy Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Składniki mineralne Makropierwiastki Mikropierwiastki Normy żywienia i wyżywienia Pojęcie norm żywienia i wyżywienia Podział produktów spożywczych Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych Wskaźnik jakości żywieniowej Produkty zamienne Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności Planowanie jadłospisów okresowych Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej Metody oceny jadłospisów Zasady żywienia różnych grup ludności Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa Żywność funkcjonalna Probiotyki i prebiotyki Synbiotyki Żywność genetycznie modyfi kowana Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa Edukacja żywieniowa Klasyfikacja i charakterystyka diet Podstawy klasyfi kacji diet Dieta podstawowa Dieta bogatoresztkowa Dieta łatwo strawna Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Dieta o zmienionej konsystencji . Dieta papkowata Dieta płynna Dieta płynna wzmocniona Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę Dieta kleikowa Dieta ubogoenergetyczna Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Dieta łatwo strawna niskobiałkowa Praktyczne wdrażanie klasyfi kacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia Dieta wegetariańska Dieta śródziemnomorska Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia Dieta dla planety Suplementy diety Żywienie w wybranych chorobach Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku Żywienie w nieżytach żołądka Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego Najczęstsze choroby wątroby i zalecane żywienie Najczęstsze choroby wątroby Żywienie w chorobach wątroby Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych Żywienie w kamicy żółciowej Żywienie w zapaleniu trzustki (pancreatitis) Żywienie po zabiegach chirurgicznych Leczenie żywieniowe Ocena stanu odżywienia Drogi podania substancji odżywczych w leczeniu żywieniowym Leczenie żywieniowe dojelitowe Żywienie pozajelitowe Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych Niewydolność nerek Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek Żywienie w kamicach nerkowych Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych Cukrzyca dorosłych – zalecenia żywieniowe Otyłość Wychudzenie i niedożywienie Dna moczanowa Hiperlipidemie Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia Choroby z wydolnością i niewydolnością układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba niedokrwienna serca Zawał mięśnia sercowego Miażdżyca Profi laktyka chorób układu krążenia Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych Udar mózgu Choroba Parkinsona Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Zakażenie pałeczką Salmonella Zatrucie enterotoksyną gronkowcową Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych Mikrobiota jelitowa Żywienie w chorobie Hashimoto Żywienie dzieci zdrowych i chorych Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego Żywienie niemowląt Karmienie pokarmem matki Wprowadzanie pokarmów uzupełniających Karmienie piersią i mlekiem modyfi kowanym Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową Żywienie wcześniaków Żywienie niemowląt z dystrofi ą wewnątrzmaciczną Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe Żywienie w refl uksie żołądkowo-przełykowym Żywienie w przypadku braku łaknienia Żywienie w zaparciu Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka Żywienie w zespole złego wchłaniania – choroba trzewna Żywienie w mukowiscydozie Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych Żywienie w fenyloketonurii Żywienie w niedoborach witaminowych Żywienie w krzywicy Żywienie w tężyczce Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego Żywienie w otyłości (młodzieńczej) Żywienie w chorobach wątroby Choroby wątroby u dzieci o ostrym przebiegu (w tym ostrej niewydolności) Wirusowe zapalenie wątroby Przewlekłe choroby wątroby Żywienie w zapaleniu trzustki Żywienie w zespole nerczycowym Żywienie w chorobie reumatycznej Żywienie w niedokrwistości Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej) Żywienie w stanach pooperacyjnych Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci Żywienie w oparzeniach Żywienie w padaczce lekoopornej – dieta ketogenna
Sygnatura czytelni BMW: IX M 54 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 2
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15269 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8804 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa 1.Zdrowie i jego uwarunkowania (Henryk Kirschner) 1.1.Określenie zdrowia 1.2.Kryteria zdrowia 1.3.Ocena zdrowia populacji 1.4.Uwarunkowania zdrowia 2.Żywność i żywienie a zdrowie (Jan Gawęcki) 2.1.Żywność wczoraj i dziś oraz i jej wykorzystanie w żywieniu 2.2.Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia 2.3.Żywność jako lek 3.Epidemiologia żywieniowa (Wojciech Roszkowski, Hanna Roszkowska) 3.1.Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej 3.2.Ocena wielkości spożycia żywności 3.3.Klasyfikacja badań epidemiologicznych 3.4.Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności 3.5.Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym 4.Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej (Hanna Roszkowska) 4.1.Wskaźniki biologiczne 4.2.Pozytywne mierniki zdrowotne 4.3.Negatywne mierniki zdrowotne 4.4.Zintegrowane mierniki zdrowia 4.5.Źródła danych o zdrowiu 5.Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie (Lidia Wądołowska) 6.Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych (Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek) 6.1.Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje 6.2.Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych 6.3.Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych 7.Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji (Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska) 7.1.Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna 7.2.Składniki diety a ekspresja genów 7.3.Polimorfizm genów a odpowiedź metaboliczna na składniki diety 7.4.Składniki diety a stabilność genomu II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa 8.Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji (Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek) 8.1.Uwarunkowania makroekonomiczne 8.2.Uwarunkowania mikroekonomiczne 9.Czynniki klimatyczne a sposób żywienia (Jerzy Bertrandt) 9.1.Klimat i jego zróżnicowanie 9.2.Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność 9.3.Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności 9.4.Klimat a model żywienia 10.Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia (Janusz Czapski, Józef Korczak) 10.1.Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym 10.2.Perspektywy produkcji żywności i żywienia a rozwój bio- i nanotechnologii 11.Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa (Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk) 11.1.Wpływ religii i innych czynników kulturowych na zachowania żywieniowe 11.2.Kuchnie narodowe i regionalne 12.Czynniki społeczne a żywność i żywienie (Marzena Jeżewska-Zychowicz) 12.1.Cechy społeczne jednostki a sposób żywienia 12.2.Środowisko społeczne a sposób żywienia 12.4. Społeczne funkcje żywności i żywienia 13.Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia (Magdalena Weber, Beata Ziółkowska) 13.1.Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych 13.2.Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych 13.3.Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania 14.Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe (Lidia Wądołowska) 14.1.Problemy żywieniowe niemowląt 14.2.Problemy żywieniowe małych dzieci 14.3.Problemy żywieniowe dzieci i młodzieży szkolnej 14.4.Problemy żywieniowe kobiet w wieku rozrodczym 14.5.Problemy żywieniowe osób w starszym wieku 14.6.Problemy żywieniowe osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym 14.7.Zagrożenia zdrowia jako skutek typowych błędów żywieniowych III. Racjonalizacja żywienia ludności i jej efekty 15.Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania (Ewa Halicka, Barbara Kowrygo) 15.1. Główne obszary działań polityki wyżywienia na przełomie XX i XXI wieku 15.2.Wspólnotowe instrumenty wdrażania polityki wyżywienia 15.3.Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań 16.Upowszechnianie wiedzy o żywieniu (Anna Kołłajtis-Dołowy, Małgorzata Schlegel-Zawadzka) 16.1.Planowanie upowszechnienia wiedzy o żywieniu 16.2.Systemy upowszechniania wiedzy żywieniowej w Polsce 16.3.Zalecenia żywieniowe i formy ich popularyzacji 16.4.Wiarygodność i efektywność upowszechniania wiedzy żywieniowej 17.Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu (Jan Jeszka, Małgorzata Woźniewicz, Jan Gawęcki) 17.1.Wegetarianizm 17.2.Charakterystyka innych popularnych diet alternatywnych 17.3.Ogólna ocena racjonalności odchudzających diet alternatywnych 18.Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa (Hanna Kunachowicz, Barbara Ratkovska) 18.1.Wzbogacanie obligatoryjne 18.2.Wzbogacanie dobrowolne 18.3.Rynek żywności wzbogacanej 18.4.Efektywność i bezpieczeństwo wzbogacania żywności 18.5.Rola wzbogacania w poprawie sytuacji zdrowotnej społeczeństwa 19.Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności (Anna Brzozowska, Regina Olędzka) 19.1.Suplementy diety jako środki spożywcze 19.2.Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie 19.3.Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych 19.4.Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze 19.5.Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia 20.Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny (Lucjan Szponar, Halina Turlejska) 20.1.Przyczyny i objawy zatruć pokarmowych 20.2.Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności 20.3.Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych 21.Bioterroryzm żywnościowy (Jerzy Bertrandt) 22.Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym (Lucjan Szponar) 22.1.Komisja Kodeksu Żywnościowego 22.2.Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) 22.3.System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF) 23.Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności (Henryk Gertig) 23.1.Podstawowe elementy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia 23.2.Przepisy dotyczące znakowania żywności 23.3.Podstawy prawne nadzoru nad bezpieczeństwem żywności 24.Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności (Jacek Kijowski) 24.1.Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności 24.2.Charakterystyka ogólna normy ISO 22000 24.3.Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności 24.4.Planowanie i wytwarzanie bezpiecznych wyrobów 24.5.Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce 25.Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku (Anna Gronowska-Senger) 25.1.Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku 25.2.Przewidywane problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 75
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153571 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9030 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The Gerson therapy : the proven nutritional program for cancer and other illnesses.
Bibliografia na stronach 473-484.
CZĘŚĆ I: JAK DZLAŁA TERAPIA GERSONA? 1.W jaki sposób dieta uzdrawia? 2.Krótka biografia dr. Maxa Gersona 3.Biologiczne uzasadnienie Terapii Gersona 4.Istota Terapii Gersona 5.Remisja — jak to się dzieje? CZĘŚĆ II: TERAPIA GERSONA W PRAKTYCE 6.Leczenie czerniaka za pomocą Terapii Gersona 7.Sukces w leczeniu innych chorób 8.Produkty spożywcze używane w planie dietetycznym dr. Gersona 9.13 szklanek 10.Bezsolna dieta dr. Gersona 11.Stosowanie suplementów żywieniowych 12.Oczyszczanie wątroby za pomocą lewatyw z kawy 13.W jaki sposób robić lewatywy z kawy? CZĘŚĆ III: DOSTOSOWYWANIE TERAPII DO RÓŻNYCH CHORÓB 14.Standardowa Terapia Gersona używana do leczenia większości nowotworów 15. Zmodyfikowana terapia dla pacjentów leczonych chemioterapią 16.Zmodyfikowana terapia dla poważnie osłabionych pacjentów z nowotworami 17.Zmodyfikowana terapia dla pacjentów nienowotworowych CZĘŚĆ IV: TERAPIA GERSONA W PRAKTYCE 18.Psychologiczne aspekty Terapii Gersona 19.Stosowanie Terapii Gersona we własnym zakresie 20.Znaczenie laboratoryjnych badań w Terapii Gersona 21.Historie pacjentów, którym udało się pokonać chorobę
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151971 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski ; [autorzy: Zygmunt Adamski i 41 pozostałych]. - Wydanie 1. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Wykaz autorów na stronach V-[VIII].
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
Fizjologia układu pokarmowego . Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek 1.2. Motoryka przewodu pokarmowego 1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego 1.4. Soki żolądkowo-jelitowe - czynność egzokrynna przewodu pokarmowego 1.5. Trawienie 1.6. Wchłanianie 1.7. Formowanie kału 1.8. Regulacja pobierania pokarmu 1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej 1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo 2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus 2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha 2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha 2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorówska-Tobis 3.2. Starzenie normalne a patologiczne 3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia 3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak 4.2. Zmiana masy ciała kobiet w ciąży 4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży 4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży 4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie 4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych 4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną 4.8. Żywienie kobiet karmiących Ż yw ie n ie w c h o ro b a c h p r z ew o d u p o k a rm ow e g o 5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska 5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak 5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka 5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk 6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) 6.3. Cukrzyca typu 2 6.4. Cukrzyca typu 1 6.5. Cukrzyca wtórna 6.6. Powikłania cukrzycy 6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek . . 297 6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska 7.1. Otyłość - diagnostyka i patomechanizm 7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości 7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej 7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Klęk 8.1. Definicja niedożywienia 8.2. Konsekwencje niedożywienia 8.3. Rozpoznawanie niedożywienia 8.4. Leczenie niedożywienia 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Stopień, Agata Dutkiewicz 9.1. Jadlowstręt psychiczny 9.2. Żarłoczność psychiczna 9.3. Zaburzenie z napadami objadania się 9.4. Inne zaburzenia odżywiania 9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłto 10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej 10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych 10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych 10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii 10.5. Metodyka planowania diety 10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową 11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz 11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego 11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy 11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej 11.4. Niedożywienie u chorych z PChN 11.5. Żywienie po przeszczepie nerki 11.6. Ostre uszkodzenie nerek - żywienie 11.7. Kamica układu moczowego 12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański 12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz 12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko 13.2. Dieta w łuszczycy 13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry 13.4. Dieta w trądziku 13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak 14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja 14.2. Nietolerancja pokarmowa 14.3. Alergia pokarmowa 14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak 14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety 14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych 14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Klęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz 15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Klęk 15.2. Żywienie parenteralne - pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka 16.2. Prebiotyki 16.3. Probiotyki 16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego 16.5. Suplementy diety
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 58
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8359 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Studenci uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, realizujących przedmioty z zakresu żywienia, dietetycy, żywieniowcy, technolodzy żywności.
Część I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia 1Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Józef Ryżko, Piotr Socha 1.1.Żywienie w okresie niemowlęcym 1.2.Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat 1.3.Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym 1.4.Żywienie dzieci w wieku szkolnym 2Żywienie podczas rekreacyjnej aktywności ruchowej oraz w sporcie wyczynowym \Jan Jeszka], Joanna Pieczyńska, Joanna Bajerska 2.1.Zapotrzebowanie energetyczne sportowców w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego 2.3.Zapotrzebowanie energetyczne osób trenujących rekreacyjnie 2.4.Węglowodany jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 2.5.Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego 2.6.Tłuszcze jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 2.7.Rola witamin i składników mineralnych podczas wysiłku fizycznego 2.8.Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego 2.9.Środki ergogeniczne dla sportowców 3Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka-Lesiak 3.1.Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym 3.2.Żywienie w ciąży 3.3.Żywienie w połogu i okresie karmienia 3.4.Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży 4Żywienie osób starszych Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 4.1.Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym 4.2.Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku 4.3.Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 4.4.Ogólne zasady żywienia osób starszych 5Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska Jerzy Bertrandt 5.1.Ekstremalne warunki środowiska 5.2.Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska 5.4.Klimat wysokogórski 5.5.Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych 5.6.Jetlag- zespół długu czasowego Część II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób 6Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych Ewa Matczuk, Lucjan Szponar 6.1.Niedobory energii i białka 6.2.Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) 6.3.Niedobór jodu 6.4.Niedobór wapnia 6.5.Niedobór fluoru 6.6.Niedobór żelaza 6.7.Niedobór magnezu 6.8.Niedobór folianów, w tym kwasu foliowego 6.9.Niedobór witaminy A 6.10.Niedobór witaminy D 6.11.Niedobór witaminy K 6.12.Modyfikacje epigenetyczne a choroby pierwotne 7Żywienie w chorobach jamy ustnej Anna Kurhańska-Flisykowska 7.1.Próchnica zębów 7.2.Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia 7.3.Choroby przyzębia 7.4.Choroby błon śluzowych jamy ustnej 8Żywienie w chorobach wieku dziecięcego Anna Wiemicka, Małgorzata Matuszczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha 8.1.Ostra biegunka 8.2.Biegunka przewlekła 8.3.Nietolerancja mono-i disacharydów 8.4.Alergia pokarmowa 8.5.Celiakia 8.6.Mukowiscydoza 8.7.Żywienie w stanach niedoboru żelaza 9Żywienie w dyslipidemii Małgorzata Moszak, Barbara Cybulska, Wiktor B. Szostak 9.1.Charakterystyka i przemiany lipoprotein 9.2.Diagnostyka dyslipidemii 9.3.Cel leczenia dyslipidemii 9.4.Dieta w leczeniu dyslipidemii 10Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica 10.1.Choroby przełyku 10.2.Dyspepsja czynnościowa 10.3.Zaburzenia czynnościowe jelit 10.4.Zaburzenia czynnościowe pęcherzyka żółciowego i zwieracza Oddiego 11Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański 11.1.Czynniki żywieniowe w dietoprofilaktyce CVD 11.2.Zasady żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych 11.3.Postępowanie żywieniowe w chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) 11.5.Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca (HF) 12Dieta w nadciśnieniu tętniczym Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska 12.1.Dieta w nadciśnieniu 12.2.Dieta śródziemnomorska 12.3.Inne modyfikacje diety 13Żywienie w cukrzycy Małgorzata Moszak, Bogna Crygiel-Górniak, Marian Crzymisławski 13.1.Epidemiologia cukrzycy 13.2.Podział cukrzycy 13.3.Objawy cukrzycy 13.4.Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 13.5.Diagnostyka cukrzycy 13.6.Leczenie żywieniowe w cukrzycy 13.7.Leczenie dietetyczne pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2 14Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego Małgorzata Moszak, Marian Crzymisławski, Krzysztof Linke 14.1.Żywienie w nietolerancji laktozy 14.2.Żywienie w chorobie trzewnej (celiakii) 14.3.Żywienie w chorobie wrzodowej 14.4.Żywienie osób po resekcji żołądka 14.5.Żywienie w zaburzeniach opróżniania żołądka 14.6.Żywienie w nieswoistych zapalnych chorobach jelit 15Żywienie w alergiach pokarmowych Zbigniew Bartuzi 15.1.Niepożądane reakcje na pokarmy-definicja, klasyfikacja 15.2.Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej 15.3.Charakterystyka alergenów pokarmowych 15.4.Objawy alergii pokarmowej 16Żywienie w chorobach wątroby Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski 16.1.Leczenie żywieniowe chorych z marskością wątroby 16.2.Stłuszczenie wątroby 16.3.Choroba Wilsona 16.4.Hemochromatoza 16.5.Żywienie pacjentów w ciężkim stanie klinicznym 16.6.Leczenie żywieniowe w okresie okołotransplantacyjnym 17Żywienie w chorobach trzustki Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 17.1.Zarys patofizjologii zewnętrznego wydzielania trzustki 17.2.Ostre zapalenie trzustki (OZT) 17.3.Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) 17.4.Mukowiscydoza 17.5.Rak trzustki 17.6.Chory po całkowitym usunięciu trzustki 18Żywienie w chorobach nerek Kazimierz Ciechanowski 18.1.Przewlekła choroba nerek 18.2.Zaawansowane stadia PChN 18.3.Ostra niewydolność nerek 19Żywienie w hiperurykemii i dnie moczanowej Kazimierz Ciechanowski 19.1.Przyczyny hiperurykemii 19.2.Dieta a wytwarzanie kwasu moczowego 19.3.Dieta a wydalanie kwasu moczowego 20Dieta w chorobach tkanki łącznej Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 20.1.Zmiany w obrębie struktur stawowych 20.2.Podział chorób tkanki łącznej 20.3.Leczenie chorób tkanki łącznej 21Zasady terapii żywieniowej w osteoporozie Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 21.1.Rodzaje osteoporozy 21.2.Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy 21.3.Rozpoznanie osteoporozy 21.4.Leczenie osteoporozy 21.5.Zalecenia żywieniowe w osteoporozie 22Żywienie w chorobach nowotworowych Mirosław Jarosz, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski 22.1.Zalecenia żywieniowe i stylu życia w prewencji nowotworów złośliwych 22.2.Stan odżywienia a leczenie choroby nowotworowej 22.3.Dieta w chorobach nowotworowych 23 Żywienie w otyłości Magdalena Białkowska 23.1.Występowanie choroby otyłościowej 23.2.Etiologia choroby otyłościowej 23.3.Czynniki genetyczne 23.4.Czynniki środowiskowe 23.5.Następstwa otyłości 23.6.Leczenie dietetyczne 24Jadłowstręt psychiczny i bulimia \Jerzy Kosowicz\, AndrzejRajewski I.Jadłowstręt psychiczny 24.1.Etiopatogeneza 24.2.Objawy 24.3.Badania przedmiotowe 24.4.Zaburzenia hormonalne 24.5.Leczenie anoreksji 24.6.Powikłania anoreksji 24.7.Rokowanie II.Bulimia 24.9.Objawy i występowanie 24.10.Badania przedmiotowe, diagnostyka 24.11.Leczenie bulimii Część III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe 25Leczenie żywieniowe Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 25.1.Rodzaje niedożywienia 25.2.Niedożywienie szpitalne 25.3.Ryzyko niedożywienia 25.4.Identyfikacja chorych niedożywionych 25.5.Ocena stanu odżywienia 25.6.Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 25.7.Niektóre wskazania do leczenia żywieniowego 25.8.Metody leczenia żywieniowego Część IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego 26Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 26.1.Szpitalny system przygotowywania posiłków 26.2.Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu 27Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 27.1.Prawidłowe żywienie 27.2.Jadłospis - na co należy zwrócić uwagę 27.3.Bezpieczeństwo zdrowotne posiłków 27.4.Główne zalecenia dotyczące prowadzenia procesów związanych z przygotowaniem posiłków w obiektach żywienia zbiorowego 28Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym Lucjan Szponar, EwaMatczuk 28.1.Konsekwencje wadliwego żywienia 28.2.Państwowa Inspekcja Sanitarna jako jeden z głównych organów wzmacniania stanu zdrowia publicznego 28.4.Aspekty metodologiczne oceny sposobu żywienia 29Poradnictwo dietetyczne Lucyna Pachocka 29.1.Rozwój poradnictwa dietetycznego 29.2.Kształcenie dietetyków 29.3.Zatrudnienie dietetyków 29.4.Zadania poradnictwa dietetycznego 29.5.Formy poradnictwa dietetycznego 30Interakcje leków z żywnością Mirosław Jarosz 30.1.Zmniejszenie wchłaniania leków 30.2.Zwiększenie wchłaniania leków 30.3.Zaburzenia metabolizmu leków 30.4.Działania synergiczne leków i składników żywności 30.5.Działania antagonistyczne leków i składników żywności 31Wybrane zagadnienia technologii potraw Józef Korczak 31.1.Zadania i metody obróbki wstępnej 31.2.Zadania i metody obróbki cieplnej potraw 31.3.Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw 31.4.Stabilność witamin a technologia potraw 31.5.Przemiany białek w technologii potraw 31.7.Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw 31.8.Przemiany tłuszczów
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152647 N, 152646 N (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej: Wydanie 2 - dotyczy wydania oryginału z 2013 roku.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Podstawy Jedzenie i duszy i ciału Sposób odżywiania w ciągu życia kształtują Dieta pełnowartościowa podstawowa Płyny Pieczywo, produkty Warzywa i owoce Mleko i produkty Mięso, wędliny ryby i jaja Tłuszcze i oleje Przykładowy jadłospis żywienia pełnowartościowego Składniki odżywcze Woda WęgIowodany Niedożywienie jako główny problem Żywieniowy u osób starszych Niedożywienie Przyczyny niedożywienia Skutki niedożywienia Cykl niedożywienia Metody oceny stanu odżywienia Pomiary antropometryczne obraz kliniczny i pozostałe pomiary Badania przesiewowe Diagnozowanie niedożywienia ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia: analiza Wzyczyn niedożywienia Planowanie opieki nad osobami z zaburzeniami odżywiania Leczenie niedożywienia Uwzględnianie potrzeb Poznawanie potrzeb poprzez analizę dotychczasowego sposobu żywienia Włączanie podopiecznego do pIanowania jadłospisów i przygotowywania posiłkow Kompensacja niesprawności Pobudzanie apetytu Zwiększanie ilości wypijanych płynów Upośledzone postrzeganie Wspomaganie w przypadku ograniczenia sprawności ramion i dłoni Catering Wsparcie w spozywaniu posiłków. Dolegliwości związane z zębami i żuciem zaburzenia połykania Unikanie przeciążenia poznawczego Organizacja otoczenia Układ i dekoracja stołu Zwyczaje (rytuały) Możliwość wyboru Wspólnota Wpływ leków lnformacje dodatkowe; podstawowa higiena w czasie wspólnego z podopiecznymi gotowania i pieczenia Białko Tłuszcze Witaminy Składniki miner Roślinne metaboIity Błonnik pokarmowy lnformacje pokarmu przez Jama ustna Przełyk żołądek jelito cienkie Jelito grube Alkohol Słodycze apetyt, pragnienie, odbieranie wrażeń zapachowych i smakowych Apetyt, regulacja głodu i sytości Zmysły węchu i smaku Gospodarka wodna i odczuwanie pragnienia Zaspokajanie zapotrzebowania na składniki odżywcze Szacowanie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny Zapotrzebowanie na energię Składniki energetyczne Zapotrzebowanie na płyny Ewidencjonowanie podaży energii, składników odżywczych i płynów (dzienniczek żywienia)'Diagram talerzowy Ewidencjonowanie spożytych grup produktów żywnościowych Dzienniczek żywienia z obliczeniami Żywienie i pielęgnowanie jako zadanie interdyscyplinarne Współpraca w zarządzaniu żywieniem Koncepcja żywienia i terapii żywieniowej Komunikacja między opiekunami a personelem kuchni Choroby dietozależne i istotne z żywieniowego punktu widzenia Choroby metaboliczne. Otyłość Cukrzyca (diabetesmellitus) Hiperurykemiaidna moczanowa Zaburzenia gospodarki lipidowej Choroby układu krążenia Nadciśnienie tętnicze (hipertonia) Hipotonia (obniżone ciśnienie krwi)' Niewydolność Serca Udar mózgu Choroby żołądka i jelit Zaparcia Biegunki Nudności i wymioty Zapalenie błony śluzowej żołądka Wrzód żołądka i wrzód dwunastnicy Przewlekłe choroby zapalne jelit Celiakia (choroba trzewna) Choroby wątroby Stłuszczenie wątroby (właściwie: Stłuszczeniowa choroba wątroby) Marskość wątroby Choroby pęcherzyka żółciowego I dróg żółciowych ZapaIenie pęcherzyka żółciowego Kamica pęcherzyka żółciowego Choroby trzustki ostre i przewlekłe zapalenie trzustki Przewlekła egzokryn na (zewnątrzwydzielnicza) Niewydolność trzustki Alergie i nietolerancje pokarmowe. Alergie pokarmowe Nietolerancja laktozy Nietolerancja fruktozy Choroby nerek.. 148Niewydolność nerek wartości odżywcze diety Dzienniczek płynów Plany dietetyczne (żywienia i płynów) opracowane na podstawie dzienniczkow Zapewnianie wystarczającej podaży składników odżywczych i płynów Żywienie doustne Preparaty wzbogacające dietę w składniki odżywcze i doustne (suplementy pokarmowe w postaci płynnej) Żywienie enteralne (dojelitowe) - przez zgłębnik Żywienie parenteralne (pozajelitowe) Zapewnienie odpowiedniej ilości płynów zgodnej z zapotrzebowaniem lnformacje dodatkowe: sztuczne odżywianie Umiejscowienie zgłębnika Sposoby podawania żywienia enteralnego Przygotowanie planu żywienia: dieta Doustna wzmacniająca_przejściowa Pielęgnacja linii żywieniowej Powikłania związane z Źywieniem enteralnym Podawanie leków przez zgłębnik Etyczne aspekty żywienia sztucznego Dializoterapia Miejsca, gdzie można kupić pomoce Choroby narządu ruchu 1 53 ułatwiające jedzenie i picie losteoporoza Producenci preparatów do żywienia Reumatyzm 154 enteralnego (w formie płynnej Stwardnienie rozsiane. 1 55 i do podawania przez sondę).
Sygnatura czytelni BWF: VII P 52
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8090 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności / dr n. farm. Magdalena Obrzut, dr n. zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XII, [2], 165, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 139-159. Indeks.
1.Insulina - budowa 2.Insulina - mechanizm działania i fizjologiczne zmiany insulinowrażliwości Mechanizm działania Fizjologiczne zmiany insulinowrażliwości 3.Receptor insulinowy 4.Insulinooporność - definicja Rodzaje insulinooporności Czynniki ryzyka 5.Insulinooporność - mechanizm powstawania (w tym mechanizm molekularny) 6.Rola cytokin prozapalnych i adipokin w powstawaniu insulinooporności 7.Grelina, amylina, oś jelitowo-trzustkowa a insulinooporność 8.Insulinooporność a inne jednostki chorobowe Choroby metaboliczne i endokrynopatie Choroby tarczycy Nadczynność tarczycy Niedoczynność tarczycy Zespół policystycznych jajników Otyłość Zespół metaboliczny 9.Insulinooporność a przewlekły stan zapalny Tkanka tłuszczowa - zaburzona adipogeneza Aktywacja szlaków prozapalnych Infiltracja tkanki tłuszczowej przez makrofagi oraz aktywacja układu immunologicznego Mięśnie szkieletowe Wątroba Śródbłonek naczyniowy 10.Glikokortykosteroidy a insulinooporność 11.Diagnostyka i objawy Diagnostyka laboratoryjna Przygotowanie do badań Badania uzupełniające Objawy 12.Dietoterapia i edukacja żywieniowa Bilans energetyczny Białko Tłuszcze Węglowodany Skrobia oporna Owoce i warzywa Sód Kofeina Modyfikacje diety przy współistniejącej hipoglikemii Wywiad żywieniowy Zalecane modele żywieniowe Dieta DASH Dieta śródziemnomorska Tabele indeksu glikemicznego Podsumowanie zaleceń dietetycznych 13.Aktywność fizyczna 14.Sen 15.Metformina jako lek stosowany w leczeniu zaburzeń gospodarki węglowodanowej Metformina - metabolizm i farmakokinetyka Mechanizmy antyhiperglikemicznego działania metforminy Hamowanie glukoneogenezy Aktywacja AMPK AMPK a wysiłek fizyczny AMPK a stężenie glukozy AMPK a stężenie lipidów Nasilenie transportu glukozy Zmniejszenie jelitowego wchłaniania glukozy Obniżanie stężenia wolnych kwasów tłuszczowych Plejotropowe działanie metforminy Wpływ na śródbłonek Działanie przeciwmiażdżycowe Działanie hipotensyjne Działanie przeciwnowotworowe Autofagia Metformina a synteza AMP Skuteczność terapii a dobór dawki Działania niepożądane 16.Suplementacja w insulinooporności Kwasy omega-3 Berberyna Chrom Cynamon Inozytol Koenzym Q10 Magnez Morwa biała N-acetylocysteina Witamina B12 Witamina D Probiotyki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153913 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu / Anna Rogulska. - [Wyd. 1 (dodr.)]. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2011. - 75 s. ; 21 cm.
Dla lekarzy i pielęgniarek oraz wszystkich, którzy uczestniczą w opiece nad zagrożonymi niedożywieniem osobami przewlekle chorymi.
Sygnatura czytelni BMW: IX M 38 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 13787 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Opiekun medyczny : nowe umiejętności / Agnieszka Rychlik, Iwona Pawluczuk. - Wydanie I. - Poznań : Centrum Rozwoju Edukacji Edicon sp. z o.o., [2020]. - 119 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony internetowej wydawcy.
Bibliografia na stronie 118.
Planowanie, organizowanie i realizowanie działań opiekuńczych Ocena stanu biopsychospołecznego pacjenta Wykonywaniepomiarów - ocena stanu odżywienia Obliczanie wskaźnika masy ciała (BMI) Obliczanie wskaźnika obwodu talii do obwodu bioder (WHR) Wykonywaniepomiarów - pomiar poziomu glukozy we krwi(glikemii) za pomocą glukometru Postępowaniez odpadami ostrymi i niebezpiecznymi Postępowaniew przypadku zanieczyszczenia krwią lub innymmateriałem zakaźnym Postępowaniewprzypadkuzabrudzenia uszkodzonej skóry Postępowaniewprzypadkuuszkodzenia skóry (np. zakłucia) Postępowaniewprzypadkuzanieczyszczenia oczu Postępowaniewprzypadkuzanieczyszczenia jamy ustnej Postępowaniewprzypadkuzanieczyszczenia miejsca i sprzętu Wykonywaniepomiarów -ocena wydalania Prowadzenie dzienniczka mikcji Prowadzenie dzienniczka defekacji Sposoby zaspokajania potrzeb pacjenta Zaspokajanie potrzeby odżywiania Zaburzeniapołykania Karmieniechoregoprzezprzezskórną gastrostomię endoskopową (PEG) Karmieniechoregometodąporcji dietą kuchenną (zmiksowanym pokarmem) Zaspokajanie potrzeby oddychania Higienai pielęgnacja niepowikłanej tracheostomii Zmianaopatrunku wokół tracheostomii Pomoc choremu w przyjmowaniu leków i ich podawanie89 pacjentowi niesamodzielnemu Podstawowe informacjeo lekach Postacie leku Dawki leku Drogi wprowadzania leków Losy leków w organizmie Czas działania leku Czynniki wpływające na działanie leku Interakcje leków Działania niepożądane leków Zasady przechowywania leków Cele podawania lekuTZasady podawania leków (z uwzględnieniemkompetencji opiekuna medycznego) Drogi podawania leków Podawanieleku na skórę i błonyśluzowe Podawanie leku na skórę Podawanieleku do ucha Podawanieleku do oka (worka spojówkowego) Podawanieleku do nosa Podawanieleku dopochwowo Podawanieleków doodbytniczo Podawanieleku doustnie Podawanie leków podjęzykowo (droga przez błony śluzowe jamy ustnej, okolicy podjęzykowej) Podawanie leków około policzkowo (droga przez błony śluzowe jamy ustnej okolicy policzkowej) Podawanieleków przez układ oddechowy Podawanieleków wziewnych za pomocąinhalatora elektrycznego- nebulizacja Podawanialeków wziewnych za pomocąinhalatora ciśnieniowegoMDi Podawanieleków wziewnych za pomocąinhalatora proszkowego Tlenoterapia za pomocą koncentratora tlenu w ramach domowego leczenia tlenem Promocja zdrowia i profilaktyka zdrowotna Zdrowie Wymiary zdrowia Czynnikiwarunkującezdrowie Styl życia Choroba Edukacjazdrowotna Zdrowiepubliczne Promocja zdrowia Polityka zdrowotna Wychowanie zdrowotne Udział opiekuna medycznego w promocji zdrowia i profilaktyce Cele i treści edukacji zdrowotnej Formy organizacyjne realizacji edukacji zdrowotnej Metody realizacji edukacji zdrowotnej Środkidydaktyczne Zasady prowadzenia edukacji Etapyedukacji zdrowotnej Dzienniczek mikcji Dzienniczek defekacji Programedukacyjny dla pacjentów zagrożonych wystąpieniem stopy cukrzycowej Karta bilansu płynów
Sygnatura czytelni BWF: VII W 31
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8719 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla lekarzy zabiegowych, pediatrów, internistów, pielęgniarek, dietetyków, jak również studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Sygnatura czytelni BMW: II O 182,1 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 46,1
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 136825 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7232 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Dla lekarzy zabiegowych, pediatrów, internistów, pielęgniarek, dietetyków, jak również studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Sygnatura czytelni BMW: II O 183,2 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 46,2
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 136826 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7233 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zasady żywienia i dietetyka stosowana / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wyd.3 popr. i uzup. - Warszawa : Państ. Zakł. Wydawnictw Lekarskich, 1977. - 363, [1] s. : tab. ; 24 cm.
Bibliogr. s. [364]
Sygnatura czytelni BWF: SOLDAR
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. F 233
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 138750 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7497 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności