Kuchnia wegańska
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(4)
Biblioteka WWFiF
(2)
Autor
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Cheeke Robert (1980- )
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Frazier Matt
(1)
Gadzina Monika
(1)
Graham Douglas N. (1953- )
(1)
Holtzman Rachel
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Rittenau Niko (1991- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Kuchnia wegańska
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1013)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(874)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(696)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(614)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(491)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(383)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Gatunek
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Jadłospis
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Medycyna i zdrowie
(3)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
4 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The plant-based athlete : a game-changing approach to peak performance.
1. Jak zostać sportowcem na diecie roślinnej 2. Zrozumieć potęgę jedzenia: makroelementy, mikroelementy i gęstość kaloryczna 3. Musimy porozmawiać o białku 4. Węglowodany: idealne paliwo dla organizmu 5. Tłuszcz to nie tylko zło 6. Suplementy: czy warto je stosować? 7. Połączmy to wszystko w całość 8. Regeneruj się lepiej, trenuj więcej 9. Uwolnij wewnętrznego sportowca 10. Dzień z życia sportowca na diecie roślinnej
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 46
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153190 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8971 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The 80/10/10 diet : balancing your health, your weight and your life one luscious bite at a time.
Wyniki mówią same za siebie Niech każdy znajdzie swoją drogę W hołdzie dla T.C. Fry'ego Jesteśmy grubsi (i bardziej chorzy) niż kiedykolwiek Sprzeczne przekazy Nauka o zdrowiu Pułapki myślenia fragmentarycznego Pełnowartościowe produkty - tylko i wyłącznie Zdrowie i dobre samopoczucie to NIE to samo Kontrola wagi: szczyt krótkowzroczności Punkt wspólny dla diety i zdrowia Nasza prawdziwa natura Czy nie jesteśmy mięsożerni? Dowody Więc... Jakimi „żercami" jesteśmy? Czy powinniśmy jeść orzechy, nasiona i inne wysokotłuszczowe rośliny? Jesteśmy owocożerni! Zmysły prawdę ci powiedzą Zdecydowane stanowisko wobec obaw przed owocami Owoce a poziom cukru we krwi Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny To tłuszcz, a nie owoce, powoduje problemy z poziomem cukru we krwi Owoce i chroniczne zmęczenie Owoce i kandydoza Owoce i cukrzyca Owoce i rak Owoce i zgaga Owoce i psucie się zębów Surowa żywność zapewni ci nienaganne zdrowie Obróbka termiczna jedzenia w celu zabicia mikroorganizmów to głupota O co chodzi z tym gotowaniem? Mit o likopenie Korzyści płynące z surowego jedzenia Dokonanie zmiany Objawy „detoksu" - powód do radości Którą drogę wybierzesz? Nasza naturalna dieta: podsumowanie Zrozumienie stosunku kaloronutrientów Wyważone odżywianie „Goldilocks" 80/10/10 dla zdrowia, piękna i energii Długie życie z 80/10/10 Proporcje wprost stworzone dla ludzi Dlaczego procent kalorii? Strzał w dziesiątkę - 80/10/10rv Jak bardzo jest mi po drodze z dietą 80/10/10? Obserwuj własne wskaźniki Spokojnie... Zrobimy to razem Węglowodany - minimum 80% Cukier - odpowiednie dla nas paliwo Rodzaje węglowodanów Dwa obozy węglowodanowe Węglowodany złożone Rafinowane węglowodany proste: śmieciowe jedzenie Owoce: pełnowartościowe węglowodany proste Zostaliśmy stworzeni do jedzenia owoców tropikalnych Białko - maksymalnie 10% Ile białka tak naprawdę potrzebujemy? Oficjalne wytyczne zalecają 10% białka 10% białka obejmuje szeroki margines bezpieczeństwa Sportowcy i kulturyści - 10% to wciąż za wiele Wszystkie pokarmy roślinne zawierają białko Amerykanie spożywają średnio 16% kalorii z białka Niebezpieczeństwa związane ze spożywaniem więcej niż 10% białka Białko tylko z owoców i warzyw Nie ma czegoś takiego, jak niedobór białka Tłuszcz - maksymalnie 10% Ile tłuszczu potrzebujesz? Rola tłuszczów w diecie Rodzaje tłuszczów Ile tłuszczu tak naprawdę jemy? Jedzenie tłuszczu: szkodzi nam, czy nie? Olej to nie jest zdrowa żywność 10% tłuszczów dla zdrowia Kaloronutrientowa huśtawka Wielkie zaskoczenie - witarianie spożywają średnio 60% i więcej tłuszczu! Dlaczego witarianie jedzą tak wiele tłuszczu Co tak naprawdę jedzą witarianie Sałatka o zawartości 75% tłuszczu nie jest niczym niezwykłym! Stabilizacja wagi ciała Czego ludzie nie wiedzą o budowie ciała Jaka ilość tłuszczu w ciele jest zdrowa? Sposoby na zwiększanie masy mięśniowej Utrata lub nabieranie tłuszczu... Właściwy i zły sposób Odwodnienie i masa ciała Cztery przyczyny odwodnienia Czy jesteś odwodniony? Pokonywanie wyzwań związanych z przejściem na surowe odżywianie Ilość kalorii w kęsie Sytość - zaspokajanie głodu i apetytu Zastosowanie 80/10/10 w praktyce Powoli i systematycznie Formuła Jak wiele jawnego tłuszczu? Ile kalorii? Ile jeść Przykładowe plany jadłospisów Sezonowa dostępność produktów Jeśli nie posiadasz wagi Historie sukcesów, osiągniętych dzięki diecie 80/10/10
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 65
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151730 N, 151731 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8842 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ajurweda : życie w zgodzie ze sobą / Claire Ragozzino ; tłumaczenie: Sylwia Chojnacka. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 309, [3] strony : fotografie, ilustracja ; 23 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 298-300. Indeks.
Wsłuchaj się w swój organizm, otwórz się na odkrywanie nowych ścieżek i rozpocznij życie w zgodzie ze sobą, korzystając z mądrości ajurwedy. "Ajurweda. Życie w zgodzie ze sobą" to twój klucz do równowagi. Przekonaj się, że ajurweda to styl życia, który zaspokoi twoje potrzeby i pozwoli nakarmić ciało, głowę i umysł. Pomoże ci na nowo odkryć potencjał drzemiący w każdej z czterech pór roku, pozbyć się napięcia i odnaleźć ukojenie w codziennych nawykach. A to wszystko dzięki medytacji, jodze i świadomemu odżywianiu. W książce znajdziesz: rytuały powiązane z porami roku, pomagające zachować równowagę ciała i ducha, praktykę jogi, która zredukuje stres i zmęczenie, ponad 80 wegetariańskich przepisów na potrawy skomponowane w zgodzie z potrzebami twojego organizmu, kuchenne triki, dzięki którym zdrowe odżywianie stanie się proste i intuicyjne. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153486 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biblia diety wegańskiej : naukowe fakty obalające mity na temat diety roślinnej / Niko Rittenau ; [tłumaczenie Monika Gadzina]. - Wydanie I. - Białystok : Vital, 2022. - 613, [3] strony : fotografie, ilustracje, portret, wykresy ; 25 cm.
Co towarzystwa żywieniowe mówią o diecie wegańskiej Dieta wegańska w czasie ciąży i karmienia piersią Dlatego Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe (jeszcze) nie zaleca diety wegańskiej Dieta wegańska * pełnowartościowa dieta roślinna Zapewnienie optymalnego żywienia na diecie wegańskiej Białko Podstawowe informacje na temat białka Obliczanie zapotrzebowania na białko Czy weganie otrzymują wystarczającą ilość białka? Źródła białka roślinnego Białko roślinne a białko zwierzęce Niedobór białka oznacza niedobór kalorii Optymalna podaż białka Ocena białek Kombinacje białek Zalecenia dotyczące białka dla wegan Minimalne i maksymalne spożycie białka Kwasy tłuszczowe omega-3 Zaczynając od początku łańcucha pokarmowego Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 chroniące serce i mózg Właściwa dawka kwasów tłuszczowych omega-3 Interakcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 Zoptymalizowana autosynteza długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 Witamina B12 Pragnienie naturalności Podstawowe informacje na temat witaminy B12 Dzienna podaż witaminy B12 Krótka podróż po anatomii człowieka Historia witaminy B12 Samowystarczalność w zakresie witaminy B12 Nagromadzenie witaminy B12 w roślinach Kandydaci z niedoborem Na wszelki wypadek: właściwy test Suplementy diety: co i w jakich ilościach? Różne rodzaje witaminy B12 Wielkość dziennego spożycia witaminy B12 Czy witamina B]2 sprzyja niedoskonałościom skóry? Czy nadmiar witaminy B12 powoduje raka? Witamina B2 (ryboflawina) Zapotrzebowanie człowieka na witaminę B2 Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające witaminę B2 Witamina D Synteza witaminy D w organizmie człowieka Optymalna podaż witaminy D Suplementacja przy braku autosyntezyWyrównanie niedoboru witaminy D Minimalne i maksymalne spożycie Witamina D3 czy witamina D2? Witamina D3 i witamina K2 jako optymalne połączenie? Żelazo Zapotrzebowanie człowieka na żelazo Zalecane spożycie dla wegan Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające żelazo Optymalizacja wchłaniania żelaza Zbyt wiele dobrego? Wapń Wapń i inne substancje wpływające na zdrowie kości Zapotrzebowanie człowieka na wapń Minimalne i maksymalne spożycie wapnia Zalecane spożycie dla wegan Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające wapń Optymalizacja wchłaniania wapnia Cynk Zapotrzebowanie człowieka na cynk Zalecane spożycie dla wegan Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające cynk Optymalizacja wchłaniania cynku Selen Selen i zdrowie ludzkie Zapotrzebowanie człowieka na selen Minimalne i maksymalne spożycie selenu Zalecane spożycie dla wegan Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające selen Jod Jod i zdrowie tarczycy Zapotrzebowanie człowieka na jod Minimalne i maksymalne spożycie jodu Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające jod Sól jodowana Zalecane spożycie dla wegan Zbyt wiele dobrego? Pięć najważniejszych grup żywności w diecie wegańskiej Zboża pełnoziarniste Uprawa roli - wyboiste początki Sprytny chleb Ceny epoki kamienia a współczesne odżywianie Spadek masy ciała dzięki zbożu? Czy węglowodany tuczą i powodują cukrzycę? Czy gluten jest szkodliwy dla wszystkich ludzi? (Nad)Wrażliwość na gluten i alergia na pszenicę Reakcje zapalne wywołane przez zboża u zdrowych osób Rośliny strączkowe Efekt drugiego posiłku Substancje antyodżywcze - przyjaciel czy wróg? Fasolka bez odgłosów Właściwe przygotowanie roślin strączkowych Warzywa Nie wszystkie warzywa są sobie równe Wybór i przygotowanie warzyw Surowe jedzenie a ewolucja człowieka Optymalne przygotowanie warzyw kapustnych i cebulowych Warzywa kapustne a zdrowie tarczycy Owoce Cukier owocowy i przyrost masy ciała Niealkoholowe stłuszczenie wątroby Zaburzenia wchłaniania fruktozy Smoothie, sok czy całe owoce? Orzechy i nasiona Czy orzechy tuczą? Mechanizmy odpowiadające za znikanie kalorii Orzechy jako superżywność Siemię lniane: małe ziarenko o dużym znaczeniu Czy trzeba moczyć orzechy i nasiona? Orzechy i aflatoksyny Kontrowersje wokół soi Soja Soja i niszczenie lasów deszczowych Inżynieria genetyczna w uprawie soi Kto powinien zrezygnować z soi Uprzedzenia wobec soi „Soja powoduje raka piersi" „Soja feminizuje mężczyzn" „Soja zaburza czynność tarczycy" „Soja zaburza rozwój i dojrzałość płciową dzieci" „Soja sprzyja występowaniu choroby Alzheimera" Wskazówki dotyczące wdrażania diety wegańskiej w życiu codziennym Dostosowanie wytycznych Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego na potrzeby diety wegańskiej Koło żywieniowe Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego i piramida żywieniowa dla wegan Pokrycie zapotrzebowania na krytyczne składniki odżywcze Dlaczego niektórzy weganie powinni suplementować witaminę A Dieta wegańska jest łatwa do wdrożenia - przykład
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154067 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności