Bezpieczeństwo żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(24)
Forma i typ
Książki
(16)
Artykuły
(8)
Publikacje naukowe
(7)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(16)
dostępne
(9)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(11)
Biblioteka Międzywydziałowa
(14)
Biblioteka WWFiF
(2)
Autor
Czarniecka-Skubina Ewa
(4)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(4)
Puchalski Czesław
(2)
Trafiałek Joanna
(2)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Bień Halina
(1)
Brodnicka Elwira
(1)
Ciechanowicz-McLean Janina
(1)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(1)
Dąbrowska Anna (ekonomia)
(1)
Gajdek Grażyna
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gnieciak Agnieszka
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kaliszuk Ewa
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata (1950- )
(1)
Kosek-Paszkowska Katarzyna
(1)
Kowalska Aleksandra (ekonomia)
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Marjańska Ewa
(1)
Rafalski Marek
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Różycki Marek
(1)
Szpakowska Maria
(1)
Szpakowski Wojciech
(1)
Słowińska Ewa
(1)
Trziszka Tadeusz
(1)
Wiśniewska Małgorzata (1961- )
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Zaguła Grzegorz
(1)
Zborowski Ireneusz
(1)
Zielińska Dorota (technologia żywności)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(12)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(24)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Lekarze
(1)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2037)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Bezpieczeństwo żywności
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(952)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(872)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(759)
Technika
(741)
Konstrukcje budowlane
(726)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Transport
(673)
Piłka nożna
(672)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(636)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(612)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(507)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(494)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Psychologia
(467)
Przedsiębiorstwo
(466)
Internet
(464)
Modele matematyczne
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(428)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Gatunek
Podręcznik
(5)
Opracowanie
(3)
Praca zbiorowa
(2)
Monografia
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(4)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Biologia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kartoteka zagadnieniowa
Organizacja, Zarządzanie i Marketing
(7)
Unia Europejska
(1)
24 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach.
R. I. KOSMETYKI, Marta Szulc, Aleksandra Badora: 1. Innowacyjne produkty kosmetyczne ; 2. Innowacyjne opakowalnictwo kosmetyków ; 3. Logistyka i marketing produktów kosmetycznych ; R. II. NAPOJE ENERGETYZUJĄCE, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Napoje energetyzujące dostępne na rynku ; 2. Opakowania napojów energetyzujących ; R. III. PAPIEROSY KONWENCJONALNE I NOWEJ GENERACJI, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Papierosy dostępne na rynku ; 2. Opakowania papierosów ; R. IV. BIOPRODUKTY ZIOŁOWE I ICH SUPLEMENTACJA, Katarzyna Mrozowska, Aleksandra Badora: 1. Charakterystyka suplementów diety ; 2. Wybrane rośliny w suplementach diety ; 3. Suplementy diety a wybrane choroby ; 4. Suplementy diety i ich skutki uboczne ; R. V. KWASY OMEGA I ICH SUPLEMENTACJA, Joanna Szafranek, Aleksandra Badora: 1. Kwasy omega ; 2. Źródła kwasów omega ; 3. Wzbogacenie żywności w kwasy omega ; 4. Aspekty zdrowotne kwasów omega ; 5. Produkty bogate w kwasy omega ; R. VI. AKRYLOAMID I WWA W ŻYWNOŚCI, Monika Flis, Aleksandra Badora: 1. Akryloamid w żywności ; 2. WWA w żywności ; 3. Bezpieczeństwo żywności przetworzonej.
Sygnatura czytelni BMW: IX R 16 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148321, M 14818 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 148320 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110905, 110904, 110906 (3 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 110903 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności / redakcja naukowa Anna Dąbrowska. - Wydanie I. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza SGH, 2020. - 183 strony : ilustracje, wykresy ; 25 cm.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Krystyna Mazurek-Łopacińska Ekologizacja konsumpcji w kontekście bezpieczeństwa produktów żywnościowych Ekologizacja konsumpcji - istota i cele badań Kategorie bezpieczeństwa ekologicznych produktów żywnościowych Typologia konsumentów na rynku produktów ekologicznych jako wyraz zróżnicowania zachowań konsumenckich Etnocentryzm konsumencki w kształtowaniu postaw wobec żywności ekologicznej Kierunki polityki marketingowej zorientowane na kształtowanie bezpieczeństwa żywnościowego Joanna Szwacka-Mokrzycka, Marzena Lemanowicz Konsumenci wobec żywności ekologicznej Pojęcie żywności ekologicznej Determinanty konsumpcji żywności ekologicznej w świetle badań innych autorów Wpływ żywności ekologicznej na zdrowie człowieka Zachowania respondentów wobec żywności ekologicznej. Wyniki badań empirycznych Anna Rogala, Renata Nestorowicz, Ewa Jerzyk Bezpieczeństwo konsumentów na rynku żywności ekologicznej Charakterystyka żywności ekologicznej Percepcja żywności ekologicznej wśród polskich konsumentów Kwestie bezpieczeństwa żywności ekologicznej w przyszłości Justyna Zwolińska Agroekologia jako instrument bezpieczeństwa żywnościowego w Unii Europejskiej Rolnictwo przemysłowe Agroekologia Wspólna Polityka Żywnościowa Krystyna Świetlik Ekonomiczna dostępność żywności jako indykator bezpieczeństwa żywnościowego Pojęcie i sposoby pomiaru ekonomicznej dostępności do żywności Ekonomiczna dostępność żywności w Polsce w latach 2013-2017 Poziom spożycia podstawowych artykułów żywnościowych Mirosława Malinowska Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności jako obiekt badań Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności Charakterystyka analizowanych artykułów Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności - wyniki analizy zawartości treści artykułów Barbara Kucharska Bezpieczeństwo żywności - perspektywa przedsiębiorstwa i konsumenta Bezpieczeństwo żywności Bezpieczeństwo żywności - przykłady rozwiązań w produkcji i handlu detalicznym Konsument wobec bezpieczeństwa żywności Bezpieczeństwo żywności - perspektywa pokolenia Y w świetle badań bezpośrednich Magdalena Ankiel, Bogdan Sojkin Postrzeganie informacji na opakowaniu w zakresie przydatności żywności do spożycia przez konsumentki w Wielkopolsce Identyfikacja kryteriów oceny przydatności żywności do spożycia przez konsumentów Postrzeganie i ocena informacji o trwałości żywności na opakowaniu przez konsumentki Tomasz Olejniczak Postrzeganie bezpieczeństwa żywności przez seniorów na przykładzie województwa wielkopolskiego Poziom wiedzy osób starszych o zdrowiu, żywności i żywieniu Opinie osób starszych na temat stanu bezpieczeństwa spożywanej żywności Beata Kolny Żywność wygodna a zaspokojenie potrzeb żywieniowych konsumenta Potrzeby żywieniowe i żywność wygodna - charakterystyka pojęć Źródła informacji i charakterystyka próby badawczej Częstotliwość i determinanty zakupu żywności wygodnej w świetle wyników badań własnych Grzegorz Maciejewski Zaufanie konsumentów do nowych rodzajów żywności Zaufanie konsumentów do żywności Nowe rodzaje żywności Zaufanie mieszkańców województwa śląskiego do nowych rodzajów żywności Michał Kucia Wykorzystanie zaangażowania klientów w redukowaniu ryzyka konsumenckiego na rynku żywności Ryzyko w decyzjach nabywczych konsumentów Wykorzystanie koncepcji zaangażowania klienta w redukowaniu ryzyka konsumenckiego Marcin Gębarowski Targi w promowaniu bezpieczeństwa żywności - zróżnicowanie wydarzeń i ich zakresy tematyczne Pojmowanie bezpieczeństwa żywności Identyfikacja wydarzeń wystawienniczych propagujących bezpieczeństwo żywności
Sygnatura czytelni BMW: IX M 51 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15128 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 113-119, wykaz aktów prawnych s. 117-119.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 114 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 19
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 122036 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 11653 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4494 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Marian Gil, Mariusz Rudy, Renata Stanisławczyk Systemy jakości wobec fałszowania żywności Małgorzata Pawlos, Agata Znamirowska, Dorota Kalicka, Katarzyna Szajnar, Magdalena Buniowska, Magdalena Kowalczyk Niskolaktozowe mleka kozie fermentowane przez mikroflorę mezofilną Michał Miłek Patrycja Sowa, Dominika Kamień, Monika Tomczyk, Małgorzata Dżugan Ocena zawartości kumaryny w ciastkach cynamonowych Dorota Kalicka, Agata Znamirowska, Małgorzata Pawlos, Katarzyna Szajnar, Magdalena Kowalczyk, Magdalena Buniowska Analiza wybranych parametrów jakościowych jogurtów i kefirów naturalnych dostępnych na rynku rzeszowskim Agata Znamirowska, Katarzyna Szajnar, Magdalena Buniowska, Małgorzata Pawlos, Dorota Kalicka, Piotr Kuźniar, Magdalena Kowalczyk Wpływ dodatku różnych związków wapnia i witaminy D3 na jakość lodów mlecznych Adrian Frydrych, Ewelina Sidor, Wiktoria Litwa, Małgorzata Dżugan Jakościowa analiza palinologiczna i aktywność przeciwutleniająca barwnych frakcji pyłku pszczelego Mariusz Rudy, Anna Kupiec, Sylwia Kucharyk, Renata Stanisławczyk, Marian Gil, Janusz Mroczek Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła Mariusz Rudy, Anna Kupiec, Justyna Zardzewiały Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła Ewelina Sidor, Monika Tomczyk, Michał Miłek, Małgorzata Dżugan Wpływ dodatku suszonych liści, liofilizowanych owoców lub soku z owoców morwy bia¬łej Morus Alba L. na wybrane parametry jakościowe miodu rzepakowego Monika Tomczyk, Magdalena Puk, Małgorzata Dżugan Zastosowanie miodu do hamowania procesu brunatnienia podczas wytwarzania chipsów jabłkowych
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 225 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15202 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa 1.Zdrowie i jego uwarunkowania (Henryk Kirschner) 1.1.Określenie zdrowia 1.2.Kryteria zdrowia 1.3.Ocena zdrowia populacji 1.4.Uwarunkowania zdrowia 2.Żywność i żywienie a zdrowie (Jan Gawęcki) 2.1.Żywność wczoraj i dziś oraz i jej wykorzystanie w żywieniu 2.2.Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia 2.3.Żywność jako lek 3.Epidemiologia żywieniowa (Wojciech Roszkowski, Hanna Roszkowska) 3.1.Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej 3.2.Ocena wielkości spożycia żywności 3.3.Klasyfikacja badań epidemiologicznych 3.4.Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności 3.5.Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym 4.Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej (Hanna Roszkowska) 4.1.Wskaźniki biologiczne 4.2.Pozytywne mierniki zdrowotne 4.3.Negatywne mierniki zdrowotne 4.4.Zintegrowane mierniki zdrowia 4.5.Źródła danych o zdrowiu 5.Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie (Lidia Wądołowska) 6.Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych (Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek) 6.1.Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje 6.2.Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych 6.3.Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych 7.Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji (Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska) 7.1.Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna 7.2.Składniki diety a ekspresja genów 7.3.Polimorfizm genów a odpowiedź metaboliczna na składniki diety 7.4.Składniki diety a stabilność genomu II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa 8.Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji (Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek) 8.1.Uwarunkowania makroekonomiczne 8.2.Uwarunkowania mikroekonomiczne 9.Czynniki klimatyczne a sposób żywienia (Jerzy Bertrandt) 9.1.Klimat i jego zróżnicowanie 9.2.Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność 9.3.Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności 9.4.Klimat a model żywienia 10.Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia (Janusz Czapski, Józef Korczak) 10.1.Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym 10.2.Perspektywy produkcji żywności i żywienia a rozwój bio- i nanotechnologii 11.Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa (Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk) 11.1.Wpływ religii i innych czynników kulturowych na zachowania żywieniowe 11.2.Kuchnie narodowe i regionalne 12.Czynniki społeczne a żywność i żywienie (Marzena Jeżewska-Zychowicz) 12.1.Cechy społeczne jednostki a sposób żywienia 12.2.Środowisko społeczne a sposób żywienia 12.4. Społeczne funkcje żywności i żywienia 13.Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia (Magdalena Weber, Beata Ziółkowska) 13.1.Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych 13.2.Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych 13.3.Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania 14.Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe (Lidia Wądołowska) 14.1.Problemy żywieniowe niemowląt 14.2.Problemy żywieniowe małych dzieci 14.3.Problemy żywieniowe dzieci i młodzieży szkolnej 14.4.Problemy żywieniowe kobiet w wieku rozrodczym 14.5.Problemy żywieniowe osób w starszym wieku 14.6.Problemy żywieniowe osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym 14.7.Zagrożenia zdrowia jako skutek typowych błędów żywieniowych III. Racjonalizacja żywienia ludności i jej efekty 15.Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania (Ewa Halicka, Barbara Kowrygo) 15.1. Główne obszary działań polityki wyżywienia na przełomie XX i XXI wieku 15.2.Wspólnotowe instrumenty wdrażania polityki wyżywienia 15.3.Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań 16.Upowszechnianie wiedzy o żywieniu (Anna Kołłajtis-Dołowy, Małgorzata Schlegel-Zawadzka) 16.1.Planowanie upowszechnienia wiedzy o żywieniu 16.2.Systemy upowszechniania wiedzy żywieniowej w Polsce 16.3.Zalecenia żywieniowe i formy ich popularyzacji 16.4.Wiarygodność i efektywność upowszechniania wiedzy żywieniowej 17.Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu (Jan Jeszka, Małgorzata Woźniewicz, Jan Gawęcki) 17.1.Wegetarianizm 17.2.Charakterystyka innych popularnych diet alternatywnych 17.3.Ogólna ocena racjonalności odchudzających diet alternatywnych 18.Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa (Hanna Kunachowicz, Barbara Ratkovska) 18.1.Wzbogacanie obligatoryjne 18.2.Wzbogacanie dobrowolne 18.3.Rynek żywności wzbogacanej 18.4.Efektywność i bezpieczeństwo wzbogacania żywności 18.5.Rola wzbogacania w poprawie sytuacji zdrowotnej społeczeństwa 19.Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności (Anna Brzozowska, Regina Olędzka) 19.1.Suplementy diety jako środki spożywcze 19.2.Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie 19.3.Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych 19.4.Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze 19.5.Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia 20.Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny (Lucjan Szponar, Halina Turlejska) 20.1.Przyczyny i objawy zatruć pokarmowych 20.2.Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności 20.3.Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych 21.Bioterroryzm żywnościowy (Jerzy Bertrandt) 22.Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym (Lucjan Szponar) 22.1.Komisja Kodeksu Żywnościowego 22.2.Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) 22.3.System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF) 23.Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności (Henryk Gertig) 23.1.Podstawowe elementy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia 23.2.Przepisy dotyczące znakowania żywności 23.3.Podstawy prawne nadzoru nad bezpieczeństwem żywności 24.Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności (Jacek Kijowski) 24.1.Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności 24.2.Charakterystyka ogólna normy ISO 22000 24.3.Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności 24.4.Planowanie i wytwarzanie bezpiecznych wyrobów 24.5.Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce 25.Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku (Anna Gronowska-Senger) 25.1.Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku 25.2.Przewidywane problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 75
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 153571 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 9030 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
ISO 22000 - nowe spojrzenie na system HACCP / Agnieszka Gnieciak. W: Zarządzanie Jakością. 2008, nr 4, s.28-32. - Kraków : EQMI Polska, 2008
MK
Kartoteka zagadnieniowa: Organizacja, Zarządzanie i Marketing
Brak okładki
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studentów wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej i towaroznawstwa, a także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spośywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 51 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 8268 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studentów wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej i towaroznawstwa, a także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spośywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 98 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 10803 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 124635 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Wykaz aktów prawnych, wykaz norm, netogr. przy niektórych rozdz.
Dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studentów wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej i towaroznawstwa, a także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spożywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 154 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 13159 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 135569 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie żywności 1. Pojęcie higieny i higieny żywności 2. Jakość żywności 3. Prawo żywnościowe dotyczące higieny żywności 3.1. Prawo światowe - Codex Alimentarius. 3.2. Prawo Unii Europejskiej 3.3. Przepisy polskie 4. Kontrola higieniczno-sanitarna zakładów żywnościowych w Polsce 4.1. Kontrola zewnętrzna 4.2. Kontrola wewnętrzna II. Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności 1. Istota i rozwój systemów zapewnienia jakości oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności 2. Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) 2.1. Pojęcia, definicje i zakres działania 2.2. Dokumentacja GHP/GMP - podręcznik GHP/GMP 3. Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny (HACCP) 3.3. Zasady systemu HACCP 3.4. Etapy wprowadzania systemu HACCP 3.4.1. Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP 3.4.2. Zdefiniowanie (opisanie) produktu 3.4.3. Przeznaczenie produktu 3.4.4. Sporządzenie diagramu przepływu (schematu technologicznego) zawierającego wszystkie etapy procesu produkcyjnego lub postępowania z produktem 3.4.5. Weryfikacja diagramu przepływu (schematu technologicznego) w praktyce 3.4.6. Analiza zagrożeń i oszacowanie ryzyka 3.4.7. Ustalenie Krytycznych Punktów Kontrolnych 3.4.8. Określenie limitów krytycznych parametrów i ich tolerancji odrębnie dla każdego CCP 3.4.9. Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP 3.4.10. Ustalenie działań naprawczych w przypadku niespełnienia wartości parametrów krytycznych 3.4.11. Określenie zasad weryfikacji systemu 3.4.12. Ustalenie zasad opracowywania dokumentacji systemu i przechowywania zapisów 3.5. HACCP w zakładach gastronomicznych i cateringowych 4. System zarządzania jakością zgodny z normami ISO serii 9000 5. System zarządzania bezpieczeństwem żywności według norm ISO serii 22000 6. Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość (Total Quality Management - TQM 7. Nowoczesne metody mikrobiologiczne w zapewnieniu i kontroli higieny produkcji żywności 7.2. Oznaczanie ATP z wykorzystaniem bioluminescencji 7.3. Modyfikacje metod płytkowych przydatne w kontroli czystości pomieszczeń, urządzeń, powierzchni i linii produkcyjnych 7.4. Nowe pożywki do wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów chorobotwórczych 7.5. Metody immunoenzymatyczne III. Jakość zdrowotna żywności 1. Analiza ryzyka zdrowotnego żywności 1.2. Ocena ryzyka 1.3. Zarządzanie ryzykiem 1.4. Informowanie o ryzyku (komunikacja ryzyka) 2. Mikroorganizmy w żywności 2.1. Ogólne wiadomości o mikroorganizmach 2.2. Jakość mikrobiologiczna żywności 2.2.2. Bezpieczeństwo zdrowotne związane z obecnością mikroorganizmów 2.2.3. Trwałość mikrobiologiczna żywności 2.2.4. Akceptowalnbść sensoryczne 2.2.5. Wartość dietetyczna żywności związana z obecnością mikroorganizmów 2.3. Czynniki wzrostu i inaktywacji mikroorganizmów w żywności 148 2.3.2. Wpływ temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów 2.3.2.1. Wpływ obniżonej temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.2.2. Wpływ podwyższonej temperatury na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.3. Wpływ aktywności wody na wzrost, inaktywację i przeżywalność mikroorganizmów w żywności 2.3.4. Wpływ tlenu i gazów obojętnych na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w żywności 2.3.5. pH jako czynnik środowiska wpływający na wzrost i inaktywację drobnoustrojów w żywności 2.3.6. Ciśnienie osmotyczne i jego wpływ na wzrost i inaktywację drobnoustrojów 2.3.7. Wpływ fal ultradźwiękowych na inaktywację drobnoustrojów 2.3.8. Wpływ mikrofal na inaktywację drobnoustrojów 2.3.9. Zastosowanie promieniowania różnego typu w celu inaktywacji drobnoustrojów 3. Zagrożenia mikrobiologiczne związane z surowcami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego 3.2. Surowce pochodzenia roślinnego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych 3.3. Surowce pochodzenia zwierzęcego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych 4. Jakość mikrobiologiczna żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 4.2. Zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej 5. Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia mikrobiologicznego 5.2. Bakteryjne zatrucia pokarmowe 5.2.1. Infekcyjne zatrucia pokarmowe 5.2.2. Zatrucia pokarmowe typu toksykoinfekcji 5.2.3. Zatrucia pokarmowe typu intoksykacji 5.3. Zatrucia pokarmowe i schorzenia pochodzenia grzybiczego 5.4. Wirusowe zatrucia pokarmowe 5.5. Priony w żywności 6. Prognozowanie mikrobiologiczne 6.2. Założenia i zasady mikrobiologii prognostycznej 6.3. Klasyfikacja modeli matematycznych 6.4. Modelowanie wzrostu bakterii oraz wpływu warunków środowiskowych i kultur bakteryjnych na wzrost bakterii 6.4.1. Modele kinetyczne 6.4.2. Modele oparte na prawdopodobieństwie 6.5. Matematyczne modelowanie inaktywacji mikroorganizmów w żywności 6.6. Modelowanie wzrostu, przeżywalności i śmierci mikroorganizmów 6.7. Możliwości zastosowania mikrobiologicznych modeli prognostycznych 6.8. Zastrzeżenia do modeli prognostycznych i ich w ad y 6.9. Przyszłość mikrobiologii prognostycznej 6.10. Znane modele i programy prognostyczne 7. Pasożyty chorobotwórcze dla człowieka występujące w żywności 7.2. Robaki płaskie 7.3. Robaki obłe 8. Szkodniki w żywności 8.1. Wiadomości wstępne 8.2. Roztocza 8.3. Nicienie 8.4. Owady 8.5. Gryzonie 9. Zagrożenia chemiczne i fizyczne w produkcji żywności 9.1. Zagrożenia chemiczne 9.2. Zagrożenia fizyczne IV. Warunki techniczno-higieniczne produkcji żywności ze szczególnym ■względnieniem potraw Warunki sanitamo-higieniczne produkcji potraw 1.2. Specyfika produkcji potraw i wymagania higieniczne w cateringu 1.3. Przyjęcie towaru i magazynowanie 1.4. Przygotowanie potraw 1.5. Przechowywanie i wydawanie potraw 1.6. Pobieranie próbek potraw 1.7. Usuwanie odpadków 2. Wymagania sanitarne dotyczące pomieszczeń związanych z produkcją żywności i żywieniem zbiorowym 3. Wyposażenie gastronomiczne a higiena produkcji 4. Utrzymanie czystości i porządku w pomieszczeniach produkcyjnych 4.1. Planowanie oraz wykonywanie prac porządkowych 4.2. Mycie i dezynfekcja maszyn, urządzeń, sprzętu i pomieszczeń 299 4.3. Dezynsekcja i deratyzacja 5. Personel produkcyjny 5.1. Higiena osobista osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i dystrybucji potraw 5.2. Badania lekarskie. Nosicielstwo 5.3. Szkolenie i edukacja personelu w zakresie higieny 6. Projektowanie technologiczne zakładów żywienia zbiorowego z uwzględnieniem aspektów higienicznych 6.2. Charakterystyka działów zakładu gastronomicznego 6.3. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 218 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14684 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147452 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 10496 N (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ekonomiczne problemy fałszowania żywności : instrumenty przeciwdziałania / Aleksandra Kowalska. - Stan prawny na dzień 1 lipca 2018 r. - Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2019. - 299 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Informacje o stanie prawnym we wprowadzeniu.
Bibliografia, netografia na stronach 275-299.
Przesłanki oddziaływania państwa na gospodarkę żywnościową Ewolucja poglądów w teorii ekonomii na temat relacji państwa i rynku Nieskuteczność rynku przy rozwiązywaniu kwestii dostarczania dóbr publicznych oraz specyficzne cechy gospodarki żywnościowej Współczesne uwarunkowania funkcjonowania rynku rolno-żywnościowego . Powszechne szukanie okazji do zysku za pomocą manipulacji i oszustwa oraz egoizm jednostek ekonomicznych . Globalizacja oraz dominacja opcji liberalnych w polityce gospodarczej Food integrity. Stosowanie uczciwych praktyk w branży rolno-spożywczej Fundamentalne kwestie food integrity Czynniki warunkujące zapewnienie food integrity . Główne problemy food integrity . Jakość i bezpieczeństwo żywności (food quality and safety Identyfikowalność żywności (food traceability) Oszustwa żywnościowe (foodfraud) i inne patologie na rynku i żywności Fałszowanie żywności (food adulteration) a jej autentyczność (food authenticity) Rozwiązania systemowe służące prewencji i walce z fałszowaniem żywności Sankcje za wprowadzenie do obrotu żywności zafałszowanej - narzędzia w rękach IJHAR-S i IH w świetle regulacji prawnych Europejskie systemy komunikacji między instytucjami urzędowej kontroli żywności (RASFF, EU FFN & AAC, EUROPHYT, TRACES Zalecenia dotyczące systemów zarządzania obejmujących celowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności Naruszenia prawa żywnościowego w obszarze zafałszowań. Szczególny przypadek branży mięsnej Źródła danych i metody badawcze Uzasadnienie wyboru do badań branży mięsnej (research rationale) Praktyki fałszowania mięsa i przetworów mięsnych - wyniki badań i dyskusja Wyzwania dla państwa w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom żywności Polityka bezpieczeństwa żywności w UE Przeciwdziałanie i łagodzenie skutków zafałszowań żywności w ujęciu modelowym
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 220 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14747 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147946 N (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Jak przepływają produkty / Marek Rafalski. W: Eurologistics. 2007, nr 2, s.91-93. - Suchy Las : Eurologistics Adam Błuś, 2007
MK
Kartoteka zagadnieniowa: Organizacja, Zarządzanie i Marketing
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Bezkompromisowy HACCP, bezpieczna żywność / Marek Różycki. W: Manager. 2004, nr 5, s.39-42. - Warszawa : INFOR, 2004
MK
Kartoteka zagadnieniowa: Organizacja, Zarządzanie i Marketing
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych i norm na stronach 171-184.
1. Sposoby przedstawiania wyników pomiarów i obserwacji …. 12 1.2. Jednostki i zestawienie tabelaryczne danych … 12 1.3. Przedstawienie graficzne danych .. 16 1.4. Zależności funkcyjne i aproksymacja metodą najmniejszych kwadratów …. 17 1.5. Wykorzystanie graficznej postaci funkcji aproksymującej … 23 2. Analiza błędów pomiarów wielości fizycznych …. 26 2.2. Źródła błędów pomiarowych …. 27 2.3. Podstawy analizy błędów przypadkowych … 29 2.4. Dokładność pomiarów pośrednich ….. 31 3. Metody badania jakości produktu …. 34 3.2. Metody sensoryczne …. 34 3.3. Wybrane metody instrumentalne …. 42 4. Pieczywo …. 44 4.2. Rodzaje i składniki pieczywa ….. 44 4.3. Technologia produkcji ….. 48 4.4. Jakość pieczywa ….50 4.5. Badanie jakości wbranego pieczywa … 56 5. Stałe tłuszcze jadalne ….. 60 5.2. Budowa, właściwości i jakość wybranych tłuszczów …. 61 5.3. Masło i margaryna ….. 66 5.4. Jakość tłuszczów jadalnych …… 71 5.5. Określanie zawartości wody w wybranych produktach tłuszczowych …. 71 6. Mleko i płynne produkty mleczne …….. 74 6.2. Skład, rodzaje mleka i metody jego utrwalania … 75 6.3. Produkty mleczne fermentowane oraz koncentraty mleczne ….. 81 6.4. Produkty mleczne wysokotłuszczowe ….. 83 6.5. Badanie jakości mleka spożywczego … 84 7. Jaja spożywcze i produkty jajeczne ……. 88 7.2. Budowa jaja i unormowania prawne .. 89 7.3. Jakość i opakowania jaj ….. 93 7.4. Przetwory z jaj … 97 7.5. Badanie jakości i świeżości jaj kurzych …. 98 8. Wody pitne …. 101 8.2. Podział wód pitnych ….. 102 8.3. Unormowania prawne dotyczące wody pitnej …. 105 8.4. Uzdatnianie wody pitnej …. 110 8.5. Badanie jakości wody pitnej ….. 111 9. Wybrane gazowane napoje bezalkoholowe ….. 114 9.2. Podział, znakowanie i jakość …… 115 9.3. Składniki i wymagania organoleptyczne …. 116 9.4. Charakterystyka wybranych napojów bezalkoholowych … 118 9.5. Badanie jakości wybranych napojów bezalkoholowych ….. 120 10. Wybrane produkty przemysłu fermentacyjnego ….. 124 10.2. Alkohol etylowy i napoje wysokoprocentowe … 124 10.3. Piwo …. 126 10.4. Wino …….. 133 10.5. Badanie jakości i właściwości fizykochemicznych wybranych napojów alkoholowych….. 137 11. Papier i opakowania z papieru …. 140 11.2. Wytwory papiernicze i ich rodzaje … 141 11.3. Technologia wytwarzania papieru …. 149 11.4. Przetwory papiernicze i innowacyjne opakowania … 151 11.5. Ocena jakości papierów na opakowania …. 152 12. Metale, stopy metali, minerały i kamienie szlachetne ….. 155 12.2. Charakterystyka wybranych metali i stopów metali …. 157 12.3. Minerały, kamienie szlachetne i bursztyn …… 164 12.4. Ciężar właściwy, gęstość i twardość metali i stopów …. 166 12.5. Badanie właściwości fizykochemicznych metali, stopów, minerałów i autentyczności kamieni szlachetnych …. 167
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 254 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 150338 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 150337 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności