Układ pokarmowy
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(7)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Artykuły
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(4)
Biblioteka WWFiF
(1)
Autor
Kristen Roman
(2)
Sowietow Michaił (1976- )
(2)
Barańska Beata
(1)
Batkiewicz Władysław (fizjoterapeuta)
(1)
Batkiewicz Władysław (fizjoterapia)
(1)
Boińska Joanna
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Giemza-Kucharska Paulina
(1)
Guzik Grzegorz
(1)
Przybyszewska Justyna
(1)
Rosińska Zofia
(1)
Żekanowska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Układ pokarmowy
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1013)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(874)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(696)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Marketing
(638)
Architektura
(637)
Innowacje
(620)
Naprężenia i odkształcenia
(614)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(491)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(383)
Banki
(379)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Gatunek
Poradnik
(4)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Kartoteka zagadnieniowa
Kultura Fizyczna
(2)
7 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Starosłowiański Masaż Brzucha : terapia wisceralna / Władysław Batkiewicz. - Katowice : Wydawnictwo Kos, 2016. - 282 strony, [1] karta tablic złożona luzem : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 272-274. Indeks.
Rozdział 1. Funkcje układu pokarmowego Rozdział 2. Fizjologia Rozdział 3. Diagnostyka Rozdział 4. Terapia wisceralna Rozdział 5. Dlaczego warto stosować Starosłowiański Masaż Brzucha? Rozdział 6. Zasady terapii Kolejność pracy Rozdział 7, Autoterapia w SMB Rozdział 8. TERAPIA Techniki ucisku - palpacja piętrowa TERAPIA PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO, ZWIERACZA ODDIEGO I PRZEWODU ŻÓŁCIOWEGO Pęcherzyk żółciowy Dwunastnica, brodawka Vatera, zwieracz Oddiego Drogi żółciowe TERAPIA WĄTROBY Oczyszczanie wątroby TERAPIA TRZUSTKI TERAPIA JELITA GRUBEGO TERAPIA JELITA CIENKIEGO TERAPIA „OBERWANEGO ŻOŁĄDKA" Żołądek TERAPIA ŚLEDZIONY TERAPIA UKŁADU MOCZOWEGO - NEREK, MOCZOWODÓW I PĘCHERZA MOCZOWEGO Nerki Nadnercza Pęcherz moczowy Moczowody TERAPIA SERCA I PŁUC Serce Płuca TERAPIA PRZY ZŁAMANIU, PĘKNIĘCIU I STŁUCZENIU ŻEBER TERAPIA GRUCZOŁU MLEKOWEGO, CZYLI PIERSI TERAPIA UKŁADU PŁCIOWEGO Macica Jajniki Jądra TERAPIA PROSTATY Masaż skóry brzucha Technika rolowania skóry Technika ugniatania pięścią Rozdział 9. TECHNIKI UZUPEŁNIAJĄCE SMB TERAPIA BAŃKAMI PRÓŻNIOWYMI VACUTERAPIA GLINIANYM GARNKIEM TERAPIA GARNKIEM NA PĘPKU TERAPIA PĘPKA STOSOWANA PRZY ODCHUDZANIU TERAPIA PRZY „ZGIĘCIU I OPUSZCZENIU MACICY" LEWATYWA HIRUDOTERAPIA TECHNIKI ODDECHOWE Technika „dwóch baloników" Ćwiczenie „świeca" RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA SODA OCZYSZCZONA PASOŻYTY OKLEPYWANIE CIAŁA OPADANIE NA PIĘTY ŚWIECOWANIE USZU Rozdział 10. Ciekawostki z Ukrainy Rozdział 11. Praca z emocjami
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154825 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Starosłowiański Masaż Brzucha : terapia wisceralna / Władysław Batkiewicz. - Wydanie 2. - Katowice : Wydawnictwo Kos, 2020. - 286 strony, [1] karta tablic złożona luzem : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 276-278. Indeks.
Funkcje układu pokarmowego Fizjologia Diagnostyka Terapia wisceralna Dlaczego warto stosować Starosłowiański Masaż Brzucha? Zasady terapii Autoterapia w SMB Terapia Techniki uzupełniające SMB Ciekawostki z Ukrainy Praca z emocjami
Sygnatura czytelni BWF: VII F 186
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8482 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu / redaktor naukowy Jan Gawęcki. - Wydanie IV. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, [2], 714, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
1Człowiek i jego pokarm Jan Gawęcki, Lidia Wądołowska 1.1.Zarys ewolucji żywienia się człowieka 1.2.Zmiany w sposobie pozyskiwania żywności a środowisko naturalne 1.3.Wiedza jako instrument kształtowania zachowań żywieniowych 2Historia nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 2.1.Początki nauki ożywieniu człowieka i jej współczesne definiowanie 2.2.Osiągnięcia Polaków i polskich instytucji badawczych w rozwoju nauki o żywieniu 3Cele i zadania nauki o żywieniu Stanisław Berger, Krystyna Rejman 3.1.Zadania nauki o żywieniu w aspekcie wyzwań rozwoju społeczno-gospodarczego 4Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe Stanisław Berger, Ewa Świstak 4.1.Sytuacja w zakresie wyżywienia świata 4.2.Problemy żywieniowe Polski 4.3.Organizacje międzynarodowe zajmujące się zagadnieniami wyżywienia ludności Część II. Elementy fizjologii żywienia 5Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu Marian Grzymisławski, Małgorzata Grzymisławska 5.2.Układ pokarmowy 5.3.Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii 6Spożywanie pokarmu -mechanizmy regulacyjne Jan Gawęcki 6.1.Głód i sytość 6.2.Apetyt 7Trawienie i wchłanianie Jan Gawęcki 7.1.Trawienie 7.2.Wchłanianie 7.3.Regulacja procesów trawiennych 7.4.Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna 7.5.Strawność i biodostępność 8Podstawy metabolizmu człowieka Joanna Gromadzka-Ostrowska 8.1.Ogólna charakterystyka metabolizmu 8.2.Metabolizm białek 8.3.Metabolizm aminokwasów 8.4.Metabolizm węglowodanów 8.5.Metabolizm tłuszczów 8.6.Rytm dobowy procesów metabolicznych Część III. Energia i składniki odżywcze 9Energia Jan Jeszka, Magdalena Człapka-Matyasik 9.1.Potrzeby energetyczne organizmu 9.2.Wartość energetyczna pożywienia 9.3.Bilans energii - kontrola masy i składu ciała 10Węglowodany Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka 10.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 10.2.Źródła węglowodanów w żywieniu 10.3.Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organizmie 10.4.Spożycie węglowodanów a zdrowie 10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany 11Tłuszcze Światosław Ziemiański, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki, Aleksander Siger 11.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 11.2.Źródła tłuszczów w żywieniu 11.3.Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organizmie 11.4.Spożycie tłuszczów a zdrowie 11.5.Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze 12Białka Lech Hryniewiecki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Barbara Pietruszka 12.1.Wprowadzenie - charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 12.2.Główne funkcje i przemiany białek w organizmie 12.3.Wartość odżywcza białek 12.4.Źródła białka w żywieniu 12.5.Spożycie białka a zdrowie 12.6.Zapotrzebowanie organizmu na białko 13Składniki mineralne i woda Anna Brzozowska, Joanna Kałuża 13.1.Makroelementy 13.2.Mikroelementy 13.3.Równowaga kwasowo-zasadowa 13.4.Woda 14Witaminy Maria Wartanowicz Anna Gronowska-Senger, Agata Wawrzyniak 14.1.Witaminy rozpuszczalne w wodzie 14.2.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Część IV. Żywność - wartość odżywcza i bezpieczeństwo 15Żywność jako źródło składników odżywczych Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 15.1.Pieczywo i produkty zbożowe 15.2.Mleko i przetwory mleczne 15.3.Mięso i przetwory mięsne 15.4.Ryby, przetwory rybne i owoce morza 15.5.Jaja 15.6.Tłuszcze jadalne 15.7.Ziemniaki 15.8.Warzywa i grzyby 15.9.Suche nasiona strączkowe 15.11.Owoce 15.12.Cukier i wyroby cukiernicze 15.13.Napoje bezalkoholowe 15.14.Napoje alkoholowe 15.15.Herbata i kawa 15.16.Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego 15.17.Nowa żywność 16Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności Jan Gawęcki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Dawid Madej 16.2.Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych w formie wzorów empirycznych 16.3.Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych 16.4.Wskaźniki ułatwiające wybór produktów spożywczych pod kątem zdrowotnym na podstawie kryteriów fizjologicznych 17Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedżwiedzka 17.1.Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą pożywienia 17.3.Wpływ czynników fizykochemicznych na wartość odżywczą żywności 17.4.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na białka 17.5.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na węglowodany 17.6.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na tłuszcze 17.7.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na witaminy 17.8.Wpływ przechowywania i procesów technologicznych na składniki mineralne 18Wzbogacanie żywności Jan Gawęcki, Danuta Górecka 18.1.Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności 18.2.Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne 19Źródła informacji o składzie i wartości odżywczej żywności Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz 19.1.Bazy danych/Tabele składu i wartości odżywczej żywności 19.3. Informacja żywieniowa na opakowaniu produktów spożywczych 20 Dodatki do żywności [ Henryk Gerilg], ZbigniewKrejpcio 20.1.Regulacje prawne i klasyfikacja dodatków do żywności 20.2.Barwniki 20.3.Substancje słodzące 20.4.Substancje konserwujące 20.5.Przeciwutleniacze 20.6.Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach 20.7.Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych 20.8.Substancje dodatkowe a substancje wzbogacające 20.9.Bezpieczeństwo substancji dodatkowych 21Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze | Henryk Gertig |, Zbigniew Krejpcio 21.1.Metale ciężkie 21.2.Azotany 21.3.Pestycydy 21.4.Antybiotyki i inne leki weterynaryjne 21.5.Inne zanieczyszczenia chemiczne 21.6.Zanieczyszczenia fizyczne 21.7.Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego 21.8.Inne substancje niepożądane Część V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności 22Żywienie a informacja genetyczna człowieka Krzysztof Szyfter 22.1.Genetyczna determinacja zapachu i smaku 22.2.Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu 22.3.Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne 22.4.Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych 23Normy żywienia Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 23.1.Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię 23.2.Rodzaje norm żywieniowych 23.3.Polskie normy żywieniowe 23.4.Zastosowanie norm 24Planowanie żywienia Anna Kołłajtis-Dołowy, Jan Jeszka 24.1.Ogólne zasady planowania żywienia 24.2.Wskazówki pomocne w planowaniu żywienia dla grup ludności zwiększonego ryzyka żywieniowego 25Ocena żywienia Anna Gronowska-Senger, Michał Senger 25.1.Cele i problemy oceny żywienia 25.2.Dobór próby w ocenie żywienia 25.3.Metody oceny spożycia żywności 25.4.Metody oceny sposobu żywienia 26Ocena stanu odżywienia Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 26.1.Wywiad i badanie ogólnolekarskie 26.2.Badania antropometryczne 26.3.Badania biochemiczne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 152645 N, 152644 N (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Škola zdorov'â Mihaila Sovetova.
Rozdział 35. Opis narządów i układów ludzkiego organizmu Anatomia Fizjologia Tryb oczyszczania Zaśluzowanie układu pokarmowego Ocena stopnia zanieczyszczenia jelit Określenie czasu przechodzenia pokarmu przez jelita Rozdział 36. Dwa rodzaje reakcji jelit na zanieczyszczenie Spowolnienie pracy jelit Przyspieszenie pracy jelit Czynniki wpływające na pracę jelit Jeszcze o wskaźniku czasu przechodzenia pokarmu przez jelita po zażyciu środka przeczyszczającego Zmiana pracy jelit z punktu widzenia naturopaty Sezam jako optymalny wskaźnik czasu przechodzenia pokarmu przez jelita Reakcja na sezam Rozdział 37. Cechy szczególne jelit oraz metody ich oczyszczania Jelita leniwe i jelita nadpobudliwe Zredukowanie zanieczyszczeń jelit poprzez modyfikację jadłospisu Dodatkowe środki Dobór odpowiedniej ilości warzyw Odpoczynek układu trawiennego Stosowanie środków przeczyszczających Lewatywy Środek przeczyszczający jako indykator stanu jelit Czas potrzebny do całkowitego oczyszczenia jelit Hydrokolonoterapia Rozdział 38. Osobliwości i metody oczyszczania jelit — część dalsza O próbie sezamowej słów kilka Objawy oczyszczania a fałszywy głód Słaba mięśniówka jelit Wzdęcia i gazy Czas i sposób stosowania środków przeczyszczających Ocena skuteczności środka przeczyszczającego Rozdział 39. Funkcja mikroflory jelit i jej odbudowa Poglądy medycyny konwencjonalnej Podejście naturopatii Dwa rodzaje flory bakteryjnej Rola normalnej mikroflory Rola wyrostka robaczkowego Miejsce bytowania mikroflory Co daje mikroflora Oznaki przywrócenia normalnej mikroflory jelitowej Wpływ toksyn na mikroflorę O witaminach słów kilka O kiszonkach Epilog o mikroflorze Rozdział 40. Wątroba i trzustka: funkcje i oczyszczanie Podstawowe funkcje wątroby Trzy rodzaje oczyszczania wątroby Produkty wspomagające oczyszczanie wątroby Kilka słów o trzustce Rozdział 41. Problemy związane z jamą ustną Zapalenie przyzębia i inne czynniki niekorzystnie wpływające na stan uzębienia Układ pokarmowy - podsumowanie Rozdział 42. Nerki jako system wydalniczy Mechanizm pracy nerek Częstotliwość a ilość przyjmowanych płynów Jednoczesne jedzenie i picie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 151798 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Škola zdorov'â Mihaila Sovetova.
Rozdział 53. Rola aktywności fizycznej i jej wpływ na zdrowie Efekty aktywności fizycznej Sport a energetyka Dieta sportowa Budowanie mięśni Liczenie kalorii Rozdział 54. Trzy podstawowe etapy po przejściu na zdrową dietę oraz zmiany w organizmie Pogorszenie stanu zdrowia w okresie oczyszczania jest normalne Ogólny schemat żywieniowy zdrowego człowieka Ustalanie adekwatnej wielkości posiłku Przyczyny chudnięcia Rozdział 55. Wpływ termicznie przetworzonej żywności na oczyszczanie organizmu Spory wokół termicznie przetworzonej żywności Rozdział 56. O wątrobie O wątrobie słów kilka Reakcja oczyszczania wątroby Przyswajanie tłuszczów Reakcje skórne związane z zanieczyszczeniem wątroby O wątrobie ciąg dalszy Rozdział 57. O procedurach przeczyszczających Szczegóły dotyczące stosowania środków przeczyszczających Bezpieczeństwo procedur przeczyszczających Wpływ lewatyw na mikroflorę O różnicy w działaniu środków przeczyszczających Rozdział 58. Ważny temat: woda O wodzie słów kilka O urządzeniach filtrujących wodę Temperatura spożywanych posiłków i wody Jak postępować w przypadku braku dostępu do czystej wody Rozdział 59. O skórze po raz kolejny Wpływ picia ciepłych napojów na aktywację funkcji skóry jako systemu wydalniczego Alternatywa dla emulsji żywicznych do kąpieli terpentynowych O promieniach słonecznych Jeszcze raz o suchości skóry Nadwrażliwość skóry Rozdział 60. O naczyniach krwionośnych oraz układzie limfatycznym O naczyniach krwionośnych Krwawienie samoistne O układzie limfatycznym Rozdział 61. Uzupełnienie pominiętych tematów O soli Oczyszczanie organizmu z soli Wpływ odżywiania na oczy i wzrok W dwóch słowach o skurczach Znaczenie snu O przetworach mlecznych O łączeniu produktów O bananach O niedoborach witamin i składników odżywczych Produkty fermentowane Kompulsywne jedzenie a psychologiczne uzależnienie od jedzenia Pomiar odczynu pH Świeże owoce a strefy klimatyczne O nieprzyswajalności olejów po raz setny O niepohamowanym parciu na pęcherz po przejściu na surową dietę Rozdział 62. Zmiana odżywiania to zmiana całego trybu życia Odżywianie zwierząt domowych Reakcja ludzi na odmienny styl życia Obcowanie z przedstawicielami medycyny konwencjonalnej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 151800 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności