Fizjologia żywienia
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(4)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Czasopisma
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
tylko na miejscu
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(3)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(2)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Chmurzyńska Agata
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Zmitrowicz Mariola
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Fizjologia żywienia
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1158)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1013)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(874)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Piłka nożna
(709)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(621)
Naprężenia i odkształcenia
(615)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(585)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(516)
Inwestycje
(508)
Praca
(504)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(492)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(383)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Czasopismo fachowe
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Kulinaria
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Nutrigenomika / prof. dr hab. Agata Chmurzyńska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - XIII, [1], 252 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Budowa komórki Błona komórkowa Jądro komórkowe Siateczka wewnątrzplazmatyczna Aparat Golgiego Cykl komórkowy Organizacja materiału genetycznego, czyli chromatyna i chromosomy Podziały komórkowe Mitoza Mejoza Zaburzenia liczby chromosomów: euploidie i aneuploidie Komunikacja między komórkami Transport przez błony Białka receptorowe i kaskady sygnałowe Podstawy dziedziczenia cech Oddziaływania alleliczne i niealleliczne Oddziaływania alleliczne Oddziaływania niealleliczne Cechy sprzężone i niesprzężone Dziedziczenie wieloczynnikowe Penetracja i ekspresywność Zmienność fenotypowa Podstawy genetyki populacji Ekspresja i regulacja ekspresji genów Kwasy nukleinowe Budowa genów Ekspresja genów Transkrypcja Kod genetyczny Translacja Posttranslacyjne modyfikacje białek Regulacja ekspresji genów Mechanizmy regulacji ekspresji genów Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory jądrowe Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory błonowe Regulacja składania genów przez składniki pokarmowe Regulacja translacji przez składniki pokarmowe Epigenetyka i programowanie płodowe Mechanizmy epigenetyczne Metylacja DNA Modyfikacje białek histonowych i struktura chromatyny mikroRNA Czynniki żywieniowe, metylacja DNA i płodowe programowanie metabolizmu Od polimorfizmu DNA do zmienności fenotypu Polimorfizm DNA Polimorfizm SNP Polimorfizm sekwencji powtarzalnych Polimorfizm zmiennej liczby kopii genów Polimorfizm DNA a fenotyp Polimorfizm zlokalizowany w eksonach Polimorfizm sekwencji niekodujących Badania asocjacyjne Badania genów kandydujących Badania asocjacyjne typu GWAS Wykorzystanie informacji genotypowej w praktyce Wykorzystanie informacji genotypowej do szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia cechy (choroby) Wykorzystanie informacji genotypowej do przewidywania odpowiedzi na dietoterapię Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych . Wybory żywieniowe i ich uwarunkowania Wrażliwość smakowa a wybory żywieniowe Genetyczne uwarunkowania smaku gorzkiego, słodkiego i tłustego Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy Otyłość i jej uwarunkowania Otyłość jednogenowa Otyłość związana z syndromami Otyłość wieloczynnikowa Otyłość a czynniki epigenetyczne Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji ryzyka otyłości Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii otyłości Cukrzyca i jej uwarunkowania Cukrzyca monogenowa Cukrzyca wieloczynnikowa Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji cukrzycy typu Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii cukrzycyPersonalizowane żywienie Zalecenia żywieniowe Genetyczne uwarunkowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe Personalizacja żywienia uwzględniająca informację o genotypie Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w jednogenowych zaburzeniach metabolizmu Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – uwarunkowania wieloczynnikowe Wytyczne dotyczące personalizowanego żywienia bazującego na analizie genotypu . Usługi personalizowanego żywienia Rodzaje usług oferowanych przez firmy nutrigenetyczne Motywacje do korzystania z usług personalizowanego żywienia Przykładowe firmy nutrigenetyczne Wykorzystanie aplikacji na urządzenia mobilne w personalizacji żywienia Efektywność poradnictwa żywieniowego bazującego na analizie genotypu. Kwestie etyczne i prawne związane z personalizowanym żywieniem Nutrigenetyka w sporcie
Sygnatura czytelni BMW: IX M 13 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VI D 64
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154964 N, 154965 N (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 154904 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8904 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa 1.Zdrowie i jego uwarunkowania (Henryk Kirschner) 1.1.Określenie zdrowia 1.2.Kryteria zdrowia 1.3.Ocena zdrowia populacji 1.4.Uwarunkowania zdrowia 2.Żywność i żywienie a zdrowie (Jan Gawęcki) 2.1.Żywność wczoraj i dziś oraz i jej wykorzystanie w żywieniu 2.2.Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia 2.3.Żywność jako lek 3.Epidemiologia żywieniowa (Wojciech Roszkowski, Hanna Roszkowska) 3.1.Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej 3.2.Ocena wielkości spożycia żywności 3.3.Klasyfikacja badań epidemiologicznych 3.4.Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności 3.5.Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym 4.Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej (Hanna Roszkowska) 4.1.Wskaźniki biologiczne 4.2.Pozytywne mierniki zdrowotne 4.3.Negatywne mierniki zdrowotne 4.4.Zintegrowane mierniki zdrowia 4.5.Źródła danych o zdrowiu 5.Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie (Lidia Wądołowska) 6.Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych (Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek) 6.1.Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje 6.2.Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych 6.3.Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych 7.Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji (Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska) 7.1.Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna 7.2.Składniki diety a ekspresja genów 7.3.Polimorfizm genów a odpowiedź metaboliczna na składniki diety 7.4.Składniki diety a stabilność genomu II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa 8.Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji (Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek) 8.1.Uwarunkowania makroekonomiczne 8.2.Uwarunkowania mikroekonomiczne 9.Czynniki klimatyczne a sposób żywienia (Jerzy Bertrandt) 9.1.Klimat i jego zróżnicowanie 9.2.Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność 9.3.Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności 9.4.Klimat a model żywienia 10.Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia (Janusz Czapski, Józef Korczak) 10.1.Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym 10.2.Perspektywy produkcji żywności i żywienia a rozwój bio- i nanotechnologii 11.Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa (Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk) 11.1.Wpływ religii i innych czynników kulturowych na zachowania żywieniowe 11.2.Kuchnie narodowe i regionalne 12.Czynniki społeczne a żywność i żywienie (Marzena Jeżewska-Zychowicz) 12.1.Cechy społeczne jednostki a sposób żywienia 12.2.Środowisko społeczne a sposób żywienia 12.4. Społeczne funkcje żywności i żywienia 13.Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia (Magdalena Weber, Beata Ziółkowska) 13.1.Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych 13.2.Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych 13.3.Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania 14.Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe (Lidia Wądołowska) 14.1.Problemy żywieniowe niemowląt 14.2.Problemy żywieniowe małych dzieci 14.3.Problemy żywieniowe dzieci i młodzieży szkolnej 14.4.Problemy żywieniowe kobiet w wieku rozrodczym 14.5.Problemy żywieniowe osób w starszym wieku 14.6.Problemy żywieniowe osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym 14.7.Zagrożenia zdrowia jako skutek typowych błędów żywieniowych III. Racjonalizacja żywienia ludności i jej efekty 15.Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania (Ewa Halicka, Barbara Kowrygo) 15.1. Główne obszary działań polityki wyżywienia na przełomie XX i XXI wieku 15.2.Wspólnotowe instrumenty wdrażania polityki wyżywienia 15.3.Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań 16.Upowszechnianie wiedzy o żywieniu (Anna Kołłajtis-Dołowy, Małgorzata Schlegel-Zawadzka) 16.1.Planowanie upowszechnienia wiedzy o żywieniu 16.2.Systemy upowszechniania wiedzy żywieniowej w Polsce 16.3.Zalecenia żywieniowe i formy ich popularyzacji 16.4.Wiarygodność i efektywność upowszechniania wiedzy żywieniowej 17.Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu (Jan Jeszka, Małgorzata Woźniewicz, Jan Gawęcki) 17.1.Wegetarianizm 17.2.Charakterystyka innych popularnych diet alternatywnych 17.3.Ogólna ocena racjonalności odchudzających diet alternatywnych 18.Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa (Hanna Kunachowicz, Barbara Ratkovska) 18.1.Wzbogacanie obligatoryjne 18.2.Wzbogacanie dobrowolne 18.3.Rynek żywności wzbogacanej 18.4.Efektywność i bezpieczeństwo wzbogacania żywności 18.5.Rola wzbogacania w poprawie sytuacji zdrowotnej społeczeństwa 19.Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności (Anna Brzozowska, Regina Olędzka) 19.1.Suplementy diety jako środki spożywcze 19.2.Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie 19.3.Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych 19.4.Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze 19.5.Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia 20.Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny (Lucjan Szponar, Halina Turlejska) 20.1.Przyczyny i objawy zatruć pokarmowych 20.2.Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności 20.3.Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych 21.Bioterroryzm żywnościowy (Jerzy Bertrandt) 22.Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym (Lucjan Szponar) 22.1.Komisja Kodeksu Żywnościowego 22.2.Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) 22.3.System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF) 23.Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności (Henryk Gertig) 23.1.Podstawowe elementy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia 23.2.Przepisy dotyczące znakowania żywności 23.3.Podstawy prawne nadzoru nad bezpieczeństwem żywności 24.Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności (Jacek Kijowski) 24.1.Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności 24.2.Charakterystyka ogólna normy ISO 22000 24.3.Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności 24.4.Planowanie i wytwarzanie bezpiecznych wyrobów 24.5.Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce 25.Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku (Anna Gronowska-Senger) 25.1.Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku 25.2.Przewidywane problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 75
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153571 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9030 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu / redaktor naukowy Jan Gawęcki. - Wydanie IV. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, [2], 714, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
1Człowiek i jego pokarm Jan Gawęcki, Lidia Wądołowska 1.1.Zarys ewolucji żywienia się człowieka 1.2.Zmiany w sposobie pozyskiwania żywności a środowisko naturalne 1.3.Wiedza jako instrument kształtowania zachowań żywieniowych 2Historia nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 2.1.Początki nauki ożywieniu człowieka i jej współczesne definiowanie 2.2.Osiągnięcia Polaków i polskich instytucji badawczych w rozwoju nauki o żywieniu 3Cele i zadania nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 3.1.Zadania nauki o żywieniu w aspekcie wyzwań rozwoju społeczno-gospodarczego 4Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe Stanisław Berger, Ewa Świstak 4.1.Sytuacja w zakresie wyżywienia świata 4.2.Problemy żywieniowe Polski 4.3.Organizacje międzynarodowe zajmujące się zagadnieniami wyżywienia ludności Część II. Elementy fizjologii żywienia 5Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu Marian Grzymisławski, Małgorzata Grzymisławska 5.2.Układ pokarmowy 5.3.Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii 6Spożywanie pokarmu -mechanizmy regulacyjne Jan Gawęcki 6.1.Głód i sytość 6.2.Apetyt 7Trawienie i wchłanianie Jan Gawęcki 7.1.Trawienie 7.2.Wchłanianie 7.3.Regulacja procesów trawiennych 7.4.Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna 7.5.Strawność i biodostępność 8Podstawy metabolizmu człowieka Joanna Gromadzka-Ostrowska 8.1.Ogólna charakterystyka metabolizmu 8.2.Metabolizm białek 8.3.Metabolizm aminokwasów 8.4.Metabolizm węglowodanów 8.5.Metabolizm tłuszczów 8.6.Rytm dobowy procesów metabolicznych Część III. Energia i składniki odżywcze 9Energia Jan Jeszka, Magdalena Człapka-Matyasik 9.1.Potrzeby energetyczne organizmu 9.2.Wartość energetyczna pożywienia 9.3.Bilans energii - kontrola masy i składu ciała 10Węglowodany Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka 10.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 10.2.Źródła węglowodanów w żywieniu 10.3.Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organizmie 10.4.Spożycie węglowodanów a zdrowie 10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany 11Tłuszcze Światosław Ziemiański, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki, Aleksander Siger 11.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 11.2.Źródła tłuszczów w żywieniu 11.3.Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organizmie 11.4.Spożycie tłuszczów a zdrowie 11.5.Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze 12Białka Lech Hryniewiecki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Barbara Pietruszka 12.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 12.2.Główne funkcje i przemiany białek w organizmie 12.3.Wartość odżywcza białek 12.4.Źródła białka w żywieniu 12.5.Spożycie białka a zdrowie 12.6.Zapotrzebowanie organizmu na białko 13Składniki mineralne i woda Anna Brzozowska, Joanna Kałuża 13.1.Makroelementy 13.2.Mikroelementy 13.3.Równowaga kwasowo-zasadowa 13.4.Woda 14Witaminy Maria Wartanowicz Anna Gronowska-Senger, Agata Wawrzyniak 14.1.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 14.2.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Część IV. Żywność - wartość odżywcza i bezpieczeństwo 15Żywność jako źródło składników odżywczych Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 15.1.Pieczywo i produkty zbożowe 15.2.Mleko i przetwory mleczne 15.3.Mięso i przetwory mięsne 15.4.Ryby, przetwory rybne i owoce morza 15.5.Jaja 15.6.Tłuszcze jadalne 15.7.Ziemniaki 15.8.Warzywa i grzyby 15.9.Suche nasiona strączkowe 15.11.Owoce 15.12.Cukier i wyroby cukiernicze 15.13.Napoje bezalkoholowe 15.14.Napoje alkoholowe 15.15.Herbata i kawa 15.16.Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego 15.17.Nowa żywność 16Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności Jan Gawęcki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Dawid Madej 16.2.Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych w formie wzorów empirycznych 16.3.Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych 16.4.Wskaźniki ułatwiające wybór produktów spożywczych pod kątem zdrowotnym na podstawie kryteriów fizjologicznych 17Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedżwiedzka 17.1.Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą pożywienia 17.3.Wpływ czynników fizykochemicznych na wartość odżywczą żywności 17.4.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na białka 17.5.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na węglowodany 17.6.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na tłuszcze 17.7.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na witaminy 17.8.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na składniki mineralne 18Wzbogacanie żywności Jan Gawęcki, Danuta Górecka 18.1.Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności 18.2.Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne 19Źródła informacji o składzie i wartości odżywczej żywności Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 19.1.Bazy danych/Tabele składu i wartości odżywczej żywności 19.3. Informacja żywieniowa na opakowaniu produktów spożywczych 20 Dodatki do żywności [ Henryk Gerilg], ZbigniewKrejpcio 20.1.Regulacje prawne i klasyfikacja dodatków do żywności 20.2.Barwniki 20.3.Substancje słodzące 20.4.Substancje konserwujące 20.5.Przeciwutleniacze 20.6.Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach 20.7.Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych 20.8.Substancje dodatkowe a substancje wzbogacające 20.9.Bezpieczeństwo substancji dodatkowych 21Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze | Henryk Gertig |, Zbigniew Krejpcio 21.1.Metale ciężkie 21.2.Azotany 21.3.Pestycydy 21.4.Antybiotyki i inne leki weterynaryjne 21.5.Inne zanieczyszczenia chemiczne 21.6.Zanieczyszczenia fizyczne 21.7.Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego 21.8.Inne substancje niepożądane Część V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności 22Żywienie a informacja genetyczna człowieka Krzysztof Szyfter 22.1.Genetyczna determinacja zapachu i smaku 22.2.Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu 22.3.Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne 22.4.Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych 23Normy żywienia Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 23.1.Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię 23.2.Rodzaje norm żywieniowych 23.3.Polskie normy żywieniowe 23.4.Zastosowanie norm 24Planowanie żywienia Anna Kołłajtis-Dołowy, Jan Jeszka 24.1.Ogólne zasady planowania żywienia 24.2.Wskazówki pomocne w planowaniu żywienia dla grup ludności zwiększonego ryzyka żywieniowego 25Ocena żywienia Anna Gronowska-Senger, Michał Senger 25.1.Cele i problemy oceny żywienia 25.2.Dobór próby w ocenie żywienia 25.3.Metody oceny spożycia żywności 25.4.Metody oceny sposobu żywienia 26Ocena stanu odżywienia Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 26.1.Wywiad i badanie ogólnolekarskie 26.2.Badania antropometryczne 26.3.Badania biochemiczne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152645 N, 152644 N (2 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Dwumiesięcznik
2024, nr 1(1)-.
Tytuł według okładki.
Zawartość zasobu Magazyn P 3339 udostępniany w BWEiZ
Ostatnio wpłynęły zeszyty:
Biblioteka WWFiF: 2024 nr 1, nr 2
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności