Dieta genotypowa
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(2)
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Biblioteka Międzywydziałowa
(1)
Biblioteka WWFiF
(1)
Autor
Chmurzyńska Agata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Odbiorca
Dietetycy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Budownictwo
(2413)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1897)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Dieta genotypowa
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1177)
Wytrzymałość materiałów
(1158)
Ochrona środowiska
(1024)
Sport
(1013)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(874)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(809)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(792)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(761)
Technika
(744)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(724)
Prawo pracy
(712)
Piłka nożna
(710)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(668)
Marketing
(639)
Architektura
(637)
Innowacje
(621)
Naprężenia i odkształcenia
(615)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(591)
Programy komputerowe
(586)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(523)
Sterowanie
(520)
Materiałoznawstwo
(519)
Produkcja
(518)
Komputery
(517)
Symulacja
(516)
Inwestycje
(508)
Praca
(504)
Zarządzanie jakością
(497)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(496)
Analiza matematyczna
(495)
Dzieci
(495)
Energia elektryczna
(492)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(484)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Szkolnictwo wyższe
(470)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Przedsiębiorstwo
(468)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(433)
Rehabilitacja medyczna
(432)
Reklama
(431)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(383)
Banki
(379)
BHP
(377)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Nutrigenomika / prof. dr hab. Agata Chmurzyńska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - XIII, [1], 252 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Budowa komórki Błona komórkowa Jądro komórkowe Siateczka wewnątrzplazmatyczna Aparat Golgiego Cykl komórkowy Organizacja materiału genetycznego, czyli chromatyna i chromosomy Podziały komórkowe Mitoza Mejoza Zaburzenia liczby chromosomów: euploidie i aneuploidie Komunikacja między komórkami Transport przez błony Białka receptorowe i kaskady sygnałowe Podstawy dziedziczenia cech Oddziaływania alleliczne i niealleliczne Oddziaływania alleliczne Oddziaływania niealleliczne Cechy sprzężone i niesprzężone Dziedziczenie wieloczynnikowe Penetracja i ekspresywność Zmienność fenotypowa Podstawy genetyki populacji Ekspresja i regulacja ekspresji genów Kwasy nukleinowe Budowa genów Ekspresja genów Transkrypcja Kod genetyczny Translacja Posttranslacyjne modyfikacje białek Regulacja ekspresji genów Mechanizmy regulacji ekspresji genów Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory jądrowe Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory błonowe Regulacja składania genów przez składniki pokarmowe Regulacja translacji przez składniki pokarmowe Epigenetyka i programowanie płodowe Mechanizmy epigenetyczne Metylacja DNA Modyfikacje białek histonowych i struktura chromatyny mikroRNA Czynniki żywieniowe, metylacja DNA i płodowe programowanie metabolizmu Od polimorfizmu DNA do zmienności fenotypu Polimorfizm DNA Polimorfizm SNP Polimorfizm sekwencji powtarzalnych Polimorfizm zmiennej liczby kopii genów Polimorfizm DNA a fenotyp Polimorfizm zlokalizowany w eksonach Polimorfizm sekwencji niekodujących Badania asocjacyjne Badania genów kandydujących Badania asocjacyjne typu GWAS Wykorzystanie informacji genotypowej w praktyce Wykorzystanie informacji genotypowej do szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia cechy (choroby) Wykorzystanie informacji genotypowej do przewidywania odpowiedzi na dietoterapię Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych . Wybory żywieniowe i ich uwarunkowania Wrażliwość smakowa a wybory żywieniowe Genetyczne uwarunkowania smaku gorzkiego, słodkiego i tłustego Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy Otyłość i jej uwarunkowania Otyłość jednogenowa Otyłość związana z syndromami Otyłość wieloczynnikowa Otyłość a czynniki epigenetyczne Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji ryzyka otyłości Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii otyłości Cukrzyca i jej uwarunkowania Cukrzyca monogenowa Cukrzyca wieloczynnikowa Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji cukrzycy typu Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii cukrzycyPersonalizowane żywienie Zalecenia żywieniowe Genetyczne uwarunkowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe Personalizacja żywienia uwzględniająca informację o genotypie Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w jednogenowych zaburzeniach metabolizmu Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – uwarunkowania wieloczynnikowe Wytyczne dotyczące personalizowanego żywienia bazującego na analizie genotypu . Usługi personalizowanego żywienia Rodzaje usług oferowanych przez firmy nutrigenetyczne Motywacje do korzystania z usług personalizowanego żywienia Przykładowe firmy nutrigenetyczne Wykorzystanie aplikacji na urządzenia mobilne w personalizacji żywienia Efektywność poradnictwa żywieniowego bazującego na analizie genotypu. Kwestie etyczne i prawne związane z personalizowanym żywieniem Nutrigenetyka w sporcie
Sygnatura czytelni BMW: IX M 13 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VI D 64
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 154964 N, 154965 N (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 154904 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8904 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności