Adamski Zygmunt (nauki medyczne)
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(3)
Placówka
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(2)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Adamski Zygmunt (nauki medyczne)
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Meryk Radosław
(78)
Górczyński Robert
(77)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Temat
Dietetyka
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski ; [autorzy: Zygmunt Adamski i 41 pozostałych]. - Wydanie 1. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Wykaz autorów na stronach V-[VIII].
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
Fizjologia układu pokarmowego . Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek 1.2. Motoryka przewodu pokarmowego 1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego 1.4. Soki żolądkowo-jelitowe - czynność egzokrynna przewodu pokarmowego 1.5. Trawienie 1.6. Wchłanianie 1.7. Formowanie kału 1.8. Regulacja pobierania pokarmu 1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej 1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo 2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus 2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha 2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha 2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorówska-Tobis 3.2. Starzenie normalne a patologiczne 3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia 3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak 4.2. Zmiana masy ciała kobiet w ciąży 4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży 4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży 4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie 4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych 4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną 4.8. Żywienie kobiet karmiących Ż yw ie n ie w c h o ro b a c h p r z ew o d u p o k a rm ow e g o 5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska 5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak 5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka 5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk 6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) 6.3. Cukrzyca typu 2 6.4. Cukrzyca typu 1 6.5. Cukrzyca wtórna 6.6. Powikłania cukrzycy 6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek . . 297 6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska 7.1. Otyłość - diagnostyka i patomechanizm 7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości 7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej 7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Klęk 8.1. Definicja niedożywienia 8.2. Konsekwencje niedożywienia 8.3. Rozpoznawanie niedożywienia 8.4. Leczenie niedożywienia 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Stopień, Agata Dutkiewicz 9.1. Jadlowstręt psychiczny 9.2. Żarłoczność psychiczna 9.3. Zaburzenie z napadami objadania się 9.4. Inne zaburzenia odżywiania 9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłto 10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej 10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych 10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych 10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii 10.5. Metodyka planowania diety 10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową 11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz 11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego 11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy 11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej 11.4. Niedożywienie u chorych z PChN 11.5. Żywienie po przeszczepie nerki 11.6. Ostre uszkodzenie nerek - żywienie 11.7. Kamica układu moczowego 12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański 12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz 12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko 13.2. Dieta w łuszczycy 13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry 13.4. Dieta w trądziku 13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak 14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja 14.2. Nietolerancja pokarmowa 14.3. Alergia pokarmowa 14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak 14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety 14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych 14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Klęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz 15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Klęk 15.2. Żywienie parenteralne - pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka 16.2. Prebiotyki 16.3. Probiotyki 16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego 16.5. Suplementy diety
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 58
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8359 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 124585 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5957 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności