Krauss Hanna
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(3)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(3)
E-booki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(5)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(2)
Biblioteka WWFiF
(3)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Krauss Hanna
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Górczyński Robert
(78)
Meryk Radosław
(78)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Fizjologia człowieka
(3)
Homeostaza fizjologiczna
(1)
Odżywianie
(1)
Układy narządów
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(2)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Biologia
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Fizjologia człowieka : podstawy / redakcja naukowa Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXII, 562 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 537-551.
Fizjologia komórki Homeostaza Fizjologia układu dokrewnego Funkcja wydzielnicza tkanki tłuszczowej – Adipokiny Fizjologia rozrodu Pobudliwość komórki nerwowej Fizjologia układu autonomicznego Wyższe funkcje układu nerwowego Fizjologia narządów zmysłów Fizjologia układu sercowo-naczyniowego Fizjologia układu oddechowego Fizjologia mięśni poprzecznie prążkowanych i gładkich Fizjologia wysiłku fizycznego Fizjologiczna rola nerek Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu Gospodarka kwasowo-zasadowa organizmu Układy grupowe krwi Funkcje krwi i jej elementów morfotycznych Hemostaza Fizjologia układu pokarmowego Regulacja pobierania pokarmu Podstawowe składniki pokarmowe Hemostaza energetyczna Żywienie osób w różnych grupach wiekowych Fizjologia skóry Fizjologia starzenia się Wartości referencyjne wybranych parametrów laboratoryjnych
Sygnatura czytelni BWF: VII C 53 ; VII C 55
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8700, F 8678 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, jak również lekarzy i dietetyków.
Fizjologia układu pokarmowego - Magdalena Gibas-Dorna, Hanna Krauss Budowa, motoryka i funkcja przewodu pokarmowego . Jama ustna Wydzielanie, skład i rola śliny Język Uzębienie Gardło Przełyk Żołądek Sok żołądkowy-wydzielanie, skład, rola Jelito cienkie Sok jelitowy-wydzielanie, skład, rola Wchłanianie składników pokarmowych Trzustka Budowa i funkcje Sok trzustkowy - wydzielanie, skład, rola Wątroba, żółć Jelito grube Fizjologia tkanki tłuszczowej - Oskar Wojciech Wiśniewski Charakterystyka ogólna poszczególnych rodzajów tkanki tłuszczowej Biała tkanka tłuszczowa Metabolizm lipidów Funkcja wydzielnicza - adipokiny Brązowa tkanka tłuszczowa Termogeneza Funkcja wydzielnicza - batokiny Brązowienie adipocytów Aktywatory Inhibitory Implikacje kliniczne Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu - Leszek Niepolski . Zawartość wody w organizmie Rozmieszczenie wody w poszczególnych przestrzeniach - przedziały wodne Skład elektrolitowy płynów ustrojowych . Podstawowe prawa rządzące gospodarką wodno-elektrolitową Prawo elektroobojętności płynów ustrojowych (prawo Gamble'a Prawo izomolalności (izoosmolalności) płynów ustrojowych Prawo izojonii Regulacja izotonii płynów ustrojowych Mechanizm wytwarzania wolnej wody na poziomie nerek Regulacja pragnienia Regulacja fizjologicznych wielkości przestrzeni wodnych - kontrola izowolemii Bilans wodny Przyjmowanie wody Utrata wody Kliniczne postacie zaburzeń gospodarki wodnej i sodowej Odwodnienie izotoniczne Odwodnienie hipotoniczne (zespół niedoboru sodu) Odwodnienie hipertoniczne (niedobór wolnej wody) Przewodnienie izotoniczne Przewodnienie hipotoniczne (zatrucie wodne Przewodnienie hipertoniczne Podaż płynów w wybranych sytuacjach klinicznych . Nawodnienie podczas wysiłku fizycznego Nawodnienie osób starszych Nawodnienie chorych na cukrzycę Zapotrzebowanie energetyczne organizmu - Emilia Korek Definicja przemiany materii Wartość energetyczna składników odżywczych Równoważniki energetyczne fizyczne Równoważniki energetyczne fizjologiczne Zapotrzebowanie na energię Podstawowa przemiana materii Czynniki wpływające na wielkość podstawowej przemiany materii Ponadpodstawowa przemiana materii Czynniki wpływające na wielkość ponadpodstawowej przemiany materii . Całkowita przemiana materii Metody określania wartości całkowitej przemiany materii Inne metody określania wydatku energetycznego organizmu 83 Bilans energetyczny Bilans energetyczny dodatni Bilans energetyczny ujemny Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie człowieka - Paweł Antoni Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Madej Sasek Charakterystyka i znaczenie lipidów Tłuszcze Kwasy tłuszczowe Triglicerydy (triacyloglicerole,TG) Fosfolipidy . Cholesterol Transport lipidów w surowicy Zaburzenia metabolizmu lipoprotein Charakterystyka i znaczenie białek Aminokwasy . Synteza białek Rozkład białek . Białka jako źródło energii Charakterystyka i znaczenie węglowodanów . Węglowodany - rodzaje i cechy Podstawowe procesy biochemiczne, w których biorą udział węglowodany Od obiadu do energii w ATP Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie człowieka Paweł Antoni Kołodziejski, Ewa Pruszyńska-Oszmałek, Madej Sassek Definicja makroelementów i mikroelementów Najważniejsze ogólne funkcje makroelementów, mikroelementów pierwiastków śladowych Rola wybranych makroelementów i mikroelementów Makroelementy Mikroelementy Witaminy Regulacja pobierania pokarmu - Emilia Korek Rola podwzgórza w regulacji pobierania pokarmu Krótkoterminowa i długoterminowa regulacja pobierania pokarmu Rola greliny w regulacji pobierania pokarmu Rola leptyny w regulacji pobierania pokarmu Rola insuliny w regulacji pobierania pokarmu Rola peptydów przewodu pokarmowego w regulacji pobierania pokarmu Cholecystokinina . PeptydYY Glukagonopodobny peptyd 1 Oksyntomodulina Rola składników pokarmowych w regulacji sytości Zdolności sycące białek Zdolności sycące węglowodanów i błonnika pokarmowego Zdolności sycące tłuszczów Regulacja masy ciała - Hanna Krauss, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Paweł Maćkowiak Mechanizmy regulujące pobór pokarmu Czynniki regulujące skład ciała i jego proporcje . Czynniki modyfikowalne i niemodyfikowalne Hormony o ważnym znaczeniu dla regulacji masy ciała Nadwaga i otyłość Wskaźniki otyłości Konsekwencje otyłości Przyczyny otyłości Aktywność fizyczna Magazynowanie tkanki tłuszczowej Głodówka Racjonalna redukcja masy ciała Utrzymanie prawidłowej masy ciała Niedożywienie Marasmus Kwashiorkor Metody służące do oceny stanu odżywienia Podstawowe informacje na temat jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka - Magdalena Warchoł Programowanie metaboliczne Żywienie w okresie przedkoncepcyjnym i w ciąży Okres przedkoncepcyjny Ciąża Żywienie w 1. roku życia Karmienie piersią Produkty zastępujące mleko kobiece Rozszerzanie diety Żywienie dzieci między 1. a 3. rokiem życia Żywienie dzieci i młodzieży Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Żywienie zdrowych dorosłych Żywienie osób starszych Żywienie osób aktywnych fizycznie -Ewa Śliwicka, Magdalena Warchoł Potrzeby energetyczne sportowców Ujemny bilans energetyczny Dodatni bilans energetyczny Składniki pokarmowe w diecie osób aktywnych fizycznie Żywienie sportowców w wieku rozwojowym Specyficzne potrzeby żywieniowe . Zapotrzebowanie energetyczne Makroskładniki Suplementy Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych - Izabela Janik, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Hanna Krauss Nasiona chia [Salvia hispánica Zawartość białka Zawartość tłuszczu Zawartość błonnika Aktywność antyoksydacyjna nasion chia Zastosowanie praktyczne nasion szałwii hiszpańskiej Jagody goji (Lycium barbarum) . Kompleks polisacharydowy jagód goji (Lycium barbarum polysaccharides, LBP . Składniki bioaktywne Właściwości prozdrowotne owoców Lycium barbarum Bezpieczeństwo spożycia jagód goji Interakcje jagód goi z lekami Młody jęczmień (Hordeum vulgare Skład chemiczny oraz aktywność antyoksydacyjna . Udokumentowane właściwości młodego jęczmienia Zielona kawa (Coffea sp Zawartość składników bioaktywnych oraz aktywność antyoksydacyjna Udokumentowane działanie zielonej kawy Baobab afrykański (Adansonia digitata Morwa biała (Morus alba Yacon (jakon, Smallanthus sonchifolius Spirulina (Arthrospira maxima Maqui (Aristotelia chilensis Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie człowieka - Klaudia Cugi ni, Hanna Krauss Sacharoza Fruktoza Wysokofruktozowy syrop kukurydziany (high fructose corn syrup, HFCS Stewia Polialkohole Sztuczne substancje słodzące (non-nutritivesweeteners, N N S Genomika żywienia - Ewa Miller-Kasprzak Nutrigenetyka - droga od genu do diety . Międzyosobnicza zmienność informacji genetycznej Badania z obszaru nutrigenetyki . Nutrigenomika - droga od diety do genu Substancje bioaktywne Choroby dietozależne . Badania z obszaru nutrigenomiki . Epigenetyka w badaniach nutrigenomicznych Genomika żywienia - przyszłość i kontrowersje
Sygnatura czytelni BMW: IX M 48 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 60
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14823 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148413 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8401 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 124585 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5957 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Podręcznik zawiera niezbędne wiadomości na temat fizjologii człowieka, uwzględniające najnowsze informacje przydatne w późniejszej nauce przedmiotów klinicznych. Przejrzysty układ książki pozwala na łatwe i selektywne korzystanie z poszczególnych partii materiału stosownie do potrzeb studentów oraz koncepcji wykładu. Bogaty materiał graficzny – prawie 200 rycin – ułatwia rozumienie i przyswojenie treści. Publikacja została przygotowana z myślą o studentach kierunków: pielęgniarstwo, położnictwo, ratownictwo medyczne, analityka medyczna, zdrowie publiczne, dietetyka. Treść uwzględnia zalecenia edukacyjne określone w podstawach programowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności