Grzymisławski Marian (1947- )
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(3)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(2)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Grzymisławski Marian (1947- )
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Meryk Radosław
(78)
Górczyński Robert
(77)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Lekarze
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Temat
Dietetyka
(3)
Odżywianie
(2)
Żywienie chorych
(2)
Leczenie żywieniowe
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski ; [autorzy: Zygmunt Adamski i 41 pozostałych]. - Wydanie 1. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Wykaz autorów na stronach V-[VIII].
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
Fizjologia układu pokarmowego . Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek 1.2. Motoryka przewodu pokarmowego 1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego 1.4. Soki żolądkowo-jelitowe - czynność egzokrynna przewodu pokarmowego 1.5. Trawienie 1.6. Wchłanianie 1.7. Formowanie kału 1.8. Regulacja pobierania pokarmu 1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej 1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo 2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus 2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha 2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha 2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorówska-Tobis 3.2. Starzenie normalne a patologiczne 3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia 3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak 4.2. Zmiana masy ciała kobiet w ciąży 4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży 4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży 4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie 4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych 4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną 4.8. Żywienie kobiet karmiących Ż yw ie n ie w c h o ro b a c h p r z ew o d u p o k a rm ow e g o 5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska 5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak 5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka 5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk 6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) 6.3. Cukrzyca typu 2 6.4. Cukrzyca typu 1 6.5. Cukrzyca wtórna 6.6. Powikłania cukrzycy 6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek . . 297 6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska 7.1. Otyłość - diagnostyka i patomechanizm 7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości 7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej 7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Klęk 8.1. Definicja niedożywienia 8.2. Konsekwencje niedożywienia 8.3. Rozpoznawanie niedożywienia 8.4. Leczenie niedożywienia 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Stopień, Agata Dutkiewicz 9.1. Jadlowstręt psychiczny 9.2. Żarłoczność psychiczna 9.3. Zaburzenie z napadami objadania się 9.4. Inne zaburzenia odżywiania 9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłto 10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej 10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych 10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych 10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii 10.5. Metodyka planowania diety 10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową 11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz 11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego 11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy 11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej 11.4. Niedożywienie u chorych z PChN 11.5. Żywienie po przeszczepie nerki 11.6. Ostre uszkodzenie nerek - żywienie 11.7. Kamica układu moczowego 12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański 12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz 12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko 13.2. Dieta w łuszczycy 13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry 13.4. Dieta w trądziku 13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak 14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja 14.2. Nietolerancja pokarmowa 14.3. Alergia pokarmowa 14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak 14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety 14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych 14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Klęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz 15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Klęk 15.2. Żywienie parenteralne - pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka 16.2. Prebiotyki 16.3. Probiotyki 16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego 16.5. Suplementy diety
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 58
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8359 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Studenci uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, realizujących przedmioty z zakresu żywienia, dietetycy, żywieniowcy, technolodzy żywności.
Część I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia 1Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Józef Ryżko, Piotr Socha 1.1.Żywienie w okresie niemowlęcym 1.2.Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat 1.3.Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym 1.4.Żywienie dzieci w wieku szkolnym 2Żywienie podczas rekreacyjnej aktywności ruchowej oraz w sporcie wyczynowym \Jan Jeszka], Joanna Pieczyńska, Joanna Bajerska 2.1.Zapotrzebowanie energetyczne sportowców w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego 2.3.Zapotrzebowanie energetyczne osób trenujących rekreacyjnie 2.4.Węglowodany jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 2.5.Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego 2.6.Tłuszcze jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 2.7.Rola witamin i składników mineralnych podczas wysiłku fizycznego 2.8.Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego 2.9.Środki ergogeniczne dla sportowców 3Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka-Lesiak 3.1.Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym 3.2.Żywienie w ciąży 3.3.Żywienie w połogu i okresie karmienia 3.4.Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży 4Żywienie osób starszych Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 4.1.Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym 4.2.Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku 4.3.Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 4.4.Ogólne zasady żywienia osób starszych 5Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska Jerzy Bertrandt 5.1.Ekstremalne warunki środowiska 5.2.Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska 5.4.Klimat wysokogórski 5.5.Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych 5.6.Jetlag- zespół długu czasowego Część II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób 6Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych Ewa Matczuk, Lucjan Szponar 6.1.Niedobory energii i białka 6.2.Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) 6.3.Niedobór jodu 6.4.Niedobór wapnia 6.5.Niedobór fluoru 6.6.Niedobór żelaza 6.7.Niedobór magnezu 6.8.Niedobór folianów, w tym kwasu foliowego 6.9.Niedobór witaminy A 6.10.Niedobór witaminy D 6.11.Niedobór witaminy K 6.12.Modyfikacje epigenetyczne a choroby pierwotne 7Żywienie w chorobach jamy ustnej Anna Kurhańska-Flisykowska 7.1.Próchnica zębów 7.2.Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia 7.3.Choroby przyzębia 7.4.Choroby błon śluzowych jamy ustnej 8Żywienie w chorobach wieku dziecięcego Anna Wiemicka, Małgorzata Matuszczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha 8.1.Ostra biegunka 8.2.Biegunka przewlekła 8.3.Nietolerancja mono-i disacharydów 8.4.Alergia pokarmowa 8.5.Celiakia 8.6.Mukowiscydoza 8.7.Żywienie w stanach niedoboru żelaza 9Żywienie w dyslipidemii Małgorzata Moszak, Barbara Cybulska, Wiktor B. Szostak 9.1.Charakterystyka i przemiany lipoprotein 9.2.Diagnostyka dyslipidemii 9.3.Cel leczenia dyslipidemii 9.4.Dieta w leczeniu dyslipidemii 10Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica 10.1.Choroby przełyku 10.2.Dyspepsja czynnościowa 10.3.Zaburzenia czynnościowe jelit 10.4.Zaburzenia czynnościowe pęcherzyka żółciowego i zwieracza Oddiego 11Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański 11.1.Czynniki żywieniowe w dietoprofilaktyce CVD 11.2.Zasady żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych 11.3.Postępowanie żywieniowe w chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) 11.5.Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca (HF) 12Dieta w nadciśnieniu tętniczym Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska 12.1.Dieta w nadciśnieniu 12.2.Dieta śródziemnomorska 12.3.Inne modyfikacje diety 13Żywienie w cukrzycy Małgorzata Moszak, Bogna Crygiel-Górniak, Marian Crzymisławski 13.1.Epidemiologia cukrzycy 13.2.Podział cukrzycy 13.3.Objawy cukrzycy 13.4.Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 13.5.Diagnostyka cukrzycy 13.6.Leczenie żywieniowe w cukrzycy 13.7.Leczenie dietetyczne pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2 14Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego Małgorzata Moszak, Marian Crzymisławski, Krzysztof Linke 14.1.Żywienie w nietolerancji laktozy 14.2.Żywienie w chorobie trzewnej (celiakii) 14.3.Żywienie w chorobie wrzodowej 14.4.Żywienie osób po resekcji żołądka 14.5.Żywienie w zaburzeniach opróżniania żołądka 14.6.Żywienie w nieswoistych zapalnych chorobach jelit 15Żywienie w alergiach pokarmowych Zbigniew Bartuzi 15.1.Niepożądane reakcje na pokarmy-definicja, klasyfikacja 15.2.Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej 15.3.Charakterystyka alergenów pokarmowych 15.4.Objawy alergii pokarmowej 16Żywienie w chorobach wątroby Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski 16.1.Leczenie żywieniowe chorych z marskością wątroby 16.2.Stłuszczenie wątroby 16.3.Choroba Wilsona 16.4.Hemochromatoza 16.5.Żywienie pacjentów w ciężkim stanie klinicznym 16.6.Leczenie żywieniowe w okresie okołotransplantacyjnym 17Żywienie w chorobach trzustki Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 17.1.Zarys patofizjologii zewnętrznego wydzielania trzustki 17.2.Ostre zapalenie trzustki (OZT) 17.3.Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) 17.4.Mukowiscydoza 17.5.Rak trzustki 17.6.Chory po całkowitym usunięciu trzustki 18Żywienie w chorobach nerek Kazimierz Ciechanowski 18.1.Przewlekła choroba nerek 18.2.Zaawansowane stadia PChN 18.3.Ostra niewydolność nerek 19Żywienie w hiperurykemii i dnie moczanowej Kazimierz Ciechanowski 19.1.Przyczyny hiperurykemii 19.2.Dieta a wytwarzanie kwasu moczowego 19.3.Dieta a wydalanie kwasu moczowego 20Dieta w chorobach tkanki łącznej Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 20.1.Zmiany w obrębie struktur stawowych 20.2.Podział chorób tkanki łącznej 20.3.Leczenie chorób tkanki łącznej 21Zasady terapii żywieniowej w osteoporozie Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 21.1.Rodzaje osteoporozy 21.2.Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy 21.3.Rozpoznanie osteoporozy 21.4.Leczenie osteoporozy 21.5.Zalecenia żywieniowe w osteoporozie 22Żywienie w chorobach nowotworowych Mirosław Jarosz, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski 22.1.Zalecenia żywieniowe i stylu życia w prewencji nowotworów złośliwych 22.2.Stan odżywienia a leczenie choroby nowotworowej 22.3.Dieta w chorobach nowotworowych 23 Żywienie w otyłości Magdalena Białkowska 23.1.Występowanie choroby otyłościowej 23.2.Etiologia choroby otyłościowej 23.3.Czynniki genetyczne 23.4.Czynniki środowiskowe 23.5.Następstwa otyłości 23.6.Leczenie dietetyczne 24Jadłowstręt psychiczny i bulimia \Jerzy Kosowicz\, AndrzejRajewski I.Jadłowstręt psychiczny 24.1.Etiopatogeneza 24.2.Objawy 24.3.Badania przedmiotowe 24.4.Zaburzenia hormonalne 24.5.Leczenie anoreksji 24.6.Powikłania anoreksji 24.7.Rokowanie II.Bulimia 24.9.Objawy i występowanie 24.10.Badania przedmiotowe, diagnostyka 24.11.Leczenie bulimii Część III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe 25Leczenie żywieniowe Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 25.1.Rodzaje niedożywienia 25.2.Niedożywienie szpitalne 25.3.Ryzyko niedożywienia 25.4.Identyfikacja chorych niedożywionych 25.5.Ocena stanu odżywienia 25.6.Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 25.7.Niektóre wskazania do leczenia żywieniowego 25.8.Metody leczenia żywieniowego Część IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego 26Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 26.1.Szpitalny system przygotowywania posiłków 26.2.Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu 27Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 27.1.Prawidłowe żywienie 27.2.Jadłospis - na co należy zwrócić uwagę 27.3.Bezpieczeństwo zdrowotne posiłków 27.4.Główne zalecenia dotyczące prowadzenia procesów związanych z przygotowaniem posiłków w obiektach żywienia zbiorowego 28Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym Lucjan Szponar, EwaMatczuk 28.1.Konsekwencje wadliwego żywienia 28.2.Państwowa Inspekcja Sanitarna jako jeden z głównych organów wzmacniania stanu zdrowia publicznego 28.4.Aspekty metodologiczne oceny sposobu żywienia 29Poradnictwo dietetyczne Lucyna Pachocka 29.1.Rozwój poradnictwa dietetycznego 29.2.Kształcenie dietetyków 29.3.Zatrudnienie dietetyków 29.4.Zadania poradnictwa dietetycznego 29.5.Formy poradnictwa dietetycznego 30Interakcje leków z żywnością Mirosław Jarosz 30.1.Zmniejszenie wchłaniania leków 30.2.Zwiększenie wchłaniania leków 30.3.Zaburzenia metabolizmu leków 30.4.Działania synergiczne leków i składników żywności 30.5.Działania antagonistyczne leków i składników żywności 31Wybrane zagadnienia technologii potraw Józef Korczak 31.1.Zadania i metody obróbki wstępnej 31.2.Zadania i metody obróbki cieplnej potraw 31.3.Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw 31.4.Stabilność witamin a technologia potraw 31.5.Przemiany białek w technologii potraw 31.7.Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw 31.8.Przemiany tłuszczów
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152647 N, 152646 N (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 94 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 4
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 97836 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 694 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności