Potrawy dietetyczne
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Poradniki i przewodniki
(6)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(6)
Placówka
Wypożyczalnia
(6)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(5)
Autor
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bates Iwona
(1)
Bergiel Anna
(1)
Campbell Emily (dietetyk)
(1)
Cheeke Robert (1980- )
(1)
DiMenna Ann
(1)
Frazier Matt
(1)
Holtzman Rachel
(1)
LaMantia Jean (1967- )
(1)
Matella Katarzyna
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (nauki kultury fizycznej)
(1)
Puławska Katarzyna (blogerka)
(1)
Szopa Iwona (tłumaczka)
(1)
Szumacher Ewa
(1)
Szymański Andrzej (1938- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Potrawy dietetyczne
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(873)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(690)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(613)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Gatunek
Poradnik
(6)
Przepisy kulinarne
(4)
Poradniki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(6)
Kulinaria
(4)
Kultura fizyczna i sport
(2)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
Jedzenie - dlaczego jest ważne dla sportowców? Woda i napoje izotoniczne - dlaczego są takie ważne? Regularne posiłki i posiłki po treningach - jaki wpływ na sprawność ma jedzenie? Węglowodany Cukier Błonnik do zadań specjalnych Białko buduje, regeneruje, odbudowuje - gdzie jest białko i dlaczego nie można jeść go za dużo? Tłuszcz - dobry, niedobry, ile i którego? Fast food - uwaga! Minerały i witaminy Rekomendowane suplementy dla sportowców Bakterie dla zdrowia Energia i składniki odżywcze - zapotrzebowanie Doping w sporcie Dieta sportowca - co warto jeść? Zboża i zbożopodobne Warzywa Owoce Orzechy, nasiona i pestki Nabiał i jajka Mięsa, ryby i podroby Super Food Kategoria: inne Menu - propozycje diety Dieta 3000 kcal Dieta 4000 kcal Przepisy Śniadania Dania z jajkami Dania z makaronem Dania z białym serem Zupy i chłodniki Dania z ryb i dania z mięsa Dania z kasz, ryżu i komosy ryżowej Dania z warzyw Desery Napoje
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 30
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144991 (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8025 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej i okładce: 95 prostych przepisów.
Indeks.
TWOJA PODRÓŻ ZPChN Wszystko o diecie dla zdrowia nerek Plany posiłków - etap po etapie 95 PRZEPISÓW KORZYSTNYCH DLA NEREK Śniadania i koktajle Dodatki i przekąski Dania wegetariańskie Owoce morza Drób i inne rodzaje mięsa Desery Domowe bazy do potraw
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154713 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The plant-based athlete : a game-changing approach to peak performance.
1. Jak zostać sportowcem na diecie roślinnej 2. Zrozumieć potęgę jedzenia: makroelementy, mikroelementy i gęstość kaloryczna 3. Musimy porozmawiać o białku 4. Węglowodany: idealne paliwo dla organizmu 5. Tłuszcz to nie tylko zło 6. Suplementy: czy warto je stosować? 7. Połączmy to wszystko w całość 8. Regeneruj się lepiej, trenuj więcej 9. Uwolnij wewnętrznego sportowca 10. Dzień z życia sportowca na diecie roślinnej
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 46
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153190 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8971 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The complete lymphedema managment and nutrition guide : empowering strategies, supporting recipes and therapeutic exersises.
Bibliografia, netografia na stronach 331-346.
ZROZUMIEĆ OBRZĘK LIMFATYCZNY Rozdział 1. Układ limfatyczny i obrzęk limfatyczny Rozdział 2. Zmniejszenie ryzyka obrzęku limfatycznego DBANIE O SIEBIE PRZY OBRZĘKU LIMFATYCZNYM Rozdział 3. Pielęgnacja skóry Rozdział 4. Manualny drenaż limfatyczny Rozdział 5. Wielowarstwowe bandażowanie uciskowe Rozdział 6. Odzież kompresyjna Rozdział 7. Pneumatyczne pompki kompresyjne Rozdział 8. Ćwiczenia fizyczne a obrzęk limfatyczny Rozdział 9. Taping przy obrzęku limfatycznym DIETA A OBRZĘK LIMFATYCZNY Rozdział 10. Masa ciała a obrzęk limfatyczny Rozdział 11. Układ limfatyczny a trawienie tłuszczów z pożywienia Rozdział 12. Ograniczanie chronicznego stanu zapalnego Rozdział 13. Płyny, białko i sód Rozdział 14. Suplementy Rozdział 15. Planowanie posiłków PRZEPISY DLA OSÓB DOTKNIĘTYCH OBRZĘKIEM LIMFATYCZNYM O analizie składników odżywczych Przystawki, sałatki i sosy Zupy i chili Dania główne i przystawki Sosy, dipy i napoje Dodatek 1. pH produktów do pielęgnacji skóry Dodatek 2. Tabela BMI Dodatek 3. Opis suplementów, przesłanki i dowody
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153925 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okł.: Innowacje żywieniowe i treningowe, poradnik trenera, coaching.
Rok wyd. wg s. internet. wydaw.
Bibliogr. s. 383-384.
Sygnatura czytelni BWF: VIII D 4
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7488 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Jak i skąd organizm pozyskuje energię? Skąd organizm pozyskuje energię do wysiłku? ATP - najważniejsze źródło energii Odbudowa ATP Wysiłki trwające do 10 s (intensywność 95-100%) Wysiłki trwające 100-120 s (intensywność 80-95%) Wysiłki trwające do 20 min (intensywność 60-80%) Interwały to ćwiczenia beztlenowe Wysiłki trwające do kilku godzin (intensywność do 60%) Ćwiczę intensywnie, tracę litry potu, a nie chudnę W jaki sposób odkłada się tkanka tłuszczowa? Jak spala się tłuszcz? Interwały a odchudzanie Czym są zakwasy i kiedy się pojawiają? Jak uniknąć zakwasów? Węglowodany Znaczenie węglowodanów Glikogen Regeneracja glikogenu Glikogen a rodzaj mięśni Wpływ diety na zawartość glikogenu Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny Węglowodany przed wysiłkiem i w jego trakcie Ściana w maratonie Treningi na czczo Trenuję na czczo, po aminokwasach Węglowodany na noc - jeść czy nie? Śniadania węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe? Ile węglowodanów przyjmować? Obciążenie węglowodanami Obciążenie węglowodanami a sporty siłowe Laktoza a sporty siłowe Substancje słodzące Cukier brązowy - czy faktycznie zdrowszy? Syrop glukozowo-fruktozowy Dieta bezglutenowa nie dla każdego Białko Znaczenie białka Aminokwasy Trawienie białek Zapotrzebowanie na białko Czy wliczamy w dietę białko niepełnowartościowe? Przyswajalność białka (wartość biologiczna) Inne metody określające jakość białka Białko a odchudzanie Nadmiar białka w diecie Wpływ białka na nerki Białko a dna moczanowa Białko a zakwaszenie Białka roślinne a zwierzęce Antybiotyki w mięsie Źródła białka w diecie Białko w jajach Obróbka termiczna białek Mit surowych jaj Jaja nie tylko kurze Tłuszcze Znaczenie tłuszczów Trzy rodzaje tłuszczów Inne klasyfikacje tłuszczów Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) Niedobór NNKT Tłuszcze nasycone trans Pozytywny tłuszcz MCT - tłuszcze oszczędzające glikogen Tłuszcze zwierzęce a roślinne Tłuszcze w wysiłku fizycznym Optymalna zawartość tłuszczu w organizmie Cholesterol nie taki straszny „Dobry" i „zły" cholesterol Czym jest zrównoważona dieta? Dieta Kwaśniewskiego Nowoczesna dieta wysokotłuszczowa Przykładowe menu dla kobiety uprawiającej bieganie Płyny (woda, napoje, soki) Równowaga wodna Znaczenie nerek w regulacji płynów Odwodnienie i przewodnienie Jak znaleźć optymalny poziom nawodnienia? Która woda dla kogo? Woda źródlana Woda destylowana Woda gazowana czy niegazowana? Hipotonik, izotonik, hipertonik Płyny hipotoniczne Napoje izotoniczne Napoje hipertoniczne Napoje energetyczne Nie tylko woda Kofeina Zielona kawa Herbata czarna Herbata zielona Herbata czerwona Herbata biała Mleko czekoladowe Trening a przyjmowanie płynów Co pić przed treningiem? Co pić w trakcie treningu? Co pić po treningu? Alkohol w sporcie Wchłanianie i trawienie alkoholu Piwo a la izotonik Suplementy diety Znaczenie suplementów Aminokwasy rozgałęzione (BCAA - branehed chain amino acidś) Glutamina Arginina Kreatyna Odżywki białkowe Serwatka Kazeina Łączenie odżywek białkowych Roślinne odżywki białkowe Beta-alanina L-karnityna Odżywki węglowodanowe Rodzaje cukrów w odżywkach Odżywki białkowo-węglowodanowe Bulk Zamienniki posiłków Probiotyki i prebiotyki Suplementy przedtreningowe („przedtreningówki") Diety Dieta 1: sporty siłowe/sylwetkowe Dieta mająca na celu przyrost masy mięśniowej Dieta 2: kolarstwo Dieta w okresie startowym Dieta 3: pływanie Dieta w okresie przygotowawczym, mająca na celu lekką redukcję tkanki tłuszczowej Dieta 4: sporty walki Dieta mająca na celu lekką redukcję tkanki tłuszczowej Dieta 5: piłka nożna Dieta zbilansowana mająca na celu utrzymanie składu ciała i wydolności Dieta 6: biegi długie Dieta maratończyka w okresie przygotowawczym Oszukany posiłek (cheat meal)
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 31
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 145008 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8027 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez cukru da się żyć czyli Ketoza po mojemu / Katarzyna Puławska. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2023. - 234, [6] stron : fotografie ; 24 cm.
Na okładce nazwa instagrama autorki: onaciaglegotuje.
Jeśli ciągle słyszysz: "Dieta keto jest nudna i wyklucza naprawdę pyszne składniki. Nie da się smacznie jeść bez cukru. Dieta ketogeniczna jest tłusta i ciężka”. To potrzymaj mi awokado! Napisałam tę książkę, by opowiedzieć ci o moim doświadczeniu i wspaniałej zmianie stylu życia, a także po to, żeby obalić te mity. Dieta ketogeniczna to nie wyrok – to wspaniała przygoda i nowa jakość życia. Daj się przekonać, że można zrobić kilka wersji panierki do schabowego, kanapki niekoniecznie muszą być z chleba, a cukier da się zastąpić innymi, równie słodkimi składnikami. Opowiem ci moją historię, podzielę się doświadczeniem i zaproponuję dania, które nieźle cię zaskoczą. Zaufaj mi, a na pewno się nie zawiedziesz! [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153489 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Zdrowego Człowieka. Seria 3 ; t. 1)
Na okł. podtyt.: Praktyczne diety.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 138,1(3) (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 13
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 114219 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 3758 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności