Jakość żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Książki, czasopisma i zbiory specjalne
(42)
Forma i typ
Książki
(41)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(2)
E-booki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje urzędowe i akty prawne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(40)
dostępne
(22)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(24)
Biblioteka Międzywydziałowa
(34)
Biblioteka WWFiF
(5)
Magazyn
(1)
Autor
Puchalski Czesław
(5)
Czarniecka-Skubina Ewa
(4)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(4)
Gajdek Grażyna
(3)
Gertig Henryk (1924-2011)
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(2)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Nierzwicki Witold
(2)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(2)
Sikora Tadeusz (1950- )
(2)
Wiśniewska Małgorzata (1961- )
(2)
Zalewski Romuald I
(2)
Andrejko Mariola
(1)
Bakier Sławomir
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Brodnicka Elwira
(1)
Bączkowicz Małgorzata
(1)
Celmerowski Zbigniew
(1)
Duda Grażyna
(1)
Dżugan Małgorzata
(1)
Erdös Zoltán
(1)
Fortuna Teresa
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Grajeta Halina
(1)
Gronowska-Senger Anna (1940- )
(1)
Grudowski Piotr
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Jaworska Danuta (nauki techniczne)
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Jongen Wim M. F. (1949- )
(1)
Kijowski Jacek
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Konferencja Naukowa "Problemy ekonomiki transgranicznej" (2000 ; Kętrzyn)
(1)
Kowalska Aleksandra
(1)
Kowalska Aleksandra (ekonomia)
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Luning Pieternelleke Arianne (1963- )
(1)
Malec Teresa Czesława
(1)
Malinowska Ewa
(1)
Marcelis Wilhelmus Johannes (1948- )
(1)
Marjańska Ewa
(1)
Meredyk Kazimierz (1945- )
(1)
Nawrocki Lech (1950- )
(1)
Pasternakiewicz Anna Małgorzata
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Seweryn Michał
(1)
Szpakowska Maria
(1)
Trafiałek Joanna
(1)
Urban Wiesław
(1)
Wesołowska Monika (chemia)
(1)
Witrowa-Rajchert Dorota (1959- )
(1)
Zadernowski Marek R
(1)
Zalesko Elżbieta
(1)
Zielińska Dorota (technologia żywności)
(1)
Čujkin Anatolij M
(1)
Źródłowski Zdzisław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(25)
2000 - 2009
(14)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(42)
Język
polski
(41)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Temat
Budownictwo
(2412)
Zarządzanie
(2038)
Matematyka
(1930)
Elektrotechnika
(1896)
Przedsiębiorstwa
(1790)
Jakość żywności
(-)
Fizyka
(1535)
Informatyka
(1502)
Maszyny
(1228)
Fizjoterapia
(1175)
Wytrzymałość materiałów
(1157)
Ochrona środowiska
(1023)
Sport
(1012)
Turystyka
(953)
Elektronika
(946)
Ekonomia
(932)
Mechanika
(932)
Automatyka
(916)
Język angielski
(873)
Samochody
(867)
Rachunkowość
(821)
Chemia
(808)
Rehabilitacja
(800)
Polska
(791)
Gospodarka
(778)
Komunikacja marketingowa
(760)
Technika
(743)
Konstrukcje budowlane
(727)
Wychowanie fizyczne
(725)
Przemysł
(723)
Prawo pracy
(712)
Unia Europejska
(699)
Piłka nożna
(690)
Transport
(673)
Elektroenergetyka
(667)
Architektura
(637)
Marketing
(637)
Innowacje
(619)
Naprężenia i odkształcenia
(613)
OZE
(606)
Programowanie (informatyka)
(590)
Trening
(586)
Energetyka
(585)
Programy komputerowe
(584)
Technologia chemiczna
(567)
Rolnictwo
(556)
Biomasa
(543)
Analiza numeryczna
(532)
Prawo
(524)
Odnawialne źródła energii
(520)
Sterowanie
(520)
Komputery
(517)
Materiałoznawstwo
(517)
Produkcja
(517)
Symulacja
(515)
Inwestycje
(508)
Praca
(503)
Analiza matematyczna
(495)
Zarządzanie jakością
(495)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(495)
Dzieci
(489)
Energia elektryczna
(489)
Urbanistyka
(488)
Materiały budowlane
(482)
Logistyka gospodarcza
(480)
Rynek pracy
(474)
Finanse
(468)
Maszyny elektryczne
(468)
Szkolnictwo wyższe
(468)
Przedsiębiorstwo
(467)
Psychologia
(467)
Modele matematyczne
(465)
Internet
(464)
Metale
(462)
Nauka
(456)
Marketing internetowy
(453)
Systemy informatyczne
(448)
Statystyka matematyczna
(447)
Języki programowania
(433)
Skrawanie
(432)
Reklama
(431)
Rehabilitacja medyczna
(429)
Mechanika budowli
(425)
Działalność gospodarcza
(422)
Organizacja
(417)
Telekomunikacja
(413)
Metrologia
(412)
Pedagogika
(410)
Drgania
(409)
Trener
(406)
Ubezpieczenia społeczne
(394)
Controlling
(392)
Optymalizacja
(392)
Historia
(388)
Filozofia
(385)
Podatki
(385)
Statystyka
(384)
Socjologia
(382)
Banki
(378)
BHP
(375)
Rachunkowość zarządcza
(374)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(11)
Podręcznik
(7)
Praca zbiorowa
(4)
Materiały konferencyjne
(2)
Monografia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Kulinaria
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Biologia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Nauka i badania
(1)
42 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 139133 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Agata Znamirowska, Dorota Kalicka, Katarzyna Szajnar, Przemysław Rożek, Małgorzata Pawlos, Magdalena Włodyka Wykorzystanie witamin z grupy B jako dodatku funkcjonalnego w produkcji mlecznych lodów probiotycznych Katarzyna Szajnar, Agata Znamirowska, Dorota Kalicka, Małgorzata Pawlos, Przemysław Rożek, Piotr Kuźniar Funkcjonalne napoje jogurtowe - wzbogacone kaszą jaglaną i miodem Dorota Kalicka, Agata Znamirowska, Małgorzata Pawlos, Katarzyna Szajnar, Przemysław Rożek Probiotyczne napoje fermentowane na bazie zagęszczonej serwatki podpuszczkowej Małgorzata Pawlos, Agata Znamirowska, Katarzyna Szajnar, Dorota Kalicka, Przemysław Rożek, Piotr Kuźniar Wpływ czasu przechowywania na jakość jogurtów o smaku dzikiej róży z dodatkiem jagód goji Dagmara Migut, Józef Gorzelany, Natalia Matłok, Grzegorz Witek, Piotr Kuźniar Wpływ ozonowania na właściwości fizyczne wybranych odmian ogórków gruntowych poddanych procesowi kiszenia Iwona Kata, Kinga Bil, Piotr Rusin, Maria Czernicka, Maciej Kluz, Czesław Puchalski Zmiany podstawowych parametrów fizykochemicznych wybranych owoców w okresie wegetacji i przechowywania Maciej Kluz, Rafał Kordiaka, Dorota Grabek-Lejko, Czesław Puchalski, Gabriela Ro-koszak, Miroslava Kačániova Wpływ olejków eterycznych, konserwantu EDTA oraz sposobu pakowania na jakość mikrobiologiczną mięsa drobiowego Małgorzata Ormian, Anna Augustyńska-Prejsnar, Zofia Sokołowicz Wpływ metod obróbki termicznej na jakość sensoryczną mięśni piersiowych kaczek rzeźnych Anna Augustyńska-Prejsnar, Małgorzata Ormian, Zofia Sokołowicz Wpływ zamrażalniczego przechowywania na właściwości fizykochemiczne i cechy sen-soryczne mięsa kurcząt brojlerów Zofia Sokołowicz, Anna Augustyńska-Prejsnar, Małgorzata Ormian Wpływ genotypu niosek na jakość jaj z chowu ekologicznego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144268 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia przy artykułach.
Aleksandra Gumienna, Maria Tarapatskyy, Marcin Lewicki, Justyna Ruchała, Katarzyna Ostróżka, Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski Rozwój winiarstwa w Polsce na przykładzie rejonu podkarpackiego - szanse i problemy Jadwiga Lechowska, Grażyna Gajdek, Magdalena Dec Ocena jakości jaj zakupionych w handlu detalicznym z różnych systemów utrzymania kur Marcin Lewicki, Maria Tarapatskyy, Aleksandra Gumienna, Katarzyna Ostróżka, Marcin Bajcar, Czesław Puchalski Zastosowanie transglutaminazy w przemyśle spożywczym Janusz R. Mroczek, Karolina Mroczek Wartość rzeźna buhajków różnych ras pochodzących z regionu południowo-wschodniej Polski Katarzyna Ostróżka, Maria Tarapatskyy, Dorota Wichrowska, Aleksandra Gumienna, Marcin Lewicki, Bogdan Saletnik, Czesław Puchalski Maltitol i erytrytol jako zamienniki cukru w produkcji lodów śmietankowych Mariusz Rudy, Paulina Angrys Analiza wpływu zamrażania mięsa wieprzowego na jego skład chemiczny i teksturę Zofia Sokołowicz, Anna Augustyńska-Prejsnar, Małgorzata Ormian Wpływ wysokiej temperatury w czasie odchowu na jakość mięsa kurcząt brojlerów Maria Tarapatskyy, Patrycja Sowa, Krzysztof Kręcichwost, Aleksandra Gumienna, Marcin Lewicki, Katarzyna Ostróżka, Czesław Puchalski Ocena wartości odżywczej innowacyjnego pieczywa chrupkiego z dodatkiem naturalnego zakwasu Joanna Kaszuba, Mariola Róg, Barbara Kogut Ocena wybranych wskaźników jakości chleba bezglutenowego wypiekanego z mieszanek wypiekowych na bazie mąki gryczanej i jaglanej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 148828 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
CHAPTER 1 FOOD SAFETY AND QUALITY Achremowicz Bohdan, Wiśniewski Rafał, Kaszuba Joanna, Puchalski Czesław, Jaworska Grażyna Comparison study of chemical and mineral composition of cereal flakes Ivanišová Eva, Frančáková Helena, Kačániová Miroslava, Kántor Atilla, Mrva Pavol, Terentjeva Margarita, Tokár Marian, Mareček Jan Technological and biological properties of selected kinds of Slovakian wines Kačániová Miroslava, Terentjeva Margarita, Ivanišová Eva, Kántor Attila, Tokár Marián, Kluz Maciej, Puchalski Czeslaw, Haščík Peter Effect of vacuum packaging, EDTA and Abies alba essential oil treatment on mi-crobiological quality of fresh chicken meat Kluz Maciej, Kordiaka Rafał, Grabek-Lejko Dorota, Kata Iwona, Hanus Paweł, Puchalski Czesław Evaluation of health safety of sous vide – processed products for human Pasternakiewicz Anna, Bober Anna, Cyrek Ewa Assessment of quality of selected coconut oils Tokár Marián, Ivanišová Eva, Burešová Iva, Krajčovič Tomáš, Haris Ladislav, Dráb Štefan, Kačániová Miroslava Rheological properties of wheat dough with addition of lyophilized red potatoes Vicas Simona Ioana, Teusdea Alin, Popa Dorin, Bandici Gheorghe, Bandici Livia Obtaining high quality white and red wines by homogenization and treating grapes in pulsed electric field CHAPTER 2 ENVIRONMENTAL TOXINS IN FOOD Korzenszky Péter, Kecskés-Nagy Eleonóra, Sembery Péter The optical sorter technology to reduce the content of DON-toxin in milling process Muchacka Renata, Sosnówka-Czajka Ewa, Skomorucha Iwona, Kapusta Edyta, Greń Agnieszka The contents of Cd and Zn in oviducts and eggs of laying hens kept in various rearing systems Tančinová Dana, Rybárik Ľubomír, Medo Juraj, Mašková Zuzana, Felšöciová Soňa Fungi isolated from surface sterilized wine grapes Slovak origin Wesołowska Monika, Miąsik Bartosz, Sowa Patrycja, Zaguła Grzegorz, Dżugan Małgorzata The possibility of secondary contamination of honey during storage in alumi-num cans CHAPTER 3 ENVIRONMENTAL IMPACT ON LIVING ORGANISMS Droba Maria, Droba Bogusław, Sibirnaja Larisa The activity of chosen lysosomal enzymes from Arion lusitanicus exposed to tetramethylthiuram disulfide pesticide Dżugan Małgorzata, Hęclik Joanna, Lis Marcin Wojciech, Wesołowska Monika, Droba Maria, Niedziółka Jerzy Wojciech Cadmium induced changes in multiple forms of chosen acid glycosidases in tissues of developing chicken embryos Greń Agnieszka, Kapusta Edyta, Muchacka Renata, Goc Zofia Dose dependent hypoglycemic and antioxidant effect of aqueous extract of white mulberry (Morus alba L.) leaves on diabetes in mice Medvedova Marina, Halenar Marek, Michalcova Katarina, Marak Martin, V. Sirotkin Alexander, Pinton Philippe, Kolesarova Adriana Influence of mycotoxin zearalenone on secretory activity and apoptosis of porcine ovarian granulosa cells in vitro Salamon Ivan Chernobyl radioactivity area and radioactivity monitoring in selected herbs, plants and fruits in Slovakia Slanina Tomáš, Fuseková Marianna Impact of neomycin on the bovine spermatozoa motility and viability Tvrdá Eva, Kováčik Anton, Jambor Tomáš, Lukáč Norbert Ferrous ascorbate – a promising oxidative stress promoter in reproductive toxi-cology
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 144269 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 277-[280]. Wykaz norm s. 281-[287].
Dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych Wydziału Technologii Żywności.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 163 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MS 1419, S 73372 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. S 73371 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Marian Gil, Mariusz Rudy, Renata Stanisławczyk Systemy jakości wobec fałszowania żywności Małgorzata Pawlos, Agata Znamirowska, Dorota Kalicka, Katarzyna Szajnar, Magdalena Buniowska, Magdalena Kowalczyk Niskolaktozowe mleka kozie fermentowane przez mikroflorę mezofilną Michał Miłek Patrycja Sowa, Dominika Kamień, Monika Tomczyk, Małgorzata Dżugan Ocena zawartości kumaryny w ciastkach cynamonowych Dorota Kalicka, Agata Znamirowska, Małgorzata Pawlos, Katarzyna Szajnar, Magdalena Kowalczyk, Magdalena Buniowska Analiza wybranych parametrów jakościowych jogurtów i kefirów naturalnych dostępnych na rynku rzeszowskim Agata Znamirowska, Katarzyna Szajnar, Magdalena Buniowska, Małgorzata Pawlos, Dorota Kalicka, Piotr Kuźniar, Magdalena Kowalczyk Wpływ dodatku różnych związków wapnia i witaminy D3 na jakość lodów mlecznych Adrian Frydrych, Ewelina Sidor, Wiktoria Litwa, Małgorzata Dżugan Jakościowa analiza palinologiczna i aktywność przeciwutleniająca barwnych frakcji pyłku pszczelego Mariusz Rudy, Anna Kupiec, Sylwia Kucharyk, Renata Stanisławczyk, Marian Gil, Janusz Mroczek Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie składu chemicznego mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła Mariusz Rudy, Anna Kupiec, Justyna Zardzewiały Wpływ procesu smażenia na zróżnicowanie parametrów tekstury mięśnia czworogłowego uda pozyskanego z tusz bydła Ewelina Sidor, Monika Tomczyk, Michał Miłek, Małgorzata Dżugan Wpływ dodatku suszonych liści, liofilizowanych owoców lub soku z owoców morwy bia¬łej Morus Alba L. na wybrane parametry jakościowe miodu rzepakowego Monika Tomczyk, Magdalena Puk, Małgorzata Dżugan Zastosowanie miodu do hamowania procesu brunatnienia podczas wytwarzania chipsów jabłkowych
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 225 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15202 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Michał Dymiński, Anna Augustyńska-Prejsnar, Zofia Sokołowicz Wpływ marynowania sokiem owocowym na cechy jakościowe mięśni piersiowych kurcząt brojlerów Karolina Mroczek, Agata Znamirowska Preferencje i cechy organoleptyczne niskolaktozowego probiotycznego koziego mleka fermentowanego Agata Pawłowska, Wioletta Smoleń, Zuzanna Posadzka, Barbara Kogut Wpływ dodatku nasion roślin oleistych na cechy sensoryczne i zawartość związków biologicznie aktywnych koktajli pomidorowych Ewelina Sidor, Małgorzata Dżugan Możliwości wykorzystania czerwiu trutowego jako suplementu diety Małgorzata Ormian, Jadwiga Topczewska, Wanda Krupa, Anna Augustyńska-Prejsnar, Jadwiga Lechowska Wykorzystanie soku z cytryn i dodatków ziołowych w procesie marynowania mięsa in¬dyków Patrycja Zaworska, Zofia Sokołowicz, Anna Augustyńska-Prejsnar, Małgorzata Ormian Wpływ rodzaju marynaty na jakość marynowanych jaj kurzych i przepiórczych NataliaSzarek, Grażyna Jaworska, Paweł Hanus Azotany w buraku ćwikłowym - wpływ na zdrowie człowieka Aneta Saletnik, Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski, Bogdan Saletnik, Marcin Bajcar Wpływ metod suszenia na skład mineralny wybranych owoców Maciej Kluz, Karol Pietrzyk, Mateusz Holojuch, Edyta Zagrobelna, Miłosz Pastuszczak, Miroslava Kaćaniova Analiza składu mikrobiologicznego winogron pochodzących z regionu Podkarpacia Miłosz Pastuszczak, Ireneusz Kapusta, Karolina Pycia, Karol Pietrzyk, Maciej Kluz Ocena właściwości mikrobiologicznych i fizykochemicznych różnych rodzajów kombuczy
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 13,2 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15349 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach.
Jadwiga Topczewska, Wanda Krupa, Małgorzata Ormian, Jadwiga Lechowska Ochrona bioróżnorodności rodzimych ras koni w Polsce Anna Augustyńska-Prejsnar, Małgorzata Ormian, Zofia Sokołowicz Determinanty wyboru produktów tradycyjnych i regionalnych w opinii studentów Józef Gorzelany, Justyna Belcar, Natalia Matłok, Grażyna Gajdek, Miłosz Zardzewiały Efektywność produkcji jęczmienia ozimego z przeznaczeniem na cele browarnicze w wy¬branych gospodarstwach na Podkarpaciu Justyna Belcar, Dawid Ilasz, Waldemar Sroka, Józef Gorzelany Produkcja piwa pszenicznego o smaku mango w warunkach laboratoryjnych Marcin Lewicki, Natalia Żurek, Ireneusz Kapusta Prozdrowotne korzyści wprowadzania płatków owsianych w diecie człowieka Justyna Belcar, Iwona Lemiech, Józef Gorzelany Systemy zarządzania jakością na przykładzie magazynu zbożowego w aspekcie bezpie¬czeństwa żywności Oskar Basara, Natalia Matłok, Józef Gorzelany Technologia odkażania, inicjacji i stabilizacji wybranych gatunków z rodziny ericaceae w kulturach in vitro, przy zastosowaniu regulatora wzrostu 2iP oraz węgla aktywowanego .. Grażyna Gajdek, Sylwia Kotowicz Marketingowe narzędzia promocji na przykładzie wybranego podmiotu gospodarczego .... Grażyna Gajdek, Grzegorz Mielniczek Efektywność tuczu świń linii Hypor Libra w zależności od systemu utrzymania Piotr Kuźniar, Agata Znamirowska, Paulina Wanat Wpływ wybranych surowców wysokobłonnikowych na właściwości reologiczne jogurtu
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 15,2 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 15351 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Niniejsza książka jest kontynuacją serii wydawniczej związanej z Ogólnopolską Olimpiadą Wiedzy o Żywieniu - inf. na s. [7].
Bibliogr. s. [187]. Indeks.
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 52
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 7744 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr., wykaz aktów prawnych, wykaz norm s. 448-[451]. Indeksy.
Dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.
Sygnatura czytelni BMW: IX M 6 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 9610 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr., wykaz aktów prawnych, wykaz norm s. 448-[451]. Indeks.
Dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.
Sygnatura czytelni BMW: IX M 9 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 14
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 126600, M 10073 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 115860 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 4098 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr., wykaz aktów prawnych, wykaz norm s. 448-[451]. Indeksy.
Dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 246 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 140133 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy rozdziałach.
Dla studentów kierunków: farmacja, dietetyka oraz związanych z analizą żywności.
1. Zasady prawidłowego żywienia, ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia organizmu - Joanna Pieczyńska, Mateusz Witkowski Zapotrzebowanie energetyczne organizmu Obliczanie podstawowej przemiany materii (PPM) 12 Obliczanie całkowitej przemiany materii (C PM ) 13 Zasady prawidłowego żywienia Normy żywienia Ocena sposobu żywienia Metody oceny sposobu żywienia Ocena sposobu żywienia na podstawie wywiadu żywieniowego Ocena stanu odżywienia Ocena stanu odżywienia dzieci i osób starszych Zagadnienia do dyskusji Białka w pożywieniu - ocena wartości odżywczej i oznaczanie zawartości w produktach spożywczych - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości białka w produktach spożywczych metodą Kjeldahla Węglowodany w pożywieniu - znaczenie dla zdrowia, metody oznaczania w produktach spożywczych - Halina Grajeta, Anna Prescha, Magdalena Grajzer Oznaczanie zawartości cukrów redukujących w produktach spożywczych metodą Bertranda Oznaczanie zawartości cukrów prostych w miodzie metodą chromatografii gazowej (G C Obliczanie indeksu (IG) posiłków i ładunku glikemicznego (ŁG) całodziennej racji pokarmowej (CaRP Zagadnienia do dyskusji Tłuszcze jadalne - ocena wartości odżywczej i jakości zdrowotnej - Maria Drzewicka Ocena stopnia zepsucia wybranych tłuszczów jadalnych Oznaczanie liczby kwasowej Oznaczanie liczby nadtlenkowej (Lea Wykrywanie produktów jełczenia aldehydowego tłuśzczów na podstawie oznaczenia liczby anizydynowej Identyfikacja tłuszczów jadalnych na podstawie oznaczenia składu kwasów tłuszczowych Analiza składu kwasów tłuszczowych w olejach lub tłuszczach stałych metodą chromatografii gazowej (GC). Zagadnienia do dyskusji Witaminy - znaczenie w żywieniu, oznaczanie zawartości w produktach spożywczych - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości witaminy C (kwasu L-askorbinowego) w soku jabłkowym metodą Tillmansa Ocena wysycenia organizmu witaminą C - test językowy Pokrycie dziennej normy spożycia witaminy C przez porcje warzyw, owoców łub ich przetworów Zagadnienia do dyskusji Składniki mineralne - znaczenie w żywieniu, biodostępność i oznaczanie w produktach spożywczych - Halina Grajeta, Anna Prescha Oznaczanie składu mineralnego produktów spożywczych Oznaczanie zawartości wapnia, magnezu i żelaza w produktach spożywczych metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA Oznaczanie zawartości wapnia w produktach spożywczych metodą wersenianową Oznaczanie zawartości żelaza ogólnego w produktach spożywczych metodą kolorymetryczną z 1,10-fenantroliną Ocena potencjalnej dostępności żelaza z posiłków Wykrywanie i oznaczanie wybranych substancji dodatkowych i zanieczyszczeń żywności - Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta Oznaczanie zawartości azotanów(III) w mięsie peklowanym i wyrobach mięsnych (wg PN-74/A-8214 Wykrywanie substancji hamujących rozwój bakterii w mleku przy użyciu testu dyfuzyjnego Delvotest SP NT Interakcje leków z pożywieniem - Katarzyna Zabłocka-Słowińska, Halina Grajeta Interakcje na etapie farmakokinetycznym Interakcje leków i żywności na etapie wchłaniania Interakcje leków i składników pożywienia na etapie transportu Interakcje leków i żywności na etapie metabolizmu Interakcje leków i żywności na etapie wydalania Interakcje między lekami a substancjami zawartymi w produktach żywnościowych Interakcje na etapie farmakodynamicznym Synergizm addycyjny i hiperaddycyjny Wpływ leków na stan odżywienia organizmu Zalecenia dla pacjenta zapobiegające występowaniu niekorzystnych interakcji lek-pożywienie Ocena ryzyka wystąpienia interakcji lek-pożywienie u pacjentów przewlekle leczonych lekami doustnymi Identyfikacja składników odżywczych i nieodżywczych diety wchodzących w interakcje z wybranymi lekami.. Ustalanie mechanizmów i skutków omawianych interakcji na podstawie dostępnego piśmiennictwa Pobieranie próbek, statystyczna ocena wyników i walidacja metod stosowanych w analizie żywności - Anna Prescha Pobieranie próbek produktów spożywczych do badań analitycznych Opracowanie statystyczne wyników badań analitycznych Źródła błędów metod analitycznych Walidacja metod analitycznych Analiza sensoryczna żywności - Maria Drzewicka Metody badania jakości sensorycznej produktów w zakresie zmysłu smaku Test na daltonizm smakowy Różnicowa metoda duo-trio Metoda skalowania za pomocą strukturowanej skali graficznej
Sygnatura czytelni BMW: IX M 44 (nowy)
Sygnatura czytelni BWF: VIII B 57
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14732, 147858 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 147857 N (1 egz.)
Biblioteka WWFiF
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. F 8319 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 85 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 10426 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, wykaz norm s. [185]-190.
Dla przedstawicieli przemysłu spożywczego, doktorantów i studentów specjalizujących się w obszarach zarządzania, zarządzania inżynierskiego, zarządzania produkcją, zarządzania jakością oraz towaroznawstwa.
Podstawy zarządzania projakościowego Jakość w zarządzaniu przedsiębiorstwem Wybrane kategorie instrumentarium zarządzania jakością Systemy zarządzania oparte na kryterium jakości Podejście procesowe Integracja normatywnych systemów zarządzania Aspekty ekonomiczne związane z jakością Wybrane systemy związane z jakością i bezpieczeństwem żywności Istota bezpieczeństwa żywności Programy warunków wstępnych System HACCP Norma ISO 22000 Metody badania preferencji i satysfakcji konsumenta produktów żywnościowych Istota badań satysfakcji konsumenta Badania sondażowe Wybrane metody sensorycznych badań konsumenckich Metoda EsSENSE™ profile i metoda MUSA Metoda CSI Statystyczne metody doskonalenia procesów Istota doskonalenia procesów z użyciem metod statystycznych Analiza regresji Projektowanie eksperymentów Przykłady zastosowań wybranych metod w zarządzaniu jakością i w towaroznawstwie System HACCP dla nowego dania serwowanego w restauracji Konsumencka ocena sensoryczna metodą parzystą za pomocą testu dwustronnego Metoda EsSENSE Profile™ w badaniach konsumenckich Metoda MUSA w analizie satysfakcji konsumentów z produktu żywnościowego Ocena satysfakcji konsumentów wybranych win metodą CSI Tworzenie i weryfikacja prostego modelu regresyjnego Tworzenie i weryfikacja modelu regresji wielorakiej Zastosowanie metody projektowania eksperymentów DOE.
Sygnatura czytelni BMW: VI H 53 (nowy)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 14398 (1 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 142951 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów kierunków: gastronomia i hotelarstwo, żywienie człowieka, dietetyka, towaroznawstwo.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 185 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 13757 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 8262, 109105 (2 egz.)
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 108243 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów takich kierunków jak: lekarski, dietetyka, pielęgniarstwo, farmacja i inne o profilu medycznym, ale także kierunków uczelni przyrodnicznych i rolniczych.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 58 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 142175 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zarządzanie.)
Bibliogr. s. 369-370, wykaz aktów prawnych s. 370-371. Indeks.
Sygnatura czytelni BMW: VI Ę 542 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 12254 N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studentów wydziałów technologii żywności, medycyny weterynaryjnej i towaroznawstwa, a także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spośywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Sygnatura czytelni BMW: IX Ł 51 (nowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Międzywydziałowa
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. M 8268 N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej

Deklaracja dostępności