Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(37)
Forma i typ
Książki
(36)
Poradniki i przewodniki
(29)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(25)
tylko na miejscu
(20)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(28)
Biblioteka Międzywydziałowa
(4)
Biblioteka WWFiF
(16)
Autor
Adamczewski Piotr (1942- )
(4)
Kalbarczyk Marek
(4)
Budrowski Mariusz
(3)
Juncewicz Agnieszka
(3)
Kobylańska Aleksandra
(2)
Trybulska Aneta
(2)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Bates Iwona
(1)
Bell Susan (fotograf)
(1)
Brożyna Anna
(1)
Campbell Emily (dietetyk)
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Citak Musa (1975- )
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Dąbrowska Karolina
(1)
Elgquist Therese (1991- )
(1)
Fitzgerald Matt
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Furtak Ewa
(1)
Graboń Ika
(1)
Graham Douglas N. (1953- )
(1)
Jack Alex (1945- )
(1)
Jamrozik Katarzyna
(1)
Jarosz Ewa (dietetyka)
(1)
Kaftan Bartłomiej
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Klasen Jörn (1951- )
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kołek Justyn
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Kushi Michio (1926--2014)
(1)
Lehari Gabriele
(1)
Lewandowska Agata (dietetyczka)
(1)
Lewandowska Agata (dietetyka)
(1)
Mielecki Antoni
(1)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (nauki kultury fizycznej)
(1)
Pfeiffer Franziska
(1)
Puławska Katarzyna (blogerka)
(1)
Pyszczuk Barbara
(1)
Rachańska Ewa
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Riedl Matthias (1962- )
(1)
Roden Claudia (1936- )
(1)
Schäfer Silja (1976- )
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szopa Iwona (tłumaczka)
(1)
Taylor Pip (1980- )
(1)
Traczyk Dorota
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Ziober Agnieszka
(1)
Zubowicz Marta
(1)
Łygaś Wojciech (1959- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(20)
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(30)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(37)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Młodzież
(1)
Piłkarze nożni
(1)
Sportowcy
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(19)
Dietetyka
(5)
Odżywianie
(5)
Osoby niewidome
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Ekologiczny styl życia
(3)
Leczenie dietą
(3)
Choroby ludzi
(2)
Choroby nerek
(2)
Głodówka lecznicza
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Sportowcy
(2)
Trening sportowy
(2)
Weganizm
(2)
Ajurweda
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Białko spożywcze
(1)
Choroba zwyrodnieniowa stawów
(1)
Choroby jelit
(1)
Dieta IF
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta witariańska
(1)
Dieta z ograniczeniem białka
(1)
Dieta z ograniczeniem soli
(1)
Dzieci
(1)
Długowieczność
(1)
Fermentacja
(1)
Grzyby
(1)
Herbata
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Jelita
(1)
Joga
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kuchnia pięciu przemian
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Leczenie
(1)
Lunch
(1)
Makrobiotyka
(1)
Medycyna chińska
(1)
Mikroelementy
(1)
Odchudzanie
(1)
Otyłość
(1)
Piłkarze nożni
(1)
Post
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Przewlekła choroba nerek
(1)
Psychodietetyka
(1)
Radzenie sobie ze stresem
(1)
Rehabilitacja medyczna
(1)
Rośliny
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Samoakceptacja
(1)
Samokontrola
(1)
Samoleczenie
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Starość
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowania prozdrowotne
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Temat: miejsce
Województwo mazowieckie (1999- )
(4)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(9223)
Podręcznik
(6424)
Artykuł z czasopisma naukowego
(4285)
Materiały konferencyjne
(3482)
Artykuł z czasopisma fachowego
(2406)
Przepisy kulinarne
(37)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(2236)
Poradniki
(2044)
Podręczniki
(1680)
Opracowanie
(1622)
Praca zbiorowa
(1426)
Monografia
(1425)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(965)
Poradnik
(935)
Przewodnik turystyczny
(899)
Encyklopedie
(623)
Wydawnictwa popularne
(571)
Dane statystyczne
(520)
Ćwiczenia i zadania
(505)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(441)
Słowniki terminologiczne
(415)
Normy
(378)
Czasopismo fachowe
(327)
Raport z badań
(323)
Materiały pomocnicze
(252)
Dokumenty elektroniczne
(247)
Publikacja bogato ilustrowana
(244)
Biografia
(238)
Czasopismo polskie
(227)
Tablice i wzory
(208)
Bibliografie
(190)
Słowniki angielsko-polskie
(184)
Powieść
(177)
Czasopismo naukowe
(168)
Albumy
(166)
Słowniki polskie
(165)
Materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(153)
Księgi pamiątkowe
(152)
książka elektroniczna (CD-ROM)
(148)
mapy
(137)
Słowniki polsko-angielskie
(134)
kaseta dźwiękowa
(130)
Słowniki wielojęzyczne
(101)
Powieść obyczajowa
(98)
Słowniki biograficzne
(93)
Antologia
(91)
Publicystyka polska
(89)
Encyklopedie angielskie
(80)
Słowniki niemiecko-polskie
(79)
Informatory
(76)
Rozprawa doktorska
(73)
Encyklopedie polskie
(71)
Poradniki dla nauczycieli
(70)
Instrukcja
(67)
Czasopismo techniczne
(61)
Pamiętniki polskie
(58)
Podręczniki dla szkół średnich
(57)
Słowniki polsko-niemieckie
(57)
Źródła historyczne
(55)
Kryminał
(52)
Atlasy geograficzne
(51)
Słowniki rosyjsko-polskie
(51)
Informator
(47)
Księga pamiątkowa
(47)
Mapy turystyczne
(47)
Ćwiczenia i zadania dla szkół zawodowych
(46)
grafika
(45)
Atlasy anatomiczne
(44)
Bibliografia narodowa polska
(44)
Case study (studium przypadku)
(44)
Pamiętniki i wspomnienia
(44)
Powieść polska
(44)
Czasopismo akademickie
(43)
Encyklopedia
(42)
Mowy polskie
(40)
Czasopisma polskie
(39)
Mapy
(39)
Słownik
(39)
Słowniki polsko-rosyjskie
(39)
Bibliografia zawartości czasopism
(38)
Czasopisma naukowe polskie
(36)
Powieść amerykańska
(36)
Ćwiczenia laboratoryjne
(33)
Regulaminy
(32)
Relacja z podróży
(32)
Słownik terminologiczny
(32)
Słowniki angielskie
(32)
Kalendarium
(30)
Bibliografia
(29)
Esej
(29)
Sprawdziany i testy
(29)
Słowniki francusko-polskie
(29)
Wywiad dziennikarski
(29)
Reportaż
(28)
Katalogi
(27)
Thriller
(27)
Ćwiczenia i zadania dla szkół średnich
(26)
Film edukacyjny
(25)
Księga abstraktów
(25)
Czasopisma ekonomiczne polskie
(24)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(23)
Kulinaria
(17)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Biologia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
37 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
Jedzenie - dlaczego jest ważne dla sportowców? Woda i napoje izotoniczne - dlaczego są takie ważne? Regularne posiłki i posiłki po treningach - jaki wpływ na sprawność ma jedzenie? Węglowodany Cukier Błonnik do zadań specjalnych Białko buduje, regeneruje, odbudowuje - gdzie jest białko i dlaczego nie można jeść go za dużo? Tłuszcz - dobry, niedobry, ile i którego? Fast food - uwaga! Minerały i witaminy Rekomendowane suplementy dla sportowców Bakterie dla zdrowia Energia i składniki odżywcze - zapotrzebowanie Doping w sporcie Dieta sportowca - co warto jeść? Zboża i zbożopodobne Warzywa Owoce Orzechy, nasiona i pestki Nabiał i jajka Mięsa, ryby i podroby Super Food Kategoria: inne Menu - propozycje diety Dieta 3000 kcal Dieta 4000 kcal Przepisy Śniadania Dania z jajkami Dania z makaronem Dania z białym serem Zupy i chłodniki Dania z ryb i dania z mięsa Dania z kasz, ryżu i komosy ryżowej Dania z warzyw Desery Napoje
Sygnatura czytelni BWF: VIII C 30
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144991 (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8025 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Herbata : odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie / Anna Brożyna. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 309, [6] stron : fotografie, ilustracje, mapy ; 24 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Bibliografia na stronach 309-[310].
Saga, ice tea, matcha. Biała, zielona, czarna. Angielska, tybetańska, chińska. Czy jest na świecie coś równie zróżnicowanego i wielokulturowego jak herbata? Pita w każdym zakątku globu ma swoje miejsce i w naszych domach. Być może w słoiku pełnym torebek, a może na specjalnie wydzielonej półce pełnej puszek i zapachów. Niezależnie, czy pijemy ją z przyzwyczajenia od urodzenia, czy z namysłem i uwagą, wielu z nas po prostu nie może bez niej żyć!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 152660 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej i okładce: 95 prostych przepisów.
Indeks.
TWOJA PODRÓŻ ZPChN Wszystko o diecie dla zdrowia nerek Plany posiłków - etap po etapie 95 PRZEPISÓW KORZYSTNYCH DLA NEREK Śniadania i koktajle Dodatki i przekąski Dania wegetariańskie Owoce morza Drób i inne rodzaje mięsa Desery Domowe bazy do potraw
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154713 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
Osteoartroza: przyczyny, przebieg choroby i skutki Prawda o chorobie zwyrodnieniowej stawów Osteoartroza - nikt nigdy nie musi cierpieć na próżno Pięć filarów mojej terapii Czym tak właściwie jest osteoartroza? Bóle przychodzą falami Osteoartroza: mity i przydatne informacje Dlaczego mam chorobę zwyrodnieniową stawów? Test: jak wysokie jest u mnie ryzyko wystąpienia choroby? Jak sam mogę postawić sobie diagnozę? Konsultacje: mam pytanie Bóle stawów: kiedy to reumatyzm? Delikatna pomoc przeciwbólowa Zdrowie z natury - zioła lecznicze na osteoartrozę Naturalne środki lecznicze z tradycją Delikatna pomoc z wykorzystaniem alternatywnych metod leczenia Jak rozluźnienie pomaga na ból Wreszcie spokojny, regeneracyjny sen Zapobiegaj chorobie dzięki aktywności Sport a osteoartroza: na to należy zwracać uwagę Jedzenie na zdrowie: w ten sposób wzmocnisz swoje stawy Uzdrawiające zioła i przyprawy Bóle artretyczne i mięśniowe: ruszaj się Stopy Moje wskazówki na zdrowe stopy Pozdrowienia dla stóp Kolana Moje wskazówki przy osteoartrozie kolan Zapalenia ścięgien i kaletek maziowych Bóle w udach i podudziach Artroskopia nie pomaga na bóle kolan Biodra Moje wskazówki przy osteoartrozie bioder Zapalenia ścięgien i kaletek maziowych biodrowych To, co dobre dla bioder Barki Moje wskazówki przy osteoartrozie barków Bóle mięśni i ścięgien Ręce Najlepsze atrakcje dla rąk Moje wskazówki przy osteoartrozie rąk Łokcie Szczególny przypadek: łokieć tenisisty Szczególny przypadek: łokieć golfisty Klasyczne terapie przeciw osteoartrozie Klasyczne metody leczenia: tak pomaga lekarz Pięć przypadków z mojej codziennej praktyki Jaki ortopeda jest dla mnie właściwy? Kiedy jest najlepszy moment na operację? Test: czy muszę już poddać się operacji? Bóle pooperacyjne Problemy pacjentów Zbiór przydatnych informacji dla pacjentów z osteoartrozą z naukowego punktu widzenia Checklista: przygotowuję się do wizyty lekarskiej Zdrowa dieta w walce z bólem Przepis na zdrowe stawy
Sygnatura czytelni BMW: II O 223 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VII Ł 80
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 151300 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8809 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Drugie miejsce wydania na podstawie serwisu e-ISBN.
Bibliografia, netografia na stronach 297-[306].
1.Pierwsze odkrycia 2.]ak dieta i styl życia wpływają na zdrowie Choroby zapisane w genach Modyfikacje epigenetyczne Metylacja genu i jej znaczenie dla zdrowia Toksyny i znaczenie detoksykacji Fazytoksemii Faza 1. Wydalanie toksyn 53 • Faza 2. Zapalenie 54 • Faza 3. Depozycja 54 • Faza 4. Impregnacja 54 • Faza 5. Zwyrodnienia 55 • Faza 6. Nowotwór 55 3.Co się dzieje podczas postu Przeprogramowanie energetyczno-hormonalne Wpływ postu na parametry biochemiczne Sygnalizacja zmian w komórkach i aktywacja komórek macierzystych Fagocytoza i autofagia Aktywne mitochondria źródłem energii Detoksykacja Kryzysy ozdrowieńcze Bóle głowy 85 • Bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia 86 • Biegunka 89 • Wymioty 90 Objawy oczne 91 • Bezsen¬ność 91 • Nasilenie reakcji zapalnych: gorączka, wzrost poziomu przeciwciał, CRP, OB 92 • Objawy płucne 93 • Usuwanie toksyn przez ciało 93 • Objawy nerkowe 94 • Usuwanie toksyn przez nerki 94 • Usuwanie toksyn przez paznokcie 94 • Zapalenie zębów 95 • Usuwanie toksyn przez skórę - nacieki zapalne 95 • Sińce po wcześniejszych urazach 97 • Odczyny skórne po użądleniach, ukłuciach, oparzeniach 97 • Usuwanie ciał obcych przez skórę 98 • Skórne odczyny na obce ciała 98 • Nawroty wcześniejszych chorób infekcyjnych 98 • Napady dny moczanowej 99 • Inne objawy 99 Zniwelować stres Wpływ warzyw i owoców Substancje bioaktywne 103 • Mikroskładniki 105 • Potas 107 • Błonnik i probiotyki 108 • Sirtuiny 110 Dlaczego przejadanie się skraca życie, a post je wydłuża Kompleksowe uzdrowienie 4. Zasady diety warzywno-owocowej Wskazania Jak długo pościć Składniki diety warzywno-owocowej Indeks i ładunek glikemiczny 135 • Sposób przygoto¬wania 137 • Wielkość porcji 139 • Dodatki 140 • Napoje 140 • Kolejność spożywania potraw 141 • Pokarmy wykluczone z diety 141 Wersje diety warzywno-owocowej Przykładowe menu klasycznej wersji diety warzywno-owocowej 5. Kiedy post (nie) działa? Przeciwwskazania do postu Niezamierzone przerwanie postu Nietolerowane pokarmy Naturalne a przetworzone Wpływ gotowania na bioaktywność pokarmów Głód na poście Lekarstwa Wysoki cholesterol 160 • Leki moczopędne 162 • Obrzęki 163 • Leki przeciwzakrzepowe 163 • Nadciśnienie i cukrzyca 164 • Leki hormonalne 164 • Leki przeciwbólowe 165 • Jakie suplementy wybrać Wypadanie włosów Spadek liczby krwinek białych Powikłania na poście Lewatywa i hydrokolonoterapia Lewatywa - technicznie Nieekologiczne warzywa i owoce Choroby tarczycy a warzywa kapustne Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Niedowaga Okres karmienia piersią Granice wiekowe 6.Przejście do diety pełnowartościowej Najczęstsze błędy 7.Zdrowa dieta pełnowartościowa Dlaczego żywność pochodzenia zwierzęcego może szkodzić Żywienie pełnowartościowe Przykładowe menu diety pełnowartościowej 8.Znaczenie aktywności fizycznej Ruch i post cofają zespół metaboliczny „Spalanie" masy mięśniowej na poście Aktywność fizyczna na co dzień Post, aktywność fizyczna i roślinne polifenole przywracają zdrowie Szlak Nrf2 211 • Autofagia 211 • Czynnik BDNF 212 • Adiponektyna 212 • Sirtuiny 212 • AMPK 212 • PGC-ia 213 9. W zdrowym ciele zdrowy duch. Uzdrowienie duchowe
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 66
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151733 N, 151734 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8843 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Więcej zielonego! Jedzenie jako klucz do wszystkiego Jak to jest z białkami Potrawy pochodzenia roślinnego Substancje odżywcze w jedzeniu Szybki kurs z białek Wzbogacić jedzenie 20 białek pochodzenia roślinnego W mojej kuchni Śniadanie Lunch i kolacja Przekąski & smakołyki Spis przepisów kulinarnych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 149156 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 132428 LE (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Wywiad: Jak wytrwać w poście? Uzdrawiająca moc postu Nasz faworyt: post interwałowy 16:8 Wiele odsłon postu Obalamy mity Post a choroby Przegląd: jak post wpływa na organizm Schudnij dzięki przerwom w jedzeniu Pokarmy typy slow-carb: sycą na długo Dieta roślinna: top dostawcy białka Zdrowo i fit - post i ruch Jedz mniej, doceniaj więcej Post interwałowy - wskazówki i porady Zmiana krok po kroku ZDROWE JEDZENIE Z PRZERWAMI ŚNIADANIA Smoothie Pasty do smarowania pieczywa SYCĄCE I POŻYWNE Woda owocowa Przekąski na wilczy apetyt MAŁE POSIŁKI LOW-CARB Orzechowe posypki Tygodniowy plan diety 2000 kalorii Tygodniowy plan diety 1500 kalorii Specjaliści ds. żywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153938 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kawa : instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie / Ika Graboń. - Wydanie III. - Kraków : Otwarte, 2022. - 291, [13] stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronie [301].
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 153890 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The 80/10/10 diet : balancing your health, your weight and your life one luscious bite at a time.
Wyniki mówią same za siebie Niech każdy znajdzie swoją drogę W hołdzie dla T.C. Fry'ego Jesteśmy grubsi (i bardziej chorzy) niż kiedykolwiek Sprzeczne przekazy Nauka o zdrowiu Pułapki myślenia fragmentarycznego Pełnowartościowe produkty - tylko i wyłącznie Zdrowie i dobre samopoczucie to NIE to samo Kontrola wagi: szczyt krótkowzroczności Punkt wspólny dla diety i zdrowia Nasza prawdziwa natura Czy nie jesteśmy mięsożerni? Dowody Więc... Jakimi „żercami" jesteśmy? Czy powinniśmy jeść orzechy, nasiona i inne wysokotłuszczowe rośliny? Jesteśmy owocożerni! Zmysły prawdę ci powiedzą Zdecydowane stanowisko wobec obaw przed owocami Owoce a poziom cukru we krwi Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny To tłuszcz, a nie owoce, powoduje problemy z poziomem cukru we krwi Owoce i chroniczne zmęczenie Owoce i kandydoza Owoce i cukrzyca Owoce i rak Owoce i zgaga Owoce i psucie się zębów Surowa żywność zapewni ci nienaganne zdrowie Obróbka termiczna jedzenia w celu zabicia mikroorganizmów to głupota O co chodzi z tym gotowaniem? Mit o likopenie Korzyści płynące z surowego jedzenia Dokonanie zmiany Objawy „detoksu" - powód do radości Którą drogę wybierzesz? Nasza naturalna dieta: podsumowanie Zrozumienie stosunku kaloronutrientów Wyważone odżywianie „Goldilocks" 80/10/10 dla zdrowia, piękna i energii Długie życie z 80/10/10 Proporcje wprost stworzone dla ludzi Dlaczego procent kalorii? Strzał w dziesiątkę - 80/10/10rv Jak bardzo jest mi po drodze z dietą 80/10/10? Obserwuj własne wskaźniki Spokojnie... Zrobimy to razem Węglowodany - minimum 80% Cukier - odpowiednie dla nas paliwo Rodzaje węglowodanów Dwa obozy węglowodanowe Węglowodany złożone Rafinowane węglowodany proste: śmieciowe jedzenie Owoce: pełnowartościowe węglowodany proste Zostaliśmy stworzeni do jedzenia owoców tropikalnych Białko - maksymalnie 10% Ile białka tak naprawdę potrzebujemy? Oficjalne wytyczne zalecają 10% białka 10% białka obejmuje szeroki margines bezpieczeństwa Sportowcy i kulturyści - 10% to wciąż za wiele Wszystkie pokarmy roślinne zawierają białko Amerykanie spożywają średnio 16% kalorii z białka Niebezpieczeństwa związane ze spożywaniem więcej niż 10% białka Białko tylko z owoców i warzyw Nie ma czegoś takiego, jak niedobór białka Tłuszcz - maksymalnie 10% Ile tłuszczu potrzebujesz? Rola tłuszczów w diecie Rodzaje tłuszczów Ile tłuszczu tak naprawdę jemy? Jedzenie tłuszczu: szkodzi nam, czy nie? Olej to nie jest zdrowa żywność 10% tłuszczów dla zdrowia Kaloronutrientowa huśtawka Wielkie zaskoczenie - witarianie spożywają średnio 60% i więcej tłuszczu! Dlaczego witarianie jedzą tak wiele tłuszczu Co tak naprawdę jedzą witarianie Sałatka o zawartości 75% tłuszczu nie jest niczym niezwykłym! Stabilizacja wagi ciała Czego ludzie nie wiedzą o budowie ciała Jaka ilość tłuszczu w ciele jest zdrowa? Sposoby na zwiększanie masy mięśniowej Utrata lub nabieranie tłuszczu... Właściwy i zły sposób Odwodnienie i masa ciała Cztery przyczyny odwodnienia Czy jesteś odwodniony? Pokonywanie wyzwań związanych z przejściem na surowe odżywianie Ilość kalorii w kęsie Sytość - zaspokajanie głodu i apetytu Zastosowanie 80/10/10 w praktyce Powoli i systematycznie Formuła Jak wiele jawnego tłuszczu? Ile kalorii? Ile jeść Przykładowe plany jadłospisów Sezonowa dostępność produktów Jeśli nie posiadasz wagi Historie sukcesów, osiągniętych dzięki diecie 80/10/10
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 65
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151730 N, 151731 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8842 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia strony 378-[388]. Indeks.
Zrozumieć starość. 1. Czym jest starzenie się organizmu? 2. Kiedy zaczyna się starość? 3. Starzenie się społeczeństwa. 4. Postrzeganie starości. 4.1. Starość w subiektywnej ocenie osób po 60. roku życia. 4.2. Osoby starsze w percepcji ludzi młodych. 5. Teorie starzenia się. 5.1. Teoria zegarowa. 5.2. Teoria błędów Orgela. 5.3. Teoria wiązań krzyżowych. 5.4. Teoria immunologiczna. 5.5. Teoria wolnych rodników. 6. Co zmienia proces starzenia? 6.1. Układ pokarmowy. 6.2. Układ oddechowy. 6.3. Układ sercowo-naczyniowy. 6.4. Układ moczowy. 6.5. Układ odpornościowy. 6.6. Układ ruchu. 6.7. Układ nerwowy. 6.8. Układ hormonoalny. 6.9. Narządy wzroku i słuchu. 6.10. Skóra. 6.11. Nowotwory. 7. Wybrane problemy zdrowotne seniorów. 7.1. Wielkie zespoły geriatryczne. 7.2. Syndrom słabości. Część II. Dieta seniora. 8. Znaczenie pożywienia w podeszłym wieku. 8.1. Psychologiczne znaczenie żywności. 8.2. Biologiczne znaczenie pożywienia. 9. Co wpływa na sposób odżywiania ludzi starszych? 10. Zwyczaje żywieniowe osób starszych. 11. Stan odżywiania. 11.1. Co wpływa na stan odżywiania osób starszych? 11.2. Pomiary antropomotoryczne. 11.3. Wskaźnik WHR. 11.4. Badania składu ciała. 11.5. Badania biochemiczne. 11.6. Kwestionariusze oceny stanu odżywiania. 12. Niedożywienie. 12.1. Typy niedożywienia. 12.2. Jak rozpoznać niedożywienie? 12.3. Test na ryzyko niedożywienia. 12.4. Lista kontrolna. 12.5. Konsekwencje niedożywienia. 12.6. Postępowanie dietetyczne u chorych niedożywionych. 12.7. Zespół ponownego odżywiania. 12.8. Zaburzenia łaknienia - metody na poprawę apetytu. 13. Bilans energetyczny w podeszłym wieku. 13.1. Podstawowa przemiana materii. 13.2. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne. 13.3. Rozkład energii na posiłki. 14. Składniki odżywcze w diecie seniora. 14.1. Białka. 14.2. Tłuszcze. 14.3. Węglowodany. 14.4. Błonnik pokarmowy. 14.5. Witaminy. 14.6. Składniki mineralne. 14.7. Flawonoidy, karotenoidy, fitosterole. 15. Ogólne zasady żywienia osób po 60. roku życia. 15.1. Dziesięć najważniejszych zasad zdrowego odżywiania osób starszych. 15.2. Zasada 5U. 15.3. Piramida żywieniowa dla osób starszych. 16. Przegląd grup produktów spożywczych. 16.1. Produkty zbożowe. 16.2. Warzywa i owoce. 16.3. Mleko i produkty mleczne. 16.4. Mięso, ryby, jaja. 16.5. Tłuszcze jadalne. 17. Woda. 17.1. Rola wody w starzejącym się organiźmie. 17.2. Skutki odwodnienia organizmu. 17.3. Zapotrzebowanie na wodę. 18. Higiena i bezpieczeństwo żywności. 18.1. Podstawowe zasady przechowywania żywności. 18.2. Rozkład produktów w lodówce. 19. Jadłospis seniora. 19.1. Śniadanie. 19.2. Drugie śniadanie. 19.3. Obiad. 19.4. Podwieczorek. 19.5. Kolacja. 19.6. Przykładowe jadłospisy. 20. Jak zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. 20.1. Ocena sposobu żywienia. 20.2. Edukacja żywieniowa osób starszych. 21. Żywność funkcjonalna. 21.1. Probiotyki. 21.2. Prebiotyki. 22. Suplementacja diety seniora. 23. Interakcje leków z żywnością. 23.1. Wchłanianie. 23.2. Metabolizm. 23.3. Interakcje leków z alkoholem. 24. Charakterystyka wybranych diet. 24.1. Dieta podstawowa. 24.2. Dieta łatwo strawna. 24.3. Diety o zmienionej konsystencji. Część III. Żywienie w różnych jednostkach chorobowych. 25. Choroby przewodu pokarmowego. 25.1. Jama ustna i przełyk. 25.2. Choroba refluksowa. 25.3. Ostry i przewlekły nieżyt żołądka. 25.4. Choroba wrzodowa. 25.5. Nieżyt jelit. 25.6. Zaparcia nawykowe. 25.7. Wzdęcia. 25.8. Zespół jelita drażliwego. 25.9. Nieswoiste choroby zapalne jelit. 26. Choroby wątroby. 27. Choroby dróg żółciowych. 27.1. Zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. 27.2. Kamica żółciowa. 28. Choroby zapalne trzustki. 28.1. Ostre zapalenie trzustki. 28.2. Przewlekłe zapalenie trzustki. 29. Choroby metaboliczne. 29.1. Cukrzyca i insulinooporność. 29.2. Dna moczanowa. 29.3. Otyłość osób starszych. 30. Choroby serca i naczyń. 30.1. Miażdżyca i choroba niedokrwienna serca. 30.2. Nadciśnienie tętnicze. 31. Udar mózgu. 32. Choroby nerek i dróg moczowych. 32.1. Kłębuszkowe zapalenie nerek. 32.2. Przewlekła choroba nerek. 32.3. Kamice układu moczowego. 32.4. Nietrzymanie moczu. 33. Choroby układu ruchu. 33.1. Osteoporoza. 33.2. Sarkopenia. 34. Aktywność fizyczna w podeszłym wieku. 34.1. Znaczenie aktywności ruchowej osób starszych. 34.2. Cechy treningu zdrowotnego. 34.3. Programy rekreacji ruchowej dla seniorów. 35. Choroby nowotworowe. 35.1. Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów. 35.2. Leczenie onkologiczne w podeszłym wieku. 35.3. Postępowanie żywieniowe w czasie leczenia onkologicznego. 36. Choroby neurodegeneracyjne. 36.1. Choroba Parkinsona. 36.2. Choroba Alzheimera. 36.3. Demencja. 37. Żywienie w okresie okołooperacyjnym. 37.1. Żywienie przed planowanym zabiegiem. 37.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych. 38. Żywienie osób ze stomią.
Sygnatura czytelni BWF: VII P 67
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8491 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Moje 90 dni / Agnieszka Juncewicz, Mariusz Budrowski. - [Giżycko : Agnieszka Juncewicz], 2021. - 380 stron : ilustracje ; 29 cm.
Na stronie tytułowej: Alicante 2021.
PLAN WYZWANIA #MOJE90DNI PRZYKŁADOWY ROZKŁAD DNIA WDZIĘCZNOŚĆ AFIRMACJE KOTWICE ĆWICZENIA Ćwiczenia Oddechowe Ćwiczenia Tybetańskie Na Wieczną Młodość Ćwiczenia Rozciągające Ćwiczenia Wysiłkowe Ćwiczenia Interwałowe Ćwiczenia Na Oczy ZACZYNAMY WYZWANIE #MOJE90DNI OCZYSZCZANIE Z METALI CIĘŻKICH OCZYSZCZANIE WĄTROBY OCZYSZCZANIE Z METALI CIĘŻKICH OCZYSZCZANIE Z PASOŻYTÓW SFERA BEAUTY ZBLIŻAMY SIĘ DO METY
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 68
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151764 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8848 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej: Alicante 2018.
Czemu na surowo? Niezbędnik Kuchenny Soki Szejki i Mleka Zupy Chleby i Chlebki Pasty, Serki, Smarowidła Dania wytrawne Dania na słodko Dodatki
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 70
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151768 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8850 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej: Alicante 2017.
PIĘĆ FILARÓW ZDROWIA ODŻYWIANIE Sokowanie Surowe i żywe a martwe pokarmy Mikroelementy Witamina C Woda OCZYSZCZANIE Lewatywa Sauny Oczyszczanie nosa i zatok Oczyszczanie uszu Scruby i peełingi Prysznic naprzemienny Oczyszczanie przez stopy Oczyszczanie z metali ciężkich Masaż Oczyszczanie wątroby Oczyszczanie z pasożytów Ssanie oleju kokosowego NAPRAWIANIE Hormon wzrostu Głodówki i posty okresowe Czasowa Głodówka lub Czasowe Jedzenie Treningi interwałowe Sen Jednodniowa Głodówka 7-dniowa głodówka 21-dniowa głodówka Głodówka sokowa Uziemianie Maseczki i oleje do skóry Wódka na włosy Słońce Zakwaszanie żołądka ĆWICZENIA FIZYCZNE Pięć rytuałów tybetańskich Ćwiczenia oddechowe Ćwiczenia rozciągające Ćwiczenia siłowe Ćwiczenia interwałowe Ćwiczenia oczu ZDROWIE PSYCHICZNE Nowa Germańska Medycyna lub totalna biologia Medytacje, modlitwa Muzyka 432 Hz Wybaczanie Pozytywne nastawienie Wdzięczność204 Odcięcie się od programowania Przytulanie ZASTOSOWANIE Zaplanowanie startu w surowe zdrowie
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 69
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151766 N, 151767 N (2 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8849 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 139023 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 139020 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 139021 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 139022 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The art of fermentation : an in-depth exploration of essential concepts and processes from around the world.
Bibliografia, netografia na stronach 547-560. Indeks.
Rozdział 1. Fermentacja jako siła koewolucyjna Bakterie: nasi przodkowie i partnerzy koewolucyjni Fermentacja i kultura Fermentacja i koewolucja Fermentacja jako zjawisko naturalne Wojna przeciwko bakteriom Kultywowanie świadomości biofilicznej Rozdział 2. Praktyczne korzyści płynące z fermentacji Korzyści i ograniczenia procesu fermentacji Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania żywności sfermentowanej Fermentacja jako strategia oszczędzania energii Niezwykłe smaki fermentacji Rozdział 3. Podstawowe koncepcje i wyposażenie Substraty i społeczności bakteryjne Dzika fermentacja kontra hodowle bakteryjne Środowiska selektywne Ewolucja i sukcesja społeczności Czystość i sterylizacja Zanieczyszczenie krzyżowe Woda Sól Ciemność i światło słoneczne Naczynia do fermentacji Słoiki Garnek Pokrywki do garnków Różne rodzaje garnków Naczynia metalowe Pojemniki plastikowe Naczynia drewniane Canoa Kalabasy i inne owoce jako naczynia do fermentacji Kosze Fermentacja w jamach Wyciskarki Szatkownice do warzyw Narzędzia do ubijania Naczynia do produkcji alkoholu i zawory Lewary wodne i obciąg Butelki i butelkowanie Hydrometry Termometry Prasy do jabłek i winogron Młynki do zboża Parowary Komory inkubacyjne Komory dojrzewalnicze Regulatory temperatury Taśma maskująca i markery Rozdział 4. Fermentacja alkoholowa: miód, wino i cydr Drożdże Miód pitny Roślinne dodatki do miodu: tedż i baälche Miody owocowe i kwiatowe Prosta i krótka fermentacja kontra alkohol wytrawny i leżakowanie Starter ciągły Eliksir miodowo-ziołowy Wino z winogron Cydr i perry Owocowe wina na bazie cukru Napoje alkoholowe na bazie innych skoncentrowanych substancji słodzących Sałatki ze sfermentowanych owoców Fermentacja soków roślinnych Gazowane napoje alkoholowe Dziedzictwo mieszanych źródeł Problemy Rozdział 5. Fermentowane warzywa (i owoce) Bakterie kwasu mlekowego Witamina C i fermentowane warzywa Podstawy kraut-chi Siekanie Sól – solenie na sucho kontra solanka Ubijanie lub wyciskanie warzyw (albo moczenie w solance) Pakowanie Jak długo fermentować? Pleśń i drożdże Które warzywa można fermentować? Przyprawy Kapusta kiszona Kimchi Chińskie kiszonki Hinduskie kiszenie Ostre sosy, relisz, salsa i inne dodatki Himalajskie dania gundruk i sinki Informacje dotyczące fermentowania warzyw bez użycia soli Solanka Ogórki kiszone Grzyby w solance Oliwki w zalewie Marynowana fasolka szparagowa Fermentacja mlekowa w owocach Kawal Dodawanie kultur starterowych do fermentacji warzywnej Płynne formy fermentacji warzywnej: kwas buraczany i kapuściany, sok z kapusty, kaanji i şalgam suyu Tsukemono: japońskie kiszonki Gotowanie warzyw fermentowanych Laphet (fermentowane liście herbaty) Problemy Rozdział 6. Fermentowane kwaśne napoje tonizujące Karbonizacja Piwo imbirowe ze starterem ginger bug Kwas chlebowy Tepache i aluá Mabí (mauby) Kefir wodny (Tibicos) Serwatka jako starter Piwa korzenne Pru Sweet potato fly Nowe smaki Smreka Noni (morwa indyjska) Kombucza: panaceum czy zagrożenie? Przyrządzanie kombuczy Cukierki z kombuczy: nata Jun Ocet Shrub Problemy Rozdział 7. Fermentowanie mleka Surowe mleko: mikrobiologia i polityka Ukwaszanie mleka Jogurt Kefir Viili Inne kultury mleczarskie Roślinne początki kultur mleczarskich Crème fraîche, masło i maślanka Serwatka Ser Serowarstwo przemysłowe kontra wiejskie Mleko, jogurt i sery roślinne Problemy Rozdział 8. Fermentowanie ziaren zbóż i bulw Schematy Moczenie ziaren Kiełkowanie Rejuvelac Kasza Fermentowana owsianka Grysik/polenta Atole agrio Kasza jaglana Kasza z sorgo Congee z ryżu Kasza z czerstwego chleba Kasza ziemniaczana Poi Maniok Południowoamerykański chleb z manioku Fermentowanie ziemniaków Zakwas: przygotowanie i konserwacja Podpłomyki/placki Chleb na zakwasie Kwaśna zupa z mąki żytniej (żur) Ryż sierra Hopper/appam Kiszk i Keckek el Fouqara Fermentowanie ziaren zbóż z innymi rodzajami pożywienia Fermentowanie resztek ziaren (i bulw) Problemy Rozdział 9. Fermentacja piwa i innych napojów alkoholowych na bazie ziaren zbóż Piwa na dzikich drożdżach Tesgüino Piwo z sorgo Merissa (sudańskie piwo z prażonego sorgo Azjatyckie piwa ryżowe Podstawowe piwo ryżowe Makgeolli z batatów Tongba z prosa Sake Słodowanie jęczmienia Naturalnie mętne piwo jęczmienne Piwo z manioku lub ziemniaków Nie tylko chmiel: piwo z innymi ziołami i dodatkami roślinnymi Destylacja Rozdział 10. Hodowanie kultur pleśni Komory inkubacyjne do hodowania pleśni Tempeh Gotowanie z tempeh Hodowanie zarodników tempeh Koji Amazaké Roślinne źródła kultur pleśni Problemy Rozdział 11. Fermentowanie fasoli, nasion i orzechów Sery, pasztety i mleko z fermentowanych nasion lub/oraz orzechów Żołędzie Olej kokosowy Fermentacja kakaowca, kawy i wanilii Spontaniczna fermentacja roślin strączkowych Idli/dosa/dhokla/khaman Acarajé (afro-brazylijskie placki z fermentowanej fasoli czarne oczko) Nasiona soi Miso Zastosowania miso Sos sojowy Fermentowane nuggetsy sojowe: hamanatto i douchi Natto Dawadawa i podobne afrykańskie fermentowane dodatki do potraw Fermentowanie tofu Problemy Rozdział 12. Fermentacja mięsa, ryb i jaj Suszenie, solenie, wędzenie i peklowanie Podstawy peklowania na sucho Solankowanie: wołowina i ozór wołowy peklowane w solance Kiełbasy peklowane na sucho Sos rybny Marynowane ryby Fermentowanie ryb z ziarnami zbóż Filipińskie dania burong isda i balao-balao Japońskie nare zushi Fermentowanie ryb i mięsa w serwatce, kiszonej kapuście i kimchi Fermentowanie jaj Olej z wątroby dorsza Zakopywanie mięsa i ryb Mięso przefermentowane Etyczny wymiar fermentacji mięsa i ryb Rozdział 13. Uwagi dotyczące przedsiębiorstw Utrzymanie stałej jakości i smaku produktów Pierwsze kroki Zwiększanie skali produkcji Przepisy, regulacje i licencje Różne modele biznesowe: przedsiębiorstwa wiejskie, dywersyfikacja i specjalizacja Rozdział 14. Zastosowania fermentacji Niezwiązane z pożywieniem Rolnictwo Bioremediacja Gospodarka odpadami Utylizacja zwłok Sztuka tekstylna i materiały budowlane Produkcja energii Lecznicze zastosowania fermentacji Fermentacja na potrzeby pielęgnacji ciała i aromaterapii Sztuka z wykorzystaniem fermentacji Epilog. Manifest zwolennika odrodzenia kulturowego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 151697 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 91-100.
Czym jest nowotwór?  Jak diagnozujemy nowotwory?  Leczenie nowotworów  Przegląd wybranych nowotworów  NOWOTWÓR PŁUC  NOWOTWÓR PIERSI  NOWOTWÓR JAJNIKA  NOWOTWÓR JELITA GRUBEGO  NOWOTWÓR ŻOŁĄDKA  NOWOTWÓR WĄTROBY  NOWOTWÓR SKÓRY    NOWOTWÓR TRZUSTKI  NOWOTWÓR KOŚCI    NOWOTWÓR KRWI (BIAŁACZKA)  Żywienie antynowotworowe  Wskazówki dietetyczne  Filozofia diety śródziemnomorskiej  Zasady żywienia śródziemnomorskiego  Produkty o działaniu antynowotworowym    Przepisy   1. OWSIANKA Z POMARAŃCZĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ   2. OWSIANKA À LA SZARLOTKA   3. OMLET OWSIANY Z ŻURAWINĄ   4. JAGLANKA Z BORÓWKAMI   5. SAŁATKA OWOCOWA   6. KOKTAJL OWOCE LEŚNE     7. KOKTAJL BANAN – TRUSKAWKA   8. JOGURT NATURALNY Z DODATKAMI   9. PANINI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM  10. PANINI Z MOZZARELLĄ  11. KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM  12. KANAPKA Z CAMEMBERTEM  13. KANAPKI Z TWAROŻKIEM  14. KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ  15. KANAPKI Z GUACAMOLE  16. KREM Z ZIELONEGO GROSZKU    17. KREM Z DUSZONEGO PORA  18. KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI  19. KREM BROKUŁOWY  20. POLSKIE MINESTRONE    21. CHŁODNIK OGÓRKOWY  22. KASZOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI  23. KASZOTTO Z WĘDZONYM KURCZAKIEM    24. SAŁATKA LAZUR Z WINOGRONAMI  25. PLACKI Z SIEKANEJ PIERSI KURCZAKA    26. POTRAWKA WARZYWNA Z KASZĄ GRYCZANĄ  27. SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z DOMOWYM SOSEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM  28. CURRY WARZYWNE  29. SZPARAGI Z GRILLOWANYM HALLOUMI  30. SZPARAGI Z JAJKIEM SADZONYM  31. ŁOSOŚ GRILLOWANY W MARYNACIE IMBIROWEJ  32. SAŁATKA Z FETĄ  33. BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I CZOSNKIEM  34. MAKARON ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM  35. SAŁATKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM  36. PIECZONE POLĘDWICZKI Z DORSZA  37. RYŻ IMBIROWY Z DODATKAMI  38. PLACKI WARZYWNE  39. SPAGHETTI Z KREWETKAMI  40. SAŁATKA Z BROKUŁEM I MAKARONEM RAZOWYM    41. PIECZONE ZIEMNIAKI Z SOSEM JOGURTOWYM  42. MIODOWE UDKO KURCZAKA Z PURÉE MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANYM  43. CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM  44. PIECZONA PIERŚ INDYKA ZE SZPARAGAMI  45. CARPACCIO Z BURAKA  46. GULASZ Z BATATÓW    47. SPAGHETTI Z TOFU I WARZYWAMI  48. SZASZŁYKI Z HALLOUMI  49. SZASZŁYKI Z KREWETKAMI, LIMONKĄ I CHILLI  50. SZASZŁYKI DROBIOWE Z RYŻEM 
Sygnatura czytelni BWF: X G 123
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8872 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności