Fürstenberg Ewa
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(5)
Placówka
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(4)
Autor
Berłowski Paweł
(189)
Kotowski Włodzimierz
(179)
Praca zbiorowa
(157)
Skoczylas Zbigniew
(152)
Stiasny Grzegorz
(143)
Fürstenberg Ewa
(-)
Sadlik Ryszard
(142)
Blum Maciej
(140)
Michalski Dariusz
(134)
Lewandowski Maciej
(131)
Majewski Jerzy S
(131)
Etzold Hans-Rüdiger
(120)
Leśniewski Mariusz
(116)
Gewert Marian
(108)
Maruchin Wojciech
(107)
Guryn Halina
(105)
Traczyk Wojciech
(101)
Chalastra Michał
(99)
Kardyś Marta
(97)
Marx Karl (1818-1883)
(94)
Nazwisko Imię
(94)
Berkieta Mateusz
(93)
Tomczak Małgorzata
(93)
Polkowski Sławomir
(92)
Engels Friedrich (1820-1895)
(91)
Jakubiec Izabela
(90)
Kotapski Roman
(90)
Rybicki Piotr
(90)
Krysicki Włodzimierz (1905-2001)
(88)
Teleguj Kazimierz
(88)
Kapołka Maciej
(86)
Mikołajewska Emilia
(84)
Zaborowska Joanna
(81)
Piątek Grzegorz
(79)
Rudnicki Bogdan
(79)
Starosolski Włodzimierz (1933- )
(79)
Meryk Radosław
(78)
Górczyński Robert
(77)
Polit Ryszard
(77)
Mroczek Wojciech
(76)
Kulawik Marta
(74)
Mycielski Krzysztof
(74)
Myszkorowski Jakub
(73)
Konopka Eduard
(71)
Jabłoński Marek
(70)
Bielecki Jan (1942-2001)
(69)
Knosala Ryszard (1949- )
(68)
Rajca Piotr (1970- )
(68)
Rymarz Małgorzata
(68)
Walczak Krzysztof
(68)
Walkiewicz Łukasz
(68)
Wiecheć Marek
(68)
Jabłoński Adam
(67)
Laszczak Mirosław
(66)
Piwko Łukasz
(66)
Wodziczko Piotr
(65)
Dziedzic Zbigniew
(64)
Sidor-Rządkowska Małgorzata
(64)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(64)
Pasko Marian
(62)
Włodarski Lech (1916-1997)
(62)
Czakon Wojciech
(61)
Leyko Jerzy (1918-1995)
(61)
Jankowski Mariusz
(60)
Kostecka Alicja
(60)
Paszkowska Małgorzata
(60)
Wróblewski Piotr
(60)
Karpińska Marta
(59)
Lenin Włodzimierz (1870-1924)
(59)
Próchnicki Wojciech
(59)
Rogala Elżbieta
(59)
Bielecki Maciej
(57)
Jelonek Jakub
(57)
Malkowski Tomasz
(57)
Pilch Piotr
(57)
Rauziński Robert (1933- )
(57)
Gawrońska Joanna
(56)
Ajdukiewicz Andrzej (1939- )
(55)
Cieślak Piotr
(55)
Draniewicz Bartosz
(55)
Godek Piotr
(55)
Osiński Zbigniew (1926-2001)
(55)
Jasiński Filip
(54)
Kuliński Włodzisław
(54)
Suchodolski Bogdan (1903-1992)
(54)
Forowicz Krystyna
(53)
Klupiński Kamil
(53)
Szkutnik Leon Leszek
(52)
Zdanikowski Paweł
(52)
Wantuch-Matla Dorota
(51)
Barowicz Marek
(50)
Trammer Hubert
(50)
Walczak Tomasz
(50)
Watrak Andrzej
(50)
Zgółkowa Halina (1947- )
(50)
Barańska Katarzyna
(49)
Czajkowska-Matosiuk Katarzyna
(49)
Jurlewicz Teresa
(49)
Pikoń Andrzej
(49)
Szargut Jan (1923- )
(49)
Chojnacki Ireneusz
(48)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Fizjologia człowieka
(3)
Osoby starsze
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
4 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 5319 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Krótkie Wykłady)
Tyt. oryg. : Instant Notes Human Physiology.
Bibliogr. s. [491]-493. Indeks.
Dla studentów oraz wykładowców fizjologii.
Sygnatura czytelni BWF: VII C 56
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 123340 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej: Wydanie 2 - dotyczy wydania oryginału z 2013 roku.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Podstawy Jedzenie i duszy i ciału Sposób odżywiania w ciągu życia kształtują Dieta pełnowartościowa podstawowa Płyny Pieczywo, produkty Warzywa i owoce Mleko i produkty Mięso, wędliny ryby i jaja Tłuszcze i oleje Przykładowy jadłospis żywienia pełnowartościowego Składniki odżywcze Woda WęgIowodany Niedożywienie jako główny problem Żywieniowy u osób starszych Niedożywienie Przyczyny niedożywienia Skutki niedożywienia Cykl niedożywienia Metody oceny stanu odżywienia Pomiary antropometryczne obraz kliniczny i pozostałe pomiary Badania przesiewowe Diagnozowanie niedożywienia ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia: analiza Wzyczyn niedożywienia Planowanie opieki nad osobami z zaburzeniami odżywiania Leczenie niedożywienia Uwzględnianie potrzeb Poznawanie potrzeb poprzez analizę dotychczasowego sposobu żywienia Włączanie podopiecznego do pIanowania jadłospisów i przygotowywania posiłkow Kompensacja niesprawności Pobudzanie apetytu Zwiększanie ilości wypijanych płynów Upośledzone postrzeganie Wspomaganie w przypadku ograniczenia sprawności ramion i dłoni Catering Wsparcie w spozywaniu posiłków. Dolegliwości związane z zębami i żuciem zaburzenia połykania Unikanie przeciążenia poznawczego Organizacja otoczenia Układ i dekoracja stołu Zwyczaje (rytuały) Możliwość wyboru Wspólnota Wpływ leków lnformacje dodatkowe; podstawowa higiena w czasie wspólnego z podopiecznymi gotowania i pieczenia Białko Tłuszcze Witaminy Składniki miner Roślinne metaboIity Błonnik pokarmowy lnformacje pokarmu przez Jama ustna Przełyk żołądek jelito cienkie Jelito grube Alkohol Słodycze apetyt, pragnienie, odbieranie wrażeń zapachowych i smakowych Apetyt, regulacja głodu i sytości Zmysły węchu i smaku Gospodarka wodna i odczuwanie pragnienia Zaspokajanie zapotrzebowania na składniki odżywcze Szacowanie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny Zapotrzebowanie na energię Składniki energetyczne Zapotrzebowanie na płyny Ewidencjonowanie podaży energii, składników odżywczych i płynów (dzienniczek żywienia)'Diagram talerzowy Ewidencjonowanie spożytych grup produktów żywnościowych Dzienniczek żywienia z obliczeniami Żywienie i pielęgnowanie jako zadanie interdyscyplinarne Współpraca w zarządzaniu żywieniem Koncepcja żywienia i terapii żywieniowej Komunikacja między opiekunami a personelem kuchni Choroby dietozależne i istotne z żywieniowego punktu widzenia Choroby metaboliczne. Otyłość Cukrzyca (diabetesmellitus) Hiperurykemiaidna moczanowa Zaburzenia gospodarki lipidowej Choroby układu krążenia Nadciśnienie tętnicze (hipertonia) Hipotonia (obniżone ciśnienie krwi)' Niewydolność Serca Udar mózgu Choroby żołądka i jelit Zaparcia Biegunki Nudności i wymioty Zapalenie błony śluzowej żołądka Wrzód żołądka i wrzód dwunastnicy Przewlekłe choroby zapalne jelit Celiakia (choroba trzewna) Choroby wątroby Stłuszczenie wątroby (właściwie: Stłuszczeniowa choroba wątroby) Marskość wątroby Choroby pęcherzyka żółciowego I dróg żółciowych ZapaIenie pęcherzyka żółciowego Kamica pęcherzyka żółciowego Choroby trzustki ostre i przewlekłe zapalenie trzustki Przewlekła egzokryn na (zewnątrzwydzielnicza) Niewydolność trzustki Alergie i nietolerancje pokarmowe. Alergie pokarmowe Nietolerancja laktozy Nietolerancja fruktozy Choroby nerek.. 148Niewydolność nerek wartości odżywcze diety Dzienniczek płynów Plany dietetyczne (żywienia i płynów) opracowane na podstawie dzienniczkow Zapewnianie wystarczającej podaży składników odżywczych i płynów Żywienie doustne Preparaty wzbogacające dietę w składniki odżywcze i doustne (suplementy pokarmowe w postaci płynnej) Żywienie enteralne (dojelitowe) - przez zgłębnik Żywienie parenteralne (pozajelitowe) Zapewnienie odpowiedniej ilości płynów zgodnej z zapotrzebowaniem lnformacje dodatkowe: sztuczne odżywianie Umiejscowienie zgłębnika Sposoby podawania żywienia enteralnego Przygotowanie planu żywienia: dieta Doustna wzmacniająca_przejściowa Pielęgnacja linii żywieniowej Powikłania związane z Źywieniem enteralnym Podawanie leków przez zgłębnik Etyczne aspekty żywienia sztucznego Dializoterapia Miejsca, gdzie można kupić pomoce Choroby narządu ruchu 1 53 ułatwiające jedzenie i picie losteoporoza Producenci preparatów do żywienia Reumatyzm 154 enteralnego (w formie płynnej Stwardnienie rozsiane. 1 55 i do podawania przez sondę).
Sygnatura czytelni BWF: VII P 52
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8090 (1 egz.)
Książka
W koszyku
S. red.: Autorzy: Danuta Rosołowska-Huszcz, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Katarzyna Lachowicz, Ewa Fürstenberg.
Na książce wyłącznie ISBN 978-83-7583-006-4 wyd. 1 z 2008 r.
Bibliogr. s. [215]-216.
Dla studentów II roku studiów stacjonarnych i niestacjonarnych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, dla kierunku technologia żywności i żywienie człowieka oraz dietetyka.
Sygnatura czytelni BMW: II O 189 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VII C 41
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. S 73489 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. FS 324 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności